• 9.376.124 stemmen

Met onder meer: Kate Winslet, Ralph Fiennes en David Kross

Gesproken taal: Engels, Duits, Grieks en Latijn

Releasedatum: 2 april 2009

Plot The Reader

"Behind the mystery lies a truth that will make you question everything you know."

Wanneer de jonge Duitse scholier Michael Berg op weg naar school ten val komt, wordt hij geholpen door tramconductrice Hanna. Ondanks dat zij tweemaal zo oud is als hij, raakt Michael volledig door haar geobsedeerd. Ze geven zich hartstochtelijk aan de liefde over en daarna leest hij haar telkens voor, het ene boek na het andere, de hele wereldliteratuur. Totdat Hanna van de ene op de andere dag verdwenen is. Wanneer Michael acht jaar later als jonge rechtenstudent het nazitribunaal observeert, staat hij plots tegenover Hanna in een heel andere setting. Hanna staat terecht voor een verschrikkelijk misdrijf, maar weigert zich te verdedigen. Dan realiseert Michael zich dat zijn jeugdliefde een geheim bewaakt dat zij als een grotere schande ziet dan moord.

avatar van predator

predator

• 1952 stemmen

Mooie film, prachtige rol van Kate. Hooguit iets aan de lange kant. Het doen van keuzes, het leven met geheimen, wat is de waarheid; allemaal thema's die mooi aan bod komen + aandacht voor decor.

avatar van predator

predator

• 1952 stemmen

[quote]otherfool schreef:

Ben ik dan de enige die het nogal potsierlijk vond dat het 'geheim' van Winslet in de weg van de waarheid, op leven en dood, staat? Haar motivatie wordt me eigenlijk nooit compleet duidelijk.

Haar geheim blijkt heel anders te zijn dan het geheim. En dan is het nog de vraag of het geheim wel zo'n geheim is (iedereen wist ervan wordt er ook in het college gezegd).

Ik vind dat juist mooi uitgewerkt in de film/het boek. Wat is waar, wat is geheim, in hoeverre bepalen geheimen je keuzes, wat is goed, wat is slecht.

avatar van Knisper

Knisper

otherfool schreef:
Wordt het ook niet, maar zoals je tijdens de rechtzaak kan zien, staat ze onder een hoop emotionele druk. Ik kan me voorstellen dat met een combinatie van de onmogelijke positie waaruit ze zich moet verdedigen en dat ze haar analfabetisme liever geheim houdt, uiteindelijk toch zegt dat ze het gedaan heeft.

avatar van pmeester

pmeester

Zo zie ik ze graag!

Prachtige plaatjes, mooi verhaal dat na blijft zinderen.

Kate is weer op haar best!

avatar van Rodger

Rodger

Mooie film, met en goed verhaal. blijft boeiend tot het einde.

avatar van Helazena

Helazena

Mooie film. Rol goed neergezet door Kate Winslet.

avatar van Chimpz

Chimpz

The Reader is te arrogant. Punt. Het wil een nieuwe La Vita è Bella zijn op emotioneel vlak, maar mist daarvoor een paar emotionele hoogtepunten om echt een nieuwe klassiek dramatisch liefdesverhaal te zijn. Alsof dat niet genoeg is wil Stephen Daldry een enorm intellectueel verhaal neerzetten, maar mist daarvoor elke subtiliteit. De thematiek wordt er met de pollepel ingestampt en je moet al een fameus kalf zijn om niet mee te zijn. Nu, op deze regiefouten na zit het echt wel volledig snor: het verhaal is zeer mooi en ook qua acteren zit het goed. het is jammer genoeg een overdreven prestigieuze, zie-eens-hoe-elitair-deze-film-is prent geworden die de moraal erop blijft hameren zodat zeker iedereen mee is, dat is jammer genoeg enorm hinderlijk eenmaal je hem doorhebt, en zo subtiel wordt het allemaal heus niet verteld.

avatar van jcat

jcat

Op zich wel een apart verhaal, hoe ver gaan mensen om iets te verbergen.... Ik vond de film te langdradig.

avatar van Wymer

Wymer

Zeker een onderhoudend filmpje, maar naar mijn mening een ongeloofwaardig verhaal. Ook vond ik het 'ouder worden' slecht gedaan, op het laatst zag Kate eruit alsof ze met haar hoofd in een bak meel had gezeten en ook de 'transformatie' van Kross naar Fiennes is een beetje apart. Ik vond hem ook iets te lang, maar over het algemeen toch een mooie film met enkele prachtige en ontroerende scene's.

avatar van jmvd

jmvd

Heerlijke film, van het begin tot het einde.

avatar van Flanagan

Flanagan

Kate Winslet laat zien dat ze voor mij één van de beste actrices is.

