menu

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast

mijn stem
3,23 (2584)
2584 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Avontuur / Fantasy
143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)

geregisseerd door Andrew Adamson
met Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes

Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks, en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=RNFJenukBDM

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van baspls
4,0
Phantasm schreef:
Film met mooie special effects, leuker gemaakt dan de serie van 1988, had zoiets dan ook wel van Disney verwacht.

De distributie van de film is door Walt Disney Pictures (Beuna Vista Entertaiment) gedaan maar de film is niet door Disney gemaakt.

3,0
zijn er nog mensen die nog een paar goede fantasy/avontuur films kennen. zo ja zou je die mij in een prive bericht willen sturen. alvast bedankt

avatar van baasbas17
2,0
ik vond die kinderen behalve de oudste echt bloedirritant. vooral die andere jongen was een enorme etterbak als je het mij vraagt. de dieren vond ik nogal kinderachtig. de bevers waren helemaal erg. daar zat ik echt niet op te wachten.eindgevecht was aardig maar niet heel goed. die bevers moesten weer zo'n dom harnasje aan...einde vond ik ook niks deel 2 was veel beter

avatar van VincentL
2,5
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Het boek van Lewis is dan in 2005 eindelijk verfilmd. Laat ik allereerst zeggen dat ik het vermoeden heb dat het leven van Lewis en zijn vriend Tolkien één grote LSD trip moet zijn geweest. Wat een verhalen zijn er uit die twee voort gekomen! Alle boeken zijn dan ook gelezen. De films komen nu. Deze film echter heb ik vaak gezien toen ik jong was. Er zit dus wel degelijk een sentimentele waarde aan deze film, maar is hij in al die jaren net als LOTR van Tolkien zo sterk gebleven?

Het antwoord daarop is nee. Het ligt niet aan het verhaal in ieder geval. Het aspect waar ik bijna altijd mee aanvang. Lewis heeft een ijzersterk verhaal weten neer te zetten met zijn fantasy land. In tegenstelling tot Tolkien past Lewis wel degelijk stukken uit het echte leven toe. Denk maar aan de openingsscène. Het land Narnia wordt ik het boek grauw afgebeeld. De heks heeft het jaren lang onderdrukt en dat ijst zijn tol. In de film had ik echter het idee dat de kinderen door een winterwonderland aan het lopen waren. De ernst van de zaak drong niet echt door. Wat best jammer is voor dit goede verhaal. Uiteindelijk valt er niet veel meer op aan te merken. De credits gaan naar Lewis, niet naar Andrew Adamson.

Kinderen in een film is meestal niet mijn favoriete gedeelte. Echter in bepaalde films zoals IT weten ze een prima prestatie neer te zetten. Hier slaan ze echter compleet mis. Ik weet nog dat op de tv een spotje was dat ze iemand voor de rol van Lucy zochten. Ik vond het toen jammer dat ik een jongen was. Als ik nu zo terugkijk is het maar goed. Alle vier de kinderen spelen onwijs irritant. Helemaal aan het beging. Peter is een arrogante zak, Edmund een eigenwijs klote ventje, Susan een hoogst ergerlijke betweter en Lucy een meisje die haar emoties maar niet onder controle krijgt. Later in de film weten ze dat een beetje bij te stellen. Echter als Aslan dood gaat, als ze hem een paar dagen kennen zijn de tranen niet van het scherm te slaan. Ik kon er niet echt bij... Ook Tilda Swinton was niet om aan te zien. Dat die haar rol serieus nam... Gatsie.

Tot slot dit: hoe hebben ze alles in beeld gebracht? Daar moet ik echter zeggen dat Lewis zijn verhaal eer is aangedaan. Narnia ziet er werkelijk schitterend uit. Dit is een van de weinige aspecten waar deze film beter is dan zijn sequel. De overgang van winter naar lente en zomer is schitterend, en goed geleidelijk, weergegeven. Echt mijn complimenten. Mooie shots als bij de stenen tafel en over-views van het landschap zijn zeker op hun plek. Ook alle mythische wezens zijn goed weergegeven. Alle dieren, als de bevers en de luipaarden ook.

Al met al een leuk filmpje om te bekijken, maar af en toe vervelend en irritant. Ik weet nog dat dat in deel twee een stuk minder was. Op naar een hopelijk beter vervolg.

