• 9.378.093 stemmen

Geregisseerd door: Rob Reiner

Met onder meer: James Caan, Kathy Bates en Richard Farnsworth

Releasedatum: 29 maart 1991

Plot Misery

"Paul Sheldon used to write for a living. Now, he’s writing to stay alive."

Auteur Paul Sheldon zet een punt achter de populaire Misery serie en besluit om vanaf nu echte literatuur te gaan schrijven. Het onheil begint als hij vertrekt van zijn vast schrijfplek: hij wordt overvallen door een sneeuwstorm, krijgt een ongeluk en wordt vervolgens wakker in het bed van een trouwe maar compleet gestoorde fan. Het begin van een nachtmerrie, die met geen pen te beschrijven valt.

Hehe, inderdaad zeer merkwaardig.

Al lijkt het wel iets totaal anders te worden, puur gericht op een obsessieve fan en geen thriller-element.

avatar van zicht

zicht

eenvoudig, maar doeltreffend verhaal, met een heel beklemmende sfeer erin. Dat is de hele essentie van deze film. Een goede tot zeer goede horror/thriller is dit. Ik vond hem erg goed, en ga hem zeker nog eens zien.

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Kathy Bates en James Caan in één film. Kathy Bates werd ontdekt met deze thriller en terecht! Kathy Bates acteert als een speer. Ook James Caan mag er zijn. Hij laat ook weer eens zien dat hij een goede acteur is.

Het verhaal van deze film is goed in elkaar gezet. Het een Stephen King verfilming en die zijn niet altijd makkelijk om te verfilmen. Kijk maar naar Stanley Kubrick, die veel kritiek kreeg op The Shining (overgens ook een geweldige film). Maar de makers hebben het goed gedaan. Het loopt lekker snel door en het is onvoorspelbaar, je blijft je afvragen hoe Caan zich uit de situatie gaat redden.

Zoals ik hier al boven noemde acteren Caan en Bates allebei als een speer. Bates is soms haast eng en geeft je een beklemmend gevoel. Dat is een goede prestatie van Bates.

James Caan heeft een geweldige expressie. Hij acteert (naar mijn mening) zelf zo goed, dat je gewoon met hem meevoelt. Elke keer als hij zijn benen bezeert, voel jij dat ook. Elke keer als hij bang is, zit je op het puntje van de stoel. En zo kan ik wel doorgaan.

De bijrolacteurs waren ook goed gecast.

Een geweldige boekverfilming. Een thriller die je in zijn greep houdt en je pas loslaat bij de ontknoping van de film, die zeer verrassend is.

4,5 sterren.

avatar van yeyo

yeyo

De belangrijkste vereiste voor een goede thriller is dat je voortdurend moet kunnen meevoelen met de protagonist en de schijnbaar machteloze situatie waarin hij/zij verkeert. Dit is in Misery zeker het geval.

Een film met zeer weinig personages en al even weinig settings is altijd riskant, maar hier het komt goed tot z’n recht. Dit is te danken aan de interactie tussen de twee sterk acterende hoofdrolpersonages, vooral Bates is fenomenaal. De overgangen tussen haar oprechte bewondering voor Paul Sheldon en de momenten waarop ze in vlammende tirades ontsteekt zijn feilloos gedaan. Dit geeft haar personage tevens een menselijk kantje, iets wat vaak ver zoek is bij gelijkwaardige rollen. Ook leuk zijn de frequente intermezzo’s met de oude sheriff (Richard Farnsworth) en zijn vrouw, zonder deze afwisselingen had de film langdradig kunnen overkomen.

Op zich is dit eigenlijk een behoorlijk conventioneel filmpje, maar wel één dat slechts op een paar momenten in het clichématige vervalt ( het eindgevecht met de bovenmenselijk sterke slechterik hebben we echt al te vaak gezien[/spoiller]). Bij momenten ook erg mooi gefilmd en met een aantal sterke (soms zelfs hilarische) dialogen.

Tot nog toe veruit de beste King-verfilming die ik gezien heb, ik ben zeker van plan het boek eens te lezen.

avatar van zicht

zicht

Dit is inderdaad een erg goede thriller, met een erg beklemmende sfeer erin. 1 van de besten van Stephen King ook.

avatar van Popeye Doyle

Popeye Doyle

Vooral de strompelmethode techniek bezorgt me nog steeds nare gedachten. Bates acteert hier formidabel en ook Caan is gewelding in zijn rol als schrijver. Eén van de beste horrors die ik gezien heb.

