Genre: Actie / Avontuur
Releasedatum: 27 april 2011
Bekijk via Disney+
Plot Thor
"Courage is immortal."
De machtige, maar arrogante krijger Thor (Hemsworth) wakkert met zijn roekeloze acties een eeuwenoude oorlog aan. Thors vader Odin (Hopkins) verbant Thor naar de Aarde en hier wordt hij gedwongen tussen de normale bevolking te leven. Hij wordt verliefd op de jonge wetenschapper Jane (Portman). Terwijl zij een relatie ontwikkelen op Aarde beseft Thor wat het vergt om een echte held te zijn wanneer zijn aartsvijand duistere krachten van Asgard naar de Aarde stuurt.
- Trailer (YouTube)
Phil Coulson
King Laufey
Heimdall
Volstagg
The Asylum komt ook alweer met een fijn alternatiefje hahaha
Macmanus
De humor maakt het te doen.
Hoorde best goede dingen over deze superhelden film. Begon daarom verrassend genoeg vrij matig. Saaie grote battle, typische mythisch achtergrond verhaal. Ook wanneer je een jongen ziet met blond en zwart haar heb je al erg snel door wat er verder gaat gebeuren tussen die twee. Gelukkig komt Thor daarna naar de aarde, en blijkt Hemsworth nog best sympathiek te kunnen spelen. Op de cast is sowieso weinig aan te merken. Iedereen heeft een goed idee in wat voor film ze spelen. Asano is als enige wat bleekjes. Hoort ook niet in Hollywood thuis denk ik, de taal blijft een barrière en hij is geen acteur die een trucje kan dus dan valt die wat weg zo ook hier.
Met het nodige humor en vlot verteld verhaaltje vermaakt de film uiteindelijk wel. Maar het gaat niet verder dan dat helaas.
2.5 sterren.
PS: 3d was weer totaal overbodig!
Timba69
Vermakelijke superhelden film met een goede mix van actie en humor. Chris Hemsworth is prima gecast als de botte stoere Thor. Het contrast tussen de scenes in Asgard en de scenes op aarde maakt de film gevarieerd en leuk om naar te kijken.
Martijnnn
Omdat ze allang blij was dat ze weer eens gevraagd werd voor een film?
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
Nadat ik voor het eerst de trailer van deze film had gezien, dacht ik dat het helemaal niets zou worden. Weer een goedkoop actiefilmpje geadapteerd van een Marvel-strip. Vervolgens kwamen begin lente de eerste recensies uit, die behoorlijk positief waren en die zeiden dat dit het vermaak van Iron Man matchte. Nu ik de film zelf ben gaan zien kom ik tot een middenweg: Thor is lang niet zo vermakelijk als Iron Man, maar ook niet zo slecht als ik op basis van de trailers verwacht had.
Laat ik beginnen met de negatieve punten van de film. Ten eerste vond ik het script hier en daar een beetje rommelen aan het begin. We krijgen een gaaf voorstukje, waarin we te zien krijgen hoe Thor uit de hemel valt, maar vervolgens krijgen we een ongelooflijk uitleggerig stuk dat als proloog moet dienen. Natuurlijk wordt de voice-over niet vermeden en ons wordt haarfijn voorgeschoteld hoe de wereld van deze goden en hun vijanden in elkaar zit en hoe Thor wordt verbannen uit zijn wereld. Ik vond het stuk te lang duren voor een proloog die dient als uitleg waarom er een god uit de lucht kwam gevallen, maar tegelijkertijd vond ik het ook te rap gaan. Er wordt een verhaal verteld dat in de tijdslijn van de film duizenden jaren duurt, terwijl het nogal van de hak op de tak sprong. Het valt te begrijpen dat ze snel door de stof heen moesten gaan, maar het duurde alsnog te lang voor een proloog en het was te afgeraffeld om die hele tijdslijn te bevatten.
Ten tweede vond ik een erg irritant punt de zogenaamde vrienden van Thor. Ze draagden niets bij aan de verhaallijn en ze werden slecht vertolkt door hun acteurs. Ik kreeg ook totaal niet het idee dat ze zo'n goede vrienden waren, op lijnen na als: 'We have to bring him back, we have to save him.' Sorry, het kwam totaal niet geloofwaardig op me over. En het feit dat Volstagg er eerder uitzag als een mislukte Gimli dan als een god, hielp ook niet. De scène waarin de vier "vrienden" de stad binnen komen marcheren vond ik erg lachwekkend op een slechte manier.
