• 11.739 nieuwsartikelen
 • 164.308 films
 • 10.537 series
 • 30.592 seizoenen
 • 620.452 acteurs
 • 194.423 gebruikers
 • 9.058.524 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Avontuur / Fantasy | 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)
3,23 2.680 stemmen

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)

Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Andrew Adamson

Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes

IMDb beoordeling: 6,9 (430.932)

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 21 december 2005

Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

"Evil Has Reigned For 100 Years..."

Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Lucy Pevensie

Edmund Pevensie

Peter Pevensie

Susan Pevensie

White Witch

Mr. Tumnus

Professor Kirke

Ginarrbrik

Father Christmas

Mrs. Pevensie

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5639 berichten
 • 2238 stemmen

Een lieve en onderhoudende fantasyfilm; als volwassene lijkt hij mij perfect voor de jeugdige doelgroep, hoewel ik me afvraag of de vernedering van Aslan en de daarbij aanwezige monsters bij sommige al te jeugdige kijkertjes niet voor een nachtmerrie of twee zouden kunnen zorgen – maar goed, daarom is de film dan ook voor 12 jaar en ouder bedoeld. Voor mezelf zit er net te weinig vlees aan; de plot is wat te simpel, de personages zijn voor het merendeel te eendimensionaal, en hoewel Georgie Henley als Lucy erg goed speelt zijn de acteurs die de drie oudere kinderen spreken te nietszeggend om veel indruk te maken (en in het geval van Anna Popplewell als Susan bovendien uiterst irritant met steeds dezelfde kribbige blik). Bovendien voelt Narnia niet als een "echt" land aan doordat het de indruk maakt een petieterig gebiedje van 50 bij 50 kilometer met een half dozijn inwoners te zijn, het Kerstmannetje is een dwaze verschijning, en tijdens de climactische veldslag lijken teveel vijanden niet op onsmakelijke gedrochten maar op grappig bedoelde stripmonsters.
        Zo blijf ik zitten met een schattige sprookjesfilm waar ik als volwassene nergens echt bij betrokken raak. James McAvoy en Tilda Swinton geven de film wel wat gewicht, maar de eerste wordt helaas al snel geslachtofferd en de laatste krijgt in haar rol gewoon niet genoeg ruimte om haar bepaald niet onaanzienlijke capaciteiten ten volle te benutten. De kibbelende bevers zijn echter fantastisch geanimeerd en zijn bovendien hilarisch, en wat is het jammer dat de meesterlijke Rupert Everett als de vos niet wat meer spreektijd heeft gekregen...


avatar van Traiannnn

Traiannnn

 • 67 berichten
 • 187 stemmen

VincentL schreef:

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Laat ik allereerst zeggen dat ik het vermoeden heb dat het leven van Lewis en zijn vriend Tolkien één grote LSD trip moet zijn geweest. Wat een verhalen zijn er uit die twee voort gekomen!

Lewis en Tolkien waren beide theologen en hebben dan ook de inspiratie uit bijbelse verhalen gehaald en uit ervaringen in het leven... bijv. wereldoorlog waar ze beide in gevochten hebben... Mensen die denken dat alle fantasie pracht en praal door LSD ter wereld zijn gekomen bedriegen zichzelf... dat is een LSD trip toevallig ook.. bedrog..


avatar van jippie2010

jippie2010

 • 2496 berichten
 • 6972 stemmen

In christelijk Nederland werden The Chronicles of Narnia gepresenteerd als de morele tegenhanger van LotR en Harry Potter.

Logisch ook, gezien de talloze verwijzingen naar het al oude christendom.

Filmtechnisch vind ik het allemaal maar magertjes. Qua SFX had ik op meer gehoopt, sommige personages en scenes waren te kinderlijk gemaakt waardoor ik het geheel ook wat minder serieus kon nemen. Het nam me in ieder geval niet mee naar deze geheime wereld.

De cast vond ik ook licht tegenvallen, Henley vond ik maar irritant. Al met al kan ik er nog net een voldoende voor geven, maar ik mag concluderen dat deze film niet voor mij is. *3.0


avatar van anjovis

anjovis

 • 4 berichten
 • 0 stemmen

baasbas17 schreef:

ik vond die kinderen behalve de oudste echt bloedirritant. vooral die andere jongen was een enorme etterbak als je het mij vraagt. de dieren vond ik nogal kinderachtig. de bevers waren helemaal erg. daar zat ik echt niet op te wachten.eindgevecht was aardig maar niet heel goed. die bevers moesten weer zo'n dom harnasje aan...einde vond ik ook niks deel 2 was veel beter

ben je er van op de hoogte dat dit een kinderfilm is?

ps mijn bever draagt ook altijd zo'n harnasje en ze zijn gewoon leuk.


avatar van Kondoro

Kondoro

 • 10858 berichten
 • 2565 stemmen

“Do not cite the Deep Magic to me Witch. I was there when it was written.”