4 ****

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Griezelige horror film die op sommige momenten echt erg spannend was! Vooral Bates acteert ontzettend goed. Dit soort dingen overkomt je natuurlijk nooit maar ik kan me mijzelf wel goed voorstellen hoe het moet zijn om zoiets mee te maken. Zoals Popeye Doyle al meld is die strompelmethode erg naar om naar te kijken. Met zo'n handicap uit een lastige situatie komen lijkt onmogelijk. Verder is het een aardig vlotte film, makkelijk te volgen en heeft het een aardig goed einde.

avatar van Observator

Observator

Duffe bende.

Caans acteerwerk was prima. Maar Caan kan nog zo goed acteren, als Bates zo'n ongeloofwaardig typetje neerzet blijft er een weinig waarschijnlijk verhaal over. Weggewaggeld uit een wannabe horrorfilm, beland in een matige thriller.

Kon het niet serieus nemen. Toppunt was de scène waar Annie 's nachts uitvalt bij Pauls bed. Ik hoopte zo dat een nachtmerrie zou zijn, maar nee: het verhaal gaat gewoon door! Kon er wel om lachen.

Gelukkig wordt het wel beter. Je hoopt toch het beste voor Paul (hoewel een totale afslachting beter vermaak was geweest) en het slechtste voor miss Piggy. Aantal aardige bedscènes. Ook leuk hoe al het speurwerk van Buster (Farnsworth, beste acteur in dit verhaal) teniet wordt gedaan in één gunshot. Helaas is echte spanning ver te zoeken en valt er visueel ook weinig te genieten.

Genoeg flow in het verhaal om te blijven boeien, maar jammerlijk verpest door Bates.

avatar van DMF

DMF

Beklemmende thriller.

De locatie draagt perfect bij aan het gecreëerde sfeertje. De grote, desolate boerderij omgeven door de sneeuw past precies in het verhaal. James Caan en Kathy Bates zijn eveneens goed gecast. Zij dragen deze film; ondanks dat het verhaal zich grotendeels op één locatie afspeelt, ervoer ik dat niet als storend, net zoals in het boek. De strijd tussen de gestoorde Annie tegen de geveinsde Paul was daarvoor te interessant. Annies stemmingswisselingen waren indrukwekkend, net zoals de manier waarop Paul Annie bij vlagen bespeelde. Tevens voldoende spanning waardoor de film blijft boeien. De dialogen zijn regelmatig leuk gevonden ("You twisted fuck!") en enkele sterke scènes maken deze film zeker het kijken waard. Hier en daar echter te lineair om echt als topper in zijn genre bestempeld te worden. Zweeft ergens tussen 'goed' en 'top.'

* * * ½

avatar van Halcyon

Halcyon

Een van de betere King-verfilmingen. King investeert altijd in zijn personages en in Misery loont dat zonder meer. De film wordt dan ook gedragen door de twee hoofdpersonages en hun interactie met elkaar. Enerzijds de geobsedeerde fan en anderzijds het idool dat de psychologische en lichamelijke kwellingen van zijn fan lijdzaam ondergaat. Hierin zit voor mij de kracht van Misery, maar kers op de taart is absoluut de spanningsboog die van begin tot einde strak staat. Door de schitterende vertolkingen leef je zodanig mee met het slachtoffer dat zijn lijdensweg de jouwe wordt, net zoals zijn ontsnappingspogingen je op het puntje van je stoel krijgen. Verhaaltechnisch staat deze film als een huis, maar dat is allicht de verdienste van een ervaren rot als King. Filmisch oogt Misery erg klassiek, wat dankzij de piekfijne uitvoering echter absoluut geen minpunt hoeft te zijn. Wat mij betreft niets minder dan een klassieker.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

I'm your number 1 fan...

Hevige stuff, en misschien wel de beste King verfilming. Wat een intense spanningsmomenten wanneer de schrijver probeert te ontsnappen en die tang aan komt zetten. Wat een gruwel wanneer ze zijn knieën tot moes verplettert . Ik heb het geluk gehad om ook de roman te lezen, en de film is precies zoals ik me het bij het boek inbeeldde. Het is een psychologisch spelletje van liefde en haat, van gezond verstand tegenover ziekelijke obsessies. De setting in een ondergesneeuwde omgeving versterkt bovendien nog eens het gevoel van isolatie, eenzaamheid en hopeloosheid. Deze DVD prijkt al jaren in mijn kast, maar Misery bereikt zijn maximumeffect alleen maar bij de eerste kijkbeurt.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Hier had ik meer van verwacht. Het merkwaardig verhaaltje en de poster spraken me aan, evenals de positieve kritieken op moviemeter. Het verhaal is simpel en er wordt degelijk geacteerd, maar de rol van Bates komt ongeloofwaardig uit de verf. Ik weet niet of het meteen aan haar lag, maar ik had meer de indruk dat het een satire was, waardoor ik bijna nergens spanning heb ervaren.

