Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Miho Kanno, Tatsuya Mihashi en Hidetoshi Nishijima
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 10 april 2003
Plot Dolls
"Three stories of never-ending love."
De film gaat over drie hedendaagse liefdesverhalen die geïnspireerd zijn op het Japanse poppentheater. Matsumoto en Sawako waren ooit een gelukkig koppel dat op het punt stond om in het huwelijksbootje te stappen. Maar door de inmenging van de ouders, die vooral het belang van de familie voorop wilden stellen, werd de jonge man gedwongen tot een vreselijke keuze. Hiro is een eenzame, ouder wordende yakuza leider. Dertig jaar geleden was hij een arme fabrieksarbeider die elke middag in het park zijn vriendinnetje ontmoette. Maar door voorrang te geven aan zijn persoonlijke ambities, liet hij haar staan. Nu keert hij terug naar het park om er oude herinneringen op te halen. Haruna Yamaguchi brengt haar dagen door aan het strand, waar ze naar de eindeloze zee kijkt. Haar gezicht is half omhuld met verband. Voor haar ongeval was zij een gevierde popster die een glamoureus leven leidde. Miljoenen fans verafgoodden haar, maar Nukui was ontegensprekelijk haar meest toegewijde fan. Vandaag wil hij zijn trouw bewijzen.
Sawako
Young Hiro
Young Ryoko
Haruna's Manager
Inland Rabbit
Haha ja Lost In Translation moet toch een foutje zijn.
Goed, mijn 2e keus om mij verder te verdiepen in de aziatische arthouse zou dus een Kitano worden. Dit werd dus Dolls, mede omdat ik hier in dit topic dat dit visueel wel zo'n prachtig meesterwerk zou zijn. Dan daarbij ook nog een film met gevlochten verhalen, dus ja, wat wil je nog meer.
Ik had ietsje beter op moeten letten in dit topic en bij de genre anduiding. Daar stond duidelijk drama/romantiek. Nu is dat geen probleem omdat ik een Eternal Sunshine Of the Spotless Mind (genre te vergelijken, zeg te maar?) ook erg goed door kon komen, maar ik hield af en toe mn hard vast. Er zat wel erg veel dramatiek in, gelukkig werd het nergens te sentimenteel en hoefde ik geen lekbakje onder mn beeldscherm te hangen om alle liters tranen op te vangen.
De film zelf dan. Niks te veel gezegd, visueel overdonderend. Extreme kleuren. Als iets rood moest wezen was iets echt rood en was iets wit dan was het ook echt wit, zelfs op mn pc beeldscherm deed het al bijna pijn aan mn ogen, maar ik denk dat dit op dvd nog veel beter uitkomt.
Met name het touwverhaal was zeer sterk. Als mensen bijna nuiks anders doen dan lopen en je toch geboeid blijft kijken, dan is dat sowieso al superknap gedaan.. De zijverhalen boeien me tot nu toe iets minder, vooral het popsterverhaal,maar daar hoor ik al meerderen over. Verwacht echter wel dat het een groeifilm is, dus ik bekijk t zeker nog eens.
Ook moet gezegd worden, dat hoe gek t ook klinkt, deze film voor mij ontoegangkelijker was dan Miike's Gozu, die ik dus als eerste heb gekeken vandaag.. Weet zelf ook nog niet waar dat precies aan ligt. 4* om mee te beginnen.
darkjaap
gister maar eens gezien en was erg onder de indruk vele hebben hem in hun top 10 aziatische films staan er zijn indrukwekkendere aziatiche film die ik ken want zo speciaal vond ik hem niet maar voor mij heeft hij de veerwachting deels waargemaakt
4 *
Derekbou
Na een herziening kan ik niet lager dan vijf sterren aan deze film geven. De eerste keer boeide alleen het verhaal van de geketende bedelaars me echt, maar dit keer werd ik gegrepen door de hele film. Prachtig gebruik van kleur ook in deze film. Sterkste eigenschap van deze film vind ik, is dat je nog lang over de verschillende verhalen kunt nadenken.
maxcomthrilla
Laatst ook herzien en die krappe 4,5* zijn uitgegroeid tot een film die nu tegen de middenmoot van mijn 4,5* `s aanschurkt. Het begin vond ik nu niet saai, maar qua kleurenpracht ver verwijderd van de vlucht die de film neemt nadat Sawako tijdens een pikzwarte nacht bijna onder de bumper van een fel oplichtende roze ( of was het paars? ) trucker terechtkomt. De muziek kan ook niet altijd overtuigen, ik vond de muziek teveel op de achtergrond aanwezig en gewoon niet zo mooi als in Kikujiro en Sonatine.