2.5*

avatar van baspls
4,0
VincentL schreef:
Het boek van Lewis is dan in 2005 eindelijk verfilmd.

Is al eerder verfilmd als Tekenfilm in 1979 en als Lice-action film in 1988.

avatar van VincentL
2,5
baspls schreef:
(quote)

Is al eerder verfilmd als Tekenfilm in 1979 en als Lice-action film in 1988.


Ja dat realiseerde ik mij ineens ook

avatar van J.Ch.
4,5
The Chronicles of Narnia behoren absoluut tot mijn favoriete kinderboeken en ik weet nog dat ik destijds te springen stond om de verfilming in de bioscoop te zien. Laatst heb ik dit eerste deel voor de zoveelste keer herzien en ik vind dat ik nu maar eens mijn mening moet geven.

Ik vind deze verfilming absoluut geslaagd. De grootste verdienste van deze film is dat je moeiteloos meegezogen wordt in een sprookjeswereld (als je daarvoor openstaat, althans). Eenmaal daar is er allerlei schitterends te aanschouwen (het ijspaleis van Jadis, bijvoorbeeld, met de talloze standbeelden) en volgt er een fantastisch avontuur. Het verhaal is zo episch als je het maar krijgen kunt in een verhaal dat voor kinderen is bedoeld. Juist daarom is deze film denk ik ook prima te verteren voor volwassenen, want de gebeurtenissen zijn allesbehalve kinderachtig en de personages zijn ondanks hun leeftijd niet oppervlakkig. Grote thema's als verraad en zelfopofferende liefde worden niet geschuwd.

Persoonlijk vind ik dat de acteurs het goed doen, de kinderen gezien hun leeftijd ook. Georgie Henley heeft de perfecte grote puppy-ogen en kan heel geloofwaardig in huilen uitbarsten. James McAvoy is perfect als de aimabele meneer Tumnus. Tilda Swinton is als Jadis geheel overtuigend, of ze nu verleidelijk doet of in woede uitbarst. Eén van de momenten die ik het best onthoud en die ik ook elke keer vind overtuigen, is het moment wanneer zij, midden in een toespraak, met haar staf een vlinder versteent zonder een spier te vertrekken. De onverstoorbaarheid en absolute boosaardigheid van haar karakter komen in deze flits van een seconde net zo volledig aan het licht als tijdens de indrukwekkende - en voor kinderen best wel enge - scène bij de Stenen Tafel. En dan hebben we nog Aslan. Tijdens de film wordt af en toe de CGI te zichtbaar (hoewel ik vermoed dat het voor 2005 lang niet slecht was) maar Aslan is wonderbaarlijk goed gelukt. Liam Neeson maakt met zijn warme stem de leeuw precies de juiste mix van angstaanjagend, indrukwekkend en knuffelbaar.

Ook erg geslaagd (hoewel dat natuurlijk te danken is aan C.S. Lewis zelf) is de brug naar de werkelijke wereld. De kinderen komen van de ene in de andere oorlog terecht, maar, wat nog meer is, moeten ook weer terug. Dit geeft Narnia nog een diepere betekenis, namelijk als een leerschool voor het echte leven. Daarnaast is het een mooi symbool voor het gevoel dat je hebt als je helemaal opgaat in een boek of film en na afloop een beetje verdwaast terugkomt in de echte wereld. Precies zo vallen de kinderen tegen het eind uit de kleerkast en komen ze terecht in de lege kamer. En precies zo probeert Lucy tegen beter weten in toch nog een keer om via die weg terug te gaan.

Wat is er verder nog te zeggen? De locaties zijn vaak zeer mooi (Nieuw-Zeeland...) en aan de aankleding, mythische wezens en kostuums is zichtbaar veel aandacht besteed. De muziek van Howard Shore past perfect en maakt Narnia nog sprookjesachtiger zonder dat het zoeter wordt. De makers zijn duidelijk met respect omgesprongen met het oorspronkelijke verhaal en hebben een film gemaakt die ik vermoedelijk met veel plezier nog vele malen zal herzien.

