• 9.381.104 stemmen

Gesproken taal: Arabisch en Frans

Releasedatum: 4 februari 2010

• NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Un Prophète

"Escaping the prison of life."

De 19-jarige analfabeet Malik El Djebena is veroordeeld tot zes jaar in de gevangenis. Hij arriveert helemaal alleen bij de gevangenis en hij oogt jonger en fragieler dan zijn medegevangenen. Wanneer hij in het nauw gedreven wordt door de leider van de Corsicaanse bende die de gevangenis beheerst, krijgt hij een aantal 'opdrachten' die hij moet uitvoeren. Hierdoor wordt hij sterker en wint hij ook het vertrouwen van de bendeleider. Maar Malik is dapper en een snelle leerling en heeft de moed om in het geheim zijn eigen plannen te ontwikkelen...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van theREALthing

theREALthing

zeer goede film. last van ondertitels? hoezo in ned toch gewend aan. of frans leren

avatar van Movsin

Movsin

Harde film die aantoont dat de misdaadwereld ook vanuit de gevangenis wordt herschikt.

Stevig werk dat zeker de voet mag zetten naast Tarantino's en Scorsceses beste.

Uiteraard meerdere geweldscènes en nagenoeg geen emotie, op het einde na, met een ballad-achtige "Mack The Knife" er bovenop.

Heel knappe vertolkingen.

avatar van psychopath

psychopath

Rauwe gevangenis film, vond em de 1e x erg goed maar na herzien werd ie wel saaier.

avatar van helleke

helleke

Mooi opgebouwde film die geen moment verveelde ondanks de lange duur.

Of dit er zo aan toe gaat in de gevangenis betwijfel ik, maar een film hoeft niet altijd volledig waarheidsgetrouw zijn.

Goed geacteerd.

3,5 sterren

avatar van Betamax

Betamax

Als zo'n lange film met de hele 2 uur en 30 minuten kan boeien dan zegt dat al genoeg.

avatar van mister blonde

mister blonde

Krachtige film, die echter niet zo goed is als ik eigenlijk stiekem had verwacht. Gelukkig boeit de film gedurende de hele speelduur en is op een paar momenten echt heel goed. In elk geval weer eens wat anders dan eindeloze en onwaarschijnlijke ontsnappingspogingen. 4 sterren.

NarcissusBladsp.

Nog steeds zweven er vijf sterren in mijn hoofd voor deze film. Het is een film die ik t.z.t. nog een keer wil zien omdat ik niet alle finesses metteen in de gaten had, maar het script, het spel van de acteurs, de sfeer en vele andere facetten maken deze film voor mij onvergetelijk. Vooral de hoofdrol speler en de ontwikkeling die hij doormaakt is werkelijk magnifiek verfilmd. Als er één film is waar je, misschien wel tegen beter weten in, met een moordenaar gaat sympathiseren dan is het deze wel. Ik ken weinig gevangenisfilms die, de meestal stilzwijgende, machtsverhoudingen zo doordacht uitgebeeld hebben. De verhouding tussen de oude Corsicaan en de jonge Algerijn (?) is tot op het eind fascinerend en hun relatie wordt dan ook perfect afgerond. De film heeft, wanneer hij uit de poort stapt, een opmerkelijk hoopvol open eind.

Voorlopig 4,5.

avatar van Waackx

Waackx

Eigenlijk had Tahar Rahim de Oscar moeten winnen verleden jaar.

Hoe zeer ik Jeff Bridges ook mag maar zijn Oscar-winst was onterecht.

It's a hard knock life

En dan vooral voor de kijker die Un Prophète bekijkt.
Wat ik verwacht had was een grauwe, realistische film die het leven in de bajes subliem weer zou moeten geven. Bij aanvang van de film lijkt dit ook te gebeuren en hier heb ik dan ook weinig op aan te merken. Als het moment echter aanbreekt dat Malik tijdens zijn verlof uren buiten de gevangenis bij mag gaan klussen verzandde de film voor mij al gauw in een grote onduidelijke tering bende. De film kwam vanaf dit moment nodeloos complex op mij over omdat de mensen die in verband met de leider van de Corsicaanse maffiabende stonden nauwelijks een introductie kregen. Het werd allemaal zeer vluchtig aan de kijker voorgelegd waarna je vervolgens maar meteen moest weten wie iedereen was en welke rol ze in het hele plaatje hadden. Dit was erg langdradig en vermoeiend om te volgen waardoor ik al vrij snel de draad kwijt was. De karakters waren veelal te eendimensionaal waardoor het enkel om de klussen ging en niet om de personen die er bij betrokken waren.

