• 9.374.524 stemmen

Geregisseerd door: Rob Reiner

Met onder meer: James Caan, Kathy Bates en Richard Farnsworth

Releasedatum: 29 maart 1991

Plot Misery

"Paul Sheldon used to write for a living. Now, he’s writing to stay alive."

Auteur Paul Sheldon zet een punt achter de populaire Misery serie en besluit om vanaf nu echte literatuur te gaan schrijven. Het onheil begint als hij vertrekt van zijn vast schrijfplek: hij wordt overvallen door een sneeuwstorm, krijgt een ongeluk en wordt vervolgens wakker in het bed van een trouwe maar compleet gestoorde fan. Het begin van een nachtmerrie, die met geen pen te beschrijven valt.

Klein verhaaltje, maar zeer overtuigend gespeeld door Kathy Bates en James Caan.

De locaties dragen bij aan het aparte, desolate sfeertje.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Eindelijk gezien en ik vind het een ijzersterke film. Spannend tot de laatste minuut en geweldig geacteerd door Caan en Bathes. Hoewel de breek-een-voet-met-een-moker scene vrij heftig is vind ik het toch jammer dat het afwijkt van het boek, dat zou nog iets gruwelijker zijn geweest. Zo zijn er wel meer verschillen met het boek maar veel maakt dat niet uit, het werkt immers in deze film.

avatar van otherfool

otherfool

Jajaja, erg fijne King-verfilming. Grootste pluspunt zijn natuurlijk de beide hoofdrolspelers die er iets heel erg moois van maken; Caan is intens als altijd en Bates is monsterlijk in haar beste rol. Er zit een komische noot in met Farnsworth en de film ademt een geweldige lading sfeer. Jammer alleen van het sprongetje in de tijd aan het eind.

4,5*, aanrader!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Meesterlijke film! Misery is een van de beste thrillers ooit gemaakt! De film houdt je echt de hele tijd in spanning en die spanning loopt erg hoog op! Ik zelf was erg onder de indruk van deze film! De acteerprestaties zijn echt fenomenaal van zowel James Caan als Kathy Bates die echt beangstigend is! De screenplay is goed gedaan voor deze film die een paar indrukwekkende scenes kent die je niet snel vergeet.....

* * * * *

avatar van Montorsi

Montorsi

Een hele sterke James Caan hier met name in een redelijk bizarre film. Voor mij iets te recht-toe-recht-aan voor een thriller misschien echter, daarom 3.5 en geen 4*.

avatar van Shinobi

Shinobi

Leuke thriller om te zien. Je zal toch maar als schrijver ontvoerd worden door zo een vrouw die allemaal nare dingen met je doet. Dat heeft in deze film zeker voor de nodige spanning situaties gezorgd. Bates deed het leuk als psycho en Caan ook als schrijver die gevangen werd gehouden en er alles aan deed om maar te ontsnappen.

Ik geef 'm 4, 0 sterren.

avatar van Spetie

Wat een goede en spannende film is dit. De spanning in de film is op een sterke manier opgebouwd. De film kent wat clichés, maar bevat daarnaast ook enkele verrassende wendingen en een indrukwekkende hamerscène. Kathy Bates speelt erg goed en won voor haar rol zelfs een Oscar. Daarnaast zetten echter ook James Caan en Richard Farnsworth als zoekende sheriff erg sterke personages neer. Een van de betere Stephen king verfilmingen dit, maar dat Reiner dat kon heeft hij reeds bewezen met Stand By Me. Kortom een prima thriller, waar ik met plezier naar heb zitten kijken!!

avatar van Zinema

Een van de betere King-verfilmingen met een sterke Caan en een sublieme Bates. De spanning wordt prima opgebouwd. Zeer goed.

avatar van Kevin_1989

Kevin_1989

Goede King-verfilming. Op de achterkant van de dvd staat: oscarwinnende film en wordt tevens gezien als één van de beste films allertijden. Ietwat overdreven als je het mij vraagt.

Kathy Bates heeft voor deze film een oscar gekregen voor beste actrice van 1990. Ze acteerde goed, maar vond haar vaak erg irritant.