Deze jeugdfilm kwam uit en was enorm populair in mijn kinderjaren, iedereen was er lyrisch over en velen uit mijn klas destijds had deze film wel gezien, behalve ik. Ik was niet zo van dit soort films, het heeft mij nooit aangesproken. Ik was altijd al meer fan van de ‘Harry Potter’ films die ik op die leeftijd eigenlijk nog helemaal nog niet mocht zien, boeie! Ik wou de film dus sowieso wel een keer kijken, beter gezegd de hele reeks wel, maar toch elke keer schoof ik hem opzij omdat het me telkens toch niet wat leek. Gisteravond wouden we eigenlijk een horrorfilm gaan kijken, dat is vaak standaard op de zaterdagavond maar, gisteren zei mijn kameraad dat hij meer zin had in deze film en ik had hem nog nooit gezien: win/win situatie dus.

Ik vond het alleen niet heel bijzonder, buiten het feit om dat het duidelijk een kinderfilm is en daar ook echt op wordt gedoeld vond ik het allemaal niet echt zo’n spektakel. Ja, de CGI zag er goed uit, en de film is erg onderhouden maar het script vond ik echt heel zwak. Ook het acteerwerk vond ik matig van toch zeker de twee jongere kinderen. Dat kleintje zit alleen maar te janken wat op een gegeven moment toch wel het punt van irritatie begon te bereiken. En ook de jongere jongen (de snitch) vond ik echt matig om naar te kijken, de twee ouderen deden het beiden overigens wel een stuk beter. Maar ook hierin valt het kinderlijke weer erg op, best zonde.

Het verhaal is duidelijk. De vier kinderen vinden in een kast een nieuwe wereld, de wereld van ‘Narnia’. Hier stuiten ze op Tunmus, de White Witch en twee bevers die ze verder helpen in het land en ze vertelt dat de vier kinderen de wereld kunnen redden van de ‘White Witch’ die ze graag wil hebben. Ze trekken richting Aslan die ze gaat helpen de ‘White Witch’ te verslaan en ‘Narnia’ weer veilig te maken.

Wat ik zelf het irritantste vond aan deze film zijn die momenten dat je tijdens het vechten telkens net niets ziet, in een kinderfilm mag natuurlijk niemand echt doodgaan dus je ziet nergens bloed of iemand dood gemaakt worden. Dat maakt het spektakel van bijvoorbeeld de het eindgevecht een stukje minder spectaculair. Toch daar waar de soldaten van beiden kanten erg gaaf zijn, ik hou wel van dat soort fantasie wezens en zeker de veldslagen, al zou ik dan eerder naar de ‘LotR’ films trekken, die zijn toch wat mooier in mijn optiek.

Of het moment wanneer Aslan zichzelf opoffert en neergestoken werd op de tafel, er na wat gejank en gejammer toch weer te zien is dat ‘Aslan’ herrees van de dood, met zijn volledige vacht omdat de ‘White Witch’ de spreuk niet goed kende dat vond ik zo’n bullshit. Overigens ook dat ik de hele film op ‘Aslan’ heb zitten wachten, aangezien die veelvuldig word geadverteerd met deze film, en hij dan zo vroeg dood zou gaan vond ik ook jammer. Ik had hem graag gezien in het gehele eindgevecht en niet zo op het laatste moment, één slag en klaar.

Maar dat zijn niet de enige irritatie puntjes, buiten het acteerwerk en het verhaal vond ik ook dat de film te gehaast is in alles wat hij doet, een enorm verhaal moet er verwerkt worden in één film en dan merk je dat die tweeëneenhalf uur voorbij vliegen maar alsnog te kort is. ‘Andrew Adamson’ had het best mogen verdelen in wat meerdere films (al heb je er op het moment al 3). De film is namelijk wel constant gevuld met de goede scenes. Hoe komen ze achter de wereld, het ontdekken van de wereld en daarna het helpen. Maar ik merk dat veel scenes toch wat slordig zijn afgerond, en het verhaal hierdoor erg vaak onlogisch is om te kunnen volgen. Voornamelijk zie je dit wel terug in het eindgevecht maar ook vele scenes daarvoor. Wellicht dat ik het daarom vaker ook wat oninteressanter vond dan mijn kameraad.

