Genre: Drama / Oorlog
Met onder meer: Oshri Cohen, Zohar Shtrauss en Michael Moshonov
Gesproken taal: Hebreeuws, Frans, Arabisch en Engels
Releasedatum: 18 maart 2010
Plot Lebanon
Libanon, 1982. Een tank en een peleton paramilitairen worden op pad gestuurd naar een vijandige stad die gebombardeerd is door de Israëlische luchtmacht. De missie loopt mis en ze lopen in een hinderlaag. Als de nacht valt zijn ze gedwongen om zich in de ruïnes schuil te houden terwijl ze aangevallen worden door Syrische militairen. We zien het verhaal vanuit het oogpunt van de bemanningsleden van de tank die centraal staat in de film.
Herzel
Syrian Captive
1st Phalangist
2nd Phalangist
rubenn
Dit autobiografische kammerspiel, dat zich voor 99,9% afspeelt binnenin een Israëlische tank (restpercentage zijn 3 exterieur shots) met vier soldaten over 24u, won als favoriet de Gouden Leeuw 2009.
Variety koppelde dit anti-heroïsch huis clos aan een andere oorlogsfilm in een besloten ruimte: de riolen van Wajda’s Kanal (1957).
Er wordt gewaagd van een mini-new wave in de Israëlische film met als bekendste en recentste: Beaufort (2007, Zilveren Beer + Oscarnominatie), The Band's Visit (2007, 3 prijzen in Cannes, European Film Awards, festivals Montréal en Gent), Waltz With Bashir (BAFTA- en Oscarnominatie, in competitie Cannes, César en Golden Globe gewonnen), … en nu dus Lebanon. Gemeenschappelijk kenmerk van de nieuwe golf is dat het telkens gaat om persoonlijke verhalen, vaak vertrekkend uit eigen (oorlogs)ervaringen van de filmmaker (kindertijd, slachtoffer, veteraan, …).
IcU
Bekeken vandaag op het iffr. Hele mooie, originele film. Geweldig idee met een even goede uitwerking. Het rauwe van deze film komt goed over, en de verademing op het einde is net zo groot als van de personages uit de film.
Heftige film inderdaad en al helemaal in Pathe 1 op dat enorme doek daar. Zeker in het begin voelde ik de claustrofobie bijna fysiek.
Dat zal iemand die deze film thuis bekijkt veel minder hebben en zelfs op een kleiner scherm zal dat effect al minder zijn. Das Boot is hierbij vergeleken een oase van ruimte.
Lebanon was de eerst van twee films over oorlog die ik vanavond heb gezien en beide hebben een sterk overlappende thematiek. Namelijk gewone jongens die anderen doodmaken. Lebanon gaat er vooral over dat oorlog uiteindelijk overleven wordt en je dan zoals de regisseur (die zelf in zo'n tank zat in die oorlog) vooraf uitlegde, je overlevingsinstinct de overhand krijgt en boven alles gaat. Ook boven je moraal. De film weet dat behoorlijk geloofwaardig te brengen.
Niet voor iedereen, want helden zijn er niet en de film speelt zich bijna helemaal in een tank af (en je ziet wat de jongens in die tank zien dus), maar ik vond het een indrukwekkende film.
predator
- 1948 stemmen
Das Boot in een tank. Zoals de regisseur zegt: war cannot exist without death, en dat gevoel komt heel goed naar voren. Overleven boven alles.
wibro
Deze film die ik gisteren op de filmbeurs in Den Bosch heb gezien vond ik duidelijk beter dan "The Hurt Locker", de oorlogsfilm die gaat over Irak en die bij mij nog al ongeloofwaardig overkwam. Van ongeloofwaardigheid is in "Lebanon" daarentegen geen enkele sprake. In deze film is geen plaats voor heldendom; doodsangst en gewetensnood overheerst. Deze film laat heel duidelijk zien dat in het midden van de strijd maar een ding telt; 'Hoe kom ik hier levend doorheen'. Dat alles gefilmd werd vanuit het perspectief van de tankbemanning vond ik zeer goed gekozen. Dat maakte de film voor mij des te aangrijpender en beter kan imo de claustrofobie, opgesloten te zijn in een tank, niet getoond worden. Wat claustrofobie betreft deed deze film mij sterk denken aan de Duitse oorlogsfilm "Das Boot", voor mij altijd nog de beste oorlogsfilm die ooit gemaakt is.
Het eindshot van "Lebanon", de enigste scène niet gefilmd vanuit het perspectief van de tankbemanning de tank in het zonnebloemenveld vond ik trouwens fenominaal.
Waardering; aanvankelijk 3,5*, maar daar deze film alsmaar door mijn hoofd blijft spoken, verhoog ik hem naar 4,0*.
ghostman
Volgens mij zijn de buitenscènes die we te zien krijgen niet vanuit een 'echte' tank gefilmd, de binnenscènes zijn waarschijnlijk wel in een omgebouwde tank opgenomen. Je ziet alles vanuit het tankperspectief en je hebt het gevoel dat je in zo'n tank zit, maar volgens mij komt dat gewoon door het creatieve camerawerk.
Deed me overigens heel erg aan Redacted van Brian De Palma denken. Meesterwerk!
***** / *****
andrehoek
Het enthousiastme wat hierboven staat heb ik aan deze film niet overgehouden. Het uitgangspunt is zeker orgineel en het begin als de tank begint te rijden is zeker top, maar daarna kan Maoz het niveau niet vasthouden. Het camerawerk vanuit de tank geeft geen gevoel van echtheid. De soldaten bewegen niet als "echte" militairen. De achtergrond-setting was ook niet optimaal en het laatste gedeelte (situatie manschappen, tank, auto) vond ik wat vreemd...
