• 9.378.203 stemmen

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (2010)

Avontuur / Fantasy | 113 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Reis van het Drakenschip

Geregisseerd door: Michael Apted

Met onder meer: Ben Barnes, Skandar Keynes en Georgie Henley

Releasedatum: 9 december 2010

Plot The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader

"Return to magic. Return to hope. Return to Narnia."

Edmund en Lucy moeten heel de zomer bij hun vervelende neefje Eustace verblijven, wat ze niet leuk vinden. Terwijl ze op een dag, samen met Eustace in een kamer zitten, komt een schilderij met het schip de 'Dawn Treader' erop tot leven en voor ze het weten bevinden ze zich op het magische schip. Daar ontmoeten ze hun vriend, koning Caspian. Samen gaan ze op zoek naar de zeven edelen. De zoektocht leidt hen naar verschillende mysterieuze eilanden...

Edmund Prevensie

Aslan (stemrol)

The White Witch

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Een leuk vervolg op de eerste twee delen, al haalt hij bij lange na nog niet het niveau van deel 1, wat natuurlijk onbetwist de beste narnia blijft tot nu toe! Ik miste de massa gevechten en wat nieuwe mysterieuze wezens/dieren. Nu was het vooral veel van het oude bekende maar (nogmaals) niet onvermakelijk!
Einde was perfect. Altijd kippenvel om Aslan weer in beeld te zien. Ook de special effects waren ruim voldoende. Schitterend beeld dat het water terug in het schilderij liep en dat de kinderen droog terug in hun kamer zaten! Hoop wel dat Rippertjiep in de volgende delen nog even om thoekje komt kijken. Blijft toch een held

avatar van sierrra

sierrra

m1701 schreef:

Dan zal het boek ook wel niet zo heel bijzonder zijn geweest!!!!!

Prima dat je de film vindt tegenvallen, maar kom niet met commentaren dat dit niks met Narnia te maken heeft, want dat is onzin. En het boek viel mij niet tegen. Ik zou zeggen, ga het eerst eens lezen en verdiep je in de materie en kom dan met commentaar.

avatar van m1701

m1701

sierrra schreef:

Waarom zou ik in godsnaam een boek lezen als er een film van te zien is!!! Ik oordeel dus alleen op de film, want dit heet niet voor niets MOVIE meter!!!! En om die reden vind IK dit dus GEEN narnia verhaal!! Hoop dat het zo duidelijk genoeg is voor je.....

avatar van eppo349

eppo349

vandaag samen met m'n zoon van 10 gezien, die vond 'm natuurlijk geweldig. Mij is het reuze mee gevallen, vlot verhaal met goede effecten. Zelfs het slappe geouwehoer van de knuffelleeuw viel dit keer mee.

avatar van Horrorfreak12

Horrorfreak12

Voor mij weer iets beter dan zijn zijn vorige, zeer aangenaam en vaak onverwacht. Lucy is veel leuker nu ze wat ouder is, en er komt eindelijk wat meer monsterlijke dingen in.

avatar van wwelover

wwelover

Een aardige film. Redelijke effecten, al was het zo nu en dan wel erg nep. Het verhaal was opzich wel leuk, alleen het ging wel erg makkelijk allemaal. Nou is het natuurlijk ook meer op kinderen gericht, maar de puzzelstukjes vielen wel erg makkelijk in elkaar. Actie was okay, maar ja geen bloed natuurlijk ofzo. Acteerwerk was prima. Gewoon een fijne wegkijker, en zeker leuk voor kinderen.

3.5* net als de andere delen.

The-Batman

Ik vind deel 1 & 2 wel vermakkelijke films eigenlijk.De narnia serie vind ik 100,000,000x beter dan LOTR maarja wie ben ik

avatar van nakada

nakada

He daar is The-Batman ook.

Ik vond jouw commentaar op LOTR al vreselijk overdreven en duidelijk ( naar mijn mening dan ) het zich afzetten tegen de populariteit van die films.

Maar nu lees ik hier dat je Narnia honderdmiljoen keer beter vind !?!

