Genre: Oorlog
Met onder meer: John Wayne, Robert Mitchum en Henry Fonda
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 15 november 1962
Plot The Longest Day
"This is the day that changed the world... when history held its breath."
Het is 19 mei 1944 en men is bezig met de voorbereiding voor D-Day. De Engelsen trainen hard voor het begin van de bevrijding. Uit allerlei landen sluiten soldaten zich aan bij de Engelsen om op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië te landen...
Col. Thompson
Flying Officer David Campbell
Maj. Gen. Dr. Hans Speidel
Pvt. John Steele
Quido
Is ie ook in kleur uitgebracht dan ?
Ik zou voor het originele zwart-wit gaan overigens.
speedy23
Ik heb beide versies, en natuurlijk is de zwart/wit opname de beste, maar in kleur is hij zeer zeker niet slecht. Het is maar dat vele mensen niet houden van zwart/wit, wat zeer spijtig is. Anders kan je nog altijd de kleuren uitzetten natuurlijk.
predator
- 1948 stemmen
Mogen ze van mij ieder jaar weer uitzenden. Topfilm met een aantal klassieke scenes erin (de klokken en de parachutist bijvoorbeeld)
Mister_Movie
Een echte 5-sterrenfilm !!!!
Vooraf was ik wat bang voor de zwart-wit-beelden, maar dit is de enige film die ik ken waar dat niet stoort. Hij duurt 3 uur maar verveelt geen seconde. Gemaakt decennia geleden, maar oogt even indrukwekkend en daarbij nog eens veel echter dan de hedendaagse oorlogsfilms.
Het acteerwerk is fantastisch. Net echte soldaten, nooit zie je acteurs. Het vleugje zwarte humor maakt deze film echt af !
*****
speedy23
Ofwel heb je bitter weinig films gezien, ofwel ken je zeer weinig af van film, om zwart/wit als storend te ervaren.
Timmy757
Ik heb hem nog in kleur op vhs
. Vind zwart\wit trouwens absoluut niet storend.
ewalk
De scene van de verovering van het Casino door de vrije Franse troepen vind ik meesterlijk gefilmd. Het is in een shot gefilmd!
Dit geef ik een 4.5 en de totale film 3,5.
Mister_Movie
Jij oordeelt wel rap hoor Speedy. Ik ben een filmmonster en weet er wel wat vanaf. Ik zeg ook niet dat zwart-wit films niet goed zijn, ik zeg dat zwart-wit VOOR MIJ storend is. En dat maakt nog altijd ieder voor zich uit. Oudere films zijn inderdaad vaak echte klassefilms. Alleen is 'ik vind...voor mij' niet hetzelfde als 'het is'.
mamartijn
Een erg goede film die voor mij een 4,5 waard is. Die halve punt eraf heeft te maken met het feit dat er volgens mij toch nog wel historische foutjes inzitten. Vind trouwens zelf de originele z/w versie beter als de later digitale ingekleurde versie... .dus een 4.5
mikoz
Vind ik een beetje slap.
Wat verwacht je dan ? dat het de hele tijd knallen is ?
Het lijkt me logisch dat het begin het heftigst is omdat dan de invasie is .
Later worden er nog gevechten gevoerd in het binnenland , maar er zitten idd ook rusterige momenten tussen dat bijv. de soldaten bijkomen , dat lijkt mij logisch.
RDS
vind hem alleen in kleur kijkbaar, zwart-wit geeft wat mij betreft een waardeloos beeld, de wereld was toen tenslotte ook niet zwart-wit
Timmy757
de wereld was toen tenslotte ook niet zwart-wit
mikoz
Dat is waar , maar daar is ook inderdaad een beetje een verkeerd beeld van omdat toen de TV op de markt kwam er nog geen kleur opzat .. Zo lijkt het net of het vroeger allemaal zwart-wit was.
RDS
hoewel zwart-wit mij niet irriteerd en ik het bij sommige films (schindler's list, Battleground, All quiet on the western front 1930) zelfs wel mooi vind.
kan me voorstellen dat het voor anderen wel wat heeft, alleen hou ik er zelf absoluut niet van
maar goed, smaken verschillen he
mister blonde
ik vind zwart-wit juist veel tijdlozer dan kleur (je kan ogenblikkelijk zien uit welke periode een kleurenfilm komt). o.a. de reden dat Scorsese Raging Bull in zwart- wit schoot.
james.dean
Niks verouderd aan deze film. Is gewoon een super goede film, waar mischien de beste acteurs jammer genoeg de kortste scene's hadden. Maar dat maakt niet zo veel uit want de rest van de cast acteerd erg goed mee. Vond wel dat de duitse stukken is minder waren.