4,0
net gezien op de bbc en leuk voor een middag. Er lijken een paar paralellen met LOTR (een fantasierijk, veldslag, underdog die de boel komt redden). Vond Tilda Swinton als koude heks behoorlijk eng en prima geacteerd-helaas kon ik dat van de kinderen niet zeggen die nogal houterig overkwamen, alleen die Edmund overtuigde. Ook vrij veel (Disney) kinderachtigheid zoals die bevers. Maar genoeg scenes die niet kinderachtig waren.
De mythische wezens zoals centauren en griffioenen zien er mooi uit.

1,0
Niet om aan te gluren. 1*

avatar van filmfan0511
4,5
Een zeer goede film. Deze film is voor mij een klein stukje jeugdsentiment en daardoor geef ik deze film ook een hoge score. Het gevoel dat ik bij deze film heb overwint van de soms minder goede zaken. Toch is deze film meer dan geslaagd en ook zonder het jeugdsentiment heb je een erg goede film.

De film is in het begin redelijk realistisch. Het is leuk dat er ook stukjes plaatsvinden in de bestaande wereld, zo zit er ook wat realisme in en geeft het het contrast weer met de sprookjeswereld. Het verhaal van deze film is ook erg mooi. Ik heb nooit een van de boeken gelezen, maar uit deze film kan ik wel concluderen dat Lewis een mooi verhaal en een nog mooiere fantasywereld heeft gecreëerd. De sfeer in deze film vond ik ook ontzettend mooi, Narnia is een erg sprookjesachtige en mooie wereld. Het eerste gedeelte van de film is qua sfeer wel nog het beste. De wereld vol beladen met sneeuw vind ik een mooiere setting dan de groene, fleurige wereld in het tweede gedeelte.

De personages zijn ook erg leuk. De vele bijrollen in deze film zijn wel leuker als de vier hoofdpersonages. De 4 hoofdkarakters zijn niet zo erg goed neergezet. Ze doen het niet slecht, maar beter kon het wel. Dan zijn de vele bijrollen veel leuker. De wezens in Narnia zijn erg verschillend en daardoor ook allemaal leuk. James McAvoy acteerde heel erg goed en ook de witte heks werd goed neergezet. Aslan werd door Liam Neeson voorzien van een erg mooie stem, die erg goed bij hem paste.

Visueel ziet de film er heel erg goed uit. De film is nu ook weer niet zo oud, maar ziet er uit alsof het vorig jaar gemaakt is. De vele wezens zijn mooi geanimeerd, de CGI van vooral Aslan zag er levensecht uit. Ook de vele locaties in de film zijn erg mooi. De landschapsbeelden waren heel mooi, echte natuurshots geeft toch altijd wat meer sfeer. Maar ook het paleis van de witte heks zag er visueel zeer goed uit. De veldslag op het einde was erg groots opgezet en mooi in beeld gebracht. De veldslagen in the lord of the rings bijvoorbeeld zijn wel veel beter, maar ook hier vond ik het episch.

Dan rest nog de erg mooie muziek van Howard Shore. Net zoals bij the lord of the rings en the hobbit levert hij ook hier erg mooie muziek af, die telkens perfect bij de situatie past.
Minpunten aan deze film zijn er natuurlijk wel, maar voor mij persoonlijk weegt het niet zo zwaar op tegen de voordelen. Zo vond ik de film soms wel een beetje kinderachtig en de acteerprestaties zijn niet van iedereen even goed, maar dat zijn maar kleine nadelen.

4,5*

avatar van alexspyforever
4,5
Hier hoef ik niet veel over te zeggen. De kleine Lucy die voor het eerst de wondere wereld van Narnia ontdekt via de kleerkast, ik had het heel graag zelf willen zijn ook al was ik op het moment van de eerste kijkbeurt al lang geen kind meer. Ik heb achteraf ook nog een verkorte versie van het boek gelezen. Op dat vlak moet ik zeggen dat de verfilming trouw blijft aan het boek. Ja het zit vol met CGI, maar als je met pratende dieren zit, kan het moeilijk anders. De BBC-serie maakte gebruik van mensen in dierenpakken, dat was eerlijk gezien niet om aan te zien.