Hierna volgden er naast uitmuntende shots, waarbij ik de nachtelijke oversteek over een riviertje in de duisternis, het moment waarop we Matsumoto en Sawako vanaf een grote afstand vanuit het bos een brug over zagen steken en de sneeuwscenes tot mijn favorieten reken, nog 3 verhalen die op een fraaie manier in elkaar verstrengeld waren en qua impact meer invloed op mij hadden dan na mijn 1ste kijkbeurt. Vooral de deja vu van het koppel dat op het punt stond om te trouwen oogden indrukwekend, evenals het einde.
eRCee
- 1978 stemmen
Nog een stuk of vier kijkbeurten en hij bevindt zich in de hoogste regionen van je 4,5 sterren, voorspel ik je!
(Hoewel je het risico loopt dat de film daarna weer zakt tot net boven of zelfs precies gelijk aan de middenmoot in die categorie.)
maxcomthrilla
Ach, het is weer eens wat anders dan 5* en hij krijgt een plek in mijn top 10.
nightbreed
Apart filmpje, mooie beelden en goed acteerwerk.
Het eerste verhaal begint goed maar eindigt in artistieke crap, iets waar ik nooit op zit te wachten.
De 2 andere verhaaltjes konden me niet echt boeien, hoewel de beelden steeds erg mooi waren.
Dankzij de mooie beelden en het acteerwerk nog een voldoende.
danuz
Niet erg belangrijk ofzo maar toch wel geinig.
Begrijp niet geheel wat er hier 'geinig' is? Je laat een erg mooie still uit de film zien, die overigens uit een mooie bloemlezing over Kitano's werk afkomstig is: Senses of Cinema..
Goto
Is er trouwens ooit een boek uitgekomen met verzameld werk van al z'n schilderijen? Heb er al eens naar gezocht maar nooit gevonden. Als iemand me kan helpen zou ik daar erg dankbaar voor zijn.
Quaero
Tsja, weinig aan toe te voegen. De symboliek is geweldig, en in deze film duidelijker dan bijvoorbeeld in een Spring, Summer, Fall, Winter and Spring. Geweldig drama, hoewel het toch integer blijft (daar is het dan weer Aziatisch voor)
Visueel gezien niet echt integer, eerder overweldigend. De scene met dat balletje in die auto: Wauw. Mooiste film die ik ooit heb gezien denk ik. Verder is het rood natuurlijk erg rood: schitterend
In het begin, met de poppen, had ik wel zoiets van: Wat is dit, gaat dit een uur door? Dat bleek echter het thema van de film te zijn, aan de hand van een klassiek liefdesverhaal.
5 ruim verdiende sterren en een plekje in m`n top 10.
kinjutsu
Ik wou dat ik je kon helpen, ik ben daar zelf ook erg geinteresseerd naar, heb Dolls nog niet gezien
maar zijn werk in Hana-Bi vond ik erg mooi/leuk. Haha het schilderij in Battle Royale ook
Ik ga er nu meteen naar opzoek, ik stuur je een PM als ik iets gevonden heb.
Die Hard,Willis
Ik heb Dolls hier nog steeds op DVD liggen, toch maar eens snel gaan kijken dan.
*Nientjah*
Het komt niet vaak voor dat een film me zo ontroert als deze. Ik heb hem net gezien en ik ben gewoon helemaal overrompeld. Wat een prachtige film, het is moeilijk in woorden uit te drukken. Dolls krijgt een plek in mijn top 10.
5 sterren.
*Nientjah*
Vandaag nog een keer gezien en heeft voor zover dat nog mogelijk was nog meer indruk op me achter gelaten. Dolls is echt een meesterwerk.
Tayama
Ik ga er nu meteen naar opzoek, ik stuur je een PM als ik iets gevonden heb.
Ook even gezocht. Niets gevonden. Jammer.
Halcyon
45 minuten, langer heb ik het niet volgehouden. Dat Dolls hier geruime tijd in de top 250 heeft gestaan is alleen maar een bevestiging dat ik die lijst voortaan beter links laat liggen, want vanuit mijn oogpunt bekeken hangt die aan elkaar van wansmaak en overschatte arthouse. Alvorens mensen dit persoonlijk gaan opvatten, er even aan toevoegen dat het eerder een boutade is dan een waardeoordeel. Maar ik blijf Dolls hoe dan ook een slechte film vinden.