Guyke
Een film die het niet moet hebben van de cast (die indrukwekkend is), of van het verhaal (dat iedereen ondertussen kent). Een fantastische film op zich. Een echt meesterwerk.
Het is niet vanzelfsprekend om een dergelijke, op waar gebeurde feiten geïnspireerde, film te maken, zonder vergezocht liefdesverhaal (remember Titanic) en zonder met de haren getrokken Amerikaans patriotisme (remember Black Hawk Down). Het samenvoegen van verschillende verhaallijnen tot één geheel is in deze film perfect geslaagd. Zelfs de Duitsers (aka de vijand, de slechten) krijgen in deze prent een menselijk gezicht.
Zoals ewalk reed eerder opmerkte is het lange shot dat de verovering van het casino weergeeft zondermeer uniek. In één lang shot wordt de ganse situatie verduidelijkt. Gewoonweg filmgeschiedenis. Ik dacht dat alleen Kurosawa dergelijke meesterlijke shots kon filmen.
Gelukkig ook een film waarin de Duitser Duits, de Fransen Frans en de Britten Engels praten. Misschien wordt op sommige momenten wel een loopje genomen met de geschiedenis, maar so what? Enige minpunt is John Wayne die zoals gewoonlijk ongeloofwaardig overkomt.
De geweldige cast en de dure en indrukwekkende productie plaatsen de film in de categorie “groots opgezette commerciële producties” maar laten vergeten dat dit al bij al een topfilm is.
rico_defender
ik heb hem 1 keer op tv gezien en ik zoek hem natuurlijk in kleur en op dolby 5.1
van mij 4.5
boerenpummel
Hele goede film, die 3 uur lang interessant blijft.
De invasie wordt zowel vanuit de Duitse als de Geallieerde kant bekeken. Ook de humor die er af en toe in zat vond ik wel goed. Door een overvloed aan personages was het zo nu en dan wel lastig om het te blijven volgen, maar dit werd wel gecompenseerd door alle acteurs die zeer goed speelden.
roelhamers
Als een kaartenhuis misschien. Vooral op actiegebied is deze film hopeloos verouderd.
Overigens is het niet raar dat een film na 43 jaar verouderd is maar dat hoeft natuurlijk niet, ik noem een Citizen Kane of een The Third Man. Twee films die nog veel ouder zijn dan The Longest Day.
Precies maar je moet hem toch gezien hebben.. een aanrader!
J.S.
Blijft gedurende de hele film boeiend, en een fantastische cast, die toch wel heel goed acteert, zeer interresant ook om het verhaal ook eens aan de Duitse, Franse en Engelse kant te zien, de parachutte-dropping en de bestorming van Ohama en Utah Beach zijn zeer knap. Enkele minpunten zijn de weinige doden en het totale gebrek aan angst van de soldaten wanneer de invasie begon ,toch een zeer mooie en vooral zeer goed nageconstructeerde film, 4 sterren.
De film is me niet tegengevallen. The Longest Day neemt een erg lange maar boeiende aanloop, en geeft een beeld van de omvangrijke voorbereidingen die D-Day vereiste.
Het grootste minpunt vind ik dat de film vrij oppervlakkig is. Het had allemaal wel iets diepgaander mogen zijn. Aan de andere kant wordt het verhaal erg smeuïg gebracht waardoor de 3 uren omvliegen.
Waar ik me aan ergerde was die kolonel/korporaal of whatever met die sigaar. Totaal misplaatst karakter vond ik dat. Zo nep en buiten de realiteit geplaatst.
De parachute-op-de-kerk scene, in kleur, was het enige wat ik me van deze film herinnerde. Of ik de film ooit helemaal gezien heb weet ik niet, misschien heb ik de film ooit als tiener gezien, of alleen flarden.
Nu heb ik 'm dan eindelijk serieus gezien.
speedy23
Was dan nog origineel in zwart/wit, of heb je de ingekleurde versie gezien?
markie1978
Erg flauwe film, heb deze film vorig jaar voor het eerst gezien. Voor een oorlogs film is deze erg traaaag, en saai.
Ook vind ik het erg ongeloofwaardig, en een beetje te geromantiseerd.
Pvt. Sanders
Ook vind ik het erg ongeloofwaardig, en een beetje te geromantiseerd.
Ik vind deze film ook meer richting een documentaire gaan. Omdat alle onderwerpen aan bod komen. voor de rest vind ik het een goeie film
3.5
ap1947
Een van de beste oorlogfilms met veel vakmanschap gemaakt. De cast is ook heel goed waarvan er velen helaas niet meer in leven zijn.

Lion of the Desert
Biografie / Drama, 1980