Narnia, van een vriend en tijdgenoot van Tolkien, ook een hoog fantasie gehalte, vreemde wezens, veldslagen enz... en inmiddels ook een triologie. Alleen op alle fronten van minder nivo en impact dan LOTR.

Uit jouw opmerkingen bij de Fellowship en de opmerking hier kan ik alleen maar concluderen : niet serieus nemen die stem.

avatar van intezar

intezar

En nu het antwoord op de vraag wat er nou zo goed is aan dit nieuws?

Nou, nu krijgen jullie de mogelijkheid om jullie aandacht te focussen op meer kwaliteitvolle films dan deze kinderachtige films:P

avatar van nakada

nakada

En daar is intezar ook weer.

Erg flauw hoor.

En wat zijn die kwaliteitvolle films dan volgens jou ? Met andere woorden : stem eens, geef jezelf bloot, laat ook eens een positieve mening horen.

Dit berichtje is kinderachtig, nutteloos en lijkt vooral op : "lekker schoppen..."

En nou ga ik me focussen op meer kwaliteitvolle berichten.

avatar van ardbeg41

ardbeg41

Ben heel blij dat dit derde deel veel minder saai is dan het tweede deel.

Mooi verhaal en goede film. We hebben hem in 3D gezien. Dit was wel een goede keuze, daarom een extra halve *

avatar van SJRS.VLDT

SJRS.VLDT

Mooie effecten, en de sets zagen er ook mooi uit (vooral Aslan's Table, had zo uit de Efteling kunnen komen). Helaas zit er bijna geen verhaal in, maar dat ligt meer aan het boek. Het zijn allemaal losse 'avonturen' die door een flinterdunne verhaallijn aan elkaar verbonden zijn. Neemt niet weg, dat de verschillende avonturen die de kids meemaken, wel vermakelijk zijn.

avatar van Falcon103

Falcon103

was weer een aardige prent, alleen vond ik wel dat ik weinig 3D effecten heb gezien

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

dat komt omdat 't officieel in 2d is opgenomen denk, dat er weinig 3D effecten inzitten.

de cast wist eerst ook niet dat het 3d zou worden, tenminste dat had ik gelezen in een interview met Skandar.

en intezar, er is nog niets bevestigd, dus stem graag eerst voor je iets zegt over deze film.

avatar van Anjin

Anjin

vond hem saai

avatar van EspenSGX

EspenSGX

intezar schreef:

Geflopt?

"Budget $140 million (official)

Gross revenue $166,420,000"

Bron: Wikipedia

Als deze cijfers kloppen (nu 2 weken na première), dan is ie niet geflopt.

avatar van EspenSGX

EspenSGX

Regan_Robbie24 schreef:

Nee, deze is net als bijv. Alice in Wonderland en Clash of the Titans, pas achteraf in 3D omgezet. Schijnbaar is hij hier en daar ook in 4D te bekijken.

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

EspenSGX schreef:

ja en dat gaat nu ook bij the Titanic gebeuren.

maar toch vind ik 't zeer leuk gedaan, wat er aan 3D effecten in zit, blijft nog steeds een geweldige film!

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Ik ben er gisteren dan eindelijk heen geweest: The Voyage of the Dawn Treader. We hebben gekozen om niet naar de megabioscoop aan de andere kant van de stad te gaan, maar naar de kleinere, gezelligere bioscoop in de binnenstad. Met als gevolg dat we niet de 3D-versie konden kijken, maar dat vond ik niet zo’n ramp (scheelt toch weer tweevijftig per persoon). De eerste verrassing was dat we naar het allerkleinste zaaltje werden verwezen, de tweede verrassing was dat we zelfs in dat kleine zaaltje helemaal alleen waren. Aan de ene kant wel leuk, je privé-bioscoopzaal, maar aan de andere kant minder als dit erop wijst dat de film aan het floppen is. Voorlopig wijt ik het maar even aan het bijzonder beroerde weer en de slechte bereikbaarheid van de bioscoop. Aan de film kan het mijns inziens niet liggen, want hoewel ik aanvankelijk erg bang was dat hij me erg zou tegenvallen, vond ik hem gewoon weer hartstikke leuk. Ik neem het woord 'fan' niet graag in de mond, maar het is wel het juiste als het gaat om het verband tussen mij en Narnia, al sinds ik als klein meisje voor het eerst de boeken las. De verfilmingen zijn vanaf het allereerste begin dan ook door mij oplettend in de gaten gehouden. En tot nu toe zijn ze niet tegengevallen, ook deze niet!