Ook snap ik de ophef omtrent de acteer prestaties van de hoofdrolspeler niet zo; de jongeman doet zijn werk verdienstelijk maar wist er voor mij op geen enkel punt echt uit te springen.

Veelal saai, onsamenhangend en te langdradige prent te noemen. De fransen kunnen beter. Voor wel een sterke ''in your face prison film'' raadt ik een ieder Felon aan. Miscchien simplistischer maar zeker toegankelijker en boeiender gemaakt om te volgen voor de kijker. Deze film is voornamelijk interessant voor de mensen die zich sterk willen verdiepen in de invloeden die een crimineel kan hebben BUITEN de gevangenis muren. Dit levert dan misschien wel interessante maar eveneens gortdroge en moeilijk te volgen cinema op. Het moet allemaal tenslotte wel leuk blijven aangezien het voornaamste doel van de cinema nog steeds vermaken hoort te zijn. Niet mijn soort film.

El ralpho schreef:

Stel je voor dat een film je aan het denken zet.....

El ralpho

Waardeloze beargumentatie, heb helemaal niks tegen films die me aan het denken zetten. Het moet echter wel overzichtelijk voor de kijker blijven. Als ik geen binding met de personages heb raak ik dit overzicht dan ook al gauw kwijt. Het sprong ook nog eens van de hak op de tak en kwam gewoon niet duidelijk op mij over.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Vreemd, verhaaltje is toch vrij straight forward hier.

El ralpho

Zoals hier al eerder door een member verklaard werd:

Brooklyn schreef:

Personages gaan van situatie a naar situatie b naar situatie c etc en dat is het dan. Karakters zijn te ééndimensionaal. Het is bepaald geen karakterstudie geworden en het is (te) moeilijk enig symphatie te krijgen voor wie dan ook in deze prent.

Het kwam allemaal een beetje nietszeggend en oninteressant op mij over allemaal. Moet ook zeggen dat doordat de film zo traag en langdradig was mijn aandacht vanzelf wegzakte waardoor ik op een gegeven moment de draad volledig kwijt was. De hoofdlijn was natuurlijk uitstekend te begrijpen maar welke rol de betrokken partijen nu precies hadden is nooit helemaal duidelijk geworden voor mij.

Misschien zou ik er nog een keer goed voor moeten gaan zitten om het allemaal wat beter te kunnen bevatten, maar daar heb ik niet echt behoefte aan bij deze film

NarcissusBladsp.

De kracht van deze film is nu juist dat er zaken te raden overblijft en niet alles uitgelegd wordt. In een harde gevangeniswereld gebeurt veel achter de schermen. De hoofdrolspeler komt er 'al doende' achter... Er wordt vaak kort gecommuniceerd en dat wat niet gezegd wordt is vaak het belangrijkste.... Wie zijn mond teveel open doet laat zich kennen en is kwetsbaar. Die onduidelijkheid van belangen vind ik juist het intrigerende aan deze film.

avatar van JohnRyder

JohnRyder

Een van der betere films die ik in 2010 heb geizen. Het is knap hoe je in een cliche genre als de gevangenisfilm z'n topfilm kan neerzetten. Van het begin tot het eind genoten. Hier kan Hollywood wat van leren

avatar van timmienoelie

timmienoelie

Toch een teleurstelling voor mij.

De film begon goed met zijn taak om Reyeb te vermoorden en ik verwachte daarna dus veel van de film. Maar die verwachtingen werden niet echt ingelost: het eerste uur was nog goed, maar vanaf het moment dat Malik wat verlof krijgt en begon te handelen in drugs, gebeurde er allemaal te veel om te volgen en vond ik het wat saaier worden. De acteerprestaties daarentegen waren wel van hoog niveau. Dus geef ik een 3 voor het goede begin en de personages.

avatar van ohkino

ohkino

Door de NL filmpers vandaag uitgeroepen tot beste film van 2010.

avatar van Spiekercoen

Spiekercoen

ohkino schreef:

Door de NL filmpers vandaag uitgeroepen tot beste film van 2010.

Ik zag het. De teneur hier is dat het toch vooral een 'sterke' film is, door de meesten goed gewaardeerd, maar eigenlijk weinig stemmers waren ondersteboven van de film. Zelf had ik dat ook. Un Prophète is vooral erg kundig gemaakt en er wordt uitstekend geacteerd, zal dat hetgeen zijn dat bij critici van groter belang is dan bij stemmers op moviemeter?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Zo'n idee heb ik ook hierbij. Mooie, rauwe film over het gevangenisleven, sterk geacteerd maar feitelijk niets wat ik nog niet eerder heb gezien.

avatar van Reinbo

Tekenend voor een zwak filmjaar. Moet Toy Story 3 nog zien, maar het jaar waarin een tekenfilm over levend speelgoed als beste uit de bus komt kan toch niet erg best zijn geweest. Potentiële klassiekers ontbreken.

avatar van Robi

Robi

Een film over carriere maken in de gevangenis. Een film die het waarschijnlijk ook zeker goed zal doen bij de liefhebbers van maffia-films. In ieder geval een goed en spannend verhaal en overtuigend geacteerd.

