Genre: Drama / Oorlog
Met onder meer: Oshri Cohen, Zohar Shtrauss en Michael Moshonov
Gesproken taal: Hebreeuws, Frans, Arabisch en Engels
Releasedatum: 18 maart 2010
Plot Lebanon
Libanon, 1982. Een tank en een peleton paramilitairen worden op pad gestuurd naar een vijandige stad die gebombardeerd is door de Israëlische luchtmacht. De missie loopt mis en ze lopen in een hinderlaag. Als de nacht valt zijn ze gedwongen om zich in de ruïnes schuil te houden terwijl ze aangevallen worden door Syrische militairen. We zien het verhaal vanuit het oogpunt van de bemanningsleden van de tank die centraal staat in de film.
Herzel
Syrian Captive
1st Phalangist
2nd Phalangist
Minotaures
Een keiharde en realistische film.
Soms vraag ik me af of een peleton dit echt heeft meegemaakt tijdens de oorlog. Zoals een aantal andere gebruikers hier, legde ik ook een link naar Das Boot of U-571. Dat komt allemaal door dat claustrofobische momenten waar je met een aantal andere in een (te) kleine ruimte moet doorbrengen.
Ik had geen idee hoe het was om een bemanning van een tank te zijn, maar na deze film heb ik een hele grote indruk gekregen hoe het was toen. Claustrofobie, jong, angstig, verschrikking, onervaren, aarzelend, geschockt: dat zijn allemaal de punten die je opvallen aan de bemanning en je een diepe indruk geven tijdens het kijken van deze film.
Een erge hoge cijfer heeft deze niet echt verdient, maar wel een mooie 7/10. Dat komt omdat er vele interessante dingen wat konden gebeuren hier weggelaten worden. Je ziet echt alleen wat de tankbemanning meemaakt, dus alles via de verrekijker van de schutter, je hebt helemaal geen perspectief vanuit de peleton buiten de tank; de film gaat alleen maar over de bemanning en wordt zo ongeveer helemaal binnenin de tank gefilmd. Het heeft ook redelijk gebrek aan actie. Een professionele tankkenner ben ik niet - en ondanks dat je de tank van buiten niet duidelijk kon zien - zou ik denken dat het om een T-72 ging. Een Russische moderne tank van de jaren 80 die aan vele landen verkocht werden, Iran, Irak en Israël bijv.
Niettemin geeft deze film een indruk hoe het was in zo'n oorlog toen. Geen kijktip voor mensen die into de actie zijn, maar wel een tip voor de Arthouse fans.
Zeriel
Heb je het einde gemist zeker! Het eindshot is gewoon een affiche van de tank, zie ook filmposter,. Volgens mij is het gewoon een Israëlische Merkava tank.
Merkava tank
Een sterk film, goed gemaakt, aparte filmervaring,
Minotaures
Ik heb het wel gezien, vandaar dat ik ook onder spoilers 'niet duidelijk kon zien' heb gezet. Vanwege de zichtbaarheid van alleen de helft ervan.
Maar toch bedankt, het is nu duidelijk welke juiste model het is.
Mai*
Realistische film over militairen die alles vanuit een tank meemaken...
Spannend, en bleef kijken. Zeker de moeite waard!
gauke
Wat een prachtfilm. Je kan de oorlog, de angst, de hitte, het zweet en de stank ruiken. En dat alles binnen deze nauw (op)gesloten ruimte. Afschuw als grote klasse!
willemfilm
Een claustrofobische die film geheel in en vanuit een tank gefilmd. Knap op zich.Ik hoop niet dat deze film enigszins realistisch is. Een sukkel van een leiding gevende die zijn 'vriend' niet de baas kan en zielige boordschutter die niet durft te schieten. Zo wint Isreal weinig oorlogen denk ik. Werkelijkheid is anders weten we. Ik ben fan van dit genre, maar vond 'm niet echt goed. Film is niet blijven 'hangen'.
MoFeDu
De film is juist ontzettend realistisch, denk maar niet dat het in het israelische leger stikt van de leidinggevende die overal controle over hebben.
willemfilm
Jij hebt in het Isrealische leger gewerkt ?
Jij hebt in het Isrealische leger gewerkt ?
De regisseur wel. Die zat in zo'n tank in 1982.
Probleem wat deze film aankaart is dat een groot deel van het Israelische leger niet bestaat uit professionele soldaten, maar uit dienstplichtigen (Israel heeft een lange dienstplicht voor zowel mannen als vrouwen) en reservisten. Je ziet dus daarom juist mensen die met weinig voorbereiding in het diepe worden gegooid. Een van de belangrijke thema's van de film.
