• 9.373.615 stemmen

Gesproken taal: Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 15 november 1962

• meJane Bekijk via meJane

Plot The Longest Day

"This is the day that changed the world... when history held its breath."

Het is 19 mei 1944 en men is bezig met de voorbereiding voor D-Day. De Engelsen trainen hard voor het begin van de bevrijding. Uit allerlei landen sluiten soldaten zich aan bij de Engelsen om op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië te landen...

Col. Thompson

Maj. Gen. Dr. Hans Speidel

Pvt. John Steele

avatar van Quido

Quido

Is ie ook in kleur uitgebracht dan ?

Ik zou voor het originele zwart-wit gaan overigens.

speedy23

Ik heb beide versies, en natuurlijk is de zwart/wit opname de beste, maar in kleur is hij zeer zeker niet slecht. Het is maar dat vele mensen niet houden van zwart/wit, wat zeer spijtig is. Anders kan je nog altijd de kleuren uitzetten natuurlijk.

avatar van predator

predator

• 1948 stemmen

Mogen ze van mij ieder jaar weer uitzenden. Topfilm met een aantal klassieke scenes erin (de klokken en de parachutist bijvoorbeeld)

mikoz

Altijd weer smullen tijdens bevrijdingdag met deze film.

speedy23

Nog een poster van The Longest Day.

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

Een echte 5-sterrenfilm !!!!

Vooraf was ik wat bang voor de zwart-wit-beelden, maar dit is de enige film die ik ken waar dat niet stoort. Hij duurt 3 uur maar verveelt geen seconde. Gemaakt decennia geleden, maar oogt even indrukwekkend en daarbij nog eens veel echter dan de hedendaagse oorlogsfilms.

Het acteerwerk is fantastisch. Net echte soldaten, nooit zie je acteurs. Het vleugje zwarte humor maakt deze film echt af !

*****

Mister_Movie schreef:

Ofwel heb je bitter weinig films gezien, ofwel ken je zeer weinig af van film, om zwart/wit als storend te ervaren.

avatar van Timmy757

Timmy757

Ik heb hem nog in kleur op vhs . Vind zwart\wit trouwens absoluut niet storend.

avatar van ewalk

ewalk

De scene van de verovering van het Casino door de vrije Franse troepen vind ik meesterlijk gefilmd. Het is in een shot gefilmd!

Dit geef ik een 4.5 en de totale film 3,5.

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

speedy23 schreef:

Jij oordeelt wel rap hoor Speedy. Ik ben een filmmonster en weet er wel wat vanaf. Ik zeg ook niet dat zwart-wit films niet goed zijn, ik zeg dat zwart-wit VOOR MIJ storend is. En dat maakt nog altijd ieder voor zich uit. Oudere films zijn inderdaad vaak echte klassefilms. Alleen is 'ik vind...voor mij' niet hetzelfde als 'het is'.

avatar van mamartijn

mamartijn

Een erg goede film die voor mij een 4,5 waard is. Die halve punt eraf heeft te maken met het feit dat er volgens mij toch nog wel historische foutjes inzitten. Vind trouwens zelf de originele z/w versie beter als de later digitale ingekleurde versie... .dus een 4.5

Kai schreef:

Omdat de film de 2de helft dramatisch inzakt. Tenminste dat is mijn mening.

Vind ik een beetje slap.

Wat verwacht je dan ? dat het de hele tijd knallen is ?

Het lijkt me logisch dat het begin het heftigst is omdat dan de invasie is .

Later worden er nog gevechten gevoerd in het binnenland , maar er zitten idd ook rusterige momenten tussen dat bijv. de soldaten bijkomen , dat lijkt mij logisch.

avatar van RDS

RDS

vind hem alleen in kleur kijkbaar, zwart-wit geeft wat mij betreft een waardeloos beeld, de wereld was toen tenslotte ook niet zwart-wit

avatar van Timmy757

Timmy757

RDS schreef:

de wereld was toen tenslotte ook niet zwart-wit

Waar, ook ik kijk hem liever in kleur hoewel zwart-wit mij niet irriteerd en ik het bij sommige films (schindler's list, Battleground, All quiet on the western front 1930) zelfs wel mooi vind.

RDS schreef:

Dat is waar , maar daar is ook inderdaad een beetje een verkeerd beeld van omdat toen de TV op de markt kwam er nog geen kleur opzat .. Zo lijkt het net of het vroeger allemaal zwart-wit was.

avatar van RDS

RDS

Timmy757 schreef:

kan me voorstellen dat het voor anderen wel wat heeft, alleen hou ik er zelf absoluut niet van

maar goed, smaken verschillen he

avatar van mister blonde

mister blonde

ik vind zwart-wit juist veel tijdlozer dan kleur (je kan ogenblikkelijk zien uit welke periode een kleurenfilm komt). o.a. de reden dat Scorsese Raging Bull in zwart- wit schoot.

avatar van Dynamovie

Dynamovie

Beste oorlogsfilm!

avatar van james.dean

james.dean

Niks verouderd aan deze film. Is gewoon een super goede film, waar mischien de beste acteurs jammer genoeg de kortste scene's hadden. Maar dat maakt niet zo veel uit want de rest van de cast acteerd erg goed mee. Vond wel dat de duitse stukken is minder waren.

avatar van Guyke

Guyke

Een film die het niet moet hebben van de cast (die indrukwekkend is), of van het verhaal (dat iedereen ondertussen kent). Een fantastische film op zich. Een echt meesterwerk.

