• 9.375.080 stemmen

Gesproken taal: Mandarijn, Engels en Russisch

Releasedatum: 10 november 2016

Plot Arrival

"Why are they here?"

Nadat buitenaardse wezens op de aarde landen, wordt een taalkundige gerekruteerd door de Amerikaanse overheid om de bedoelingen van de wezens te ontcijferen. Terwijl ze de taal van de wezens begint te begrijpen, komen er bij haar telkens beelden naar boven uit haar eigen leven. Deze blijken de sleutel tot het ontraadselen van een groter mysterie rondom het buitenaards bezoek.

Dr. Louise Banks

Hannah (8 yrs. old)

Hannah (6 yrs. old)

Hannah (4 yrs. old)

Wel oké.

Maar het zou Villeneuve niet zijn moest hij ook niet regelmatig zélf roet in het eten gooien. Arrival had makkelijk een betere film kunnen zijn, maar gefrutsel met het plot en wat mislukt drama zorgen ervoor het uiteindelijk een vis noch vlees filmpje is geworden.

Dat de film opent en sluit met Max Richter zegt eigenlijk al genoeg. The Blue Notebooks is ook zo'n album dat muzikaal best oké is, maar verneukt wordt door gefaalde moeilijkdoenerij. Villeneuve gaat voor een erg gewichtige opener, maar wist me daar al helemaal niet te raken, waardoor het drama dat in korte stukjes doorheen de film verwezen zit telkens weer z'n doel mist.

Ook opvallend is Villeneuve's poging om de aankomst van de Aliens mysterieus te houden. In de klas zie je bijvoorbeeld enkel de reacties van Adams en haar leerlingen. Je krijgt ook niet even een nieuwsberichtje te zien met een wazig shot van het ruimteschip ofzo en het duurt uiteindelijk tot Adams zélf bij het tuig aankomt alvorens de kijker eindelijk te zien krijgt waar het over gaat. Tof! Ware het niet dat het ding ook al gewoon op de poster staat.

Maar het eerste uur is verder wél naar behoren. De heptapods zijn misschien niet de méést originele aliens, maar de aankomst bij het schip, de entry in het schip en het langzaam leren kennen van elkaar's cultuur is fijn. Het schrift is ingenieus en ziet er ook nog eens erg cool uit en zolang Adams en Renner aan het wetenschappen zijn beklijft de film.

Het tweede uur is echter beduidend minder. Het begint eigenlijk fout te gaan wanneer China, Rusland en Soedan (goh) het vreedzame wachten beu zijn. Aan Amerika om de boel even te redden. Dat er eentje uit het Amerikaanse leger uiteindelijk als eerste de aanval opent is niet zozeer anti-Amerikaans, dan wel illustratief dat het wij-gevoel in verschillende lagen werkt, want binnen de Amerikaanse context is het natuurlijk de brave burger vs de politiek en het leger, met uiteindelijk de brave burger als wereldredder. Joepie.

Alle extra spanning die er in het tweede deel ingegooid wordt is maar weinig spannend en de clou die uiteindelijk het persoonlijke drama voedt (en het begin verklaart) gaat volledig de mist in. Komt deels vanwege de té overdreven regie van Villeneuve, deels omdat Adams (en ook een beetje Renner) staan te acteren als kasplanten. Dat daarbij de clou er werkelijk ingeramd wordt helpt ook niet echt mee.

Rest het sterke eerste uur, eentje waar ik graag een véél beter vervolg op had willen zien. Al het gezemel rond non-linear time leidt uiteindelijk naar een wat plat en ongeïnspireerd filosofisch vraagstukje geïllustreerd door te dik aangezet drama. Een gemiste kans.

Onderhond schreef:

Dat is juist precies wél wat je te zien krijgt: een nieuwsberichtje met een wazig shot van het ruimteschip. Maar het is eenvoudig te missen.

Enige wat ik me herinner is zo'n warrig nachtshot voor Adams echt bij het tuig aankomt, maar dat bedoelde ik niet echt. Anders heb ik toch blijkbaar iets gemist

Zwolle84

Het is te lang geleden om me het nog goed voor de geest te halen, maar ergens in het begin is zo'n journaalbeeld waar je de contouren ziet.

