Genre: Komedie / Oorlog
Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini
Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans
Releasedatum: 3 december 1998
Plot La Vita È Bella
"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.
- Trailer (YouTube)
- La Vita è Bella (MusicMeter)
Guido
Signora Guicciardini
Direttrice Didattica
Rodolfo
lottetje
Ik heb hem gisteren weer gezien.
het is gewoon echt een prachtige film. het hele spel wat hij bedacht heeft. en er zit zoveel actie in Benigni. zoveel kracht echt geweldig. dat hele spel wat hij van voor naar achter bedenkt. super.
en dat Bongiorno principecca ge wel dig.
The One Ring
Ik kan me best voorstellen dat mensen zich irriteren aan Benigni. Zo nu en dan (met name in het begin) zat hij bij mij ook dicht bij de irritatiegrens. Maar Benigni geloofde zodanig in zijn rol dat hij me uiteindelijk toch wist mee te trekken. Nadeel is dat de dramatische scènes hierdoor totaal niet lijken te werken. Als we Benigni aambeelden zien versjouwen of als hij bijna neergeschoten wordt blijft de man komisch spelen. Dat komische spel was logisch in het bijzijn van zijn zoon of vrouw, maar paste niet als hij zonder hen was.
Wel vind ik het onzin dat deze film de holocaust belachelijk zou maken. Dat is totaal niet aan de orde hier. Zoals Mug al voor mij zei: relativeren!
Wel vond ik het vreemd dat de bewaking van het kamp zo slap was. Benigni kon wel erg veel dingen doen zonder dat iemand het merkte. Bijna de hele film verwachtte ik dat een bewaker hem zou zien, maar dat bleef lang uit. Volgens mij beveiligde de Nazi's hun kampen wel iets beter en zou een persoon als Benigni een stuk korter geleefd hebben.
Maar het idee is mooi en de film heeft erg sterke momenten. De humor stoorde mij ook zelden.
Goodfella_90
Je neemt de film iets te serieus. In mijn ogen zijn dit geen minpunten bij een film als deze.
Sutherland
Geweldig mooie film, al komt ie wat traag op gang. Het stuk in het kamp vond ik ontzettend sterk! De film zat na een paar dagen nog in m'n hoofd, erg indrukwekkend!
christophel
helemaal mee eens!!!
filmcollector
Goede film. Beter dan de gewone Italiaanse films
Oorlogstragedie doorspekt met wat humor, nog nooit gezien.
Film komt idd traag op gang maar uiteindelijk toch nog goed.
Zou hem toch niet onder komedie/oorlog klasseren, eerder onder Oorlog/drama. Want het beetje humor daargelaten, het blijft een dramatische gebeurtenis.
Geen film om ontelbare keren te bekijken
Geef toch een 3
parvus_flamma
Hele mooie film en zoown zielig einde. Een van mijn favorieten...
Allepinie
Je begrijpt in het begin niet waarom een film met het gegeven van een concentratiekamp begint met een "Louis de Funes-Allure" Pas als hij met zijn zoontje in de vrachtwagen zit, begrijp je dat de man wel zo afgebeeld moest worden om zijn gedrag in het concentratiekamp geloofwaardig te maken... Dat zoontje, Giosué, heeft terecht die Tank gewonnen.
Galantje0012
ik snap eigenlijk niet wat iedereen zo super aan deze film vind :s
het begin vond ik wel aardig, maar het is superonrealistisch. ik denk niet dat je in die tijd begon te zeuren dat je naar een concentratiekamp wou, dat( ze je ook meteen in die trein lieten...
ook het concentratiekamp was maar onnozel in beeld gebracht. ik vond hem echt niet goed! :s 2*
my style
geweldige film! een goed verzonnen verhaal en sterk geacteerd. Met plezier naar gekeken en is dan ook een aanrader 4*
veron35
Geweldig mooie film. Goede afweging van drama en humor. Ik hielt het niet droog op het eind. Zo zielig. Een wel verdiende plaats in de top 250.
dikke 5*
casperde
Deze film moest ik met school kijken, ik wist uberhaupt niet dat iemand hem kende, wel grappig dat die in de top 250 zo hoog blijkt te staan, wel een leuke film maar ik vind hem iets te blij voor een oorlogs film, maarja dat is puur een smaak kwestie
weaselweasel
Roberto Benigni geeft blijk naast briljant acteur ook nog eens een benadigd regisseur te zijn.
Prachtige film.
Eny
Tuurlijk is hij irritant, ONTZETTEND irritant
(waarschijnlijk ook met opzet) maar dat wat telt is dat hij daarnaast een ontzettend groot hart heeft en dat je van iemand die je ontzettend irriteert van gaat houden!
Ik huil NOOIT. Maar bij deze film moest ik huilen!
Dan moet het wel een bijzondee film zijn. 5 sterren, absoluut verdient en dat jongetje is zóóóó leuk en schattig!
Thomas83
Wat een prachtige film!
Als je een film weet te te maken die je zowel aan het lachen weet te krijgen als weet te ontroeren dan lever je al vakwerk af vind ik, twee zaken die normaal toch vrij van elkaar afstaan zo te laten samensmelten.