Wat mij opvalt aan de meeste negatieve reacties, is dat ze meestal nogal ongefundeerd en ononderbouwd zijn; wellicht gepost door mensen die zich ofwel ergeren aan christelijke boodschappen (hoe verstopt dan ook, en mijns inziens geheel niet storend) ofwel aan films waarin kinderen de belangrijkste rol spelen, en daardoor hun mening laten kleuren. Het kan best zijn dat je deze film niets aan vindt, trouwens, maar een beetje jammer om anderen hun plezier te misgunnen. En of je het nou wel of niet leuk vindt, dit is een Narnia-verhaal dat zich niet in Narnia afspeelt, dat is gewoon zo (want: zo bedacht door Lewis himself). Maar dat terzijde.

De film begon meteen al met een goede scène, waarin voor zowel Lucy als Edmund wordt weergegeven waar ze problemen mee hebben. Kort daarna de introductie van Eustaas/Eustace, die naar mijn mening prima gecast is; hij is net zo volledig irritant en onuitstaanbaar maar ook wel ergens grappig als in het boek. De ‘overstap’ van onze wereld naar Narnia vind ik heel mooi gedaan (de weg terug nog mooier). Al vrij snel komen de kinderen dus op de Dawn Treader terecht. Vanaf daar (en dat is mijn grootste punt van kritiek) gaat het in hoog tempo van avontuur naar avontuur. Ik snap dat sommige dingen geskipt moeten worden, maar als je ervoor kiest om een bepaald verhaallijntje op te nemen, zorg er dan ook voor dat het goed wordt uitgewerkt. Zo vind ik dat er veel te snel voorbijgegaan wordt aan de Duffelpoeters, en vind ik het jammer dat het eiland met de poel waarin alles in goud verandert, gecombineerd wordt met het eiland met de draak. Een beetje afgeraffeld, erg jammer. Dat de zeeslang (best eng denk ik, voor een film voor kinderen vanaf zes jaar!) gecombineerd wordt met dat Donkere Eiland vind ik een veel begrijpelijker keuze, die dan ook veel beter uitvalt. Leuk dat hier nog een heldenrol is weggelegd voor Eustaas. Zijn transformatie, zowel fysiek als mentaal, is overigens mooi gedaan.

Andere goede gedeelten waren onder andere de nachtmerrie/visioen-achtig-iets van Lucy, de onenigheid tussen Edmund en Caspian, de wederzijdse ergernis uitmondend in vriendschap tussen Rippertjiep en Eustaas, en de manier waarop Edmund achterna wordt gezeten door een heel ander soort nachtmerries. De overgang van Lucy naar Susan, na uitspreken van de gestolen toverspreuk, is mooi in beeld gebracht, met hierop volgend een scène waarin (gelukkig!) Peter nog even zijn opwachting mag maken. Als Lucy eenmaal terug is in het schip, komt ze dan echt Aslan tegen, die er daar niet zo heel goed uitzag. Vreemd, want als we hem later terug zien, ziet hij er weer gewoon heel geloofwaardig uit. Edmund op zijn beurt wordt blijkbaar nog steeds gekweld door de Witte, inmiddels Groene, Heks, die nog altijd rondspookt in zijn hoofd om hem te herinneren aan zijn verraad en te proberen hem nogmaals te verleiden. Na het zien van de trailer was ik een beetje geërgerd doordat ze opnieuw aanwezig was, maar nu ik gezien heb hoe ze aanwezig is, vind ik het juist een heel sterke zet, omdat het laat zien wat zijn verleden doet met Edmund. Arme jongen. .