Het is niet vanzelfsprekend om een dergelijke, op waar gebeurde feiten geïnspireerde, film te maken, zonder vergezocht liefdesverhaal (remember Titanic) en zonder met de haren getrokken Amerikaans patriotisme (remember Black Hawk Down). Het samenvoegen van verschillende verhaallijnen tot één geheel is in deze film perfect geslaagd. Zelfs de Duitsers (aka de vijand, de slechten) krijgen in deze prent een menselijk gezicht.

Zoals ewalk reed eerder opmerkte is het lange shot dat de verovering van het casino weergeeft zondermeer uniek. In één lang shot wordt de ganse situatie verduidelijkt. Gewoonweg filmgeschiedenis. Ik dacht dat alleen Kurosawa dergelijke meesterlijke shots kon filmen.

Gelukkig ook een film waarin de Duitser Duits, de Fransen Frans en de Britten Engels praten. Misschien wordt op sommige momenten wel een loopje genomen met de geschiedenis, maar so what? Enige minpunt is John Wayne die zoals gewoonlijk ongeloofwaardig overkomt.

De geweldige cast en de dure en indrukwekkende productie plaatsen de film in de categorie “groots opgezette commerciële producties” maar laten vergeten dat dit al bij al een topfilm is.

avatar van rico_defender

rico_defender

ik heb hem 1 keer op tv gezien en ik zoek hem natuurlijk in kleur en op dolby 5.1

van mij 4.5

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Hele goede film, die 3 uur lang interessant blijft.

De invasie wordt zowel vanuit de Duitse als de Geallieerde kant bekeken. Ook de humor die er af en toe in zat vond ik wel goed. Door een overvloed aan personages was het zo nu en dan wel lastig om het te blijven volgen, maar dit werd wel gecompenseerd door alle acteurs die zeer goed speelden.

avatar van roelhamers

roelhamers

BoordAppel schreef:

Als een kaartenhuis misschien. Vooral op actiegebied is deze film hopeloos verouderd.

Overigens is het niet raar dat een film na 43 jaar verouderd is maar dat hoeft natuurlijk niet, ik noem een Citizen Kane of een The Third Man. Twee films die nog veel ouder zijn dan The Longest Day.

Precies maar je moet hem toch gezien hebben.. een aanrader!

avatar van J.S.

J.S.

Blijft gedurende de hele film boeiend, en een fantastische cast, die toch wel heel goed acteert, zeer interresant ook om het verhaal ook eens aan de Duitse, Franse en Engelse kant te zien, de parachutte-dropping en de bestorming van Ohama en Utah Beach zijn zeer knap. Enkele minpunten zijn de weinige doden en het totale gebrek aan angst van de soldaten wanneer de invasie begon ,toch een zeer mooie en vooral zeer goed nageconstructeerde film, 4 sterren.

De film is me niet tegengevallen. The Longest Day neemt een erg lange maar boeiende aanloop, en geeft een beeld van de omvangrijke voorbereidingen die D-Day vereiste.

Het grootste minpunt vind ik dat de film vrij oppervlakkig is. Het had allemaal wel iets diepgaander mogen zijn. Aan de andere kant wordt het verhaal erg smeuïg gebracht waardoor de 3 uren omvliegen.

Waar ik me aan ergerde was die kolonel/korporaal of whatever met die sigaar. Totaal misplaatst karakter vond ik dat. Zo nep en buiten de realiteit geplaatst.

De parachute-op-de-kerk scene, in kleur, was het enige wat ik me van deze film herinnerde. Of ik de film ooit helemaal gezien heb weet ik niet, misschien heb ik de film ooit als tiener gezien, of alleen flarden.

Nu heb ik 'm dan eindelijk serieus gezien.

kappeuter schreef:

Was dan nog origineel in zwart/wit, of heb je de ingekleurde versie gezien?

avatar van markie1978

markie1978

Erg flauwe film, heb deze film vorig jaar voor het eerst gezien. Voor een oorlogs film is deze erg traaaag, en saai.

Ook vind ik het erg ongeloofwaardig, en een beetje te geromantiseerd.

avatar van Pvt. Sanders

Pvt. Sanders

markie1978 schreef:

Ook vind ik het erg ongeloofwaardig, en een beetje te geromantiseerd.

Ik vind deze film ook meer richting een documentaire gaan. Omdat alle onderwerpen aan bod komen. voor de rest vind ik het een goeie film

3.5

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

Wordt ie in zwart/wit uitgezonden volgende week ?

avatar van ap1947

ap1947

Een van de beste oorlogfilms met veel vakmanschap gemaakt. De cast is ook heel goed waarvan er velen helaas niet meer in leven zijn.