Wel ja, maar toch blijft het vreemd, niet? Villeneuve doet die opbouw echt wel goed, alleen wordt het al verpest door de poster.

Zwolle84

Ja, mee eens. Zelfde geldt voor de trailer, die gaf ook al te veel weg.

Zoals zoveel trailers tegenwoordig doen. Nu bijvoorbeeld weer die van Rings die je nu steeds in de bios ziet. Daar wordt gewoon elke van de zeven dagen al gespoild.

Wel ja, ik kijk al zelden trailers, maar zeker bij dit soort films blijf ik er zo ver mogelijk uit de buurt. Want naar die eerste ontmoeting(en) wordt toch altijd erg sterk opgebouwd, om dat al te spoileren is gewoon een beetje zonde.

Misschien dat Villeneuve zelf niet veel te zeggen heeft gehad over het poster design? Lijkt me wel lullig.

Zwolle84

Zou me niks verbazen, die poster is sowieso het enige zwakke rond de film. Soort photoshop voor dummy's.

Njah, deze is wel érg slecht, maar het stomme is dat alternatieve posters het ruimtetuig nog prominenter in beeld brengen

Zwolle84

Dit vind ik de enige mooie. Ook een kleine spoiler, maar dat kwartje valt tenminste pas wanneer je de film kijkt.

avatar van Rimmshot

Rimmshot

Waar gaat de film nou eigenlijk over?! Ff serieus. Kan dat iemand hier neer zetten. Contact met buitenaardse,maar verder. Heel erg saai,en op het laatste zit je wat te kijken van ,waar gaat het nu over.

avatar van filmkul

filmkul

Sterke film die niet voor iedereen is weg gelegd. De opbouw is fantastisch, alleen zoals Villeneuve dat kan. Vanaf het begin worden de sfeer en spanning uitstekend neergezet. Continue vraag je je als kijker af wat zich nu precies afspeelt. Aan het eind van de rit zijn er nog genoeg vraagtekens en blijven er na wat speuren op het internet nog steeds wat vragen over. Het acteerwerk is voldoende. Klein minpunt is dat je toch met idee achterblijft dat er iets niet klopt aan de film. Topper. 4.5

avatar van The Oceanic Six

Prettig dat er weer eens een sci-fi film over aliens op aarde is die een ander uitgangspunt gebruikt dan de totale vernietiging a la Independence Day & co. Arrival deed me meer denken aan films als Contact met Jodie Foster. Ik heb er ieder geval van genoten, al vind ik dat de film wel heel erg veel lof krijgt, wat ook weer een tikkeltje teveel eer is. Het eerste uur is zeer sterk, met de aanloop naar de confrontatie met de nieuwe gasten en het proberen te ontcijferen van hun taal. De heptapods vind ik erg overtuigend als buitenaards leven. Ik heb er altijd zo'n hekel aan als buitenaards leven zo enorm gebaseerd is op het uiterlijk en de kenmerk van de mens, dat is echt vaak zo clichématig uitgewerkt. Hier blijft het mysterieus en zien ze er fysiek schitterend uit.

Het tweede deel van de film geeft meer antwoorden en de twist in het plot was nog vrij goed bedacht, maar tegelijkertijd is dit deel veel minder intrigerend en spannend. Zal misschien aan mij liggen, maar ik had de twist pas laat door. Amy Adams overtuigt ook in de hoofdrol, de overige rollen voldeden ook wel zonder op te vallen. Waar Arrival echt punten scoort is met de montage van beeld en geluid. Het ziet er werkelijk geweldig uit, het camerawerk is ook bijzonder goed. De scenes waarin Foster met de heptapods communiceert zijn van grote klasse. Ik zie graag meer van dit soort sci-fi in een genre die vorig jaar door bijvoorbeeld Roland Emmerich nog half de nek is omgedraaid met een drol als Independence Day 2.

