• 9.374.003 stemmen

Geregisseerd door: David Cronenberg

Met onder meer: Jeff Goldblum, Geena Davis en John Getz

Releasedatum: 15 januari 1987

Plot The Fly

"Be afraid. Be very afraid."

Seth Brundle, een briljante maar excentrieke wetenschapper, geeft de journaliste Veronica Quaife de primeur voor zijn laatste uitvinden: een teleporter, waarmee materie verplaatst kan worden van de ene naar de andere plaats. Als hij zichzelf teleporteert vliegt er echter net een vlieg zijn capsule binnen. Hierna is Brundle niet langer dezelfde, en krijgt hij steeds meer eigenschappen van de vlieg.

avatar van mikey

mikey

Doom schreef:

film als The Fly je af te gaan vragen of het verhaal wel geloofwaardig is. .

Transformatie is - denk ik - een metafoor. Cronenberg wilde het proces laten zien van mens naar vlieg.

avatar van Doom

Doom

Onderhond schreef:

Duidelijk een geval van het niet willen begrijpen. Je kan toch wel lezen neem ik aan ?

Ik heb de gave van lezen gekregen, jij ook? Zo ja, gebruik hem dan. Ik gaf namelijk al aan dat ik het niet eens was met jou redenering rondom het aanschouwelijke deel van The Fly. Visueel is er namelijk genoeg te zien in The Fly. Heb je wel eens gekeken naar de vlieg die er elke keer weer tot in detail prachtig uitziet?

ps: Je hebt gelijk mikey.

Ow ja, jij bent het niet eens met mijn kritiek, en daarom is het een duidelijk geval van "niet goed willen vinden". Sterke logica is dat

Ik vind het visueel niet veel, ook niet de special effects nee. Leer er maar gewoon mee leven ipv nog meer lompe uitspraken te lanceren.

avatar van Doom

Doom

Dat heet mijn woorden verdraaien, maar oké, mijn excuses. Ik ging inderdaad te ver. Oké?

Het is gewoon moeilijk te geloven dat je de special effects en het visuele vind tegenvallen terwijl juist mede hierdoor The Fly bekend staat als een sterke horror uit de jaren 80 met zijn duistere David Cronenberg sfeer. Ik vind het in ieder geval geweldig.

avatar van mikey

mikey

The fly heeft wel een award gewonnen met make up.

Halcyon

Wat er ook van zij, ook ik vind sfeer een special effects dé sterkhouders van The Fly.

Onderhond schreef:

Ik vind het visueel niet veel, ook niet de special effects nee.

Ik vraag me soms toch erg af op wat voor tv/monitor jij films kijkt......... Als er ooit geweldige SFX in een film hebben gezeten is het deze wel. Het kan haast niet zijn dat je dat mist...

Ik vond het gewoon niet veel. Maar ik vond de sfx in The Thing bijvoorbeeld ook niet super. Ik val niet echt voor dat gedoe.

En sowieso vind ik Cronenberg zwak als het op sfeer aankomt. Heb ik bij al z'n films.

avatar van Monty

Monty

Heftige film met een aardige opbouwende spanning. Sfx en visueel wel aardig goed dacht ik zo. Een ding jammer... het einde, had liever die andere kerel zien doodgaan, maja, that's me.

Monty schreef:
ja he. die andere maar ja dat z'n hand en voet ondergebraakt met zuur werd maakte veel goed.

avatar van Scheurleer

Scheurleer

Goed opgebouwde film, en naar mijn mening ook goed geacteerd. Ik had tenminste niet de neiging om weg te lopen.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Het was niet echt mijn soort film, maar de sfeer opzich was wel oke, maar ik vond het einde een beetje lachwekkend worden.

Effecten waren op het begin wel goed, zaten ook wel smerige stukjes in, maar het werd aan het eind minder.

Nee het was niet geheel mijn ding, maar toch 3* voor de sfeer.

avatar van trebor

trebor

Ik heb 'em in '86 in de bios bekeken en moet zeggen

dat ik 'em best wel aardig vond. Komt misschien ook omdat de sfeer in een bios sowieso beter is als thuis voor de buis. Effecten en geluid waren mooi, op acteertalenten lette ik toen nog niet zo.

trebor schreef:

Ik heb 'em in '86 in de bios bekeken

*jaloezie-modus*

Halcyon schreef:

*jaloezie-modus*

Ik zelfs 5 keer in een hele grote uitverkochte zaal.

Halcyon

Ik ben dan ook nog jong...

avatar van alex91

alex91

is er al informatie over de nieuwe versie?

avatar van finalman

finalman

Die film blijft me enorm boeien. Ik heb een tijdje geleden die chamber DVD collection gekocht (met alle delen van The Fly, zoals Fly 1958, Return Of The Fly, Curse Of the Fly, Fly 86 en The Fly II.
Maar 1 ding vraag ik me af na het bekijken van deleted scenes op de bonus disc waarom men de scene 'baviaan-kat' eraf gehaald heeft in Fly '86. Dat was best een hele interessante scene. je gaat me toch niet vertellen omdat het te wreed was want die eerste mislukte baviaan was ook best wel erg met al dat spattend bloed
Alhoewel hoop ik echter niet dat men NOG een remake maakt van The Fly na '86

avatar van aerogp1

aerogp1

1 woord: GROSS

Maar wel boeiend opzich. Beetje jammer dat we alleen in het begin Goldblum dus zien zoals hij is en niet de hele film. Maar goed, daar is de film niet naar...