4,0
baasbas17 schreef:
ik vond die kinderen behalve de oudste echt bloedirritant. vooral die andere jongen was een enorme etterbak als je het mij vraagt. de dieren vond ik nogal kinderachtig. de bevers waren helemaal erg. daar zat ik echt niet op te wachten.eindgevecht was aardig maar niet heel goed. die bevers moesten weer zo'n dom harnasje aan...einde vond ik ook niks deel 2 was veel beter
Je hebt toch wel door dat dit een kinderfilm is, toch? Wat had je verwacht?

avatar van love_xxx
3,5
Een beetje een te gewelddadige film, wel erg spannend.
3,5*

avatar van alexspyforever
4,5
love_xxx schreef:
Een beetje een te gewelddadige film, wel erg spannend.
3,5*


Oei als je deze te gewelddadig vindt, sla je best de volgende delen over, zeker deel 2. Deze vind ik ook de beste uit de reeks.

avatar van Al DeNiro
Meest magische deel door de locaties, wezens, witte heks en Aslan die hier een soort Jezus/Mozes figuur is. Minpunt zijn misschien de pratende dieren, maar de film is natuurlijk gericht op wat jonger publiek.

avatar van Lennert
2,5
Middelmatigheid troef. Ik heb de film toentertijd in de nasleep van de Lord Of The Rings-reeks niet meegekregen, maar kan me niet voorstellen dat ik er 9 jaar geleden meer van zou hebben genoten. Ik ben niet bekend met het oorspronkelijke boek en heb zodoende dan ook weinig voorkennis. Dat het hier om een stuk christelijke apologetiek gaat moge in ieder geval duidelijk zijn. Het stoort me hier ook niet direct. Wat me wel stoort, zijn de enorm onrealistische karakterontwikkelingen van de kinderhoofdpersonen. Van puber tot superheld in enkele uren. Het zal allemaal wel metaforisch bedoelt zijn, maar de film faalt er bijzonder goed in om het ook maar een moment realistisch over te laten komen. En ja, natuurlijk is het fantasy en begrijp ik dat realisme hier ook anders opgevat kan worden, maar als ik niet geloof in de hoofdpersonen dan faalt een film gewoon.

De enige van de cast die er een beetje in lijkt te geloven, is Tilda Swinton die eigenlijk te goed voor dit soort kitsch is. Desalniettemin zorgt zij voor kleine momenten waarop de film wel degelijk het aanzien waard is. Liam Neeson is een gigantische miscast als voice-actor en is vooral uitzonderlijk doods. De kindacteurs/actrices zelf zijn het toonbeeld van Britse kneuterigheid met hun overdreven accenten en maniertjes. Doorgaans vind ik dit geen probleem, maar het was hier alleen maar een extra aanvulling op de knulligheid die er verder al te zien was. Het was vreemd om James McAvoy in een rol als Faun te zien, maar hij kwam er in ieder geval nog mee weg, terwijl een acteur als Ray Winstone het ook niet onaardig deed. Echt briljant was het allemaal niet.

De wereld van Narnia zelf is een combinatie van speels sprookjesachtig en uitzonderlijke kitsch. Aan de ene kant slaagt men er in om een iets neer te zetten dat in ieder geval wonderbaarlijk over komt, aan de andere kant zijn de special effects zo lelijk en zorgt het uitzonderlijk felle kleurenfilter er ook alleen maar extra voor dat het geheel er vooral nep en lelijk uitziet. In het begin met de sneeuw viel het allemaal nog mee, maar op het moment dat we Aslan's kamp aanschouwen is er geen redden meer aan. Ook de uiteindelijke veldslag komt zodoende alleen maar over als snel bewegende kleurtjes op een hoop. Geen impact, vooral een hoop gedoe om niets met kinderhelden die binnen een kwartier ineens volleerd militair zijn.

Zolang de film lichtvoetig en sprookjesachtig probeert te zijn, werkt het bij vlagen. Het is alleen spijtig dat men het voor het gros van de tijd op hele serieuze zaken probeert te gooien en hier gewoon in ieder opzicht alleen maar uitblinkt in lelijke sets, special effects en slecht uitgewerkte gebeurtenissen. De reden dat ik op deze score uit kom, is vooral het feit dat ik hier nog het idee heb dat men ook niet veel meer probeerde te maken dan een groots opgezette (christelijke) familiefilm en de film in dat opzicht ook ergens best slaagt. Ik ben zodoende dan ook best benieuwd naar het vervolg, al vrees ik tegelijkertijd het ergste.

avatar van royals
4,0
Samen met Stardust en Stargate de leukste fantasy films van de laatste jaren. Avontuurlijk, eigenaardig, mysterieus, al de elementen die een goede fantasyfilm moet bevatten.

avatar van John Barry
2,0
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe vind ik een niet zo goede film.