Het mocht misschien iets bruter en geweldadiger. De dingen tot waar Bates in staat was, heb ik nergens als dreigend ervaren. Enkel op het einde kwam ze wat los, wat dan ook meteen het beste stuk van de film is. Voor de rest een slap verhaaltje wat mij totaal niet mee kreeg.

Niet verkeerd.

Er zijn twee zaken die deze film best vermakelijk maken. Enerzijds de gestoorde rol van Bates, die erg sterk uit de verf komt. Anderzijds dat oude koppeltje dat best grappig is.

Caan vond ik jammer genoeg wat minder. Verhaal is leuk, zeker te bedenken dat het origineel ook van een schrijver komt, maar spannend vond ik het nooit worden. Daar was het sfeertje wat te gelaten voor, en de rol van Bates iets te komisch.

Pijnpunt is de belabberde regie die echt de ballen toevoegt aan de film. Reiner voegt ook hier weer zeer weinig toe, wat de film toch echt wel ten goede was gekomen. En zo moeilijk was het ook niet, hij heeft een geweldig sneeuwlandschap en een claustrofobisch hutje.

Blijft dat het een leuk en vermakelijk filmpje is dat de aandacht makkelijk vasthoudt. Maar had best wel wat meer mogen zijn. Volgens mij is die Reiner niet echt mijn type regisseur.

avatar van Montanafan1990

Montanafan1990

Ookal weet ik hoe het afloopt ik zit toch iedere keer weet vol spanning naar deze film te kijken. Een grote topper. 5 sterren

AC1

Volgens mij is Frank Darabont hartstikke jaloers op deze King adaptatie.

avatar van yeyo

yeyo

Haha inderdaad, goddank dat Darabont deze film niet heeft gemaakt! Waarschijnlijk had hij Morgan Freeman een voice-over laten doen of zo.

Filmfreaker schreef:

Klopt. Bates heeft de meest opvallende, kleurrijke en dankbare rol van de twee maar Caan vind ik zeker evenwaardig.

Onderhond schreef:

Qua 'sight en sound' is de film is geen hoogvlieger maar Reiner slaagt er wel in om de karakters te laten schitteren. Hitchcock zou best wel tevreden zijn met dit aspect van de film.

yeyo schreef:

Hij zou zeker Freeman laten aandraven voor de rol van de sherrif (Richard Fansworth).

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Een van de spannendste films die er is zonder een hoop effects maar gewoon door de karakters uit te bouwen. Een geweldige rol van Kathy Bates. Kan ook deze film vaker kijken en blijft erg spannend!

4.5

avatar van Theunissen

Prima thriller die ook nog eens spannend is. Goed gespeeld door James Caan maar vooral door Kathy Bates die de rol van gestoorde fan meer dan prima speelde. Geweldig hoe ze James Caan's benen brak door er met een flinke hamer op te meppen. De pijn in die scene kon je bijna letterlijk voelen.

avatar van La Barca

La Barca

Geniale film!

Het verhaal van de film is eigenlijk te simpel voor woorden aangezien het praktisch op 1 locatie afspeeld. Vind de uitwerking erg goed gelukt en de acteerprestaties zijn super! Vooral Kathy Bates die echt compleet gestoord is Elke emotie wordt door haar perfect neergezet, echt mijn complimenten voor haar!

avatar van rep_robert

Samen met La Barca de film herzien gisteren.

Blijft toch een klassieker en een van de beste King verfilmingen die er is.

Dit komt natuurlijk vooral door de werkelijk waar geniale Kathy Bathes, wat zet zij hier een ongelooflijk knappe psycho rol neer. Ze weet haar emoties zo goed af te wisselen, op het ene moment is het een slijmbal en kan het niet zoet genoeg. Opeens heeft ze een moodswitch en wordt ze helemaal gek in haar kop, denk niet dat iemand anders deze rol met verve op zich had kunnen nemen.

