Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Miho Kanno, Tatsuya Mihashi en Hidetoshi Nishijima
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 10 april 2003
Plot Dolls
"Three stories of never-ending love."
De film gaat over drie hedendaagse liefdesverhalen die geïnspireerd zijn op het Japanse poppentheater. Matsumoto en Sawako waren ooit een gelukkig koppel dat op het punt stond om in het huwelijksbootje te stappen. Maar door de inmenging van de ouders, die vooral het belang van de familie voorop wilden stellen, werd de jonge man gedwongen tot een vreselijke keuze. Hiro is een eenzame, ouder wordende yakuza leider. Dertig jaar geleden was hij een arme fabrieksarbeider die elke middag in het park zijn vriendinnetje ontmoette. Maar door voorrang te geven aan zijn persoonlijke ambities, liet hij haar staan. Nu keert hij terug naar het park om er oude herinneringen op te halen. Haruna Yamaguchi brengt haar dagen door aan het strand, waar ze naar de eindeloze zee kijkt. Haar gezicht is half omhuld met verband. Voor haar ongeval was zij een gevierde popster die een glamoureus leven leidde. Miljoenen fans verafgoodden haar, maar Nukui was ontegensprekelijk haar meest toegewijde fan. Vandaag wil hij zijn trouw bewijzen.
Sawako
Young Hiro
Young Ryoko
Haruna's Manager
zombie
Nog maar eens gekeken...leuk detail : let eens op de ring-tone van matsumoto's mobieltje...
LauraPalmer
Super mooie film!! Ik kreeg af en toe van de beelden alleen al kippenvel. Hij draaide ook niet in Groningen trouwens, (in de reguliere bios) wat wel als voordeel had dat wij (rkz bios) hem konden draaien als Goninger premiere!! Wel stoer!
Ik moet volgens mij ook maar in Groningen gaan wonen. Pjotr en aanhang met hun bioscoopje (en dan vooralde films die ze draaien).
JayLunar
Ja, ik moet er ook heen!! Hebben jullie daar geen baantje voor me ofzo?
as
Grunn is the place to be! Onze RKZ bios is the place to be! Join Us!! Join Us!! eeeeh, een beetje veel reclame, of niet? nou ja, we draaien inderdaad wel veel toffe films de laatste tijd! Dus ik zou zeggen de volgende moviemeter meeting bij ons dan maar? Slaapplaatsen geregeld!
LauraPalmer
Het is allemaal vrijwilligerswerk bij de bios. Maar een MM-Meeting is natuurlijk zo geregeld.
puck
En iedereen altijd maar denken dat er in de randstad meer te doen is op cultureel gebied...
Daar draaien al die films gewoon in de bioscopen ja.
FisherKing
Super mooie film!! Ik kreeg af en toe van de beelden alleen al kippenvel.
titan
Voor de mensen in de regio Rijnmond: hij draait (alleen) deze week in Lantaren/venster.
bennie jolink
Nou ik ben weer de enige blijkbaar, maar ik vond DOLLS erg tegenvallen. Een saai verhaal en karakters waar je je als kijker niet mee verbonden voelt, en waardoor ik 2 uur in m'n biosstoeltje heb zitten draaien en zuchten.
Kitano is nog steeds erg sterk in het creeren van betoverende beelden en vreemde dromen bevolkt door karakters die al hun emoties zo diep mogelijk wegstoppen, maar:
Helaas mist deze film de subtiele humor en de scherpe randjes waardoor je in andere kitano films toch nog enig inzicht in - en sympathie voor - de hoofdkarakters krijgt.
Vooral die 2 dudes met hun touw, die de hele film lang zo pathetisch mogelijk uit hun ogen kijken! Bambi kan er nog wat van leren...
Kitano heeft heel wat meesterwerkjes afgeleverd maar Dolls komt niet in mijn favorieten lijstje...
Daniel
weet iemand waar je deze 't best op dvd kunt bestellen..??
zie bij yesasia.com 2 versies staan en er zit nogal wat prijsverschil tussen (8 of 45 dollar!!)
wat is het verschil tussen deze 2 versies (behalve de regio)
fred_madison
die van 8 dollar zou weleens gewoon een video kunnen zijn ipv DVD.