De film is onderdeel van een kleine golf van films over juist die oorlog en hoewel ik de anderen nog niet gezien heb komen ze schijnbaar thematisch op hetzelfde neer. Ze gaan allemaal over mannen met weinig ervaring die ineens midden in plotseling uitgebroken oorlog staan.
willemfilm
bedankt voor je informatieve antwoord. Ik had werkelijk geen idee.
Moet je nagaan, de regisseur was 20 toen ie in een tank zat
Ik moet mezelf niet denken om in zo'n snikhete, claustrofobische en raketmagnete hok te zitten of strijdend te voet.
Mijn vader en een aantal van mijn ooms hebben in zo'n oorlog meegevochten. Gelukkig is mijn vader mentaal niet opvallend getraumatiseerd, maar wat die allemaal mee heeft gemaakt. Ware gruwelijkheden.
Voor zulke jonge en oude mannen heb ik niets dan alleen maar respect!
voskat78
Had deze film al een tijdje liggen maar stelde het kijken ervan telkens uit, waarom weet ik ook niet meschien omdat het een behoorlijk zware film is. Maar nu ik hem eindelijk gezien heb kan ik alleen maar zeggen WOW wat een heftige film (zoals verwacht) zo dicht op de huid gefilmd maak je mee wat er zich allemaal zich allemaal rondom ,maar vooral in de tank afspeelt. Leuk is het alles behalve maar dat is oorlog zo ie zo niet maar wel behoorlijk realistisch.
4 * dik!!
Filmkriebel
Deze film die ik gisteren op de filmbeurs in Den Bosch heb gezien vond ik duidelijk beter dan "The Hurt Locker", de oorlogsfilm die gaat over Irak en die bij mij nog al ongeloofwaardig overkwam.
Ik denk er hetzelfde over. Lebanon is als "in the heat of the action" oorlogsfilm beter gebracht dan Hurt Locker. Moeilijk om niet bevangen te worden door het claustrofobische gevoel en om niet mee te leven met de personages. Wie kon dit gevoel ook beter overbrengen dan een ex-israëlische soldaat? Het resultaat is bij momenten verbluffend van realisme. Oorlogsgruwelen en chaos worden door het vizier gezien.
Omdat de film zich volledig vanop één locatie afspeelde, begon het naar het einde toe wat lang te worden. Het einde vond ik nogal bruusk . Deze film maakte wel indruk.
Davidus
Deze film wordt helemaal verpest door het zwaar irritante en ongeloofwaardige spel van m.n. die commandant. Sjezis wat heb ik me zitten ergeren zeg aan dat laffe zwakke twijfelende gedrag. Ik begrijp de bedoeling van de film, het in beeld brengen van de twijfels, emoties, zwakheden van de militairen (zij zijn ook maar mensen), maar het wordt zo overtrokken gespeeld dat het totaal ongeloofwaardig wordt. ik kan me niet voorstellen dat je in zo'n levensgevaarlijke situatie nog oog hebt voor nuances (inzoomen op lijken, vlees etc) en ahw gaat filosoferen over de vraag of doden wel of niet mag (niet durven schieten) en wie nu eigenlijk de vijand is. En dan dat gejank van die Yigal, en om zn moeder roept, vreselijk!
Echt zonde dat het op zich interessante gegeven zo verpest wordt door irritant spel.
Icer
Ik heb geen verstand van tanks, maar hoe is orientatie mogelijk als je s'nachts vol gas , enkel en alleen kijkend door een miniscuul vervormend en gescheurd groen vergrootglas, in een kapotte tank door een gebombardeerde stad scheurt terwijl er op je geschoten wordt?
Ik zag geen enkele structuur in de organisatie van de tank, geen hierarchie, niks, en dat dan nog wel in het leger.
Men was continue emotioneel, de tankcommandant was gek geworden en wat me ook nog verbaasde is dat het een soort inlooptank bleek te zijn. Iedereen kan blijkbaar in en uit lopen, dat lijkt me in dit geval (oorlogsgebied en andere ellende) niet gewenst.
Geen slechte film, maar wat moet ik met het verhaal, het is niet fijn om tijdens oorlog in een tank te zitten, dat is wel duidelijk, maar verder...?
Realistisch..?
Misschien onwetendheid van mijn kant, Ik hou het maar op een 7.
aSMoDeuS
Pretentieus, slecht geacteerd, ongeloofwaardig gedrag van (met name) het tankpersoneel, fucking croutons die alle kanten op vliegen alleen maar voor het kleurige effect, hinderlijk gezoom en gedraai met vizier, hinderlijke close-ups, nooit beklemmend, bagger human interest met een halfnaakte dame die d'r kind kwijt is, het lijkt me sterk dat je lui buiten een tank zo goed kan verstaan, shellshock terwijl er in feite nog (bijna) niets gebeurd is...
