• 9.371.602 stemmen

Geregisseerd door: David Cronenberg

Met onder meer: Jeff Goldblum, Geena Davis en John Getz

Releasedatum: 15 januari 1987

Plot The Fly

"Be afraid. Be very afraid."

Seth Brundle, een briljante maar excentrieke wetenschapper, geeft de journaliste Veronica Quaife de primeur voor zijn laatste uitvinden: een teleporter, waarmee materie verplaatst kan worden van de ene naar de andere plaats. Als hij zichzelf teleporteert vliegt er echter net een vlieg zijn capsule binnen. Hierna is Brundle niet langer dezelfde, en krijgt hij steeds meer eigenschappen van de vlieg.

avatar van ellie

ellie

Is deze film op DVD uitgebracht ?

ja

Deze Cronenberg heeft serieus wat tegen zich.

Want wat een ongelooflijk belabberd toneel. Je zou het amper geloven dat Goldblum en Davis professionele acteurs zijn Veel lachwekkend slechte scenes tussen beiden. Ook het verhaaltje is te simpel en dom om waar te zijn. Met wat extra gevit vraag ik me ook af waarom Seth eigenlijk muteert ... z'n DNA was toch gewoon gefuseerd, lijkt me dan dat hij er als halve vlieg uitkomt ipv te gaan muteren

Enige wat deze film tot op zekere hoogte red zijn de special effect. Die laatste 15 minuten zorgen makkelijk nog voor een extra *. Wat zorgt voor een totaal van 2.5*. Niet onaardig om eens door te kijken, maar erg slecht en enkel het laatste kwartier boeiend genoeg. Weer een half-flaterende Cronenberg dus.

avatar van Reinbo

Jammer dat je Goldblum zo vervelend vond. Ik zelf vond het juist een erg goede rol van hem, maar sinsdien heeft hij de rol van overenthousiaste neurotische wetenschapper te vaak herhaald (JP, ID4) waardoor het nu idd een beetje is gaan irriteren.

Smerige make up effecten blijven brilliant en veel beter dan de beste CGI.

Zeker niet mee eens. De sfx zijn eigenlijk enkel leuk op een "aha, hoe koddig" manier. Fair enough, maar verre van briljant vind ik.

Geef mij dan maar het CGi werk in Irréversible, om maar iets te noemen.

avatar van as

as

Onderhond schreef:

Geef mij dan maar het CGi werk in Irréversible, om maar iets te noemen.

Je bedoeld die cgi penis?

avatar van Dikkie Post

Dikkie Post

as schreef:

Je bedoeld die cgi penis?

Mischien een hele domme vraag, en hoogst waarschijnlijk de verkeerde plek. Maar waar staat CGI voor?

Lees het vandaag nu al meerdere keren, heb zo'n vermoeden dat het met special effects te maken heeft maar weet nog niet precies wat.

mikey

Zoiets als computer animaties/trucages. Ik zie die Noe er inderdaad voor aan; om daar een computerpiemel aan toe te voegen, gewoon lekker voor het effect. Off topic trouwens..

avatar van Dikkie Post

Dikkie Post

mikey schreef:

Zoiets als computer animaties/trucages. Ik zie die Noe er inderdaad voor aan om daaraan een computerpiemel toe te voegen , gewoon lekker voor het effect. Off topic trouwens..

Hey Super bedankt voor je snel antwoord, Heb Irréversible gister gezien dus toch fijn te weten dat die penis nep was.

mikey

Nee die is wel echt! neem ik aan tenminste. Haha Ook al hoop ik dat ie nep was, joh.

Die penis was effectief nep.

Maar die scene waar dat hoofd totaal in elkaar gebashed wordt ... toch erg knap werk vind ik. Moet je als vergelijk niet met een The Fly aankomen, want dan haalt die het niet vind ik.

avatar van Reinbo

Ik zal de Fly nog eens in de dvd speler stoppen. In mijn herinnering zijn die effecten briljant.

Ik ben sowieso van menig dat good old 80's effecten juist erg goed zijn. Voor CGI moet je alles zelf verzinnen, terwijl je met het uit elkaar laten spatten van een latex hoofd met ketchup het voordeel heb dat toeval je helpt. Meestal leidt dit tot een echter en goorder overkomend effect IMO.

In de meeste gevallen is dit ook wel zo, maar CG staat wat mij betreft nog steeds in z'n kinderschoenen, en wordt maar al te vaak verkeerdelijk gebruikt. Je hebt meer vrijheid, en voor klunzen is dat een nadeel, voor genieën een duidelijk voordeel.

