• 9.378.090 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

avatar van Reinbo

Best opmerkelijk. Ik vind het net als Fisherking een vreselijke film, maar om volstrekt andere redenen..... En aan zij die het mooi vinden: wees maar blij dat je hier allemaal doorheen kan kijken.

avatar van GioFunny

GioFunny

Reinbo schreef:

Je vind het heerlijk he dat mensen zoals ik die zoveel heeft genoten van deze film een reactie van te ontvangen. Maar ik laat het verder hier bij. Check gewoon naar het gemiddelde, zoveel stemmers die gelukkig de schoonheid van deze film kunnen begrijpen/inzien. Uiteraard smaakverschillen. jij vind deze film barslecht, en ik vind deze film steengoed

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Vind het ook wat ver gaan om diegene die deze film wel kunnen waarderen nu meteen in de schoenen te schuiven dat ze niet zouden weten hoe erg het nazi-regime en de concentratiekampen waren. Vind dat veel te ver gaande conclusies op basis van slechts 1 film.

avatar van Tayama

Tayama

Reinbo schreef:
. Blij dat hij uiteindelijk werd afgeschoten. enige positieve aan deze draak. Verder heeft het als film natuurlijk ook zeer weinig om het lijf... op z'n best een klucht.

Serieus, even goede vrienden - maar als iemand iets als dit plaatst moet er toch weer een hoop gebeuren wil ik je nog serieus kunnen nemen. Dat slaat echt nergens op.

Deze film heeft volgens mij geen enkele keer het idee willen creeëren een realistische kijk op dit deel van de oorlog neer te zetten. Ik denk dat iedereen wel weet wat er in deze oorlog met deze mensen gebeurd is; net als Benigni dat weet. Italianen waren nou eenmaal ook slachtoffer. Dit is volgens mij niet de eerste film waarbij we een concentratiekamp volgen - misschien wel de eerste waarbij dat niet realistisch gebracht word. Nog geen reden dat dit een slechte film is.

Als er mensen na het kijken van deze film gaan denken dat je als Jood macht had in een concentratiekamp denk ik dat je nog een paar daagjes basisschool mag volgen. Dan ligt zo'n fout echt niet bij deze film hoor.

Dit is geen ontroerende film - en zeker niet aangrijpend, zoals sommigen beweren. Echter wel een vlotte, leuke film met een luchtige kijk op dingen die reeds gebeurd zijn.

avatar van AGE-411

AGE-411

lucdecoster schreef:

Het is een komedie, meer niet.

Oh! sorry hoor

- "Laten we een komedie maken!"

- "Ja, leuk! Over wat gaat het?"

- "eeeuh ... Het is een komedie! een verhaallijn is niet nodig!"

je favoriete film is scary movie zeker?

avatar van lucdecoster

lucdecoster

De beste acteur was het jongetje. Met de komische film heb ik bijna niet kunnen lachen.

Tayama schreef:

Ik val ook nergens over het gebrek aan realisme (noem het niet voor niets een klucht). Ik vind de hoofdpersoon gewoon razend irritant en verder boeide me het gebeuren totaal niet. En voor makkelijk sentiment ben ik ook nooit te porren geweest.

PS. De Italianen waren fout in WO2.

avatar van Jakke0071

Jakke0071

Zeer schitterend verhaal.

Aangrijpend met een grappig tintje mede dankzij Roberto Benigni

avatar van 606

zeen ontroerende film en prima geacteerd door die man en zijn zoontje.

avatar van Airliner95

Airliner95

eerst dacht ik van ooo nee weer zo een saaie film in de godsdienst les:s maar eigenlijk veschoot ik ervan twas toch noch een toffe film grappig ik geef hem*3

avatar van ikke12377

ikke12377

Goeie film, geeft aleen niet echt een beeld van hoe het echt was in de oorlog, ik beschouw het meer als een humorfilm dan een oorlogsfilm maar toch nog een dikke 3,5, dat komt omdat die acteur zijn rol zo verschrikkelijk goed kan spelen en omdat het verhaal gewoon heel goed is. minpunten zijn dat er soms wel heel onwaarschijnlijke dingen gebeuren.

Jezus, wat staan hier een aantal trieste recensies zeg..

Mensen die deze film beoordelen als oorlogsfilm, snappen er werkelijk waar niets van. Deze film gaat over de liefde van een man voor zijn vrouw en zoontje. Hij zet de levens van zijn naasten boven alles en doet er alles aan om het hen zo goed mogelijk te maken. Ik snap dat zijn manier van doen niet iedereen aan zal spreken, maar men kan niet zeggen dat dit aan de andere kant erg ontroerend en bijzonder is.

Dat hierbij op de achtergrond de oorlog speelt, waarbij zijn karakter nog meer tot uitdrukking komt, wil echter niet zeggen dat dit een oorlogsfilm is, in tegendeel zelfs. Mensen die hierover geschiedenisles willen blijven geven, kunnen dit beter op een ander forum doen ipv een film zo onterecht neer te sabelen.

avatar van astrid02

astrid02

FisherKing schreef:

Eens, daarop zijn merites. Maar geschiedsvervalsing is zo erg. Hele meutes gaan nu denken dat je in een concentratiekamp een vorm van macht had. Dat vind ik vrij ernstig.

