• 9.378.621 stemmen

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt

IMDb beoordeling: 8,8 (2.782.477)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Inception

"Your mind is the scene of the crime."

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is een meesterdief, gespecialiseerd in het “stelen” van waardevolle geheimen in de droomstaat van een mens, wanneer de geest het kwetsbaarst is. Cobb is hierdoor een gewilde speler in de verraderlijke nieuwe wereld van bedrijfsspionage, maar dit heeft hem tegelijkertijd ook tot een internationale vluchteling gemaakt, wat hem alles kan kosten wat hij ooit lief had. Nu krijgen Cobb en zijn team van specialisten een nieuwe taak aangeboden. Een 'laatste' taak die ervoor kan zorgen dat Cobb zijn oude leven weer terugkrijgt. Deze taak is niet het stelen van een idee, maar het plaatsen van een idee. Als ze slagen, dan kan het de perfecte misdaad zijn. Maar er is ook een levensgevaarlijke vijand, iemand die altijd Cobb's volgende zet lijkt te voorspellen...

Heb je daar bewijs van?

En wat heeft dat met niet-intelligent te maken?

Nou ja, de doelgroep van de Donald Duck zijn doorgaans kinderen t/m 12 jaar. Als die het al kunnen bevatten ... Tja ...

Dreiecke

Beetje flauw om DD meteen als enige en echte waarheid sprekende instantie aan te nemen.

Psychological limbo + realiteit en droom niet uit elkaar kunnen houden is in de psychologie al veel langer bekend. Dus van wie zou DD het dan weer hebben?

Wie zegt dat kinderen van 12 het kunnen bevatten? DD kan ook iets geponeerd hebben met het doel de hersenen te prikkelen en te blijven gissen. Dat is ook een functie van (kinder)boek en strip.

En van spel en puzzel en film.

Dreiecke schreef:

Je hebt die pagina gelezen ? En dus gezien dat het veel verder gaat dan Limbo alleen, maar ook het heen en weer gespring tussen droomlagen, wakker worden met vallen etc ?

Ok. Dus de Donald Duck bevat 'intelligente' verhalen. Laten we het dan eens zijn dat we daarover van mening verschillen. Ik lees zelf liever bijvoorbeeld iets van Nietzsche of Jung als ik iets 'intelligents' wil lezen ipv de Donald Duck.

Maar wat heeft dat met deze film te maken?

Ik vond de film ook niks aan, maar dat je hier nog opin gaat zeg. :-X

Maar wat heeft dat met deze film te maken?

Pfff ... Ik zeg dat het verhaal uit de Donald Duck komt. Vervolgens post ik de bron en begin JIJ een heel betoog over dat het niet eerlijk is om dat te zeggen en dat de Donald Duck wel degelijk intelligente verhalen bevat. Ik ben weer HELEMAAL klaar met dit soort discussies hier. Daag.

1 + 1 = 2

In 2002 verscheen de bewuste Donald Duck met het inception verhaal, met het verhaal rondom Limbo, het 'vallen' in dromen, het heen en weer jumpen tussen droomlagen etc. Op die wikipedia link van je staat vervolgens: "He spent six months polishing up the script for Inception before Warner Bros. purchased it in February 2009."

Inderdaad, 1+1=2.

1 + 1 = 2

Nou en... van mij part hebben ze het verhaal gebaseerd op GTST. Als het verhaal goed is dan intereseerd het mij niks of ze het nou van de DD hebben of niet,ook niet als het verhaal slecht is. Waar hebben we het over zeg. Lekker boeiend zeg, laat je niet zo op de kast jagen joh. Als jij hem wel goed vond prima, ik vond het tegen vallen. Wat heeft dat in vredesnaam te maken met waar het verhaal vandaan komt. Allemaal achtergrond info wat totaal niet interesant is.

m1chel schreef:

Sommige mensen zien inception als een film met een 'intelligent verhaal', terwijl het gewoon een verhaaltje is dat is overgenomen uit de Donald Duck. Niks mis mee, als je van simpel vermaak houdt als dit, prima. Maar ga nou niet doen alsof dit nou een film met een 'intelligent' verhaal zou zijn. Dat is het simpelweg niet, bovendien staat het krom van de (filosofische) denkfouten, zoals al in tig posts aangegeven in dit topic. Prima als je dat niet interesseert, ieder z'n ding, maar ga nou niet meer maken van een film als deze dan dat het is.

gmx schreef:

Dat ben ik ook wel met je eens, maar wat kan jou het schelen? Ik verafschuw Tarantino films, maar als iemand anders dat wel hoogstaand vind, prima toch? Ik kan me ook niet echt goed voorstellen dat mensen dat echt goed en vooral interlectueel vinden, maar dat moeten ze zelf weten. Die verhalen zijn nog veel erger dan een verhaaltje uit de DD. FX waren gewoon erg goed dat moet je toegeven. Ja het verhaal... dat vond ik ook niet echt hoogstaand, nou een ander wel. Ik vind Harry Potter geweldig, we kunnen nou ook niet echt zeggen dat dat hoogstaande lectuur is, of wel. Kortom... wat maakt het uit?

m1chel schreef:

Deze site is bedoeld om inhoudelijk te discussieren over films. Over smaak valt niet te twisten en dat doen we ook niet, maar dat staat een inhoudelijke discussie niet in de weg hoor.

gmx schreef:

Dat klopt, maar sommige mensen stoort dat enorm, die geven nooit toe. Ik vind dat je volkomen gelijk hebt,alleen vraag ik me af of het de moeite waard is om over door te gaan. Ik had laatst een discussie over de film Piranah of hoe je dat ook schrijft, ik had een soort gelijk standpunt als jou. Nou ik kreeg de gehele strontkar over me heen hoor. Dat trekken bepaalde mensen niet. Dus voor sommige mensen is het discuseren, maar dan wel volgens hun regels. Daarom zei ik eigenlijk wat kan jou het schelen, laat lekker gaan.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Ach ik heb wel vaker intelligentere of interessantere verhalen gelezen in strips/animatieseries dan menig andere film.

Nolan heeft goed gejat (of toevallig zelfde idee gehad) in plaats van slecht bedacht.

avatar van kuk

kuk

m1chel schreef:

Met die instelling krijg je nooit een goed inhoudelijk verhaal. Als jij voldoende inhoudelijke argumenten en redenen hebt om je eigen visie goed kwijt te kunnen, dan is het toch uiterst interessant om een strontkar over je heen te krijgen? Kan je een veel grotere terugsturen.

Ontopic: los van waar dit verhaal vandaan komt, het is gewoonweg Hollywoodvermaak en dus leuk voor een hersenloos avondje in de bios. Eenvoudig, veel te zwart-wit en vorm boven inhoud maar het ziet er gelikt uit.

legian

mensen is het nooit in jullie opgekomen dat het zelfs zo kunnen zijn dat hij het verhaal van de donald duck niet kent, wie weet heeft hij wel een hekel aan donald duck, dan zou hij dat verhaal toch niet kennen?

ik kan me ook zo herinneren dat er niet zo heel kort geleden ook al zoiets was met 2 artiesten, maargoed dan gaan we wel heel erg off topic.

om het dan toch maar over de film te hebben, ik heb na het zien van de teaser van TDKR weer zin om deze is te gaan zien, en ja ik vind het verhaal verassen intilligent voor tegenwoordig.

Dreiecke

Nolan presenteert een idee van 80 pagina's in 2001 aan Warner Brothers (edit: rivaal van DD) en kan of wil er zelf nog even niets mee omdat hij eerst wat grotere producties gaat maken.

In 2002 verschijnt er een DD met dit onderwerp en pas na meerdere grote producties gemaakt te hebben maakt Nolan in 2009/2010 Inception met dit onderwerp.

Nog het meest voor de hand ligt dat WB als tussenliggende factor hier meer van weet, lijkt mij.

(edit: Heeft WB bv gecasht bij Disney?)

Wie het fijne ervan weet mag het zeggen, maar pretendeer niet de enige en echte waarheid te bezitten op grond van uitsluitend je eigen mening en zonder daadwerkelijke feiten. Want dat slaat elke discussie dood.