avatar van Mr Grey

Mr Grey

Saaie film en miste de spanning

avatar van wibro

wibro

wibro schreef:
De vierde film van Villeneuve die ik gezien heb en op Enemy (2013) na wist ook deze film mij niet te boeien. Het hele verhaal met die reuze inktvissen - want daar leken die aliëns op - schijnt een betekenis te hebben, maar wat moet ik er verder mee?. Ik geloof niet in aliëns, dus ook niet in een aliën taal. Wat voor een politieke boodschap er in deze film zit zal mij daarom ook een worst wezen. "Oorlog is de vader van alle dingen" was de boodschap van Heraclitus. Geen enkele aliën - mocht die überhaupt bestaan - en wat voor taal ook zal hier verandering in kunnen brengen. Het einde van deze film met die afschuwelijke zeikmuziek vond ik zelfs vreselijk. Maar als ik zo de recensies lees zal ik ook wel het e.e.a. gemist hebben. Ik zal deze film misschien wel een keer opnieuw gaan bekijken maar dan wel thuis. Dan hoef ik mij in ieder geval niet te storen aan die irritante etensgeluiden en het geritsel van die etenszakjes in de zaal.
Van mijn bericht van 24 november j.l. zoals hierboven vermeld neem ik volledig afstand. Daaruit blijkt namelijk dat ik van de hele film aanvankelijk niets begrepen had.

Afgelopen avond deze film herzien, niet in de bioscoop maar gewoon thuis. Ik werd dus gelukkig niet gestoord door het geluid van etenszakjes, gepraat en andere irritante geluiden. Nu na herziening is mij alles duidelijk geworden. Om het te begrijpen heb ik wel enkele filosofen moeten raadplegen. Ik stuitte o.a. op stelling 6.4311 uit de Tractatus van Wittgenstein. Deze luidt als volgt:

Als je onder eeuwigheid niet oneindige tijdsduur, maar ontijdelijkheid verstaat, dan leeft hij eeuwig die in het heden leeft. Ons leven is even eindeloos als ons gezichtsveld grenzeloos is.

Deze stelling komt dacht ik toch wel overeen met de opvatting dat de tijd niet-lineair of beter gezegd circulair is. De schrijftaal van de aliëns liet dat toch duidelijk zien. Ook trek ik hier de conclusie uit dat het universum noch een begin noch een eind heeft.

Mijn aanvankelijke waardering van 2.0* is uiteraard niet te handhaven. Die verhoog ik naar 3.5*. Misschien wat zuinigjes, maar de film wist mij toch niet in zijn geheel te boeien. Het is vooral het filosofische gehalte - het begrip tijd - dat mij deed besluiten deze film te herzien.

avatar van MMXMMX

MMXMMX

Film komt niet op gang en is geen een moment spannend 2 inktvissen met gebarentaal verder komt het niet.

Waardeloos echt slecht

avatar van Flitskikker

Flitskikker

Degenen die de spanning misten: hebben jullie de film wel in de bioscoop gezien? Als je alleen de screener hebt gezien, zonder surroundset, doe je de film te kort.

avatar van Richardus

Richardus

Allemaal pindakazers met laptopschermpjes joh.

avatar van Rodger

Rodger

Niet mijn film, nu is sf al niet mijn genre waarvoor ik echt ga zitten.

Maar ik wilde deze film toch een kans geven, maar helaas weer niet gelukt.

Voor de liefhebbers, en zeker als je deze in de bioscoop gaat kijken zal het een mooie film zijn, maar niet voor mij.

2.0 **

avatar van Superkuuk

Superkuuk

Belangrijke Missie, Kleine groep best getrainde soldaten, en dan toch een footsoldier met een eigen plan,unreal en onmogelijk..hele punt eraf, alleen al voor die scene.

avatar van Thomas83

Thomas83

Weer een erg sterke en boeiende film van Villeneuve. Ik hou er van hoe Arrival helemaal zijn eigen weg gaat en nooit voor het makkelijkste pad kiest. Soms voel dat misschien als wat te opzichtig alles anders aan willen pakken, maar het is toch ook toepasselijk voor een film waarin communicatie en interpretatie een zeer grote rol spelen.