Zoals Padd0 ongeveer al zei: een slechte versie van Das Boot, in een tank.
Ik kan nog wel even doorgaan. Leuk, hoor, dat deze film wat stof deed opwaaien, maar dat is niet genoeg reden om 'm een voldoende te geven. Dikke bagger in een ver-van-mijn-bed-show.
Het enige dat deze film redt van een 0,5*, is het politieke aspect; wij Nederlanders denken altijd wel van: "Ah, zielige Israëli's...", maar gelukkig laat deze film zien dat ze geen haar beter - eerder slechter, met hun fosforbommen - zijn dan de lui waar ze tegen strijden.
Picker
Ik vond de film tegen vallen, er gebeurd eigenlijk de hele film niets....
Dat de tank zoals in de omschrijving centraal zou staan in de film had ik ook iets anders verwacht. Had meer gehoopt op een moderne versie van "the beast of war"
martijn011
- 2034 berichten
Deze film is een 'nare' film om te kijken. Anderhalf uur kijken naar 4 mannen in een tank geeft na afloop een beklemmend en naar gevoel.. Dit is ook meteen het positiefste aan de film, het claustrofobische gevoel wordt perfect weergegeven! Je voelt echt met de mannen mee..
Maar voor de rest stelt het weinig voor, de personages komen totaal niet uit de verf. Je weet zowat niks van ze, waarom de commandant de commandant is, is me totaal een raadsel, de een laat zich nog liever doodknallen dan dat hij ze vermoord enz.
Jammer, want op zich is het goed bedacht om de film zich helemaal te laten afspelen in een tank.
Helaas wordt er te weinig mee gedaan en hou je een slap aftrekseltje over van wat emotionele, claustrofobische scenes in een tank..
kikujiro
Briljante film, die niet veroordeelt maar slechts een oorlogssituatie kenschetst.
Noodless
Het gegeven dat het verhaal vanuit de tank wordt bekeken , vond ik interessant en het claustrofobische gevoel daarbij wordt goed weergegeven. Het acteerwerk vond ik wat minder.
Maar het is vooral het sobere verhaal dat wat tegenvalt. Het gaat om de gevoelens en die komen niet zo uit de verf. De personages boeiden niet. 6/10
Minotaures
Geen T-72 en ook geen Merkava, het is een M60a1, voor de liefhebbers.
Sterk concept en goed uitgevoerd. Camera blijft de gehele film in de tank en geeft vandaar uit een realistisch en schokkend portret van Israelische militaire acties in Lebaon. Eerste half uur was echt ijzersterk, maar daarna zakte het toch wat in. Net geen 4*.
Davidus
Maar is dit wel realistisch?
Er wordt gesuggereerd dat mensen in dit soort levensbedreigende situaties rationeel handelen (nadenken over goed /slecht, mag je wel doden, wat is de oorlog toch slecht), terwijl een overlevingsdrift naar boven zou moeten komen en het enige waaraan ze denken is: " kill the enemy"
Het nadenken begint pas nadat ze uit het leger komen; zie de documentaire 'Flipping Out'
dan pas beseffen ze wat ze hebben gedaan en komt de wroeging...
Lijkt me erg realistisch. Het betreft hier dienstplichtige, geen beroepsmariniers.
MoFeDu
Volgens mij wordt dat juist niet gesuggereerd hoor. Chaos overheerst juist in de tank.
Ook dat, daarbij blokkeerd hij, lijkt me ook logisch en het tegenovergestelde van rationeel gedrag. Paniek.
Davidus
Ja, eens, maar dan komt toch eerst het overlevingsinstinct naar boven; als jezelf er maar levend uitkomt.
Mars4i
Het meeste is hier al gezegd door Davidus, aSMoDeuS en Icer. Het geheel komt niet realistisch over. Als het gehele Israëlische leger zo zou functioneren, dan zou Israël niet meer bestaan. Ik denk dat zelfs onder dienstplichtigen er geen discussies ontstaan over wie wat moet doen tussen de commandant en de rest van de bemanning. Die ene heeft het erover dat die over een paar weken afzwaait. Dienstplicht is in Israël 3 jaar. Dus dan moet het al een ervaren militair zijn. Nee deze film was zonde van mijn tijd. 2 sterren voor het originele principe.
MoFeDu
Volgens mij zijn de beschuldigingen dat deze film niet realistisch zou zijn vooral te wijten aan een verkeerd beeld dat mensen van het leger hebben. Een beeld waarin alles op rolletjes loopt en iedereen zijn meerdere braaf gehoorzaamd.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Ordet