Ten derde stikte de film hier en daar van de cliché's en de voorspelbaarheid. Ik kon al meteen aan de kop van Loki zien dat hij niet deugde, natuurlijk zoent Thor weer met zijn meisje op het einde, natuurlijk spreken de goden in hun wereld gewoon Engelstalig, net als hun vijanden, die toevallig van een andere planeet komen.
Gelukkig zijn er ook nog genoeg positieve punten aan deze film, lekkere actiescènes werden begeleid door mooie en spectaculaire visuele effecten, waarbij je je vingers af kunt likken. Het camerawerk was bij sommige shots mooi en de montage heeft er een mooi geheel van kunnen maken. De wereld van de goden was ook erg mooi gemaakt.
Buiten de leuke vrienden van Thor, waren er ook nog daadwerkelijk goede prestaties in de film. Sterker nog, verder waren ze geen van allen slecht. Anthony Hopkins was een prima toevoeging als Odin, Natalie Portman is altijd een genot om te zien en acteerde prima als de vrouwelijke sidekick en Clark Gregg heeft een prima uitstraling als deze mysterieuze agent van SHIELD, een kop die je niet gauw vergeet. De hoofdrol werd goed gedragen door Chris Hemsworth, een redelijk charismatische acteur en de scènes waarin hij zijn Thor-cultuur toepaste op de onze waren erg grappig. Verder ook nog een leuk bijrolletje van Jeremy Renner.
Vooral het subplot met SHIELD deed de film naar mijn mening in niveau stijgen. Gezien ik helemaal niets afweet van de strips kwamen ze op mij over als een erg mysterieuze organisatie waar ik graag meer van wil weten. De scènes die zich op hun grondgebied afspeelden, rondom Thors hamer, vond ik ook allemaal erg goed en bevatten ook gelikte shots dankzij de neergutsende regen. Een pluspuntje voor de cinematography hier.
Vervolgens zakte de film een beetje in, maar het einde van de film vond ik ook weer goed. Het was een prima, actievolle climax die leidde naar een redelijk onverwacht einde voor dit soort films: namelijk dat Thor niet meer in staat was terug te keren naar onze aarde, waardoor hij zijn geliefde (die hij overigens net twee dagen ofzo kende) niet meer kon zien. Gelukkig geen cheesy scène waarin Thor alsnog wordt bekroond als koning, maar in plaats daarvan een beetje een droevig einde.
Mijn conclusie is dat de film zo zijn pieken en dalen had (helaas meer dalen dan pieken), maar Thor werd gered dankzij zijn mooie visuele effecten, gelikte actiescènes, prima cinematography en een sterke bijdrage door bijna heel de cast. Helaas bevat deze film noch het hart van Spiderman en X-Men, noch de sexyness van Iron Man, maar het is toch een redelijk solide additie aan de Marvel-films als je het vergelijkt met de andere Marvel superhelden vehikels.
3,0 sterren
Vermakelijk filmpje. Brannagh kan natuurijk wel een verhaal vertellen en houdt de vaart er lekker in. verder is het natuurlijk een hoop onzin, maar neemt de film zichzelf gelukkig niet al te serieus.
Wat betreft 3D, ik blijf er fan van zeker op Imax formaat. Maar helaas was de beeldvoering toch vaak wat statisch en de actie te vaak in het platte vlak. Het blijft wachten op een regisseur, die net als Cameron begrijpt dat de meerwaarde van 3d verscholen zit in de actie langs de diepte as van het beeld.
ralfsjam
Een niet al te beste marvel comic film. Veel special effects, maar weinig body. Niets wat zal blijven hangen... Erg mat en voorspelbaar. slecht uitgewerkt tot iets mogelijk interessants. Superhelden-Kinderfilm op zijn amerikaans.
2 tje
voskat
Schitterende beelden bovenal. En godzijdank hier en daar wat broodnodige scherpe humor.
Verder geen grote verrassingen, maar het wordt allemaal perfect gebracht. Wordt nergens diepgaand, maar verveelt geen seconde.
Renevanvliet1988
Het eerste gedeelte van de film was indrukwekkend, daarna vond ik het tegenvallen. Film begint met een aantal mooie actiescenes helaas word die lijn niet doorgetrokken. Heb hem expres 2D bekeken omdat ik tot nu toe alle 3D films zwaar tegen vind vallen. Moet wel gezegd worden dat ik een uitzondering maak voor het werk van cameron, in Avatar geeft het net ff dat beetje extra.
darthconner
Een aangename film. Actie was goed. De humor was zeker en vast geslaagd. Vond het enkel jammer van dat er weer liefde in moet zitten. Persoonlijk had ik dat eruit gelaten. Maar toch een tof filmpie.