Het idee dat je via een soort van geheime doorgang in een kast in een andere magische wereld kan komen is goed bedacht. Maar de wereld zelf viel nog al tegen. Ik vond het nu niet bepaald een mooie sprookjeswereld. Het ziet er allemaal een beetje kaal en ook lelijk ontworpen uit. De special effects vallen dan ook een beetje tegen. Vooral de pratende dieren hebben toch wel matige GGI. De muziek bij deze film vond ik ook matig. De muziek vind ik eigenlijk totaal niet sfeervol en magisch klinken. En dat moet de muziek wil klinken bij deze film.

Het acteerwerk in deze film is wisselend. Georgie Henley als Lucy vind ik goed acteren. Maar ik moet zeggen dat ik de rest van de kinderen en dan vooral de twee jongens slecht vond acteren. Tilda Swinton als de witte heks vond ik goed acteren. Tilda zet een leuke schurk neer. James McAvoy als Tumnus vond ik dan weer erg matig acteren. Liam Neeson als de stem van Aslan vond ik ook niet zo gelaagd. De bevers hadden dan weer wel leuke stemmen. Tja, en verder rest is het acteerwerk van de rest van de cast maar matig.

Ik vond deze film niet langdradig. De film vind ik makkelijk weg te kijken. Het verhaal is redelijk vermakelijk en eigenlijk zo slecht nog niet. Ik vond het allemaal wel leuk bedacht. Ik moet wel zeggen dat ik het excuus wat gevonden werd om Aslans zijn dood ongedaan te maken wel erg slap vind.

Als een soort toetje worden we nog getrakteerd op een aardige veldslag. Nergens word de veldslag echt memorabel. Maar het is wel een vermakelijk stukje van de film. Een ander positief punt die ik wil noemen zijn de bevers. Die vond ik erg leuk.

Al met al is dit een film waar behoorlijk wat op aan te merken valt. Ondanks dat het verhaal wat mankementen heeft is dat volgens mij niet het probleem van deze film. Het verhaal is nog wel redelijk vermakelijk. Het zijn vooral de wisselende acteerprestaties en de tegenvallende special effects en de tegenvallende muziek, wat deze film een beetje de das om doet. Deze film is best wel vermakelijk als je de eerder genoemde negatieve punten negeert. Maar echt kwalitatief is deze film zeker niet.

2 sterren voor deze film.

avatar van alexspyforever
4,5
Ik vond deze film niet langdradig. De film vind ik makkelijk weg te kijken. Het verhaal is redelijk vermakelijk en eigenlijk zo slecht nog niet. Ik vond het allemaal wel leuk bedacht. Ik moet wel zeggen dat ik het excuus wat gevonden werd om Aslans zijn dood ongedaan te maken wel erg slap vind.


Ik vind dat je dit de film niet mag aanrekenen, want dat komt wel degelijk uit het boek.

avatar van John Barry
2,0
Ik ben zelf niet bekend met het boek, maar als dit uit het boek kwam hadden de filmakers dit wel mogen aanpassen. Op zich waardeer ik het wel dat boekverfilmingen trouw aan het boek blijven, maar dat betekent niet dat je geen zwakke stukken van het boek mag veranderen, tenminste dat vind ik.

avatar van alexspyforever
4,5
John Barry schreef:
Ik ben zelf niet bekend met het boek, maar als dit uit het boek kwam hadden de filmakers dit wel mogen aanpassen. Op zich waardeer ik het wel dat boekverfilmingen trouw aan het boek blijven, maar dat betekent niet dat je geen zwakke stukken van het boek mag veranderen, tenminste dat vind ik.


Heel persoonlijk, want ik vond dat juist een van de sterke stukken. Ik zie niet in hoe ze dat dan anders hadden moeten doen.

avatar van missl
3,5
Best een avontuurlijke kinderfilm, wanneer je het allemaal niet zo serieus neemt (ze zijn toch in een magic land) is het best leuk. Alleen die Edmund vond ik waanzinnig irritant.

avatar van Film Pegasus
2,5
Film Pegasus (moderator)
Film Pegasus schreef:
De film heeft enkele leuke momenten, maar wordt grotendeels verprutst helaas. Slechte effecten, slecht acteerwerk en plots die geen steek houden. Ik had hier veel meer van verwacht. Zeker omdat ik wel kon genieten van bvb Golden Compass. Maar dit is zeker niet goed afgewerkt. Ongetwijfeld beter als boek. Dit genre is al veel beter gebracht (Never Ending Story). Je zou voor dit geld en de huidige technologie betere effecten verwachten. Helaas een misser.