Waarom? Wel, na zo'n 45 minuten ingedommeld terwijl ik er eigenlijk veel zin in had. Ik verwachtte een visueel festijn maar ik kreeg eigenlijk een kleurloos liefdesverhaaltje dat zich liet kenmerken door statisch camerawerk en onrealistische vertolkingen. Zou best kunnen dat het nadien nog wat werd, maar wat ik zag hoort sowieso bij het slechtse dat ik al ooit gezien heb. Hoe goed de rest van de film ook moge zijn, die eerste 45 minuten veeg je niet zomaar weg.
Toegegeven, veel moeite heb ik verder ook niet gedaan om achter symboliek of wat dan ook te zoeken. Geen idee of die er al was, maar laat me er even vanuit gaan dat dit het geval was. Dus ja, allicht dat Dolls voor het juiste publiek de juiste film is (hoe verklaar je anders zo'n hoge score?), maar mij boeide het geen bal. En alvorens mensen me gaan bestoken met argumenten als "je hebt de film niet uitgekeken" ... nee, dat klopt inderdaad. Maar als het eerste deel dermate slecht is dat je als kijker afhaakt, dan wil dat toch ook wat zeggen...
Kleurloos
Snap wat je bedoelt, maar dit is ook niet echt een film die het van de inhoud moet hebben. Visueel vond ik dit toch wel een festijn. Die poster alleen al!
*Nientjah*
Ik vond het toch echt een diepe film. De hele combinatie van beeld en muziek vond ik echt geniaal. Ik snap het niet, Halcyon, hoe je de eerste 45 minuten van Dolls tot het slechtste wat je ooit gezien hebt kunt noemen. Ik respecteer je mening maar ik snap het gewoon niet, vond je het te langdradig dan?
Quaero
Je hebt gelijk ja, hij is wel diep. Ik bedoelde alleen dat de verhaallijnen opzich vrij dun zijn.
Apollinisch
na zo'n 45 minuten ingedommeld

Hehehehe
Dit was helaas niet de Dolls versie (de horror versie) die ik verwacht had.
Deze was toch net iets anders en dan druk ik me nog zacht uit ook.
Adrenal
Dit is gewoon de mooiste film die ik tot nu toe heb kunnen bewonderen, daarom ook de nr. 3 in m'n top 10.
De beelden, het camerawerk, de landschappen, de sfeer, muziek... die dingen zijn allemaal tot in de puntjes afgewerkt en voor mij perfect. Van sommige landschappen denk je "Waar hebben ze dat in godsnaam toch gevonden?" of "Ik wist niet dat er echt zulke mooie plekjes bestonden."
Het acteerwerk is top, zonder veel woorden wordt er toch veel gezegd.
Wat mij ook opviel is dat dingen die ik in een film als Forrest Gump banaal gevonden zou hebben, hier zo goed overkomen. (bijvoorbeeld die vrouw die elke dag eten maakt voor haar oude geliefde). Ik voelde ook erg mee met de personages: als Sawako op het strand dat grapje met Matsumoto uithaalt word ik ook helemaal warm vanbinnen. En ik word ook droevig van simple dingen zoals dat balletje van Sawako.
Al bij al dus een echt meesterwerk van Takeshi Kitano.
5 sterren, vanzelfsprekend.
wibro
Het acteerwerk is top, zonder veel woorden wordt er toch veel gezegd.
Al bij al dus een echt meesterwerk van Takeshi Kitano.
5 sterren, vanzelfsprekend.
Uitstekend verwoord Adrenal.
Behalve dat ik de muziek van Joe Hisaishi schitterend vond en dat deze extra bijdroeg aan de sfeervolle beelden in deze magistrale film, heb ik aan jouw recensie verder niets toe te voegen.
Ook van mij een dikke 5,0*
Baggerman
Eerlijk gezegd kon het plot me weinig boeien.
Maar…
Origineel en gevoelig vond ik het in ieder geval wel! En visueel is het zeker smullen. Iets wat ik niet achter Kitano had gezocht! (ik ken hem alleen als gewelddadig acteur!).
Sowieso mag je volgens mij aan het plot zelf je interpretatie geven, iets wat ik ook altijd kan waarderen. Ik heb dus genoten van de film en kom dus uit op 4*.

Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom

Bin-jip
Drama / Romantiek, 2004

Tasogare Seibei
Drama / Historisch, 2002
japanspijtbroken engagementzelfmoordpogingallegorynieuwe liefdeyakuzapop starbunraku moordmultiple storylineseternal lovelong lost love japanese film