Dreiecke schreef:

oftewel Nolan had het idee dus al voordat de DD uitkwam?

dan is het toch opgelost lijkt me?

legian schreef:

oftewel Nolan had het idee dus al voordat de DD uitkwam?

dan is het toch opgelost lijkt me?

Ik begrijp niet zo goed wat dat allemaal uit maakt. Als je de film goed vind dan vind je het niet dan niet. Maakt mij niet uit waar het verhaal vandaan komt. tsjongejonge lekker belangrijk zeg. Alsof dat de film beter of slechter maakt.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Inception.. een Duck story! Waarom wordt dit vrolijk weekblad altijd weer onderschat?

avatar van Redlop

Redlop

NarcissusBladsp. schreef:

Niemand onderschat of minacht de Donald Duck, behalve jij dan eigenlijk met je Duck story.

avatar van Reinbo

Het zal me echt worst wezen wie eerder was. Donald Duck of Nolan. Ik kan enkel vaststellen dat de uitwerking van Donald Duck wat mij betreft stukken leuker is.

Ik had me ooit voorgenomen deze film nog een herkansing te geven, maar een jaar later heb ik nog steeds geen enkel behoefte aan herziening. Wordt er eigenlijk al moe van als ik er aan denk...... Die eindeloze inleiding en dat gedoe met z'n vrouw en kids.

Andere Nolans werden overigens steevast minder bij herziening, dus denk dat ik er maar van af moet zien.

m1chel schreef:

het maakt mij ook geen bal uit, alleen ik probeer even simpel samentevatten wat nou het antwoord is.

verder maakt het mij niet uit wie eerder was, ik wist niet eens van de DD totdat het hier terspraken kwam.

avatar van Mitchy.

Mitchy.

Jeez , wat een uiteenlopende reacties!

Zie dat een paar echte filmfreaks toch niet weg zijn van dit ''Nolan-werkje''.

Is dat een questie van smaak of?!

Binnekort toch maar eens eraan wagen en hopen dat de inhoud van het schijfje beter is als de kaft . . . .

avatar van rinusjr

rinusjr

Gisteravond voor de 2de maal bekeken en ik moet zeggen, het blijft een bizar goede film.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Valt me wel tegen van je Reinbo.

Jou kennende (op MM) zou je de film beter moeten waarderen voor de zeer goede actie en special-effecten.

Het verhaal en drama ligt je dan wat minder, maar 1,5 is wel erg laag.

avatar van Reinbo

Actie vond ik juist verre van goed. Enkel die zweefscene was gaaf. Die hele skiscene was te oubollig voor worden (James Bond 1980 flashbacks) en ook de shoot-out in de straten was 13 in een dozijn. Maar dat was niet waarom ik de film zo laag waardeer. De eindeloze uitleg van hetgeen komen ging en het totale gebrek aan chemie tussen Caprio en z'n vrouw maakten dit een totaal onboeiend schouwspel. Nee, vond het een vervelende film.

Verder hou ik best van drama en is het verhaal in concept juist wel aardig, maar totaal ongeïnspireerd uitgevoerd.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

De effects en de sfeer in die actiescenes vond ik subliem, maar het verhaal was veel te saai, te vermoeiend en onvolgbaar...

avatar van Redlop

Redlop

Reinbo schreef:

.... Die hele skiscene was te oubollig voor worden (James Bond 1980 flashbacks)

...juist een hele sterke scene, want het had er natuurlijk wel anno 2010 uit kunnen zien (getuige de knappe effecten elders in de film) maar het ziet er bewust Bond-achtig (jaren 70/80) uit omdat we zitten in de droom van een man die zichzelf een oldschool Bondheld waant.

avatar van Reinbo

Fijn dat het conceptueel klopt, maar boeiende cinema levert het helaas niet op.

Exact mijn probleem met Nolan. Hij focust zo veel op het kloppend maken van zijn puzzel dat elke creativiteit of verrassing ontbreekt. Boring as hell. Doe mij maar originele cinema waar geen bal van klopt.