• 9.381.101 stemmen

Genre: Oorlog / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Brad Pitt, Christoph Waltz en Mélanie Laurent

IMDb beoordeling: 8,4 (1.758.268)

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 27 augustus 2009

Plot Inglourious Basterds

"Once upon a time in Nazi occupied France..."

In het door Duitsers bezette Frankrijk is Shosanna Dreyfus getuige van de brute moord op haar familie, onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa. Ze weet maar net te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een nieuwe identiteit aanneemt en een filmtheater gaat runnen. Ondertussen, ergens anders in Frankrijk, neemt een joodse groep soldaten, onder leiding van luitenant Aldo Raine, wraak op de nazi's.

LT. Aldo Raine

Fredrick Zoller

SGT. Hugo Stiglitz

CPL. Wilhelm Wicki

Reinbo schreef:

Ik denk juist dat Tarantino als geen ander de kunst verstaat om een doodnormale scene interessant te maken. Elke andere regissuer had de openingsscene in twee minuten afgehandeld: Duitser vallen binnen, schieten iedereen dood en meisje rent weg... Hoe simpel kan je het maken. Tarantino weet dit echter op meesterlijke wijze uit te rekken (ik zat in ieder geval op het puntje van mij stoel en had geen idee waar het heen zou gaan. Bovendien had alles achteraf een goede reden (Omschakelen op Engels)) tot bijna een kwartier en introduceert op die manier op meesterlijke wijze de Jodenjager.

Of later die scene in de kelder met dat stomme spelletje Dat had bij elke ander regisseur nog geen twee minuten geduurd.

Nee daar heb je ook gelijk in. Reservoir dogs bijvoorbeeld vind ik gewoon een geweldige film, juist daarom.
Maar in deze film vind ik de openingsscene bijvoorbeeld niet zo geweldig (maar ik kan wel begrijpen dat andere mensen het wel geweldig vinden) bv het gesprek over de eekhoorn en de rat maakt niet echt indruk op me. Ik vond het gesprek voorspelbaar.
Ik wilde juist een scene zien waar ikzelf niet op zou zijn gekomen. Zo'n scene is ook vrij riskant in die zin

Quaternion schreef:

Ik vond het gesprek voorspelbaar.

Ik wilde juist een scene zien waar ikzelf niet op zou zijn gekomen.

Wellicht kan jij Tarantino een handje helpen bij zijn volgende film.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

wimnoot schreef:

Wellicht kan jij Tarantino een handje helpen bij zijn volgende film.

Daar is ie weer, het "doe het zelf dan" argument.

wimnoot

Ik vind het nog al wat als iemand suggereerd dat hij een unieke dialoog geschreven door een van de beste ook had kunnen bedenken. Vandaar mijn reactie.

wimnoot schreef:

Hoeveel miljoen mensen bekijken deze film? Ik geloof niet dat iedereen denkt van "wow dit had ik niet kunnen bedenken".

Quaternion schreef:

Wat iedereen denkt weet ik niet.Ik weet wel dat heel veel stemmers op deze film, deze dialoog een van de mooiste vonden. Dat hebben ze namelijk gezegd in de vele recensie's en meningen. Dat jij zegt dat je daar ook op had kunnen komen vind ik een beetje jammer, want dat maakt het eigenlijk een dertien in dozijn dialoog. En dat is het niet.

avatar van stefan dias

stefan dias

lk ben net uit de cinema.`

Het meesterwerk waar iedereen het over heeft? Voor mij alvast niet. Ik heb me wel vermaakt en ik moet ook toegeven dat de twee en een half uur betrekkelijk snel voorbij waren. Dat is natuurlijk geen slecht teken, maar de brede grijns van Pulp Fiction of Reservoir Dogs heeft hij toch niet op mijn gezicht kunnen toveren.

Waar ik het wel mee eens ben is de weergaloze prestatie van Waltz. een ironische grijns die over heel de film heerst. Kan dan weer niet gezegd worden over onze vriend Pitt, zo grappig in Burn After Reading, maar zich hier bedienend van een cheap Hillybilly accent, wat hoegenaamd niet grappig uitpakt.

Voorts heeft het ook niet de vaart en de geestigheid die zijn twee meesterwerken wel hebben. Ja, het was lol. Maar de spanning in "La Louisiane" was niet zozeer te snijden als men in Humo nochtans beweerde.