Droog bekeken bevat Arrival alle elementen van een alien-invasie blockbuster, maar je krijgt een behoorlijk andere film (of boodschap) als het ene onderdeel een veel uitgesprokenere rol krijgt dan het andere, als je er zo'n trage film van maakt met weinig afwisseling gebracht door locaties of personages. Eigenlijk zien we de hele film vooral Louise en de rest van haar team proberen te communiceren met de buitenaardse wezens (die er eindelijk eens niet zo standaard monsterachtig of menselijk uitzien), en dat blijft ontzettend boeiend. De goede score en prachtige wat trage en grootse cinematografie dragen ook erg bij aan de spanning en mystiek en zijn leidend voor de emoties in de film (niet in het minst in de efficiënt krachtige en warme flashbacks/flashforwards).

Wel wat jammer vind ik dat al die films over invasies van aliens of contact met ze vaak uitdraaien op ofwel een oorlogszuchtig buitenaards ras, of eentje die de mens even de les komt lezen. Arrival vormt daar eigenlijk geen uitzondering op. In de werkelijkheid zou de mensheid, een deel daarvan althans, dat ook best kunnen gebruiken, maar op een of andere manier voelt het toch weer alsof je naar schietgrage militaire typetjes loopt te kijken. En de motieven van de aliens (die uiteraard tegelijk ook staan voor Hannah en Ian) vormen op zich niet echt een doel voor de aliens zelf.

Op het einde worden de conclusies getrokken en vond ik het eigenlijk maar wat teleurstellend banaal dat achter al die wat geforceerde en te duidelijk opgevoerde onnodige complexiteit en een wat zwaar gebracht liefdesverhaaltje blijkt te steken. Daarvoor maakt Ian toch veel te weinig indruk in de film en voelt de film dan meer als Villeneuve die zijn ingenieuze puzzel wil presenteren, als een film over een wat minder groots en mystiek onderwerp en worden de mooie ambities van de film een klein beetje tenietgedaan
. Rest nog altijd een film vol slimme visuele hints en mystiek en spanning, maar toch zonde.

Aan Amy Adams ligt het overigens niet. Zij legt enorm veel emotie en menselijkheid in haar rol. Ik ben normaal nooit zo'n grote fan van Adams omdat ze misschien technisch heel goed speelt met veel autoriteit, maar het blijft altijd wat op afstand met haar rollen. Hier is dat heel anders. Ongelofelijk eigenlijk dat ze juist deze keer dan eens niet is genomineerd voor haar rol. Het is weer een categorie met moordende concurrentie, maar toch had ze er tussen moeten staan volgens mij. Ze is een Academy-favoriet, speelt een van haar beste rollen en ook nog eens in een grote film die echt om haar draait.

Na mijn kritiek op de film klink ik misschien wat negatiever dan ik eigenlijk ben. Vond uiteindelijk alleen het einde teleurstellen. De rest vond ik weer genieten, vooral het eerste deel is betoverend mooi. Geheimzinnig, intelligent en vertrouwend op de intelligentie van de kijker, onderhuids ontroerend, surrealistisch en griezelig, alles wel eigenlijk. Villeneuve is echt al een van mijn favoriete regisseurs. 4.0*.

avatar van Rhapsody

Rhapsody

die je domme blik van amy adams is niet te zien!!

avatar van John Milton

John Milton

Ik moet gokken wat die zin precies betekent.