Aanrader voor actieliefhebbers.
filmfr3@k
weer een goed gelukte film van Marvel! het enige minpunt aan de film vind ik dat het verhaal te simpel is......
thor moet "waardig" worden om de hamer weer te kunnen dragen maar ik vond dat de ligplaats van de hamer veel te dichtbij was.... ze hadden de film spannender kunnen maken door de hamer op een minder voor de hand liggende plek te dumpen.
verder was het acteer werk wel aardig en de special effects zeer goed, in de bios in 3d gezien en kan zeggen dat de 3d wel meevalt bij deze film.
dutchtuga
Vooral een erg saai filmpje, en dat is raar met zo'n uitgangspunt. Thor kent oppervlakkige personages, lelijke digitale werelden, slecht geregisseerde actiescènes, vreselijk misplaatste humor (die chick met haar iPod
), maar bovenal weinig mythe. Brannagh zit hier duidelijk niet op zijn plek . Een film gemaakt 'in opdracht van'. Hapklare Hollywoodprul. Schandalig ook dat een acteur als Asano wordt teruggebracht tot een nietszeggend personage. Vooral erg veel verspild talent.
Erg kleine 2*.
Riffia
Ik heb de film 3 sterren gegeven. De humor die in de film is verwerkt was aan de matige kant. Verder had ik van de 3d iets meer effecten verwacht. Al met al een goede film en volle vermaak.
dutchtuga
Inderdaad nog vergeten te melden dat de 3D hier alweer niets toevoegt. Ik word nu echt erg moe van deze hype. Voor die ene film die misschien veel uit het concept weet te halen vind ik het niet de moeite waard om me langs tientallen matige 3D producties te worstelen. Wat een commerciële zooi.
Ik doe niet meer eens de moeite om 3D te vermelden, standaard bij elke "3D film" wel minstens een halve ster die de film niet van mij krijgt.
AC1
Goh, het blijft me allemaal zo weinig zeggen. Dus de humor tilt deze film boven het gemiddelde? Dat vind ik wat aan de magere kant. Iron Man vond ik ook maar middelmatig. Ik ga 'm lekker skippen, vinden jullie dat erg? Trouwens in mijn top 10 slechtste films aller tijden staat een film van Branagh.
John Lee Hooker
Visueel prachtig.
Ik heb zelden zo'n mooie aaneenschakeling van special effects mogen aantreffen. Bijvoorbeeld de lange brug met verschillende kleuren en de grote ridder die bestuurd wordt door Loki maar ook Heimdall die bevroren werd, het ziet er allemaal schitterend uit. Ook de openingsscène is waanzinnig waarbij we over het hoge gebouw in Asgard heen vliegen, ondersteboven verdergaan, in het water terechtkomen en dan weer gelanceerd worden over het grote paleis heen.
Het is best leuk dat er wordt geswitched tussen twee verschillende werelden(Jotunheim niet meegerekend). De ene keer ben je getuige van de meest flitsende en moderne ontwerpen en op andere momenten val je gewoon terug naar het normale Amerikaanse leventje. Het was dan ook interessant om te zien hoe Thor reageerde op de diverse situaties toen hij in ballingschap zat.
''We hebben honden, katten, vogels...''
''Doe maar eentje waar je op kunt rijden''.
Erg jammer is natuurlijk die standaard rolverdeling en de clichématige twists. Een Japanner en een vrouw zijn weer aanwezig in de crew, een wijze vader die op sterven ligt, twee broers die zich willen bewijzen, een meisje waar de hoofdpersoon verliefd op wordt, het uitpluizen van de werkelijkheid met boeken uit de bibliotheek en zo nog wat.
Ik vroeg me trouwens af waarom ze paarden hadden in Asgard.
3D voegt weinig toe.
Zeer knap vormgegeven maar inhoudelijk kon deze Noordse mythologie toch ietsjes interessanter over worden gebracht.
Zit er geen Amerikaanse vlag in?
Inhoud en dit soort Marvel blockbusters gaan vaak niet samen. Typisch van die 3,5 sterretjes films, dus in dat opzicht denken we wel ongeveer hetzelfde.
schumacher
Film was behoorlijk maar zeker en vast geenen topfilm. De 3D was nauwelijks wat van aan maar dat zijn we ondertussen al gewoon. Hetgeen me teleurstelde was dat er niet echt veel aktie inzat en ook het einde geene vetten was, ik had liever een echte harde oorlog gezien tussen beide kampen maar daar krijgen we nu net niks van te zien ( ik heb het over het einde). Er zitten 1-2 tal goeie aktie scenes in. Ik raad deze film niet aan om in de cinema je geld aan aan te geven, daarvoor vond ik deze niet goed genoeg.
narva77 (crew films)
Zit er geen Amerikaanse vlag in?