Leuke film? Jazeker. Onvergetelijk? Ik denk het niet.

wimnoot schreef:

"Iets ook kunnen bedenken" moet je ook ruim zien. Ik denk dat je wel eens hebt meegemaakt dat je een som of probleem niet kon oplossen. Als iemand je het antwoord verklapt zeg je dan "aah daar had ik eigenlijk zelf ook wel op kunnen komen". Maar als het probleem maar moeilijk genoeg wordt zul je toegeven dat je er nooit op zou komen.

Ik had misschien niet dezelfde scene op papier kunnen zitten, maar ik vond het ook niet erg bijzonder.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Quaternion schreef:

Ik had misschien niet dezelfde scene op papier kunnen zitten...

Haal ''misschien'' maar uit deze zin.

Dat het niet echt je ding was oké, maar de monoloog van Waltz tijdens de opening is pure klasse. De manier waarop hij al pratend een briljante spanning weet op te bouwen, wat vervolgens in dé climax van het 1e hoofdstuk eindigt is simpelweg geniaal. Mjah, dit is toch een wellus nietus gevalletje. Spanning moet je ook weer voelen natuurlijk. Ik kan me echter niet voorstellen dat als je écht in de film zit, niks bij deze scéne voelt. Dan moet je op één of andere manier wel afgeleid worden op dat moment. En dan op het einde weer het wisselen van de taal natuurlijk, geweldig. Echt briljant, één van de beste openingsscénes ooit.

avatar van AHWA

AHWA

Vond die openingsmonoloog maar vrij geforceerd overkomen. Heb de film voor de helft gezien en al veel voorbeelden gezien van geforceerd cool willen zijn. Qua dialogen is Tarantino nog altijd Ritchie niet

Leland Palmer schreef:

Haal ''misschien'' maar uit deze zin.

de kans om exact dezelfde scene op papier te zetten is natuurlijk nul. In die zin moet ik misschien wel weglaten, natuurlijk.

avatar van Luit2004

Luit2004

applaus na de voorstelling in de bios!

Quaternion schreef:

Ik denk dat Inglouriuos Basterds gewoon een beetje boven je pet gaat, die indruk krijg ik tenminste. Dat of je vindt het gewoon leuk om een populaire film een slecht cijfer te geven, en daar over te discussieren, om een beetje aandacht te trekken. Ik volg de discussie's die je hier met anderen gehad hebt, en er komt van jou kant niet een fatsoenlijk argument. Ikben er wel klaar mee.

avatar van rep_robert

Tsja ik ging naar deze film met de laagst mogelijke verwachtingen. Inglourious Basterds leek in mijn ogen zwaar overhyped, met een gemiddelde van 4,27* na ruim 740 stemmen.
Ik wilde zo graag deze film afkraken, omdat ik het niet vind kunnen dat een film als dit zo hoog kan scoren.
Maar wie hield ik voor de gek?

Gelijk vanaf de 1e minuut straalt deze film pure klasse uit.
Wat op het eerste gezicht een simpele scene lijkt wordt zo gigantisch lang uitgerekt, op een manier zoals niemand anders het kan.
Zoveel spanning en zulke geniale dialogen. Ik had werkelijkwaar geen enkel idee welke kant het op zou gaan.
Tarentino kiest zeker niet voor de makkelijkste weg, maar wel de mooiste weg!!

De film gaat in hoog tempo door, het draait natuurlijk niet allemaal om de Inglourious Basterds. Er zit ook een 2e verhaallijn in met Shosanna dat werkelijkwaar geniaal is uitgewerkt.

Het verhaal is onderverdeeld in 5 hoofdstukken, ieder hoofdstuk bevat minstens 1 lange dialoog scene met heerlijke spanning erin verwerkt, zonder dat je weet hoe de scene gaat eindigen.
De scene in het berghuisje, in de kelder v/h cafe, shosanna en Landa op het etentje, Pitt tegen Landa. Allemaal heerlijke lange en superieure dialogen met gigantisch veel spanning.

Het acteerwerk is ook werkelijkwaar fenomenaal, Pitt voelt zich duidelijk thuis en had ook geweldig leuke quotes in deze film.
De rest van de Inglourious Basterds waren ook leuk, al vielen ze ietsje minder op.
Vond de BearJew ook heerlijk gevonden. Heerlijk die bijnamen.

