• 9.381.214 stemmen

Genre: Oorlog / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Brad Pitt, Christoph Waltz en Mélanie Laurent

IMDb beoordeling: 8,4 (1.758.268)

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 27 augustus 2009

Plot Inglourious Basterds

"Once upon a time in Nazi occupied France..."

In het door Duitsers bezette Frankrijk is Shosanna Dreyfus getuige van de brute moord op haar familie, onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa. Ze weet maar net te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een nieuwe identiteit aanneemt en een filmtheater gaat runnen. Ondertussen, ergens anders in Frankrijk, neemt een joodse groep soldaten, onder leiding van luitenant Aldo Raine, wraak op de nazi's.

LT. Aldo Raine

CPL. Wilhelm Wicki

avatar van Quaternion

Quaternion

JacoBaco schreef:

Nee, het staat me tegen dat er argumenten worden gebruikt als: De basterds zijn nog erger dan de Nazi's en het thema staat me niet aan, dus daarom vind ik de film slecht.

Dat is dan bijna hetzelfde als zeggen: Ik vind deze film slecht omdat ik niet van Appeltaart hou en de brug open stond.

Ik ga niet een heel verhaal houden om mijn cijfer toe te lichten. Alsof iedereen die een 5 geeft dat wel doet. Ik vond de uitwerking ook niet bijzonder, maar daar heb ik het niet over gehad ofwel...

@ Reinbo: ik denk dat mensen anders tegen een scene aankijken als het van Tarantino is. Doodgewone scenes worden dan opeens "interessant".

avatar van Reinbo

Maar ik vind het raar dat je de film niet origineel en de uitwerking niet bijzonder vind. Ik ken namelijk geen enkele film die zo is. Dat je het saai vind, prima, daar kan ik nog wel inkomen, maar niet bijzonder vind ik gewoon een rare kwalificatie. Net als het 'verwijt' dat de basterds bijna erger waren dan de Nazies, da's immers het hele idee?

Ik heb daarom nu nog geen enkele clou waarom je de film slecht c.q. niet bijzonder vond.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Quaternion schreef:

Ach, je mag er best wat dieper op in gaan ja, maar moeten niet nee.

Quaternion schreef:

Ik denk juist dat Tarantino als geen ander de kunst verstaat om een doodnormale scene interessant te maken. Elke andere regissuer had de openingsscene in twee minuten afgehandeld: Duitser vallen binnen, schieten iedereen dood en meisje rent weg... Hoe simpel kan je het maken. Tarantino weet dit echter op meesterlijke wijze uit te rekken (ik zat in ieder geval op het puntje van mij stoel en had geen idee waar het heen zou gaan. Bovendien had alles achteraf een goede reden (Omschakelen op Engels)) tot bijna een kwartier en introduceert op die manier op meesterlijke wijze de Jodenjager.

Of later die scene in de kelder met dat stomme spelletje Dat had bij elke ander regisseur nog geen twee minuten geduurd.

avatar van Scarecrow

Scarecrow

Tarantino op zijn best

Gisteravond naar de bios geweest en ik moet zeggen: geweldige film! Het werd een latertje: met de speelduur van de film was ik pas om kwart voor 1 snachts de bios uit. Maar het was de moeite waard!

Laten we de uitroepkreten van 'DE OORLOGsFILM VAN QUENTIN TARANTINO' even rustig bekijken. Jep, Taantino is terug. Na zijn erg goede debuutfilms, het veel mindere Jackie Brown, de sterke Kill Bill films en het uiterst teleurstellende Death Proof mag de man zijn ding weer doen met een nieuwe film. Maar het is niet echt een oorlogsfilm geworden, slechts een film die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ja, er zijn Nazi's. Ja, Hitler zit erin. Ja, er worden plannen besproken om de oorlog te winnen. Maar een oorlogsfilm? Mhaw. Wat je wel krijgt is een geweldige actiefilm, die voor elk actiemoment rustig zijn tijd neemt iets op te bouwen.

De typische Tarantino kenmerken zitten er allemaal in; lekkere muziek, sterke dialogen, en een strakke opbouw. Sommige scenes worden wat uitgesponnen, maar langdradig of saai worden ze nooit. De speelduur van de film was, alhoewel ik me geen moment verveeld heb, wellicht iets te lang, maar de film blijft vast houden. En als geen ander kan de regisseur het beste uit zijn acteurs naar boven halen. De belangrijkste acteurs en actrices spelen bijzonder sterk, en geen enkele bijrol kwma vervelend over. Zelfs Eli Roth en Mike Myers zetten aardige types neer. Leuk is dat de personages zowel Duits, Engels en Frans spreken.