Film heeft veel goede en een paar angstaanjagende scenes, vooral de scene waarin de fan de voeten van Paul er met een hamer 'afhakt' is misselijk om te zien. Ook bij de scene waarin de sheriff dood wordt geschoten door de fan leef je erg mee en zou je de fan het liefst zelf neerknallen, wat je eigenlijk de hele film wel zou willen doen;) (zegt natuurlijk ook wel wat over de acteerprestaties van Kathy Bates).

Al met al een goede film, maar redelijk standaard in mijn ogen, en het einde zie je (helaas) al redelijk snel aankomen.

3,5 *

avatar van DVD-T

DVD-T

Een erg sterke thriller die je van begin tot eind op het puntje van je stoel, bank of waar je dan ook op zit houd.

Er gebeurt vrij weinig maar de film is ongekend spannend. Heel goed acteerwerk van Bates, maar ook Caan laat zich van z'n beste kant zien. Farnsworth speelt trouwens ook fantastisch en zet een ontzettend leuk en warm karakter neer, net als de vrouw die zijn echtgenote speelt. De film kent enkele spannende scènes die je echt doen nagelbijten, vooral in de momenten wanneer Annie van huis gaat en terugkomt, en Paul er tegen moet "rennen" om onopgemerkt te blijven . De spanning zit hem ook in het karakter van Bates, die langzamerhand alleen maar gekker en gekker wordt, en door haar obsessie gruwelijke dingen doet. Een beetje jammer van het echte einde wat er nog achteraan geplakt is. .

avatar van Koert

Koert

Deze film doet één ding vooral heel goed. Dat is het neerzetten van een tergend wijf dat je echt intens gaat haten. Ik vind Kathy Bates niet denderend acteren, maar dat maakt haar personage des te irritanter. Ik vond Caan wel erg in z'n element moet ik zeggen.

Misery begint met een introductie van schrijver Paul Sheldon en bouwt dan op naar een climax. Het jammere is dat de film daar tussenin niet wist te boeien. Wanneer Sheldon wakker wordt in het vreemde bed is het concept nog best interessant. Je vraagt je af wat de vrouw nu precies wil en wat ze allemaal van plan is. Daarna is de film echter een opeenstapeling van voorspelbare momenten. Alles is overduidelijk - voorwerpen zoals de haarspeld, de pinguïn en de benzine worden nou niet bepaald subtiel in beeld gebracht - en er wordt hier en daar nogal simpel spanning gecreëerd: de momenten waarop de vrouw even naar het dorp gaat en Sheldon weer op tijd terug op zijn kamer moet zijn, bijvoorbeeld.

Het einde was wel echt een opluchting, eindelijk van die vreselijke bal gehakt af, dus dat deed de film dan wel weer erg goed. De ouwe sheriff was ook best aandoenlijk, leuk personage.

avatar van misterwhite

misterwhite

Wat een film !!!

Het is 1 van de strafste gevallen van film die ik ooit heb gezien. Erg spannend en intens, je leeft gewoon mee met het verhaal. De film heeft een perfect speeluur voor dit soort films dus je blijft geboeit van de eerste seconde tot de laatste.

Echt een aanrader voor fans van thrillers.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Wat een mega-thriller, ik maak niet vaak mee dat ik 'bang' word, maar je wordt zo meegesleurd in het verhaal dat Annie angstaanjagend is. De ultieme crazy bitch aller tijden, je moet er niet aan denken dat zij je gijzelt in d'r huis.

Maar ach wat wil je, als de beste thriller-schrijver King goed wordt verfilmd..

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Griezelige horror film die op sommige momenten echt erg spannend was! Vooral Bates acteert ontzettend goed. Dit soort dingen overkomt je natuurlijk nooit maar ik kan me mijzelf wel goed voorstellen hoe het moet zijn om zoiets mee te maken. Zoals Popeye Doyle al meld is die strompelmethode erg naar om naar te kijken. Met zo'n handicap uit een lastige situatie komen lijkt onmogelijk. Verder is het een aardig vlotte film, makkelijk te volgen en heeft het een aardig goed einde.

avatar van Observator

Observator

Duffe bende.

Caans acteerwerk was prima. Maar Caan kan nog zo goed acteren, als Bates zo'n ongeloofwaardig typetje neerzet blijft er een weinig waarschijnlijk verhaal over. Weggewaggeld uit een wannabe horrorfilm, beland in een matige thriller.

