• 9.374.332 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

niethie

Jaren geleden eens gezien en toen vond ik wel aardig, later nog een keer op school gezien en ik kan me herrineren dat het een mooie en redelijk indrukwekkende film was, de humor was wel leuk maar soms was het net iets teveel van het goede, verder speelde Benigni een goede rol en bevat de film een paar bijzonder sterke scenes.

3,5 sterren

avatar van desteven007

desteven007

kikondo schreef:

Het is dat Guido in het kamp geen banaan aangereikt krijgt. Voor de rest lijkt het me in het goed geswifferde kamp best uit te houden.

Best uit te houden??

Zou jij het leuk vinden dat jij daar een jaar zouw zitten?

Zonder goed eten, zonder tv, helemaal niets, alleen maar werken, en een hard bed !

niethie

Een tv hadden ze zoiezo niet in die tijd dus ook niet thuis.

avatar van film_kaza

film_kaza

niethie schreef:

Een tv hadden ze zoiezo niet in die tijd dus ook niet thuis.

Tv of niet, we praten hier niet over een zomerkamphuisje.

Nee dat klopt inderdaad.

desteven007 schreef:

Best uit te houden??

Zou jij het leuk vinden dat jij daar een jaar zouw zitten?

´Zouw´? In uw geval zou het geen slecht idee zijn in dat jaar een paar lesboeken Nederlands ter hand te nemen. Mits beschikbaar natuurlijk. Anders kunt u altijd nog een beetje zoontjes wegmoffelen, grappen en grollen maken tijdens het aambeelden sjouwen en ongestraft naar behoefte vervelen met de intercom.

Mijn excuses, ik ben vandaag wat melig.

Résumé: men is mijns inziens in het hier weergegeven kamp lang niet zo de pisang als in een echt kamp.

niethie

Nouja zeg waar slaat dat nou weer op iemand maakt een taalfout en je voorspelt gelijk heel zijn toekomst, en van meligheid is hier geen sprake dit noem ik gewoon een belediging, denk dus in het vervolg eventjes goed na voor je zoiets zegt want ja niet iedereen is zo perfect als jou.

kikondo

Ach, ik maakte slechts een grapje, waarvoor ik mijn excuses al aan heb geboden. Uw toekomst voorspellen zou ik niet durven, ik refereerde enkel op ludieke wijze naar een aantal scènes uit de film. Perfect ben ik heel zeker niet, maar nadenken gaat me over het algemeen prima af!

niethie

Nou harstikke fijn houden zo, wat ik in mijn eerdere bericht eigenlijk duidelijk probeerde te maken is dat niet iedereen dat als een grapje opvat.

niethie schreef:

Waarvan akte. Gelukkig is het weer rechtgezet!

kikondo schreef:

Ben het hier (los van mijn ergernis over de hoofdpersoon) volledig mee eens. De getoonde versie van het kamp heeft meer weg van een teambuildingsweekend in Center Parcs dan van een concentratie kamp in WO2.

kikondo

Kijk, in een komedie (want dat blijft het natuurlijk toch) kan je bijvoorbeeld geen Mengele, die bij wijze van experiment een schreeuwende tweeling aan elkaar aan het naaien is, laten zien. Het is volgens mij een film waar je om moet lachen en waar je ook diep ontroerd van moet raken en daar passen natuurlijk geen realistische concentratiekampgruwelen in. Maar... in een concentratiekamp was helemaal geen plaats voor creatieve oplossingen als het verstoppen van je kind om het tegen de ellende te beschermen. Velen zien de hoofdrolspeler als een held, maar ik mag toch aannemen dat iedereen zijn kind zou proberen te beschermen? Waarom is de hoofdrolspeler daar zo bijzonder in? Dat hij zijn kind voorhoudt dat het kamp maar een spelletje is, is natuurlijk een leuke vondst, maar ik ben er van onvertuigd dat hij dat in een echt concentratiekamp nog geen uur vol had kunnen houden.

kikondo schreef:

Ben ik niet met je eens, past prima in een bijv. een zwarte komedie (zie bijv. C'est arrive pres de chez vous). Ik geef toe dat het in een klucht als deze niet past. Neemt niet weg dat het best iets rauwer/realistische had gemogen. "t speelde zich nu allemaal af op een keurig aangeveegde toneel vloer, zo leek het. Kon er niet echt een gruwelijk kamp in herkennen....

Reinbo schreef:

Inderdaad, ik had 'deze komedie' moeten schrijven. Mijn probleem met film is dat te veel de schijn wordt gewekt dat als je maar gewiekst en lollig genoeg was, het in een concentratiekamp allemaal best wel uit te houden viel.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Ik heb het al eens gezegd, voor mij is deze film helemaal geen oorlogsfilm maar louter een komedie waar je alles met een korreltje zout moet opnemen. Ik heb hem ook beoordeeld als een komedie.

avatar van tn2543

tn2543

lucdecoster schreef:

Maar de manier waarop de comedy is gekruist met een vreselijke oorlog (drama), vind ik juist briljant gedaan.

avatar van Dreamboy

deze komt zondag op net5

avatar van desteven007

desteven007

kikondo schreef:

Mijn excuses, ik ben vandaag wat melig.

Tja ik woon dan ook niet in Nederland hé

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Heel mooi begin een beetje minder maar toen ze in het kamp kwamen SUPER : 4,5

avatar van maxB

maxB

waarom wordt dit een komedie genoemd?

avatar van Kloas

Kloas

Reinbo schreef:

Ik heb het idee dat ze niet willen laten zien hoe gruwelijk een concentratiekamp was, maar hoe hij de werkelijkheid verdraaid voor zijn kind. In feite mogen we zelf er van uit gaan dat het daar 'geen pretje' was (zacht uitgedrukt), dat hoeft niet opnieuw uitgelegd te worden.

Ik vind het in ieder geval een prachtige film en een prachtig gezin!

avatar van v.i.c.t.o.r.

v.i.c.t.o.r.

Mensen, deze film is fictie. Geen natuurgetrouw beeld. De vraag is hoe het kan dat juist deze film heel helder het fascisme en de werking daarvan laat zien. Dat kan in fictie dus ook. Prachtig gedaan!

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

v.i.c.t.o.r. schreef:

Helemaal mee eens.

Dat oeverloos gezeik over het feit dat het zo niet was, moet eens afgelopen zijn. Een film puur vanwege die reden een 0,5 * geven is dan ook kinderachtig.

avatar van Reinbo

Ik heb wel wat meer redenen... En als er iets kinderachtig is dan is het wel het gedrag van de hoofdpersoon.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Reinbo schreef:

Ik heb wel wat meer redenen...

Dan geldt mijn bericht niet voor jou...

avatar van smeetsm

smeetsm

een film over hoop hebben en houden niets anders dan dat, en dat maak de film 3,5 punten waard.

avatar van Mar-Lous

Mar-Lous

Mooie film, niet echt helemaal geweldig, maar wel mooi!

avatar van silverfaustx

silverfaustx

top film 5 *

avatar van Barcel

Barcel

Fuck, heb hem 15 minuten gemist dus ik kijk hem een andere keer.