Als je de franchise van Narnia vergelijkt met Harry Potter zie je toch de meerwaarde in die laatste. Beiden avonturenfilms, maar de verhalen van Narnia missen de chemie. De effecten zijn niet echt sterk en het is allemaal nogal afstandelijk gemaakt. Allemaal nogal standaard zonder meer. Jammer, want dit moeten goeie boeken zijn met een boeiend verhaal. Nu is het wel leuk om te zien, maar meer ook niet.

avatar van Traiannnn
VincentL schreef:
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Laat ik allereerst zeggen dat ik het vermoeden heb dat het leven van Lewis en zijn vriend Tolkien één grote LSD trip moet zijn geweest. Wat een verhalen zijn er uit die twee voort gekomen!


Het kan ook zonder LSD. Wat je zegt is vergif. Als je denkt dat zoiets alleen mogelijk is door flink wat LSD te gebruiken moet je misschien wat langer blijven denken over wat je inneemt. Prijs LSD niet zo. Het is en blijft troep. Een gevaarlijke illusie. Tolkien en Lewis waren beide Christelijk en hadden waarschijnlijk een hele boel geschiedenis gelezen. Drugs zijn namelijk niet bepaald acceptabel als Christen zijnde. Denk wel dat ze misschien een tijdje wiet hebben gerookt. Maar uiteindelijk stoppen mensen er mee Ligt er maar net aan of je wakker wordt of niet. Het grappige met drugs is; je denkt dat het je wakker maakt. Maar helaas knul. En ik zeg niet dat drugs persé slecht is. Maar het is toch veel beter zonder. Neem dat nou maar van me aan. Lees 'The Doors of Perception' van Aldous Huxley.

P.S. Ex-drugs gebruiker (LSD, truffels, speed, XTC, MDMA, vooral pro-LSD/truffels op een bepaald moment en niet zo'n voorstander van XTC, MDMA, speed, maar ondertussen geen voorstander meer van alle drugs, ookal rook ik nog elke dag een jointje. Uiteindelijk moeten we eerlijk zijn tegen onszelf en accepteren dat het zonder drugs spiritueel veel beter met je gaat. Kom je met New-Age crap in je reactie, hoef ik niet te lezen. Grootste leugen van deze tijd is dat alles één is.

avatar van Rico120
3,0
het is een goede film en ook best goed gedaan met de pratende dieren

petje af

4,5
Super avontuur. Mijn kinderen van 7 en 9 vonden het ook fantastisch. Op naar deel 2.

avatar van Antonev
3,0
Mooie avonturen film, met een jonge en goed acterende cast! De landschappen, de aankleding, de mythische wezens etc. zien er allemaal prima uit. De verhaallijn is redelijk boeiend, maar voelt toch ietwat mager aan (het is allemaal niet bijzonder verrassend). Ben benieuwd naar het 2e deel, deze staat nu ook op Netflix!

avatar van Onderhond
1,0
Pfoe.

Wat je met dit soort films meestal hebt is dat het visuele 10 jaar later niet zoveel meer voorstelt. Maar bij Narnia is het wel érg sterk achteruit gegaan. Niet alleen oogt het vaak erg fake, het ziet er ook gewoon niet mooi uit. Qua soundtrack is het gewoon barslecht, maar da's amper verwonderlijk voor een grote, moderne fantasy film.

Maar de nekslag is de droge, ongeïnspireerde fantasy die verweven zit doorheen de film. Nu is het geloof ik een oud(er) verhaal, maar dat maakt het niet plots wél leuk of interessant. Maar wat pratende diertjes, een ijskoningin (in een serieus dom pakje) en wat bekende mythische wezentjes maken absoluut geen leuke fantasy wereld.