Kon het niet serieus nemen. Toppunt was de scène waar Annie 's nachts uitvalt bij Pauls bed. Ik hoopte zo dat een nachtmerrie zou zijn, maar nee: het verhaal gaat gewoon door! Kon er wel om lachen.

Gelukkig wordt het wel beter. Je hoopt toch het beste voor Paul (hoewel een totale afslachting beter vermaak was geweest) en het slechtste voor miss Piggy. Aantal aardige bedscènes. Ook leuk hoe al het speurwerk van Buster (Farnsworth, beste acteur in dit verhaal) teniet wordt gedaan in één gunshot. Helaas is echte spanning ver te zoeken en valt er visueel ook weinig te genieten.

Genoeg flow in het verhaal om te blijven boeien, maar jammerlijk verpest door Bates.

avatar van Halcyon

Halcyon

Een van de betere King-verfilmingen. King investeert altijd in zijn personages en in Misery loont dat zonder meer. De film wordt dan ook gedragen door de twee hoofdpersonages en hun interactie met elkaar. Enerzijds de geobsedeerde fan en anderzijds het idool dat de psychologische en lichamelijke kwellingen van zijn fan lijdzaam ondergaat. Hierin zit voor mij de kracht van Misery, maar kers op de taart is absoluut de spanningsboog die van begin tot einde strak staat. Door de schitterende vertolkingen leef je zodanig mee met het slachtoffer dat zijn lijdensweg de jouwe wordt, net zoals zijn ontsnappingspogingen je op het puntje van je stoel krijgen. Verhaaltechnisch staat deze film als een huis, maar dat is allicht de verdienste van een ervaren rot als King. Filmisch oogt Misery erg klassiek, wat dankzij de piekfijne uitvoering echter absoluut geen minpunt hoeft te zijn. Wat mij betreft niets minder dan een klassieker.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

I'm your number 1 fan...

Hevige stuff, en misschien wel de beste King verfilming. Wat een intense spanningsmomenten wanneer de schrijver probeert te ontsnappen en die tang aan komt zetten. Wat een gruwel wanneer ze zijn knieën tot moes verplettert . Ik heb het geluk gehad om ook de roman te lezen, en de film is precies zoals ik me het bij het boek inbeeldde. Het is een psychologisch spelletje van liefde en haat, van gezond verstand tegenover ziekelijke obsessies. De setting in een ondergesneeuwde omgeving versterkt bovendien nog eens het gevoel van isolatie, eenzaamheid en hopeloosheid. Deze DVD prijkt al jaren in mijn kast, maar Misery bereikt zijn maximumeffect alleen maar bij de eerste kijkbeurt.

Niet verkeerd.

Er zijn twee zaken die deze film best vermakelijk maken. Enerzijds de gestoorde rol van Bates, die erg sterk uit de verf komt. Anderzijds dat oude koppeltje dat best grappig is.

Caan vond ik jammer genoeg wat minder. Verhaal is leuk, zeker te bedenken dat het origineel ook van een schrijver komt, maar spannend vond ik het nooit worden. Daar was het sfeertje wat te gelaten voor, en de rol van Bates iets te komisch.

Pijnpunt is de belabberde regie die echt de ballen toevoegt aan de film. Reiner voegt ook hier weer zeer weinig toe, wat de film toch echt wel ten goede was gekomen. En zo moeilijk was het ook niet, hij heeft een geweldig sneeuwlandschap en een claustrofobisch hutje.

Blijft dat het een leuk en vermakelijk filmpje is dat de aandacht makkelijk vasthoudt. Maar had best wel wat meer mogen zijn. Volgens mij is die Reiner niet echt mijn type regisseur.

avatar van Theunissen

Prima thriller die ook nog eens spannend is. Goed gespeeld door James Caan maar vooral door Kathy Bates die de rol van gestoorde fan meer dan prima speelde. Geweldig hoe ze James Caan's benen brak door er met een flinke hamer op te meppen. De pijn in die scene kon je bijna letterlijk voelen.

avatar van rep_robert

Samen met La Barca de film herzien gisteren.