Ik kan hier nog wel veel meer gedenkwaardige scènes gaan bespreken, maar ik zie dat het nu al een behoorlijk lang verhaal is, dus zal ik het bij wat algemene opmerkingen laten:
De toevoeging van de mysterieuze Groene Mist was begrijpelijk (voor de onderlinge samenhang en een duidelijk doel, denk ik) en ook wel aanvaardbaar. De aanwezigheid van het meisje Gael had voor mij niet gehoeven.
Ramandoes dochter was leuk; jammer dat we haar niet meer terugzagen.
Caspian heeft een baard: waar is dat nou goed voor? Gelukkig is Edmund leuk als altijd, ondanks zijn periodieke puberale prikkelingen (om er maar een mooie alliteratie van te maken) en komt hij nog regelmatig lekker sarcastisch uit de hoek. Mijn zwak voor hem is groter dan ooit. Wie kan het hem nou kwalijk nemen dat hij het zat is om altijd maar de tweede viool moeten spelen?
Mooie scène: Eustaas als draak die Edmund van de grond plukt en hem laat zien wat hij in letters van vuur geschreven heeft: ‘I AM EUSTACE’. Heel inventief.
De Dawn Treader zag er schitterend uit! Het schip leverde ook nog eens hele mooie plaatjes op, met diepe wateren en gekleurde luchten.
Knap gedaan, die zeemeerminnen.
Muziek klonk goed. Hoewel ik filmmuziek belangrijk vind, is het vaak wel lastig om er op te letten, als je voor de eerste keer een film kijkt, omdat je dan nog veel meer bezig bent met het verhaal en dergelijke. Desalniettemin klonken de opening titles (toen lukte het me nog om op de muziek te letten) goed en ook daarna hoorde ik bij vlagen wel iets moois voorbijkomen.

Nu zal ik er toch maar eens een eind aan moeten breien, anders wordt het onleesbaar lang. Waarschijnlijk herinner ik me later nog allerlei dingen die ik nog te zeggen heb, maar het zij zo. Wellicht zal ik over sommige dingen anders denken als ik de film meerdere keren gezien heb, maar mijn voorlopig eindoordeel is vier sterren.

avatar van Davidus

Davidus

Visueel mooie film. In 3D gezien. Effect was magertjes.

Verhaal vond ik wat slap, ging allemaal iets te easy, een echte enemy was er niet, daardoor niet echt veel spanning.

Wat mij betreft mogen ze het allemaal wel wat duisterder maken; komt de tegenstelling goed-kwaad ook wat beter uit.

Maar ach, vermakelijke film...

avatar van askicker

askicker

De film was heel anders dan de eerste twee delen. Dat komt vooral omdat een andere regisseur de film geregisseerd heeft. Ze hebben een goede acteur voor Eustaas gekozen. Ik heb echt om hem gelachen. Voor de rest hadden de special effects beter gekund.
Ik denk dat ze zoveel mogelijk bij het verhaal geprobeerd hebben te blijven. En als dat niet helemaal kon, qua beperkingen, dan hadden ze wel het diepgaande idee behouden, waardoor het zo echt gevoelig wordt. De film was best wel een film die als het kinderen niet zou vermaken, volwassenen wel aan het denken zou zetten. Het verhaal had realistische reacties op dingen uit eerdere films/boeken, waaronder extra elementen. Zo komt bijvoorbeeld de ijsheks voor de derde keer ook in deze film, terwijl deze in werkelijkheid alleen in het eerste en het zesde (als ik het goed heb) boek voorkomt.
In het boek staat ook een klein stukje beschrijven, dat Lucy uit een toverboek een klein spiegeltje ziet zitten die haar mooier maakt dan ze is. In het boek staat letterlijk 'mooier dan Susan'. In het boek is dit dus een heel klein stukje, maar in de film wordt echt laten zien dat Lucy onzeker is over haar uiterlijk.
Dat zijn twee van de dingen waardoor de film heel misschien toch iets beters is dan het boek. Of zogezegd wat dingen uit het boek zijn verbeterd.
De film is denk ik het leukst als je hem in de bioscoop ziet. Ik vind het tenminste een echte bioscoop film. Het beste zou dan ook in 3D zijn, omdat de film hier ook echt voor gefilmd is.

avatar van Butchers

Butchers

intezar schreef:

ps; met kwaliteitvol bedoel ik niet de Harry Potter movies...