Janda is ook een geweldig personage, hij is echt het stereotype nazi waar je een schijthekel aan hebt.
Hij weet elk dialoog spannend te houden en je hebt nooit een idee waar het gesprek met hem heengaat, je weet niet wat hij weet. En hij draait er zo heerlijk omheen dat de gesprekken echt spannende vormen aannemen.

Daarbij komt ook nog dat er heel veel humor in verwerkt zit. Dankzij die heerlijke combinaties van allerlei stijlsoorten verveelt deze film nooit en zit je de gehele film op het puntje van je stoel.

Ook de muziek is mooi, heerlijk opzwellend op momenten waar het moet. Niks op aan te merken.

Het einde kan misschien wat ongeloofwaardig lijken. Hitler die een schietschijf is voor iedereen die kwaad wilt. Wel een erg dramatische beveiliging.
Dat is misschien het enige minpunt van de film. Alhoewel, de film is natuurlijk heerlijk over de top en neemt het ook niet zo nauw met historische feiten. Dan kan je de bioscoop scene ook niet al te serieus nemen toch?

De eindscène is misschien wel het meest bepalend voor hoe de film is: geweldig dialoog, humoristisch, sadistisch en heel erg bloederig!!

Na de film gaf het publiek een applaus, zelfs ik applaudiseerde. Doe ik namelijk nooit, maar deze film heeft dat dubbel en dwars verdiend!

edit: mijn stem brengt de films zelfs van 4,27 naar 4,28. Had ik dat van tevoren kunnen bedenken?

ik wil er ook niet te lang op doorgaan

maar ik heb gezegd dat ik bijvoorbeeld de openingsscene niet zo bijzonder vind en kort toegelicht. Dat lijkt me fatsoenlijk. (Ikzelf vind het juist niet fatsoenlijk dat je zegt dat het boven mijn pet gaat)

En waarom zou ik een populaire film willen afkraken, ik krijg er niet voor betaald ofzo. Ik heb gewoon een andere mening bij deze film. De andere films van Tarantino die ik zag vond ik wel top.

avatar van rep_robert

ik wil er ook niet te lang op doorgaan
maar ik heb gezegd dat ik bijvoorbeeld de openingsscene niet zo bijzonder vind en kort toegelicht. Dat lijkt me fatsoenlijk. En waarom zou ik een populaire film willen afkraken, ik krijg er niet voor betaald ofzo. Ik heb gewoon een afwijkende mening bij deze film. De andere films van Tarantino die ik zag vond ik wel top.

Hmm tsja, ik vind de openingsscene juist geniaal.
Je weet totaal niet wat er gaat verwachten, juist het meest onverwachte gebeurt in die scène. De goede oude man vraagt zelfs zijn dochters om het raam dicht te doen. Dus je zou verwachten dat hij het heft in eigen handen zou nemen in plaats van de hele familie onder de vloer verraden. Hij knakt emotioneel, iets wat je totaal niet verwacht in de beginscene omdat hij juist de hele tijd als een koele kikker overkomt. Het karakter "Janda" is natuurlijk ook geweldig, de hele film door speelt hij met zijn ondervraagden. Hij is ze echt aan het mindfucken. Ik vind het geweldig en origineel. Andere regisseurs hadden deze scène in 3 minuten gedaan en zo hupsakee het gezin neer laten knallen.
Tarentino sleept er geweldige diaologen uit en weet zodoende heel lang de spanning op te bouwen.
Het gaat wat mij betreft heel diep allemaal wat Tarentino hier uithaalt met de dialogen.

avatar van Zmrzlina

Zmrzlina

Topper

avatar van ralfsjam

ralfsjam

geweldige film met lange typische tarantino dialogen. zeker de laatste 40 minuten waren lekker wegkijken. niet de beste tarantino, maar wel een echte!

avatar van Respekked

Respekked

AHWA schreef:

Qua dialogen is Tarantino nog altijd Ritchie niet

En qua tempo kan de Amerikaan ook nog een hoop van de Engelsman leren.

Al vind ik de openingsscene dan wel weer erg geslaagd. Een van de hoogtepunten van IB

avatar van wallywalrus

wallywalrus

mischien heeft dat er iets mee te maken.

het verhaal was erg curieus.

avatar van Reinbo

wallywalrus schreef:

mischien heeft dat er iets mee te maken.