De winterse wereld is overigens wel erg gaaf, en het sfeertje zat er goed in. Toch verwacht ik wel dat ik meer had genoten van deze film in de kindertijd, toen die net uitkwam. Nu is het wel een prima film maar, vond ik het helaas niet speciaal genoeg. Zeker leuk bedacht maar wel met veel herhalende sentimentele elementen, en voor iedereen verschilt het uiteraard, voor mij was het helaas niet goed genoeg.

3.0*


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 9028 berichten
 • 5624 stemmen

Matig epos.

Het duurde best lang voordat ik deze film zag. Je kan het ondertussen wel als een soort klassieker binnen zijn soort zien. Heb veel verhalen gehoord, maar ik denk dat ik simpelweg veel te laat aan deze film ben begonnen. Nostalgisch was het daarom ook niet. Vlot misschien wel, maar ondertussen sterk gedateerd.

Misschien omdat het voor Disney een wat gedurfdere productie was voor zijn tijd. Ondertussen is het zeer braaf geworden, maar toen zullen de thema's van oorlog en veldslagen vast spannender zijn geweest. Het blijft wel een soort kinderversie van LOTR, maar dat zal voor de jongste onder ons toen geen verschil hebben gemaakt. Ondertussen is het vooral een kitscherige en lompe film die zelden meer indruk kan maken.

Om wel een beetje positief af te trappen: enkele scenes zijn best geslaagd. De sneeuwomgeving was knap gedecoreerd, het gegeven van een kast als poort is sterk en het eerste halfuur is best vlot. Ik vond die kinderen eigenlijk best prima. Uiteraard volgens de norm ingericht, maar iets van een familie die naar dromeland 2.0 trekt spreekt me zeker aan. Gelukkig vergeet regisseur Adamson ook niet om ze elk hun eigen gezicht te geven, hoe simplistisch dit ook wordt weergegeven.

Verder ontzettend verouderd. Onmogelijk lelijke aankleding, belabberde veldslagen en sterk gedateerde effecten. Een titel als Narnia: The Greenscreen, the Dollar Store and the Annoying Villains was treffender geweest. Het ziet er allemaal nogal armoedig en snel gebouwd uit. Dat er nog zo'n kolossaal budget naartoe is gegaan verbaasd me dan ook, want enkel de massascenes en schaarse omgevingen getuigen van enige investering.

Acteerwerk is buiten de kinderen om matig. Bijzonder altijd wanneer de ervaren acteurs weg worden gespeeld door de kleintjes, die veel meer charme hebben. Swinton was een grote fout voor de hoofdrol. In andere personages past ze perfect, niet als kwaadaardige koningin. Bovendien ziet het er ook niet uit, zo'n neppe jurk in normale bossen. Hoe langer de film overigens doortrekt, hoe meer de magie blijft verdwijnen. Ontzettend jammer voor de sfeer die lang werd opgebouwd.

Verder gelukkig nog wel een beetje vlot, maar de film duurt te lang. In die enorme speelduur wordt er eigenlijk niet eens zoveel verteld. Wegrennen voor de boze koningin en eindigen met wat actie. Wellicht dat de ontwikkeling tussen de familie enige tijd nodig heeft, maar het voelt allemaal nogal makkelijk bedacht aan. Punten voor de eerste helft van de film vooral. Overigens bedenk ik me dat CGI wellicht toch niet zo'n slechte uitvinding was als ik naar deze monstertjes kijk. Vooral die Minotaurus. Allemachtig .


avatar van tommykonijn

tommykonijn

 • 4984 berichten
 • 2236 stemmen

Voor het eerst sinds 2011 deze reeks opnieuw bekeken. Waarschijnlijk dat mijn aandacht er onbewust een beetje opnieuw naar uitging door het nieuws dat Netflix er nu mee aan de haal gaat en de reeks gaat rebooten. Van dat nieuws word ik overigens niet bepaald warm. Ik krijg de indruk dat de inspiratie steeds meer op is in Hollywood en dat er steeds meer successen uit het (recente) verleden gerecycled moeten worden.