Zal wel niet, met Kenneth Branagh (Brit) aan het roer. Moest wel even wennen hoor, Kenneth Branagh, van de Shakespeare-films, die een grote marvel/comic blockbuster maakt.
Toch wel benieuwd geworden, vanwege Kenneth Branagh als regisseur!
JacoBaco
Thor heeft mij nooit geboeid en ik zat op voorhand al niet echt te wachten op een patser met een hamer. Maar toen ik de trailer zag dacht ik, okee dit ziet er dan wel weer veelbelovend uit.
Maar de film valt toch wel een beetje tegen met 3 actiescènes en Thor is natuurlijk 80% van de film zijn krachten kwijt en hij kan daardoor dus niet al teveel ass kicken. De actiescène in het begin als hij nog wel zijn krachten heeft is bevredigend, maar eenmaal op aarde zwakt het allemaal erg af. De casting is wat mij betreft wel prima en dat houd het leuk en geinig dat ik Ray Stevenson pas helemaal op het eind herkende.
De film had best een kwartier minder lang mogen duren en met dit soort films verlang ik gewoon naar dikkevette actie en ik vind ik het ergens niet tof dat ze steeds maar weer op de komedie tour gaan. Maar goed, Thor staat garant voor een matig verhaal, hele goede CGI, prettige personages, weinig actie, best goede humor en the cosmic cube.
3,5
GGG
Aardige film voor dvd. Voor de bios vond ik hem net niet goed genoeg. Aardig maar dat is het ook wel...
Glacius
Waarom een zwarte Noor? Dat soort nonsens heeft m'n lust doen afnemen voor deze film.
Ai ai.
Iron Man vind ik best leuk, dus ik had een klein beetje hoop voor dit tweede Avengers deel. Ijdele hoop zo bleek al snel, want hier kon ik echt helemaal niks mee. Vanaf de foute pakjes en oerlelijke CG stad voorbij vlogen was al snel duidelijk dat er hier voor mij niet al te veel te halen zou zijn.
Aparte cast, met mensen als Portman, Skarsgård en Hopkins die allen toch al hun strepen verdiend hebben. Niemand bakt er wat van, geen enkele van de routiniers weet wat van hun personage te maken. De rest Hemsworth voorop doen het zelfs nog wat slechter, Laufey klonk als een geweldig foute stemmetje uit Blow Your Speakers van The Moon en wat betreft Asano kon ik enkel wat medelijden voelen. Hij heeft drie lijntjes dialoog (en dat als grote bijrol) en dient voornamelijk als beeldvulling. Doorgaans prijs ik de man's oog voor goeie films, dit is de eerste keer dat ik hem op zo'n miskleun betrap.
Visueel vond ik het niks. Stilering van zowel de good guys als de bad guys (die ice giants zijn
en dat blikken mormel is niks beter) zijn flauwtjes, Asgard is uberkitsch en het hamertje van Thor lijkt wel van rubber te zijn. De humor was ook al niet te best, enkel de scene waar Hemsworth een paard probeerde te kopen kon er nog wel mee door.
Branagh schiet zwaar tekort als regisseur, de cast loopt slapend te acteren, de humor mist doel en visueel doet het pijn aan de ogen. Zelfs de technische kwaliteiten van deze film vond ik maar bedroevend.
Kan me niet voorstellen hoe ze Iron Man en Thor in één film gestopt krijgen, alleen daarom wil ik nog wel een keer The Avengers zien, maar dit Marvel avontuurtje hoeft voor mij absoluut geen tweede deel te krijgen.
Al DeNiro
Visueel prachtig.
Helemaal eens.
De scenes in Asgard, Jotenheim en Bifrost maakten ook meeste indruk op mij.
Lennert
Heb je de film uberhaupt gezien? Heimdall wordt perfect gespeeld en is nergens storend.
Glacius
Kan me niks schelen. Het verknalt de hele Noorse mythos. En in de comics is ie ook gewoon blank. Waarom dan een neger casten? Het is gewoon te debiel voor woorden. Je gaat toch ook geen blanke voor een rol van Mike Tyson casten, omdat ie het perfect kan spelen.

Thor: Love and Thunder

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

Avengers: Infinity War
Actie / Fantasy, 2018
new mexicobanishment superheldgebaseerd op stripverlossingbrother against brothernorse mythologypost-credits scenemarvel cinematic universe (mcu)worlds collidegod of thunder fantasyiron skytroubled endinghospital violencesuper fighter from skymarvel comics universe