Ralph Fiennes doet hier overigens voor mij althans weinig aan af.

En de film .................... ja werkelijk subliem.................4.5* voor mij.

avatar van maus9

maus9

Film verrasde mij in positieve zin. Erg knap geacteerd. Zeker als je bekijkt hoe die jonge knaap de sex & liefdes scenes acteerd, lijkt me toch verdomd moeilijk als je zo jong bent en je moet met zo'n ster dat soort scenes acteren. Voor de rest een super film alleen een paar stukjes die ik niet begreep. Danzkij sommige reacties hier nu wel Alleen snap niet echt waarom ze zichzelf nou ophangt, omdat micheal haar een beetje negeert, of omdat ze bang is voor de moderne wereld. Iemand een idee welke van de 2 ???

avatar van andrehoek

andrehoek

De film had veel beter moeten zijn. Na het eerste half uur was ik dat naakte gedoe echt wel zat.

In de rechtbank scenes zit de kracht van de film, maar dat kwam er helemaal niet uit. De rechter is slecht gecast. Het verhaal van de getuige komt er zonder flashback niet goed uit.

Dat Michael in zijn eentje het "werkkamp" bezoekt had meer confronterend moeten zijn. Hij studeert rechten, maar de gesprekken met zijn leraar hebben totaal geen meerwaarde en de problemen die hij dan later met zijn familie heeft zijn een paar willekeurige scenes geworden die zonder enige diepgang er tussen zijn geknipt.

Kate was top en de rol van Ralph is te mager...

avatar van ElineVh

ElineVh

Ik vond dit heel bizar. Ik vond de acteerprestaties van alle acteurs prima, het duurde wel lang maar ik vond dit helemaal niet belemmerend. Toch voelde ik dat er iets miste. Ik vond het verhaal goed, was helemaal opgeslokt door het hele gebeuren (zoals altijd ), maar ik bleef zeggen tegen mezelf dat er nog wel een verklaring zou komen van Hanna of dat er een dramatische gebeurtenis had plaatsgevonden tussen het koppel.

Deze kwam er niet, ik kreeg enkel een aftiteling. Heel teleurstellend! Anderzijds vond ik het toch nog goed en misschien heeft het wel iets? Om de losse eindjes niet vast te knopen, maar om ze in het ongewisse te laten?

avatar van helleke

helleke

Redelijke film met goeie acteerprestaties.

Alleen jammer dat de SS-periode van Schmitt Niet wat meer belicht werd.

3 sterren.

avatar van 2,20

2,20

Redelijk goede drama,

maar als je niet zo'n drama fan bent, dan kon de film ook in een half uur worden vertoond... vond het een beetje traag en langdradig. Het acteerwerk daarentegen was erg sterk ! 2,0 sterren voor de film, en 1,0 ster voor het sublieme acteerwerk

avatar van Ciai

Ciai

Wow.
Het komt niet vaak voor dat een film mij zo bezighoudt als deze. Het is al een tijdje geleden dat ik hem gezien heb, en toch hangt hij nog in mijn hoofd. Want hoe meer je er bij na gaat denken, hoe mooier de film wordt. De liefde in deze film is zo ingewikkeld maar oh zo mooi en puur: een 15-jarige die helemaal bezeten wordt door een mysterieuze veel oudere vrouw. En wát voor een vrouw: Kate Winslet.
Wat is zij toch een fantastische actrice, ze weet het personage uit het boek echt tot leven te wekken. Ze overstijgt al helemaal het woord 'acteren' als ze boos wordt, of juist heel blij. Dan is ze zo'n prachtig iemand, en haar stem, rawr. Als zij mijn vrouw was, zou ik de hele tijd ruzie met haar maken, of ik zou juist de komiek uit hangen zodat ze met me zou lachen. De lach, die stem, zo snel, zo hees, zo intens. Ze heeft ook een prachtig soort schoonheid over haar heen, ze is niet een standaard hollywood-prinsesje met de perfecte 'features', maar ze heeft iets over zich dat fascineert. En dan te bedenken dat David Kross, a.ka. Michael nog maar 18 is, en die mazzelpik mag zo'n beetje de helft van de film naakt in haar armen liggen. Want wat waren het een geilaards, jeetje. Direct na school naar haar huis, niet eens rustig gedag zeggen, meteen overgaan tot harde actie. Persoonlijk vond ik dat niet vervelend .