3 *

avatar van Thomas83

Thomas83

Jaren geleden heb ik deze film gezien, toen ik nog vrij jong was. Ik vond de film toen best eng, en ik hoopte dat The Fly datzelfde gevoel weer bij me zou oproepen.

Ik ging gisteravond de film dus op tv kijken, en ik herkende niet alle stukjes even goed, maar ook veel nog wel. Ik kreeg wel een gevoel van nostalgie bij het kijken van de film.

De kwaliteit van het geluid is niet al te best, maar de muziek zelf is prima, en de special-effects zijn van wisselend niveau maar nooit storend.

Ik heb me echt van begin tot eind vermaakt bij deze film. Echt een heerlijke B-film wat mij betreft. In het horrorgenre worden veel matige films gemaakt vind ik, maar The Fly vind ik nog altijd top. Ook al zijn veel (rand)zaken in de film wat gedateerd.

avatar van finalman

finalman

Thomas83 schreef:

Excuseer me, een B-film???? Da's helemaal geen B-film hoor!

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

De 1ste 30 minuten dacht ik dat ik naar de verkeerde film keek. De film draaide alleen maar een beetje om Seth en Veronica en hun opbloeiende romance, met veel interventies van Veronica `s ex - vriend. Naast dit saaie verhaaltje, vond ik het allemaal maar gedateerd aandoen. De hoofdrolspelers zagen er uit alsof ze uit het jaar 0 kwamen en de zogenaamd duistere locaties vond ik eerder amateuristische, lelijke settings die niet mooi waren afgewerkt.

Nadat Seth is geteleporteert is de film wel even grappig en dan doel ik met name op het moment dat hij zich sterk voelt en ineens over superkrachten beschikt en daar ook handig gebruik van maakt.

Toch was ook de langzame transformatie in een vlieg een grote teleurstelling. Ik was immers in de veronderstelling dat ik naar een angstaanjagende vlieg zou gaan kijken. Helaas, niets van dit alles, eerder lachwekkend prul. Pas mijn 1ste Cronenberg maar ik begrijp niet dat zijn fans zo `n prul van hem pikken. 2*

maxcomthrilla schreef:

Je hebt de van de film duidelijk weinig begrepen. Film speelt veel meer met de psychische verandering van een man in een insect dan alleen met de (overigens geweldige ) make-up effecten. Vandaar dat de film zich vooral op de relatie en de personages richt. Verwacht dus geen eenvoudige effectbeluste tiener horror als je je verder in het euvre van de grootmeester verdiept.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Hoe het ook zij, de transformatie van Goldblum boeide mij weinig, tel daarbij op: geen sfeer en geen schrikmomenten. Bovendien staat er op de filmposter toch echt: be afraid, be very afraid. Dus ik kan het eigenlijk ook niet afdoen als een onjuist verwachtingspatroon. Ik zal nog wel een keer wat gaan zien van Cronenberg, als ik zin heb in een gedateerd verhaal.

meer met de psychische verandering van een man in een insect

Dat er mensen zijn die al eens film willen zien die bepaalde levensvragen behandelt kan ik inkomen, maar wat je ffs met "de psychische verandering van een man in een insect" aanmoet is mij compleet onduidelijk.

't Is een compleet onzinnig uitgangspunt zoals in de meeste horrorfilms, probeer er niet meer van te maken.

Onderhond schreef:

Hier moet ik het toch met je oneens zijn. Veel van Cronenbergs films zijn namelijk opgebouwd rond dat innerlijke conflict dat voortvloeit uit de uiterlijke verandering van een personage, net zoals bijvoorbeeld in Rabid, Shivers, The Dead Zone, Scanners, ... Bij deze lijkt het me wel degelijk de bedoeling van de regisseur en dus geen onzinnig uitgangspunt zoals jij het noemt.

avatar van Thomas83

Thomas83

finalman schreef:

Excuseer me, een B-film???? Da's helemaal geen B-film hoor!

Dat hoef je ook niet al te letterlijk te nemen.

Ik bedoel meer een film met een niet al te ingewikkeld en geloofwaardig plot, met special effects die soms erg goed zijn maar soms ook wat knullig. Zeg maar zo'n over the top film.

avatar van dafoefan

dafoefan

Wat een apparte film.
Het begin en het middenstuk waren eigenlijk heel goed, maar het laatste gedeelte was verschrikkelijk!
Ook dat stukje dat Seth over die vriend van die vrouw ging kotsen, en dat hij langzaam wegschroeit, dat was vreselijk.

avatar van hel1

hel1

geweldige film. zo duister en heerlijk gruwelijk. aanrader

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Vond een apparte film met en appart verhaal.Is leuk hoe hij steeds verandert .Het geen supper film en ook geen slechte. 3 sterren