Blijft toch een klassieker en een van de beste King verfilmingen die er is.

Dit komt natuurlijk vooral door de werkelijk waar geniale Kathy Bathes, wat zet zij hier een ongelooflijk knappe psycho rol neer. Ze weet haar emoties zo goed af te wisselen, op het ene moment is het een slijmbal en kan het niet zoet genoeg. Opeens heeft ze een moodswitch en wordt ze helemaal gek in haar kop, denk niet dat iemand anders deze rol met verve op zich had kunnen nemen.

Wat mij betreft dik terecht die Academy Award!

Naast Bathes verbloemen de prestaties van de anderen natuurlijk heel erg, maar Caan vind ik ook erg goed spelen. Zelden zie je in een film iemand zo heerlijk het spelletje meespelen. Allemaal erg logisch, maar vooral ook heel sympathiek. Tel daarbij een aantal droge opmerkingen op(wanneer hij voor het eerst in de rolstoel zit) en je hebt gewoon een heerlijk koppeltje in de hoofdrol.

Het verhaal is verder oersimpel, maar dat lijkt me ook niet echt van belang in Misery. Het gaat puur om de vertolkingen en de spanning.

Film met een heel hoog herzieningswaarde en altijd bij me is blijven hangen!

4*->4,5*

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Prima thrillertje, die Misery. Heb nu inmiddels een paar Stepen King verfilmingen gezien, en spannend zijn ze altijd. Zo ook dit werkje wat bij vlagen erg spannend was, een erg beklemmende sfeer kende, maar vooral speelde er natuurlijk een briljante Kathy Bates in. Al denk ik niet dat ik (op de geniale rol van Bates) deze film echt blijft hangen, maar verder vond ik het allemaal best vermakelijk.

Zoals Yeyo al aangeeft was de gesprekken tussen de sheriff en zijn vrouw lekker afwisselend, en ook erg nodig. Had af en toe het idee dat het misschien een klein beetje langdradig werd, al zitten en wel een paar erg sterke scenes bij. Maar niet alles was even goed, wel vond ik het best vermakelijk. James Caan was trouwens uitstekend, niet zo goed als Kathy Bates, maar hij zette hier best een overtuigende rol neer.

Prima film dus, mede dankzij de beklemmende sfeer en de goeie acteerprestaties. Ben benieuwd wat de tijd ermee doet.

avatar van Elineloves

Elineloves

Woah! Wat is Kathy Bates een eng wijf joh! Had veel van deze film verwacht, maar dit niet. Zij weet als geen ander de rol van Annie Wilkes neer te zetten. Geen slanke, knappe del, maar een 'echte' vrouw die je in het dagelijkse leven in eerste instantie niet zou opvallen, maar waarvan er wel ontzettend veel rondlopen. De oversprong van lieve fan naar psychotische gek is dan ook fantastisch neergezet.

James Caan is niet slecht, zeker niet als je nagaat dat hij het merendeel van de film in bed ligt. In het begin voel je nog niet bijzonder veel sympathie voor hem, maar dat groeit snel.

Zeer onderhoudende en spannende thriller, met twee geweldige hoofdrolspelers en fijne bijrollen. Erg prettig filmpje!

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Behoorlijk goede verfilming van het ook al best goede boek van King. Dit is ook een van de betere boek verfilmingen van deze schrijver. Heerlijk eng sfeertje, geniaal einde en sterke acteurs zorgen dat dit een behoorlijk goeie/spannende verfilming is. 4,5.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Geslaagde King-verfilming, die opvallend veel overeenkomsten heeft met The Shining qua setting dan. Een zwaar gewonde schrijver (James Caan) wordt gevangen gehouden door een maniakale fan (een over the top acterende Kathy Bates) in winterse omstandigheden. De film had een paar geslaagde schrikmomenten en was sowieso wel spannend.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Uitstekende boekverfilming vol onderhuidse spanning en sterk acteerwerk.

Bates en Caan dragen deze thriller/horror met gemak en zijn ieders erg goed in hun rol. Bates voortreffelijk uiteraard als de voorspelbare maniak met uit de uitbarstingen van haat en liefde, Caan als de zachtaardige schrijver waarbij langzaam het kwartje begint te vallen. Farnsworthg zorgt met z'n vrouw op de juiste momenten voor een aantal leuke intermezzo's die het verhaal goed doen.