Maar ik ben zelf om 05.14 uur ook niet altijd even coherent

avatar van joolstein

joolstein

Lovende kritieken van zowel critici als publiek en toch naar het zien van deze film van Denis Villeneuve ben ik totaal niet enthousiast. Ik vond het vooral veel onnodige poespas voor een zoetsappig (liefdes) verhaaltje. Als deze poging tot Sf mijn scepticisme over aankomende Blade Runner 2049 moet wegnemen is dat zeker niet gelukt. Sterker het doet me twijfelen en ik hoop dat het hier vertegenwoordigde filosofische gedoe wel wordt achterwege gelaten. Maar goed het gaat om deze film, en er komen dus 12 massage hotstones naar de aarde, en het land van de cowboys wil ditmaal eerst communiceren. Hiervoor wordt taalkundige Louise Banks, gespeeld door de fantastische Amy Adams, geronseld (een heel raar stukje film trouwens?) en natuurkundige Ian Donnelly een niet zo goed overtuigende rol van Jeremy Renner. Hierna volgt het mooiste gedeelte van de film want eerlijk is eerlijk de toenadering van de mensen en aliens en het opzoek zijn naar een vorm van communicatie waren zeer spannend. De gedachte dat beheersing van een specifieke taal gepaard gaat met een unieke denkwijze en beleving van de werkelijkheid (de Sapir-Whorf-hypothese) was een zeer prettige ervaring. Al riep deze hypothese in de film dan wel weer wat vragen op over het voorgaande. Hierna luid de ontploffing het tweede en slappere gedeelte in! De eindjes moeten natuurlijk aan elkaar geknoopt worden en dat gebeurd met agressie en uiteindelijk een uitbarsting van een emotioneel geladen climax, met dito muziek die ik gewoonweg niet trok. De kwaliteit van Villeneuve vertoont hier toch wat kleine barstjes en ondanks mooie beelden, goed acteerwerk en een interessante theorie, eindig de film in een te zoetsappige, uitleggerige ontknoping.

avatar van huiguh

huiguh

Snap niet dat dit vehicle de hemel in wordt geprezen.
In mijn ogen een gedramatiseerd liefdesverhaaltje, en o ja... er waren ook nog 2 buitenaardse 7-potige inktvissen die met de mensheid wilde communiceren....

John Milton schreef:

Ik moet gokken wat die zin precies betekent.

Niet zo moeilijk, toch? Amy Adams heeft een je domme blik maar die is niet te zien. Niks aan de hand dus, ze komt er goed mee weg.

avatar van ricone

ricone

Net als de eerdere reviews vond ik t 1e deel sterk.....daarna wordt t vaag en heb ik steeds t idee dat ik een stukje mis.....

avatar van Curriculum

Curriculum

Deze film wist mij totaal niet te boeien. Het was gewoon een saaie langdradige draak van een film. Kon nauwelijks mijn aandacht erbij houden en heb hem na een uur er ook afgedaan. Daarom geen stem van mij, maar wel een bericht. Kan komen omdat ik een fan ben van horror/sci-fi gecombineerd en telkens als ik een sci-fi film zie, dat ik dan bloed, schreeuwen en chaos verwacht.

Maar wel een pluspunt vanwege dat mooie koppie van Amy Adams.

avatar van doctari

doctari

Misschien ben ik een beetje met te hoge verwachtingen deze film ingegaan maar ik vond hem niet bijzonder. Hij is best goed gemaakte (mooie beelden, goede sfeer, prima rol van Amy Adams) maar dat kan m.i. niet verhullen dat het allemaal wel een beetje erg weinig om het lijf heeft.

Het proces van het ontcijferen van de vreemde taal vond ik in ieder geval maar erg matig in beeld gebracht, het gedrag van het leger was wel een beetje erg kort door de bocht , en de ontknoping van het mysterie viel mijn nogal tegen (het is niet helemaal vreselijk, maar een echt wow-moment was het allemaal niet - je ziet het allemaal nogal ver van tevoren aankomen).

Wat mij betreft was hier meer uit te halen geweest indien het tempo een beetje omhoog was geschroefd en het allemaal wat beter uitgewerkt zou zijn. Nu blijft het wel erg vaag, en hoewel dat ook soms goed kan zijn, vond ik het hier niet bevredigend.

avatar van MadMekx

MadMekx

Ook ik had er meer van verwacht. Maar zeker toch een hele mooie "diepe" Sci Fi film met veel sfeer.

De muziek van Max Richter (wel hergebruikt Shutter Island, Stranger than Fiction, Disconnect, The Face of an Angel, and The Innocents hebben allen deze track) doet daarbij veel.

Aanrader voor iedere sci-fi fan...