Wat mij betreft dik terecht die Academy Award!

Naast Bathes verbloemen de prestaties van de anderen natuurlijk heel erg, maar Caan vind ik ook erg goed spelen. Zelden zie je in een film iemand zo heerlijk het spelletje meespelen. Allemaal erg logisch, maar vooral ook heel sympathiek. Tel daarbij een aantal droge opmerkingen op(wanneer hij voor het eerst in de rolstoel zit) en je hebt gewoon een heerlijk koppeltje in de hoofdrol.

Het verhaal is verder oersimpel, maar dat lijkt me ook niet echt van belang in Misery. Het gaat puur om de vertolkingen en de spanning.

Film met een heel hoog herzieningswaarde en altijd bij me is blijven hangen!

4*->4,5*

rep_robert schreef:

Ja, dat doet hij prachtig! Kan me voor die rol niemand anders inbeelden.

rep_robert schreef:

Het gaat puur om de vertolkingen en de spanning.

Vergeet de thematiek niet. De film belicht thema's zoals macht, dominantie en controle door agressie.

avatar van rep_robert

Inderdaad niet te vergeten, de rol van Bathes houdt natuurlijk veel meer in. Ze is niet zomaar zo compleet gestoord geworden, dat komt natuurlijk ook door haar verleden. Vooral de scene dat ze opeens huilend voor Caan staat is behoorlijk indrukwekkend, geeft toch ook goed weer hoe depressief ze eigenlijk is.

Je hebt wel gelijk, er komt eigenlijk meer bij kijken dan alleen een machtsspelletje tussen de "ontvoerder" en de "ontvoerde".

avatar van ossman1987

ossman1987

Klopt je kijkt zoveel films waarbij je je in 1 van de hoofdrolspelers verplaatst en je vervolgens ergert aan zijn of haar vreemde, domme, of juist veel te geniale acties.

Ondanks dat Bathes de beste rol in deze film speelt en zij het hoogtepunt van deze film is, is de rol van Caan de oorzaak dat ik 100 minuten helemaal in de film zat, enige spanning voelde en deze film bovengemiddeld beoordeel.

avatar van mer1973

mer1973

Kathy Bates op haar best.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Prima thrillertje, die Misery. Heb nu inmiddels een paar Stepen King verfilmingen gezien, en spannend zijn ze altijd. Zo ook dit werkje wat bij vlagen erg spannend was, een erg beklemmende sfeer kende, maar vooral speelde er natuurlijk een briljante Kathy Bates in. Al denk ik niet dat ik (op de geniale rol van Bates) deze film echt blijft hangen, maar verder vond ik het allemaal best vermakelijk.

Zoals Yeyo al aangeeft was de gesprekken tussen de sheriff en zijn vrouw lekker afwisselend, en ook erg nodig. Had af en toe het idee dat het misschien een klein beetje langdradig werd, al zitten en wel een paar erg sterke scenes bij. Maar niet alles was even goed, wel vond ik het best vermakelijk. James Caan was trouwens uitstekend, niet zo goed als Kathy Bates, maar hij zette hier best een overtuigende rol neer.

Prima film dus, mede dankzij de beklemmende sfeer en de goeie acteerprestaties. Ben benieuwd wat de tijd ermee doet.

avatar van dr channard

dr channard

Zeer leuke thriller en één van de betere Stephen King-verfilmingen (op vlak van thriller).

Wel vind ik deze film zeer overgewaardeert. Maar ik heb wel het boek eerst gelezen. Het boek is veel beter.

Maar het is zeker geen slechte adaptatie. Mooi acteerwerk.

avatar van Elineloves

Elineloves

Woah! Wat is Kathy Bates een eng wijf joh! Had veel van deze film verwacht, maar dit niet. Zij weet als geen ander de rol van Annie Wilkes neer te zetten. Geen slanke, knappe del, maar een 'echte' vrouw die je in het dagelijkse leven in eerste instantie niet zou opvallen, maar waarvan er wel ontzettend veel rondlopen. De oversprong van lieve fan naar psychotische gek is dan ook fantastisch neergezet.

James Caan is niet slecht, zeker niet als je nagaat dat hij het merendeel van de film in bed ligt. In het begin voel je nog niet bijzonder veel sympathie voor hem, maar dat groeit snel.

Zeer onderhoudende en spannende thriller, met twee geweldige hoofdrolspelers en fijne bijrollen. Erg prettig filmpje!