De hoofdstukopbouw is aardig gedaan, en veel hoofdstukken bestaan maar uit enkele (soms erg spannende, soms grappige, soms wrede) scenes. Zeer sterk vond ik (naast de veelbesproken beginscene) de scene in de kroeg met de Basterds in de kelder en uiteraard de slotscenes. De introductie van sommige teamleden was ook erg aardig gedaan.

Het verhaal? Het is wel wat meer dan een standaard wraakverhaal, maar veel meer dan een 'oorlogsplan' tot uitvoer bregnen is het niet. Maar de acteurs, de sceneopbouw, de dialogen.. Tarantino is sinds zijn debuut maar zelden zo op dreef geweest (en dan vooral in Kill Bill 1), en hier houdt hij het een hele film vol.

Spannend, grappig, actierijk, en zeer sterke acteerprestaties. Gaat dat zien! 4,5*

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Absoluut een topfilm van top regisseur Tarantino die in mij ogen nog nooit een slechte film heeft gemaakt.

Ook deze is weer super topdialogen en goede acteerprestaties met name van waltz en ook pitt doet het erg leuk.

Geweldige film.

8.5

avatar van stkolaf

stkolaf

hoor alleen maar goeds over deze film, ga hem binnenkort bezoeken in de bios en hoop niet dat hij me ondanks al het goeds dat ik hoor tegen gaat vallen... of is het slim dat ik eerst een aantal andere Tarantino films bekijk, om er ff in te komen

avatar van Quaternion

Quaternion

tantehanny schreef:

Word alleen geen toppertje in Duitsland!

weet er iemand hoe de film in Duitsland is ontvangen?

avatar van serpico

serpico

Joah. Uit de (troosteloos waardeloze) recensie van het NRC quote ik het volgende:

In Duitsland is Inglourious Basterds opmerkelijk positief ontvangen. De wilde, onbezonnen manier waarop Tarantino thema’s te lijf gaat die in Duitsland alleen met de grootst mogelijke omzichtigheid ter sprake kunnen worden gebracht, wordt daar door veel recensenten als verfrissend ervaren.

avatar van MNV2

MNV2

• 1901 stemmen

Volgens de recensent van het NRC Handelsblad was hij daar goed ontvangen omdat de Basterds in de film (die voor het grootste stuk uit Joden bestonden) evengrote smeerlappen zijn als de nazi's. Maar die recensent kraamt wel wat meer onzin uit dus het is niet echt betrouwbare info.

Edit: serpico was me voor.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

tantehanny schreef:

Aperte Onzin.

Ook Duitse reviews zijn over het algemeen positief. Zie onder andere:

Inglourious Basterds | Infos und Kritik zum Film | KINO.DE

Community | Forum | Meinungs- und Diskussionsthread | KINO.DE

avatar van wimnoot

wimnoot

Ik denk dat IB compleet nagesynchroniseerd in het duits een heel stuk minder is.

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant

wimnoot schreef:

Dat denk ik ook.

Het wisselen van taal is juist een van de sterke punten van deze meesterlijke film.

avatar van Roomboter

Roomboter

Heb net de film gezien...

WAT EEN FANTASTISCHE FILM!!!!

TOP!!!

5,0 ster!

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik persoonlijk vind dit een van de beste films van tarantino, hij begint goed, en ik vind het de hele film door goed. En te gek die spaggetie western muziek in het begin, dat past er perfect bij. Er zitten ook best veel komische stukken in. Een echte aanrader en zeker voor de Tarantino liefhebbers.

avatar van HTWO

HTWO

4,5 Sterren gegeven nadat ik Dinsdag de film gezien heb...

Echt een topper, ging er met andere verwachtingen heen maar vond `m donders gaaf.

Tarantino doet `t weer goed.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Sven Vermant schreef:

Dat denk ik ook.

En bovendien onmisbaar, denk maar aan de openingsscène waar Landa op een bepaald moment overschakelt naar het Engels. Later blijkt waarom.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Reinbo schreef:

Daar heb je gelijk in, maar toch moet ik Quaternion ook gelijk geven, als er maar Tarantino op staat, dan vinden heel veel mensen het opeens wel mooi.

avatar van Reinbo

Omdat hij het ook mooi maakt. Bovendien bewijst Death Proof (en ook Four Rooms) dat dat niet altijd op gaat.. die films zijn ook van hem maar worden niet hoog beoordeeld.