De cast acteert niet te best, inclusief de kindjes en qua plot schort er ook wat aan. Leuk dat er wat dramatische momenten inzitten halverwege, maar die worden al snel weer volledig teniet gedaan. Aan dat soort zaken merk je toch met wat voor doelpubliek je te maken hebt. Allesbehalve leuk.

Mnee, kinderfantasy die weinig creatief en/of sfeervol is uitgevoerd. Een paar scenes die een klein beetje verwondering oproepen, maar je moet er hard naar zoeken in de 140 minuten aan kleffe lelijkheid en saaiheid.

1.0*

4,0
Een mooie vermakelijke film.met een erg leuk verhaal.ik hou wel van fantasie films.met verders een prima cast.een erg mooi begin van een leuke reeks narnia.

avatar van Fikret8
statham schreef:
zijn er nog mensen die nog een paar goede fantasy/avontuur films kennen. zo ja zou je die mij in een prive bericht willen sturen. alvast bedankt

https://i.pinimg.com/originals/aa/25/d9/aa25d9879504a698c90830cb07a42606.png

avatar van Roger Thornhill
2,5
Een lieve en onderhoudende fantasyfilm; als volwassene lijkt hij mij perfect voor de jeugdige doelgroep, hoewel ik me afvraag of de vernedering van Aslan en de daarbij aanwezige monsters bij sommige al te jeugdige kijkertjes niet voor een nachtmerrie of twee zouden kunnen zorgen – maar goed, daarom is de film dan ook voor 12 jaar en ouder bedoeld. Voor mezelf zit er net te weinig vlees aan; de plot is wat te simpel, de personages zijn voor het merendeel te eendimensionaal, en hoewel Georgie Henley als Lucy erg goed speelt zijn de acteurs die de drie oudere kinderen spreken te nietszeggend om veel indruk te maken (en in het geval van Anna Popplewell als Susan bovendien uiterst irritant met steeds dezelfde kribbige blik). Bovendien voelt Narnia niet als een "echt" land aan doordat het de indruk maakt een petieterig gebiedje van 50 bij 50 kilometer met een half dozijn inwoners te zijn, het Kerstmannetje is een dwaze verschijning, en tijdens de climactische veldslag lijken teveel vijanden niet op onsmakelijke gedrochten maar op grappig bedoelde stripmonsters.
        Zo blijf ik zitten met een schattige sprookjesfilm waar ik als volwassene nergens echt bij betrokken raak. James McAvoy en Tilda Swinton geven de film wel wat gewicht, maar de eerste wordt helaas al snel geslachtofferd en de laatste krijgt in haar rol gewoon niet genoeg ruimte om haar bepaald niet onaanzienlijke capaciteiten ten volle te benutten. De kibbelende bevers zijn echter fantastisch geanimeerd en zijn bovendien hilarisch, en wat is het jammer dat de meesterlijke Rupert Everett als de vos niet wat meer spreektijd heeft gekregen...

avatar van Traiannnn
VincentL schreef:
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Laat ik allereerst zeggen dat ik het vermoeden heb dat het leven van Lewis en zijn vriend Tolkien één grote LSD trip moet zijn geweest. Wat een verhalen zijn er uit die twee voort gekomen!


Lewis en Tolkien waren beide theologen en hebben dan ook de inspiratie uit bijbelse verhalen gehaald en uit ervaringen in het leven... bijv. wereldoorlog waar ze beide in gevochten hebben... Mensen die denken dat alle fantasie pracht en praal door LSD ter wereld zijn gekomen bedriegen zichzelf... dat is een LSD trip toevallig ook.. bedrog..

avatar van jippie2010
3,0
In christelijk Nederland werden The Chronicles of Narnia gepresenteerd als de morele tegenhanger van LotR en Harry Potter.
Logisch ook, gezien de talloze verwijzingen naar het al oude christendom.
Filmtechnisch vind ik het allemaal maar magertjes. Qua SFX had ik op meer gehoopt, sommige personages en scenes waren te kinderlijk gemaakt waardoor ik het geheel ook wat minder serieus kon nemen. Het nam me in ieder geval niet mee naar deze geheime wereld.
De cast vond ik ook licht tegenvallen, Henley vond ik maar irritant. Al met al kan ik er nog net een voldoende voor geven, maar ik mag concluderen dat deze film niet voor mij is. *3.0

Gast
geplaatst: vandaag om 06:20 uur

geplaatst: vandaag om 06:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.