Ook zie ik dat ik mijn stemmen moet gaan bijstellen. Zo wees ik deze film aan als de minst geslaagde uit de trilogie, terwijl ik nu juist precies het tegenovergestelde denk: ik vind The Lion, the Witch and the Wardrobe zelfs met enig gemak de leukste film van de drie. De film heeft wat mij betreft twee grote voordelen t.o.v. de vervolgfilms. Het eerste voordeel is de fantastische, fantasierijke sfeer. Narnia voelt als een echt sprookjesland met vele interessante inwoners en schitterende locaties. Zeker de eerste helft profiteert de film daar ontzettend van, want je hebt echt het idee even een andere wereld binnen te stappen. Het tweede grote voordeel is die van een interessante antagonist. Tilda Swinton speelt een personage waar je eigenlijk alleen maar een hekel aan kan hebben en dat doet ze met verve. Het is goed voor te stellen dat ze als een bedreiging overkomt op het jongere publiek en de kinderen in de film. Overigens vond ik ook de rest van de cast goed. De kinderen doen het verdienstelijk en ook gevestigde namen als James McAvoy en Jim Broadbent leveren leuke bijdragen.

De film bevat ook wel enkele smetjes. Zo vind ik de tweede helft nu iets minder. Zo'n LOTR-achtige veldslag doet het natuurlijk altijd goed en de film kan op dat punt ook zeker wel wat actie gebruiken, maar het is allemaal iets te onwaarschijnlijk dat - terwijl die veldslag al bezig is - Aslan herrijst, naar het kasteel van de White Witch rent, daar iedereen redt én nog op tijd is om de uitkomst van het gevecht te bepalen. Tuurlijk, het is een fantasieverhaal, maar hiermee wordt de hele illusie dat het een immens grote wereld is wel enigszins teniet gedaan. Ook dat hele gedoe met de Stone Table en de andere Bijbelse verwijzingen, die vroeger uiteraard volledig langs mij gegaan zijn, deden me iets minder. Niet echt storend, maar het komt toch wat prekerig over. Daar staat natuurlijk wel weer een schitterende finale tegenover met de kroning en de terugkeer naar de eigen wereld. Dit alles wordt tevens ondersteund door mooie muziek van Harry-Gregson Williams.

Al met al is dit eerste deel van The Chronicles of Narnia een film die wat mij betreft nog steeds gemakkelijk meekan. Het hoge fantasiegehalte is waar de film nog steeds in uitblinkt. Het kijkt gemakkelijk weg en voelt aan het einde van de rit als een veelzijdig avontuur, waarbij de focus (de strijd tegen de White Witch) wel constant in het geheugen blijft. Fijn om weer herzien te hebben en ik zet mijn cijfer terug naar de score die ik ook in eerste instantie hieraan had uitgedeeld.

3,5*


avatar van teigertje

teigertje

 • 2145 berichten
 • 2744 stemmen

Blijft een van de aller mooiste fantasy films, in het genre.

Met een schitterend verhaal en met een uitstekend spelende cast.

Prachtige feel good film.

Een film van hoog niveau.


avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

 • 459 berichten
 • 235 stemmen

In het tijdperk van succesvolle fantasy epos, moest Narnia natuurlijk ook verfilmd worden. Na het gigantische succes van LotR en het op dat moment enorm succesvollen en nog lopende Harry Potter reeks. Wilde Disney hier natuurlijk ook een slag uit slaan.

De reeks wist helaas nooit echt succesvol te worden. De eerste film deed het nog redelijk, maar er zaten toch best nog wat haken en ogen aan deze film om dat succes echt te kunnen evenaren. De Visuals waren soms erg matig, het acteerwerk soms ook niet altijd even denderend en bij wijlen ook best traag. Ook is dit misschien een beetje een morele tegenhanger van die twee reeksen, aangezien dit echt vooral na kinderen gericht is. Daarom is er wellicht ook zo weinig actie in deze epos. Veldslag a lá LotR, maakt overigens wel nog het e.e.a. goed. Waardoor ik deze film nog wel naar een voldoende til.


avatar van AngelicV

AngelicV

 • 330 berichten
 • 511 stemmen

Vermakelijke film voor kinderen vanaf 12 jaar. Begin van de film deed me wat denken aan Bedknobs and broomsticks, welke zich ook tijdens WO II afspeelt. Idee van de kast creëert een magisch sprookje, wat eenmaal op gang een beetje blijft hangen in cliché scènes. Strijd van goed en kwaad wordt goed vorm gegeven, doch 1 ding vind ik opvallend. In de film vloeit er geen druppel bloed er worden echter wel de meest wanstaltige figuren, die in een schilderij van Jeroen Bosch niet zouden misstaan, losgelaten op het onderbewustzijn van jonge kinderen, vreemd. De film zelf had nog wat beter uitgewerkt kunnen worden.

Filosofisch gezien zit er een stukje God en Christusbewustzijn in verwerkt wat dan wel weer een knappe diepere laag is. Onschuld, opoffering en wederopstanding.