Harry Potter is bijzonder kwaliteitvol, tenminste als je het budget bekijkt. Kinderachtig is deze film al zeker niet, want ik denk dat deze film bedoeld is voor kinderen en volwassenen. Hij is ook helemaal niet geflopt.

The-Batman

Vandaag ga ik deze film zien.Ik ben erg benieuwd.Deel 1 vind ik fantastisch mooi.Deel 2 was redelijk.Let's see what this movie has in store.

The-Batman

Vandaag gezien en ik heb het idee dat er gewoon geen 3D was.Het was een vermakelijke film.Maarja deel 1 is en blijft de allerbeste.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Ik vond deel 1 leuk, deel 2 minder, en deze schijnt nog veel minder te zijn, maar tot nu toe is de beoordeling nog redelijk.

Ga de film hopelijk zelf een keer bewonderen, maar dat zal wel niet in de bios worden

avatar van MARCUS CORVUS

MARCUS CORVUS

deel 1 leuk, deel 2 minder, en deze schijnt nog veel minder te zijn.. ; klopt.

avatar van _Casper_

_Casper_

Net gekeken en tis een leuke film om te zien! maar ik blijf toch de magie missen die deel 1 had. Maar tis alsnog een hele leuke avonturenfilm om te kijken, zowel voor jong als oud. Ik heb me hier vanavond in ieder geval prima mee vermaakt!

mooie 3*

avatar van mrkeys

mrkeys

Net gezien in 3D. Een mooie afsluiter van een redelijke trilogie die je absoluut niet naast LOTR moet zetten. Effecten waren mooi, mooie locaties. Het 3D effect bestond wederom zoals veel films die in eerste instantie 2D worden opgenomen uit diepte en geen 'in your face' effecten.

Ik kan me voorstellen dat Disney de gok niet durfde te nemen met een 3de deel en 20th Century Fox dit overnam. Toch heb ik niet het idee dat deze film zal floppen. Vermakelijk, vlot verhaal, maar niet uitmuntend.

2,5 *

avatar van Thorongil

Thorongil

Een 2e keer gaan kijken in de cinema en ik vind hem nog altijd even sterk. Echt een leuke film, al blijven de Verlaten Eilanden toch wel wat te kort. Voor de rest vloeide het verhaal goed verder. Denk dat we Silver Chair wel mogen verwachten binnen een paar jaar. De film doet het redelijk sterk tijdens de kerstvakantie, na het wat teleurstellende openingsweekend. Mooi op weg naar de 400 Miljoen $ wereldwijd.
Goede Site gevonden waar ze alles uitleggen hoe de CGI in zijn werk gaat, let op mogelijk spoilers.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Vanmiddag gezien in de bioscoop. Redelijke vervolg (afsluiting ). Wat erg opviel was dat de magie er een beetje af is, zowel voor de kijkers als voor Edmund en Lucy, Narnia is hun thuis geworden. En thuis, is alles zoals je weet. Jammer dat hun broer en zus niet meer een grote rol speelden, Hoewel we dit natuurlijk al wisten aan het einde van deel 2, vond ik ze duidelijk sterker naar voren komen als een hechte groep. Iets pijnlijks. Daarnaast is het nieuwe figuurtje Eustace een verstoring van de betovering. In een film als Narnia vind ik het niet prettig, of serieus te nemen als het verhaal zichzelf spot. Dat is gewoon niet een genre ervoor, het betoverde wel een glimlach, met goede bedoelingen maar eigenlijk had ik het gevoel van: waarom? Al met al een lekkere film, ondanks de speelduur vrij toegankelijk, helemaal niet langdradig. Erg mooi geschoten en mooie animatie en special effects, met als hoogtepunt wel de deken witte lelies op het eind. Prachtig, ook blij dat Aslan (ofzo) terug keerde, vind hem wel een memorabel personages in deze trilogie. 3 sterren.