In ieder geval, het is een heel onwerkelijk verhaal, maar tegelijkertijd toch heel realistisch. Zoals zei vond ik het een heel mooi verhaal, het was een geval van echte liefde, en die liefde spatte er van af. Mooie twists in het verhaal ook, eerst Michael die helemaal dol is op Hanna, vervolgens Hanna die helemaal dol is op Michael. Nog zo'n fantastisch moment is als blijkt dat Michael de hele tijd bij die Hanna heeft gewoond. Dat hij thuiskomt, en het zusje zegt: "Hij is het!". Je had eerst helemaal niet door dat hij niet meer thuis woonde, en toen dat zo heel opeens bleek, maakte dat je zijn liefde voor haar nog intenser voelde. Prachtig.
Het is echt jammer dat ik al wist dat hij haar in de rechtszaal tegen zou komen, want dat was natuurlijk de allermooiste twist in het verhaal.
Alle props voor Kate Winslet, David Kross en ook Ralp Fiennes. Hij wist te overtuigen als een gekweld man, die een moeilijke geschiedenis had.

avatar van BLaCkMamBa

BLaCkMamBa

Ik heb het gevoel dat er veel meer zat in deze film. Er zit veel in, maar het is het allemaal net niet. Het hele thema anafalbetisme wordt heel zwak aangebracht, ondanks dat het toch wel één van de hoofdthema's is.

Onbevredigend!

2,5

avatar van Kuwiel

Kuwiel

Erg mooie film, zeer goed geacteerd met top acteurs Kate Winslet en Ralph Fieness.

Alleen het begin v/d film vraag je je af waar gaat dit heen , maar na ca 35 min neemt de film een "andere wending" . boeiend en zeer orgineel verhaal.

avatar van appelpit

appelpit

@ Ciai, de film blijft echt hangen. Maar ik denk dat dit ook wel grotendeels te danken is aan de meesterlijke acteerprestaties van Winslet en Kross. Hadden er andere acteurs in gezeten, dan zou de film niet zo'n indruk nagelaten hebben denk ik...

avatar van oxsi

oxsi

5!

The Reader is een defintitef een van de beste film van de afgelopende jaren.

Kate Winslet speelt fantastisch, met zo veel subtiliteit en diepgang. Zij overstijgt alle verwachtingen en ontroert, verrast en laat vooral een enorme indruk achter.

Je kunt haar niet in een hokje plaatsen, net zo (weinig) als de hele film. De film vertelt. Hij ontschuldigt en verordeelt niet, maar gaat op zoek naar motiefen van mensen.

Überhaupt heeft de film veel verschillende lagen waardoor meerdere themas op harmonieuze wijze met elkaar verbonden worden.

Natuurlijk is het boek nuchterner waar je bij de film de aanwezigheid van Hollywood te ruiken is- maar- is dat erg?

Waarom wordt dat toch in Nederland altijd als een gebrek aan kwaliteit beschouwt? (ik las het bijv. in een recensie van de nrc..)

avatar van wasta

wasta

Erg mooi en origineel verhaal over post-Nazi Duitsland. Ik was onder de indruk.

avatar van gauke

gauke

Gedurende de gehele film had ik het idee dat ik het verhaal eerder verfilmd was (tv-film?) en ik het eerder gezien moest hebben. Maar dat kan haast niet. Dus moet ik bij het lezen van het boek het een en ander zeer sterk gevisualiseerd hebben. Het boek vraagt als het ware om een sterke verfilming en daar is Stephen Daldry zonder meer in geslaagd. Dramatisch, intrigerend, intelligent, ontroerend, met finesse. Een verdiende Oscar voor Kate Winslet, die Hanna wispelturig en afstandelijk neerzet. Knappe vertoling trouwens van de nog zo jonge David Kross. Zonder meer aanbevolen!

avatar van Sol-

Sol-

Echt zo'n film die uitstekend is om met een vrouw te kijken. En dat heeft dan ook goed gewerkt...

Maar zelf ben ik hem over een half jaar alweer vergeten.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

toch geef je hoge waarderingen ondanks je er over praat alsof het niet veel is, of vergis ik me daarin

avatar van td1991

td1991

Mooie film... goed acteerwerk al vond ik het eind wat minder... Verder wel een aanrader

avatar van Action023

Action023

Super mooie film die de complete 2 uur weet te boeien. Enige minpuntje vind ik de Engelse taal. Omdat de film zo "duits" is past dit niet in het plaatje. Daarom 4,5 sterren. Anders zeker 5 waard. Erg van genoten !

avatar van 93.9

93.9

Bijna klassiek tot in de puntjes verzorgd drama met hoofd letter D.

Toch kan ie me weinig raken.

3 en halve ster

avatar van Lennon

Lennon

Action023 schreef:

Ben het hier helemaal mee eens.

Heel erg mooie film, een aanrader voor iedereen!

avatar van acjmjansen

acjmjansen

Een film die tot nadenken stemt. Acteerwerk om een puntje aan te zuigen. Prachtig.