• 9.378.931 stemmen

Met onder meer: Chris Hemsworth, Natalie Portman en Anthony Hopkins

Releasedatum: 27 april 2011

Plot Thor

"Courage is immortal."

De machtige, maar arrogante krijger Thor (Hemsworth) wakkert met zijn roekeloze acties een eeuwenoude oorlog aan. Thors vader Odin (Hopkins) verbant Thor naar de Aarde en hier wordt hij gedwongen tussen de normale bevolking te leven. Hij wordt verliefd op de jonge wetenschapper Jane (Portman). Terwijl zij een relatie ontwikkelen op Aarde beseft Thor wat het vergt om een echte held te zijn wanneer zijn aartsvijand duistere krachten van Asgard naar de Aarde stuurt.

avatar van Collins

Collins

Thor is een big-budget kunstje van Kenneth Branagh. En is vermaak zonder enige diepgang. De blikvangers zijn de met veel lawaai ongeven CGI effecten. Die zijn goed. Al in het eerste kwart vuurt Branagh het complete bombastische arsenaal af dat bij een blockbuster als deze hoort. Imposant, maar het nadeel is dat de effecten die verderop in de film volgen nog steeds mooi zijn, maar ook iets minder indruk maken.

De gigantische CGI-thuiswereld van Thor met de naam Asgard is een schitterend decor. De wereld wordt gevangen in snelle cameravluchten terwijl stemmige muziek voor het dramatische toefje zorgt. In het algemeen geldt dat de scènes die baden in CGI-licht imposant zijn en erin slagen de aandacht vast te houden. Zodra Thor zich op de planeet aarde bevindt en de effecten een aardser kaliber krijgen of zelfs ontbreken, zakt de aandacht naar een lager peil. De film ziet er gewoon wat leeg en verloren uit zonder een glorieuze CGI-glans.

Het verhaal is erg dun en doorzichtig. De held Thor met zijn magische hamer bivakkeert in een vader-zoon conflict (drama), heeft ruzie met zijn eerzuchtige broer (de antagonist en de reden voor de meeste actiescènes) en is verliefd op Nathalie Portman (romantiek). De film schurkt langs een aantal plotlijntjes zonder zich met enige grondigheid aan één van die lijntjes te conformeren. Gezegd moet worden dat de actiescènes redelijk spannend en prima gechoreografeerd zijn.

Behalve een aardige oneliner hier en daar, stellen de dialogen weinig voor. In Asgard worden de nietszeggende dialogen nog enigszins verheimelijkt door het indrukwekkende decor, dat afleidt van het gesproken woord. Eenmaal op aarde wordt echter heel duidelijk dat de personages elkaar gewoon niet veel te zeggen hebben. De film Thor lijdt onder tekstuele armoede.

Met Thor levert Branagh een film af die eigenlijk alleen visueel indruk maakt, maar niet vervelend is om te aanschouwen.

avatar van Film Pegasus

Thor is niet meteen mijn favoriete Avenger. Hij wordt hier ook echt voorgesteld als een domme wereldvreemde en arrogante god, al draait dat wel bij doorheen de film. Verfilmingen van goden zijn meestal ook niet mooi met een hoop overbelichting bijhorende clichés. De film is nog wel voldoende entertainment, maar het leunt nogal op flauwe humor. Waarschijnlijk een tegengewicht tegenover Iron Man, Hulk en Captain America. Jammer dat er van Asgard ook niet meer gedaan wordt. Het is niet voldoende om een stad met wat meer natuur weer te geven, zeker niet als die voor de helft bestaat uit CGI. Loki doet het op zich nog wel goed, maar ben nooit fan geweest van hem.

Op zich nog wel vermakelijk, maar het mist een ziel en lijkt soms een tussenstap in het grote plan van Kevin Feige, zonder ook een eigen film te willen zijn.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Als ze willen kunnen ze... een goede Marvel in elkaar steken. Hoort zeker tot de top 3 van Marvel films voor mij.

Thor staat ook sterk als film op zich waardoor je het gerust een kijkbeurt kan geven zonder geërgerd te raken door referenties naar andere Marvel films. Thor heeft ook een indrukwekkende casting die heel goed uit de verf komt. Of het nu Hiddleston is als de verraderlijke Loki, Portman als de love intrest of Hopkins (holy shit, Hopkins in een Marvel !) als Odin, er is ditmaal geen enkel personage die gaat irriteren waardoor de film zich op het hoge niveau van Iron Man (4*) en Aquaman (3,5*) nestelt. Echt een goede Marvel, met een leuk verhaal, prima CGI en humor die ook nog goed werkt.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

De herziening van de Marvel reeks maar weer eens opgepakt en aangekomen bij de vierde film in de reeks, Thor. Dit is de eerste tegenvaller na het zien van drie leuke films (Iron Man, Incredible Hulk en Iron Man 2). De eerste kijkbeurt elf jaar geleden kon me nog wel bekoren, die van vandaag een stuk minder.

Thor is nooit m'n favoriete personage geweest, terwijl de potentie voor een paar topfilms zeer zeker aanwezig is. Het is de enige god in plaats van een traditionele superheld, maar helaas ontbreekt het in deze film aan een aantal dingen. Zo is de CGI ontzettend kitscherig en waren bepaalde scènes gewoon lelijk. Ook is de rol van Loki erg slecht uitgewerkt. Later zien we natuurlijk waartoe hij allemaal in staat is, maar hier had al veel meer uitgehaald kunnen worden. Sterker nog, eigenlijk is het personage van Loki veel interessanter dan Thor. Hiddlestone vertolkt de rol van Loki erg goed en is wat mij betreft de ster van de film.

De film kent verder een aantal aardige scènes, maar memorabel wordt het nergens. Het leukste moment van de film is wanneer Thor een dierenwinkel in loopt op zoek naar een paard. Dat zegt genoeg lijkt me.

2.5*, tegenvaller..

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

Inmiddels een van de iets eerdere Superhelden films.

En nog steeds een sublieme film.

En wat betreft de special effecten is deze film, nog steeds grandioos.

En de sfeer is uitmuntend in deze film.

Ook de film muziek is prachtig.

Wanneer Thor een fantastische rol van Chris Hemsworth en hij de strijd aan gaat met de ijs reuzen en hun leider Laufey een fantastische rol, van Colm Feore een wereld beroemde acteur bekend van zijn hoofdrol in de classic en ijzersterke film Storm of the century van Stephen King ook hier als Laufey speelt hij zeer goed.

Wanneer Thor tegen de beslissing van zijn vader Odin aan gaat.

Wordt hij door zijn vader verbannen, naar de Aarde om tot inzicht te komen.

Blijft een van de betere Superhelden films van Marvel van uitstekende kwaliteit.