Benigni speelt zijn rol echt heel goed en charismatisch. Sommigen vinden hem misschien irritant, maar persoonlijk vond ik hem erg grappig en ontroerend. Het feit dat de film in het Italiaans is speelt daar denk ik wel een belangrijke rol in. Ik kan me in elk geval maar moeilijk voorstellen dat ik hem ook zo mooi had gevonden als hij bijvoorbeeld in het Engels of Duits was gesproken. Dat snelle Italiaanse praten met al die gebaren ziet er ook grappig uit.
De humor is vaak erg slapstick-achtig, doet soms echt denken aan van die oude lachfilms van vroeger. Er komen een hoop leuke grappen voorbij, alleen al aan het begin met de auto zonder remmen en de optocht van de koning.
Het drama gaat in de film , als Benigni en zijn vrouw, zoontje en oom naar het concentratiekamp worden afgevoerd, een grotere rol spelen, en zo zitten er ook een paar prachtige dramatische scenes in de film. Vooral de scenes dat Benigni de speaker weet te gebruiken in het concentratiekamp en zijn vrouw toespreekt met zijn kind en later een bepaald liedje voor haar opzet In de tweede helft van de film worden de toevalligheden en ongeloofwaardigheden wel wat opvallender omdat de toon dan ook wat serieuzer is. Maar ik heb me er zeker niet aan gestoord. Je moet niet alles even serieus nemen in de film, net zoals Benigni zijn zoontje in de film al die verschrikkelijke gebeurtenissen door een vrolijke bril laat bekijken. Dat ventje speelt voor zijn leeftijd trouwens al heel aardig vind ik.
La Vita È Bella is echt zo'n ontzettend mooie en ontroerende film, ik reken hem al tot mijn favorieten. Er zijn heel wat films gemaakt over de Tweede Wereldoorlog, en daar zitten ook meerdere echte topfilms, klassiekers zelfs, tussen, maar deze film is zeker niet een van de velen maar eentje die zich wat mij betreft mag meten met de betere Tweede Wereldoorlog-films. En deze heeft wat betreft orignaliteit in elk geval wel een streepje voor op veel andere door de bijzondere benadering. Ook al is hij dan niet altijd ongeloofwaardig. Voor mij doet het niks of nauwelijks wat af aan de kracht van het verhaal.
Ik vind de film net 4.5* waard.
MeneerJan
Echt een goede film! Hoe relaxed sommige mensen de WO 2 konden doorbrengen eigenlijk
=michael=
Hoe bedoel je relexed?
met zijn alle in een barak zonder eten of drinken 1persoons bed voor 2 of 3 man?
lottetje
relaxed??? denk het niet.
in deze film was het ook niet relaxed. Hij wou er gewoon voor zorgen dat zijn zoontje het niet verschikkelijk had daar, maar zelf was hij denk ik ook heel erg bang.
misS_mii
Dit vind ik nou eens echt een goed film!
Eerst leek het me irritant omdat alles in het Italiaans was,
maar dat maakt echt helemaal NIKS uit! Je gaat zo i het verhaal op;
wat ik vooral bijzonder vond is dat ze eerst zo duidelijk gelukkig waren. En dan.. dan gaat hun hele leven eigenlijk vergafwaartts!
en dan toch vrolijk blijven en de moed er in houden! Zelfs als je weet dat je elk momend gedood kan worden,
met een lachend en geruststellend gezicht naar je kleine jongetje kijken! Ik weet niet nof deze man echt geleefd heeft; maar als dat zo is heb ik grote bewondering voor hem!!
Ontzettend goed acteerwerk; en het verhaal klopt ook helemaal;
een 4,5!
Hannibal
en het verhaal klopt ook helemaal
Nou ja... dat durf ik best te bestrijden, maar als ik weer over jaartallen begin dat krijg ik iedereen weer over me heen.
Om vooral ook maar niet te beginnen over de art-direction....
P8rb
leuke vlotte film, de humor ging ook nog wel. maar zo'n hoge notering in de top 250 vind ik een beetje overdreven. 3 en een halve ster.
Glacius
Ik vond de film nogal druk.
Ik stoorde me zo nu en dan wel aan de hoofdrolspeler, met z'n vlugge en drukke gebabbel en soms wel erg flauwe grappen. Ook z'n zoon irriteerde me mateloos met z'n geschreeuw.
Ook ontbrak het nogal aan realisme en voelt soms een beetje kinderachtig aan.
Het idee vond ik opzich wel aardig, maar van de film heb ik niet echt genoten.
Spartaan1986
Slecht en melig begin maar daarna pakt de film het fantastisch op.Grijpt je vast en laat een verpletterende indruk achter
SeLL
Hier wordt heel veel bericht dat de film ongeloofwaardig is..
Welke scenes zouden nooit plaats hebben kunnen vinden dan?
Prachtig en, naar mijn mening, overtuigend verhaal!
Leviwosc
Een vader die zijn zoontje probeert te behoeden voor de gruwelen van de oorlog. Wat kan een liefhebbende vader, in zo'n situatie, nog meer doen?
Een geweldige film!

Drie goed beoordeelde oorlogsfilms die je alleen op SkyShowtime kunt bekijken

Klassieke Italiaanse WOII-film 'La Vita È Bella' vanavond op televisie

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
italiëriddleverlies van geliefdebookshopself sacrificemass murderconcentratiekampholocaust (shoah)fascismetweede wereldoorlogliefde voor iemands levendeportationjew persecutionnazinational socialismcharade riding a bicyclestory teller concentration camp prisonersterven en doodromantische komediedonkere komedietragicomedytragicomedyreflectivedarkwarnazi germanyadmiring