Een vorm van macht? Zo zou ik het niet willen omschrijven...

Overigens, het is een film, en de boodschap die hier wordt neergezet, daar gaat het om. Die lijkt me duidelijk. Historisch incorrect of niet, dat doet er verder niet toe. Dat wordt ook niet gesuggereerd.

avatar van gerardno1

gerardno1

mooie film.. enige wat ik miste was een egt beeld van de oorlog maar dat neem ik dan maar voor lief

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

Ja, voor een deel maar niet hellemaal. Ik weet zelf nou niet of ik wel of niet op deze film gereageerd heb maar toch:

Het was inderdaad een mooie film, de vader die het zoontje ''geruststeld'' door een spel met hem te spelen. En alles klopt dan ook noch hé! Dat is het mooie, als die Duitse kinderen verstoppertje spelen ziet het kind dat er wel echt kinderen zijn en doet mee en gaat zelfs aan tafel zitten! De vader beloofde hem een tank en op het einde komt er ook echt een Sherman-Tank het concentratiekamp ''bevrijden''.

Mooie film, absoluut een 5* waard!

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

ongeloofelijk prachtige film maar zo'n triestig einde, het zit allemaal zo goed in elkaar, khad echt tranen in de ogen op het einde en dat ondanks ik toch een paar keer goed had kunnen lachen terwijl andere dingeren toch ook wel erger waren.

een echte klassieker en aanrader

avatar van Bart Tönjann

Bart Tönjann

Schitterende film, een plezier om naar te kijken.

avatar van Mrs.Donut

Mrs.Donut

Heel mooie film, heb er van genoten. 4.5

avatar van parvus_flamma

parvus_flamma

Daar gaat de film toch helemaal niet om... Natuurlijk zitten er onrealistische dingen in de film, maar de regisseur wilde gewoon een bepaald soort beeld en sfeer weergeven, en ik vind dat hij dat prachtig heeft gedaan. Ik vind het een heel grappige en mooie film, helemaal 5 punten waard naar mijn mening.

avatar van Koerok

Koerok

Als je Roberto Benigni grappig vindt, dan is het een aardige film. Persoonlijk kan ik totaal niet lachen om de man, en dan heb je gewoon geen leuke avond, want de film wordt grotendeels door hem gedragen. Niet aan mij besteed dus...

avatar van rose

rose

Dan is 3* erg hoog, toch?

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

Stem verlaagt met 1.5* na herzien= 3.5*

Erg hard omlaag dus...

avatar van desteven007

desteven007

Ik heb de film op dvd, en na elke keer bekijken verveelt het me geen moment.

Eén van de redenen is omdat Roberto Benigni van iets heel serieus iets heel grappigs kan maken. En omdat hij zijn rol zeer goed speelt.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Reinbo schreef:

Ik ben dan ook wel een belachelijk slechte recencent met een heel oppervlakkig beeld op film...

avatar van Koerok

Koerok

rose schreef:

Dan is 3* erg hoog, toch?

Och, er zijn films die ik slecht vind en er zijn films die me om andere redenen niet kunnen boeien. Deze film kon me niet boeien omdat ik de hoofdpersoon niet grappig vind. Met een andere acteur had ik 'm misschien wel kunnen waarderen. Vandaar een wat ambivalente 3.0.

avatar van NielsP

NielsP

Echt een hele mooie film was dit, twee jaar geleden gezien.

Ik herriner me nog heel goed hoe de film gaat, dus het moet echt een goede film zijn geweest. Een film met leuke humor en toch zo'n sterk dramatisch verhaal vind je niet vaak, waardoor deze er dus eentje uit de duizend is.

Deze film moet je zeker bekeken hebben.

avatar van desteven007

desteven007

wo2-Freak schreef:

Stem verlaagt met 1.5* na herzien= 3.5*

Erg hard omlaag dus...

Waarom ?

avatar van wibro

wibro

Hoewel ik deze film zeer hoog waardeerde 4,5* toen ik hem voor het eerst zag, begin ik over deze waardering nu toch mijn sterke twijfels te krijgen, zeker na het zien van films zoals "The pianist" en recentelijk "Die Fälscher".

Met het onderwerk "concentratiekamp, jodenvervolging" valt toch eigenlijk niet te spotten. Het onderwerp kan niet serieus genoeg genomen worden. En dat doet Roberto Benigni zeker niet.

Dus; 1,5* in mindering

Drs. DAJA schreef:

Dus?

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Eigenlijk lijkt het mij dat ze in deze film juist onderstrepen hoe erg het in de kampen was. NIet door het gruwelijke ervan te laten zien. Volgens mij is de boodschap meer dat zelfs in een verschrikkelijke situatie als een concentratiekamp het de vader lukt om zijn zoontje mentaal te beschermen tegen de gruwelijkheden in het kamp.

Volgens mij zie je ook de echte verschrikkingen niet omdat het verhaal toch meer bekeken wordt uit oogpunt van het jongetje.