Briljant zijn de effects in The Fly verder absoluut niet

Onderhond schreef:

Briljant zijn de effects in The Fly verder absoluut niet

Waren wel goed genoeg voor de Oscar...en enkele Saturn awards (Horror oscars)

mikey

Die effecten uit the FLY waren ook goed en realistich. De kids van tegenwoordig begrijpen de kunst van echte effecten niet meer.

dutchtuga

Onderhond, als je "The Fly" niet al te serieus neemt is dit toch erg vermakelijk?? Hoog tempo, heerlijke SE en overall gewoon een aangename sfeer. Hoewel de effecten in "Irreversible" geniaal zijn kijk ik toch veel liever naar handmade effecten en die vind ik hier zeer goed. Heb ik veel meer bewondering voor dan CGI, hoe goed ze ook zijn. Neem bv "Alien" en "Aliens". Vakmanschap als je het vergelijkt met het belachelijke 4e deel. Het verhaaltje is ook niet de beste (hoewel Cronenbergs fascinatie met het menselijk lichaam altijd interessant blijft) maarja, het blijft een horrorfilm. De beste horrorfilms hebben geen briljant script. Ik denk aan "Halloween", "The Texas Chainsaw Massacre" enz.

dutchtuga schreef:

De beste horrorfilms hebben geen briljant script. Ik denk aan "Halloween",

Ahem

mikey schreef:

Ahem

Heeft ie dat dan wel? Het is voor mij de beste horrorfilm ooit maar dat komt echt niet door het script.

mikey

Ja, Halloween heeft een interessant script en deze film ook!

dutchtuga

Interessant is anders dan briljant. Een serial killer dat ontsnapt en zn geboortestadje onveilig maakt is interessant maar verre van briljant. Net als het script voor The Fly.

mikey

Er staat daar wel wat over bij Halloween zelf. Check it out. Dit verhaal was ook wel interessant, denk ik. Bijvoorbeeld dat de twee tortelduifjes steeds verliefder worden terwijl de beste kerel muteerd in een vette vlieg (zie je de tegenstrijdigheid?). Ik zie er vooral veel menselijk verval (qua ziektes en psychologisch misschien) in, in de vorm van een 'experiment loopt uit de hand'. En misschien is het een aanklacht tegen wetenschap (tegenover god?). I don't know. Ik vind het gewoon boeiend en daarom goed. En dankzij het script.

dutchtuga

Dat zijn ook interessante dingen maar die kunnen veel beter uitgewerkt worden. The Fly ontaardt in een gory horrorfilm en dat is wat me het meeste is bijgebleven. En ik heb Halloween wel 10 keer gezien en waar jij het over hebt vind ik veel te vergezocht. Als je mij een artikel kan laten zien waar zoiets wordt beweerd zou ik dat maar al te graag willen lezen. Maarja dat gaat over een andere film. We hebben het hier over The Fly.

mikey

Als je iets maakt moet je het goed doen. Cronenberg koos voor een horror-gorefest. En als je een belofte maakt, moet je die waarmaken en dat heeft hij gedaan. De eventuele 'literaire' dingen zijn slechts symbolisch. Opzet was geslaagd.

dutchtuga

Dat zeg ik ook. Dat is me bijgebleven omdat juist dat indruk maakte.

mikey

Je kan ook wel merken dat Cronenberg over de dingen nadenkt. Het is gewoon een hoger niveau dan de overige 99%. Dat maakt deze zo bijzonder.

dutchtuga

Daar neig ik eerder naar bij een "Videodrome". The Fly heeft het ook wel maar in mindere mate vind ik. Maarja laten we het er gewoon op houden dat het n goede film is

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Weer eens herzien en blijft een erg vermakelijke film. Vooral Brundle's mutatie ziet er geweldig uit, de geweldige sfeer is zeer aangenaam. Een film die gewoon meer biedt dan vergelijkbare films. Dikke 3,5* met potentie voor 4*

avatar van djelle

djelle

Indrukwekkende remake van Cronenberg, die wat creatief sleutelde aan het verhaal en er een eigentijdse horrorprent van maakte met een geslaagde, intense sfeer en heel wat ranzigheid. Petje af voor de SFX. 4*

avatar van Halcyon

Halcyon

Inderdaad een ijzersterke horrorfilm. Wat deze film zo speciaal maakt is dat typische Cronenberg-sfeertje, lekker jaren '80. Uiteraard ook weer een geniale Goldblum en verbluffende special effects. Een topper in het horror-genre!

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Vond dit destijds toch wel een vermakelijke film.

Eens kijken of ik er nog aan kan komen alvorens een stem uit te brengen die gebaseerd is op vage herinneringen.