Het isolement na de sneeuwstorm wordt redelijk in beeld gebracht en zijn het vooral de scenes in het huis die voor een beklemmend spanning zorgt. De spanning maakt een aantal keer plaats voor gruwel wanneer Annie besluit geen halve maatregelen te treffen om Paul ervan te overtuigen wie de baas is.

Vooral de acteurs maken dit een ijzersterke film, aangezien de overtuigende Bates een prettig ziek randje aan de film geeft.

avatar van wwelover

wwelover

De laatste tijd kijk ik veel Rob Reiner films (uit zijn begin periode in ieder geval). En dit is weer een ander soort film dan ik gewend ben van hem. Ik ben geen Stephen King kenner, heb ooit één boek van hem gelezen, dus kan niet oordelen of het boek beter is dan de film. Maar eng was de film in ieder geval niet. Reiner blijft natuurlijk een beetje en grappenmaker, en groot deel van de film was ook vrij geestig op een manier. Denk maar aan het overdreven gedrag van Bates, beetje raar dat ze een Oscar heeft gewonnen voor die rol, en de sheriff.

Ik vind het idee van de film vrij goed, en de uitwerking is ok. Geloofwaardig is het niet echt, want ze zouden er normaal gesproken echt wel sneller achter zijn gekomen. Toch heb ik me redelijk vermaakt, Caan is een prima acteur, maar stond hier op automatische piloot. De laatste scene in het huis van Bates vond ik weer wat too much.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Teleurstellend.

Als drama werkt dit absoluut niet en als thriller volgt het ene cliché na het andere. Het is ook altijd hetzelfde. Caan krijgt bezoek en Bates vliegt uit, Caan krijgt bezoek en Bates is goedgezind, Caan krijgt bezoek en Bates vliegt uit,...
Ook het einde is ondermaats. 1) Moest die arme Buster nu écht neergeknald worden door zo'n dubbelloops geweer? 2) Bates die eerst 2 klappen krijgt, dan nog even terug leeft, en uiteindelijk bij de 3e klap neergaat. 3) Caan die op het einde "Bates" ziet en dan het vreselijke 'I'm you're biggest fan!'. Werkelijk slecht.

Zowel James Caan als Kathy Bates komen onrealistisch over. Caan wordt opgesloten, krijgt met het gekste vrouwmens ooit te maken, maar kijkt enkel a la WTF? Nooit niet schelden, in discussie gaan? Ik vrees dat het weinig mensen gegeven is zo rustig te blijven.
Kathy Bates is al helemaal een ramp. Haar 'Ooo Paul' of 'My Mysery' werken al snel op de zenuwen en haar woede-uitbarstingen zijn lachwekkend.
Richard Farnsworth komt nog het beste over.

De locatie is een pluspunt. Ik ben sowieso al voor de gezelligheid van sneeuw (al was deze film niet bepaald gezellig). Het huis zag er ook wel te doen uit. Qua muziek viel me niet echt iets op.

1,5

avatar van dave

dave

Fantastisch uitgangspunt, twee meer dan behoorlijke acteurs en het consistente, desolate sfeertje vormen de stuwende kracht achter deze film. Meer is er in feite niet nodig om een minimalistisch verhaal als dit tot een goed einde te brengen. In mijn geval niet altijd even boeiend helaas, mede te wijten aan een aantal oninteressante inzakkingen her en der.

Goed.

3,00 (3,25)

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Gezellig filmpje met een lekker ouderwets sfeertje. Caan vond ik erg leuk in de hoofdrol en Bates is echt in de wieg gelegd voor de vertolking van Annie Wilkes. Het claustrofobische van zo'n afgelegen huis in de sneeuw heeft ook iets, hoewel het allemaal niet enorm bijzonder in beeld wordt gebracht. Een grote film vind ik dit dan ook niet, maar wel een fijne wegkijker. Soms spannend, soms grappig, en nergens wordt het echt karikaturaal wat mij betreft.

Kleine 3,5*.

avatar van K. V.

K. V.

Een absolute aanrader en Kathy Bates is FANTASTISCH als ziekelijke fan.