. De soldaten bewegen niet als "echte" militairen.
Afgezien van dat ik me afvraag hoe echte militairen dan bewegen, dat zijn het dan ook niet. De essentie van de film is dat onervaren dienstplichtigen zo'n oorlog in gegooid worden en alleen bezig zijn met overleven. De film is trouwens autobiografisch. Moaz heeft zelf in zo'n tank gezeten.
Jouster
lijkt me een goede film. even oftopic; weet iemand hoe die film heet waar het ook steeds over een tank gaat? hier gaat het om een Amerikaanse tank die verdwaalt is. ook leggen ze iemand voor de rups en rijden er overheen. ben al tijden op zoek naar de naam.
Kevin13
Heb je bericht even gekopieerd naar Ik zoek... een filmtitel. Daar ga je rapper antwoord krijgen.
wibro
Dat is geen Amerikaanse maar een Russische film die heet "The Beast of War" en die gaat over de oorlog in Afghanistan in de jaren tachtig.
Nomak
The Beast of War is wel een Amerikaanse film, maar een Russische tank.
wibro
The Beast of War is wel een Amerikaanse film, maar een Russische tank.
Klopt helemaal.
namingway24
Vanmiddag gezien in Tuschinski, en dit is een typisch geval van een film die me, hoe knap ook gemaakt, totaal niet greep. Ik kon niets met de personages en na de zoveelste aanblik van een gewond iemand snapte ik het punt wel dat deze film wilde maken, het interesseerde me gewoon niet.
Een paar emotionele scènes en persoonlijke conflicten ten spijt heb ik deze film met moeite uitgezeten...
Sol-
Dat begreep ik ook wel, en dat was na de eerste confrontatie al duidelijk. Die essentie had ook in vijf minuten gekund.
Ik sluit mij aan bij Andrehoek en deels bij Namingway.
scanner
In beide gevallen minder dan films als Bravo Two Zero, Vals Im Bashir en Das Boot.
Het faalt voor mij in een zelfde manier als The Hurtlocker. De spanningsboog is soms scherp om dan weer heel lang te verdwijnen.
De goorheid van tig dagen niet douchen in dat sardineblikje op rupsbanden kwam wel over.
Leo1954
- 2073 berichten
Ik kan me helemaal aansluiten met de beschrijving van de essentie van de film. En dat is eigenlijk ook de essentie van elke oorlog. Geweldig in beeld gebracht, beklemmend.
Montorsi
Prima film.
Wat eentonig misschien, en een plotse omslag van die commandant die wel erg vreemd gebracht werd, al is dat ook wel weer best te verklaren. Er zitten genoeg krachtige scenes in die de boel kunnen opvangen. Erg mooi gedaan hoe die scenes door het vizier neergezet werden. Een type film als deze heeft ook altijd wel een goed sounddesign nodig en ook daarop faalt de film niet.
christophel
harde film, maar te veel op 1 plek (de tank) toch geef ik ***3.5
Claustrofobische kijkervaring, qua sfeer enigzins te vergelijken met Das Boot, maar wel minder enerverend en gewoonweg minder sterk. Grotendeels effectief door de strakke beeldvoering en de spannende scenes buiten de tank (gezien door een vizier vanuit de tank), maar de film mist een climax en een bevredigend einde. Slechts twee shots spelen zich af buiten de tank; het openingsshot en het laatste shot van de film.
The One Ring
De vergelijking met Das Boot ligt voor de hand en wellicht dat Lebanon daarom iets minder indruk maakt dan had gekund. Dat gezegd hebbende is het een spannende film. Claustrofobische trillers in beperkte ruimtes doen het bij mij sowieso goed en de keuze om de tank van binnen erg smerig te maken draagt bij aan de sfeer. Verder is het geheel geloofwaardig en wordt er sterk in geacteerd. Het grootste pluspunt is vooral dat er gekozen was voor een perspectief van ietwat amateuristische soldaten die duidelijk te snel de oorlog ingestuurd zijn. Overigens hoop ik wel dat het grootste oorlogsfilmcliché, die waarin de soldaat die het liefst naar huis wil dood gaat of op zijn minst flink verminkt raakt, nu eens achterwege blijft. Hier is ie ook weer.
ralfsjam
uiterst indrukwekkende film die zo dicht op de man is gefilmd dat je het idee had dat je zelf ook ergens in die krappe ruimte zat. goede acteurs die een constante gespanne emotie moesten acteren. schokkende beelden en mooi in beeld gebracht. 1 van de meest geloofwaardige oorlog's films. dikke 4
Waku
Rauw, hard en uiterst realistsch oorlogsdrama gezien door het vizier van een kanon in een voortdenderende tank.
Mede omdat men geen gebruikt maakt van een soundtrack en er veel gewerkt wordt met close up beelden zit je als kijker midden in het verhaal. Via de loop van het kanon kijk je naar soms behoorlijk confronterende scenes.
"Lebanon" is geen avontuur boordevol heldhaftige actiescenes maar een verhaal over angst en onzekerheid.
Het angstzweet en de stank van ontlasting in de hermetisch afgesloten tank is bijna te ruiken door de tv.
Een niet allerdaags en zeker origineel oorlogsdrama.
RickZ
Oorlogsdrama over israelische tankbemanning in gevaarlijk gebied, soms wreed, maat totaal bezien niet zo interesant. Toch wel onderhoudend genoeg voor een voldoende.
ralfsjam
Samuel Maoz heeft zelf in deze tank gezeten, dus het is een waargebeurd verhaal, of in iedergeval op ware feiten gebazeerd....
dus wat wij hier zien heeft hij in t echt gezien!

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Ordet
Drama, 1955