JayLunar
Voor 8 dollar heb je de vcd uit Hong Kong. Die van $45 is de Japanse DVD (eerste en beste DVD die van deze film uit is).
Goodfella
Zeg Jay, hoe komt 't dat je dit Aziatische meesterwerk nog niet hebt mogen aanschouwen?
dttom
Ik ben het geheel eens met Jordy op pagina 1. Kappeuter ik heb hem gehuurd bij Godzilla, breng hem vandaag weer terug dus....
Simpelweg de "mooiste" film die ik totnutoe kunnen bewonderen heb. Atypische Kitano film in die zin dat het fysieke geweld bijna volledig uit de film verdwenen is. Anderzijds is de film wel weer emotioneel hard, voortgedreven door tragiek. Prachtige film, zowel qua cinematografie, muziek, characters en wat je maar wil. Al moet je wel in staat zijn langer dan 5 minuten stil te zitten, en enigsinds vertrouwd zijn met de Japanse manier van films draaien.
Ramon K
Dolls is inderdaad een hele mooie film, maar dit moet je me even uitleggen. Bestaat er dan een Japanse manier??
Wel ja. Wat veelal aangegeven wordt als een trekje van Kitano, komt terug in de meeste Japanse dramas. Het lang rekken van een scene waarin een personage bijvoorbeeld niks doet, behalve zitten/staren. Ook het plaatsen van de camera, de aandacht aan compositie en het tempo van de shots zijn dikwijls karakteristiek. Een eigenschap die in de meeste Japansedramas terugkomt.
Een ander extreem is het handycam/neurotische werk van onder andere Miike, Tsukamoto en Sogo Ishii, maar dat doet hier even niet ter zake.
Kitano's films, Tokyo.Sora, Avalon, Platonic Sex, Gohatto, After Life ... al deze films hebben dezelfde delicate en bijna poetische cinematografie die toch wel typerend is voor Japanse films.
Ramon K
Doen Pasolini, Tarkovsky, Visconti, Kieslowski en Sokurov (en nog veeeeeeeele anderen) dat niet gewoon precies hetzelfde? Denk niet dat dat een typisch Japans element is. In Tokyo Story van Ozu zag ik dit wel, in Kids Return van Kitano weer veel minder.......
Zeg niet dat dit uitsluitend een Japans fenomeen in, noch dat dit onstaan is in Japan.
Anderzijds is het wel eigen aan hedendaagse Japanse dramas, welke toch allemaal een typerende sfeer uitstralen, verschillend van de Europese en Russische films.
Maar point taken.
Ok
Ik geloof best dat Europese, Japanse, Russische en Nederlandse films hun eigen typerende sfeer uitstralen maar heeft dat wel te maken met langgerekte shots, camerawerk en compositie? Eerder met humor, gereserveerdheid, waarden etc.........inhoudelijk dus, en niet visueel.
Best een interessant gegeven, waarover te discussiëren valt. En zoals in de meeste gevallen, heeft het waarschijnlijk met beiden te maken. Als ik in Dolls de vrouw in het park zie, of het meisje met haar speeltje (dat roze ding), straalt dat qua compositie en sfeer zo iets Japans uit, terwijl er op dat moment toch enkel een roos balletje en een wagen te zien zijn.
Dat daarnaast Kitano's humor uniek is, Japanners als personages (uiterlijk, acting) etc ook bijdragen, is juist, maar dit als enige reden aankaarten, lijkt me iets te eng.
Wat me in al die jaren is opgevallen (ik ben al langer gefascineerd door Japan), is dat de films dikwijls veel sfeer uitstralen door compositie en muziek (kijk ook maar naar anime), dan door inhoud direct over te dragen (weinig conversaties in Japanse dramas), of door uitgebreide karakterstudies, die achtergronden en motivaties blootleggen. Het is eerder een aanvoelen dan begrijpen. Klinkt een beetje abstract, maar zo zie ik het dus.

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Bin-jip
Drama / Romantiek, 2004

Tasogare Seibei
Drama / Historisch, 2002
japanspijtbroken engagementzelfmoordpogingallegorynieuwe liefdeyakuzapop starbunraku moordmultiple storylineseternal lovelong lost love japanese film