Da's dan erg dom, film komt vast veel beter tot zijn recht in de bios.

avatar van stefan dias

stefan dias

wallywalrus schreef:

mischien heeft dat er iets mee te maken.

het verhaal was erg curieus.

Ja, dat is eigenlijk wel een hoofdzonde.

Na een nachtje slapen hink ik nog steeds op twee gedachten: best vermakelijk, maar om de genialiteit van sommige scènes ontgaat mij toch een beetje, zeker als je ze tegen zijn eerder werk houdt.

De tijd zal het uitwijzen: zullen we ons met evenveel enthousiasme dialogen herinneren of zelfs reciteren? Ik denk het niet, eerlijk gezegd.

de kat-en-muisspelletjes van Landa waren wel meesterlijk. Hij maakt de film. Tarrantino heeft niet voor niets beweerd dat hij de film niet kon maken alvorens hij de juiste acteur voor die rol had.

avatar van Reinbo

Dat komt met name omdat de dialogen verder van ons afstaan. Om nu ineens tekst uit de tweede wereld oorlog te gaan citeren.... De hedendaagse stoere mannenpraat uit Pulp Fiction en Reservoir Dogs leent zich daar veel beter voor.

Maar Landa is inderdaad groots, evenals die officier in de kelder met dat spelletje.

avatar van Bakharrie

Bakharrie

Als grote tarantino fan, heel erg uitgekeken naar deze film

Film in de bios bekeken, maar wat een saaie film zeg. Scenes duurde veel te lang en de film kon makkelijk een uur ingekort kunnen worden. Bratt Pitt vond ik ook bar slecht spelen (hele film gekke bek trekken wat overigens nergens op sloeg) zaten wel leuke scenes in maar zeker geen meesterwerk zoals Pulp Fiction, Jackie Brown en Resevoir Dogs. Nee een ok filmpje maar ik snap niet dat Tarantino hier 10 jaar mee bezig is geweest

2.5 * (heel jammer)

Welke cijfers geef jij Pulp Fiction, Jackie Brown en Reservior Dogs dan?

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Als grote tarantino fan, heel erg uitgekeken naar deze film

Met een andere regisseur zou dat misschien het geval geweest zijn, gelukkig verstaat Tarantino de kunst om z'n scènes zo te regisseren dat ze de hele lengte lang hun draagwijdte behouden, dus nee, de scènes zijn zeker niet te lang of te saai.

Bakharrie schreef:

Pitt speelt een karikatuur, en in die zin doet hij dat perfect.

avatar van Elineloves

Elineloves

stefan dias schreef:

Ja, dat is eigenlijk wel een hoofdzonde.

Tsja.. ik kan me hier wel in vinden. Vond hem ook niet schitterend. Door alle geweldige recensies had ik er waarschijnlijk veel te veel van verwacht. Hij wist me in ieder geval niet geboeid te houden. Jammer. Misschien over een tijdje weer eens herkijken, wellicht heb ik er dan een ander gevoel bij.

avatar van coopo

coopo

Vond deze film een typische Tarantino film, alleen hij kan dit soort films neerzetten. Oke, misschien word het niveau van Reservoir Dogs niet gehaald, maar desalniettemin ik heb me uitstekend vermaakt.

avatar van Bakharrie

Bakharrie

Mijn waardering voor Pulp Fiction zeker 5* en Resevoir Dogs denk ik een 4.5*

Ik had verwacht dat Inglourious Basterds een hele harde oorlogsfilm zou zijn waarbij ze honderden nazi's gaan scalpen met wat komedie erbij, een film zoals Kill Bill (tenminste zo'n vermoeden had ik, een orgineel nieuw concept door Quentin) dus met hoge verwachtingen er naar uitgekeken maar helaas voor mij was het meer een praat film met wat grappige wendingen eraan. Acteurs heb ik weinig op aan te merken, Christoph Waltz speelde zijn rol geweldig en Mélanie Laurent deed het ook erg goed toch vond ik Brad Pitt ondanks zijn grappige karkakter toch best storend en moeilijk serieus te nemen. Orgineel vind ik de film ook niet aangezien het een remake is...

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Bakharrie schreef:

Orgineel vind ik de film ook niet aangezien het een remake is...

Nou, niet echt eigenlijk...