Overschat.

Un Prophète biedt eigenlijk niks nieuws in het genre gevangenisfilm. Alles heb ik eigenlijk al wel gezien in de serie Prison Break en bekende gevangenisfilms als Cell 211, The Shawshank Redemption etc.
Oke, deze film richt zich meer op het verhaal van 1 iemand en gaat niet over een ontsnappingspoging of iets dergelijks, maar het voelde toch allemaal wel wat herkauwd. Zon verhaal van iemand die opklimt op de ladder is nou niet nieuw he. Er zitten wel wat aardige plottwisten in de film, maar het imponeerde me niet zo.

Zoals het verhaal van Malik me sowieso niet zo wist te pakken. De speelduur van 2,5 uur was voor mij ook echt te lang. Dat kost de film punten bij mij. Het begon allemaal aardig, maar ik vond het al snel een langdradig verhaal worden. Gelukkig heeft de film wel een paar goede stukken en schuwt het ook het rauwe geweld niet. De scene waarbij Malik al snel iemands keel doorsnijdt was wat dat betreft best heftig. Maar vanaf Malik buiten de gevangenismuren gaat om te dealen, vond ik het allemaal erg oninteressant.

Ondanks sterk acteerwerk, een overtuigende soundtrack en fraaie beelden is dit wat mij betreft geen succes geworden. Ik snap er ook weinig van dat deze film door de filmcritici gezien wordt als de top van 2010. Maargoed, ik snap hun keuzes sowieso niet zo vaak. Ik heb vaak het idee dat ze graag een niet commerciele titel kiezen om tegengas te geven aan de hypes. Al zit dit jaar Toy Story 3 ook bij de keuzes, dat valt me dan weer mee.

avatar van Asaharo

Asaharo

Wat hebben die lijstjes nu te maken met films kijken en graag bekijken laat staan dat het een objectieve weergave zou zijn van wat er dit jaar te zien was. Ik neem zulke dingen totaal niet serieus. Dit is gewoon een zeer subtiele film die niet leunt op bombast ( Fellon) of sentiment( TSR ) of Amerikaanse zever die niets te maken heeft met de werkelijkheid (Prison break). Dat jij het dan niet kan appreciëren heeft meer te maken met jouw filmsmaak en dat is alles. Wat ook perfect ok is natuurlijk.

avatar van Sergio

Sergio

@Ajax&Litmanen.

Ik lees jouw reactie en denk "die heeft er helemaal niets van begrepen", deze film is geen weg kijk pulp zoals Prison Break en/of 24. Hierbij moet je nadenken en dit verhaal zit veel beter in elkaar dan jij denkt. De samenleving binnen de gevangenis muren wordt bijv. goed weergegeven net zoals de corruptie van de bewakers, het lijkt erop dat jij toen al lag te slapen.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Had hier veel van verwacht, zeker na het bericht dat de Nederlandse Filmpers deze als beste beoordeelde..

Maar helaas, ik heb zelden zo'n moeite moeten doen om een film af te kijken. Dat ik het gedaan heb is nog een wonder. Waar het aan lag, ik zou het niet weten, maar deze film deed helemaal niks met me.

Jammer, misschien over een poos nog maar een keer kijken..

Sergio schreef:

@Ajax&Litmanen.

Ik heb 24 niet eens genoemd. En ik noemde oa ook een film als The Shawshank Redemption. Ik had nog wel 5 andere gevangenisfilms kunnen noemen. Wat mijn punt was, dat is dat deze film niks nieuws brengt. Genoeg films gezien waarin een bajesklant zich omhoog werkt en waar corruptie en ellende getoond worden.

Wel grappig, dat fanboys iemands visie meteen maar onzin vinden als het haaks op hun eigen mening staat. Dan zou ik plots de film niet snappen? Vond de film gewoon cliche en saai.

avatar van Reinbo

Saai kan ik inkomen, maar de realistsche benadering, was alles behalve cliche.

avatar van The Oceanic Six

Bedoel meer dat het al in zoveel films gedaan is. Het is wel realistisch getoond, maar daar is de film niet uniek in.

avatar van Apster

Apster

Vond zelf ook de realistische benadering het sterkste punt van de film. Opmerkelijk is dat de regisseur totaal geen research heeft gedaan naar het leven binnen gevangenismuren, wat hij vertelde tijdens een interview.