Al geloof ik heus wel dat er mensen zijn die graag Tarantino goed willen vinden omdat, dat nu eenmaal cool is. Maar aan de andere kant heeft hij zeker met deze film ook een huizenhoog verwachtingspatroon in te lossen....

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Wat een gezeik over Death Proof altijd (en Four Rooms was idd troep). Hij wou een B-film maken, en is daarin geslaagd; dom verhaal, maar mooie beelden, goede grappen en één van de meest geweldige auto-achtervolgingen aller tijden! En natuurlijk de dialogen blijven, hoewel ze net wat minder scherp waren dan zijn andere werken.

avatar van Cassius

Cassius

Gisteren de film gezien, was toch wel heel vet. Echt een typische Tarantino-film weer, super!
Ik vind het alleen nog een beetje moeilijk om de film goed te beoordelen, aangezien hij toch wel wat anders is dan verwacht, cijfer geef ik dus naar herkijken.
Verder wel echt een aanrader!
Het begin van de film was ook echt top! En vond het wel passen dat de film de geschiedenis niet volgde, anders was het einde zeker een anti-climax geweest.

avatar van Inarritu18

Inarritu18

Dialogen waren typisch Tarantino. Ge-wel-dig.

Pitt had er meer in gemogen van mij. Goed gecast.

Scenes zijn briljant uitgewerkt. De opening op zichzelf al. je zit op het puntje van je stoel en weet dat er iets goed fout gaat en ondertussen introduceert hij het eerste personage, The JewHunter.

Natuurlijk vanzelfsprekend een hoop bloed en geweld, maar niet onnodig of storend.

Ook grappig dat Mike Myers erin zat en deed nog redelijk verdienstelijk werk. Soundtrack was ook weer om van te smullen.

avatar van Niveath

Niveath

Bon Giorno

Wat een briljante film is dit geworden zeg. Tarantino weet alle stijlen en genres te combineren in één oorlogsfilm. Elke scène kent wel een hilarisch, briljant of geniaal moment, de meeste zelfs meerdere.

Het verhaal steekt goed in elkaar, wat ook wel de verwachting is na 10 jaar schrijven, en werkt naar een geweldige climax. Alles wordt heerlijk gespeeld door de bijna perfecte cast. Ook de muziek is weer precies goed gekozen, zoals we bij Tarantino gewend zijn.

Ik kan hier elke scène wel op gaan noemen die ik geniaal vond maar dan zit ik hier nog wel even, dus daarom maar zo:

Hij maakt de hoge verwachtingen meer dan waar, en omdat ik 2,5 uur van begin tot eind genoten heb geef ik het gewoon lekker de volle mep.

Arrivederci

avatar van Sproedie

Sproedie

Ik vond die Christoph Waltz zo'n geweldige acteur.

Volgens mij kan niemand anders de rol van die sadist beter vertolken

avatar van timbo_

timbo_

Reinbo schreef:

Helemaal mee eens. Ook met afstand de twee beste scénes uit de film.

Een echte Tarantino, dat wel. Maar ik vind het geen topper zoals de meeste mensen hier. Ik had graag iets meer over de bastards te weten willen komen (zeker over de messenslijpende bastard, die was er voor mij te snel vandoor). Vond Pitt iets te veel overacting maar vond daarentegen de jodenjager (waltz) echt een topper, die vent kan blijkbaar alles. Lekker spelen met taal.

En ja, de ellenlange dialogen die er natuurlijk wel bijhoren bij Tarantinofilms. Soms iets te lang voor mijn doen (gelukkig niet zo lang als in death proof), wilde wel een beetje meer actie zien. Maar de actie die er in zat was wel top en het einde was gewoon goed en leuk verzonnen. De geschiedenisboeken over wo II kunnen herschreven worden. Nog een extra half uurtje eraan geplakt met meer bastardsgehakt en ik gaf inglorious een punt meer.

avatar van luuk1988

luuk1988

Iets bekend over de release of zeg ik nou iets heel doms?

avatar van IcU

IcU

Als je bioscoop release bedoeld wel. Als je de dvd release bedoeld, niet.

avatar van TimoGoedhart

TimoGoedhart

20 minuten geleden de bios uit gekomen...in een woord GEWEL(da)DIG. Heerlijke film. Dialogen, actie en humor! Christoph Waltz...MAGNIFIQUE!!! Ik kan me inleven in mensen die er nix aan vonden, maar als je van Tarantino houdt zoals ik, moet je hem z.s.m. gaan zien. Alles wat je ervan verwacht. Believe me! 4.5, omdat alleen zijn piece de resistance voor mij de volle 5 waard was.