Split (2016)
Met onder meer: James McAvoy, Anya Taylor-Joy en Betty Buckley
Releasedatum: 19 januari 2017
Bekijk via SkyShowtime
Plot Split
"Kevin has 23 distinct personalities. The 24th is about to be unleashed."
Hoewel Kevin 23 persoonlijkheden kent die zijn vertrouwde psychiater Dr. Fletcher heeft aangetoond, bezit hij er nog een die op het punt staat zich te ontwikkelen en alle andere over te nemen. Wanneer drie tienermeisjes zijn ontvoerd, komt het aan tot een gevecht om te overleven tussen de verschillende persoonlijkheden die in Kevin schuil gaan, alsmede voor iedereen die zich om hem heen bevinden.
- Trailer (YouTube)
Mr. Benoit
Hannah
Academic Moderator
Cikx
Voor degene die de film al hebben gezien is deze aflevering van de /Filmcast podcast echt een aanrader:
/Filmcast Ep. 402 - Split - /Film - slashfilm.com
John Milton kan dit beamen.
MartMovie
Jammer mooie ingrediënten en een prima vertolking van zijn rol door James McAvoy maar verder niet veel soeps. Had veel meer mee gedaan kunnen worden. Nu leek het erg op de semi horrorfilms met jonge meisjes in hun ondergoed uit de jaren 70/80, niet echt boeiend.
Kroeska
Dit is een film met veel potentie (wees eerlijk, geweldig en creepy concept!), maar de film weet het niet te brengen. Er zijn een aantal fundamentele problemen met deze film, die ik spoiler-vrij en puntsgewijs ga proberen toe te lichten.
1: de psychiater en James McAvoy spelen goed, maar Anya Taylor-Joy speelt te emotieloos (al heeft dit oorzaken, die ik nu niet noem) en de twee andere dames weten ook niet te leveren. Goede acteurs zijn echter essentieel voor een film zoals deze.
2. Daar waar een film als deze geen horror-elementen nodig moet hebben, moet ik zeggen dat er teveel jump-scares in zaten, wat voor mij afbreuk doet aan de film. Waarom? Jump-scares zijn spannend, maar ze gaan niet onder je huid zitten en daarnaast kan iedereen die de leeftijd van 5 jaar gepasseerd is, een film maken die de spanning moet hebben van zulke goedkope trucjes. De film had - denk aan The Sixth Sense - het puur met psychologische spanning en wat echt enge scenes moeten doen, maar die ontbreken vrijwel volledig.
3. De film maakt een soort van paranormale wending, wat he-le-maal nergens op slaat en wat gewoon haaks staat op de verder vrij realistische toon van de film.
4. Aan het eind van de film gebeurd er iets (een oude man vindt het meisje, dus blijkbaar is het huis opeens niet meer zo afgesloten en/of had het meisje, toen de psycho eenmaal weg was, geen behoefte om weg te gaan...?) waarvan je denkt: te makkelijk, zogenaamd super clever maar eigenlijk gewoon willekeurig en gaar.
De film kijkt echter wel vrij goed weg. Zeker de eerste helft van de film is vrij sterk! Je krijgt het enigszins benauwd en er heerst een nare sfeer. Gedurende de film zwakt het geheel af en het laatste kwartier is van een dusdanig verontrustend niveau dat je je bijna gaat afvragen of de regisseur rond die tijd niet last had van een ernstige psycho, waarbij hij zijn gevoel voor film maken was verloren.
Jammer, de film had zo veel potentie en de trailer was zo schitterend.
He-le-maal mee eens Realiteitspaard.
voskat
jonge meisjes in hun ondergoed
Het zat inderdaad wel dicht tegen het exploitation genre aan wat dat betreft.
Persoonlijk kon ik onmogelijk klagen over de drie jongedames. Jezus.
Wanneer ik m'n hoofd er weer wat bij heb zal ik wat meer over de film te vertellen hebben...
John Milton
Ik heb overigens niets over de film geschreven omdat mijn filmervaring bij Split zo nasty was, dat ik hem nog eens zou moeten zien voor een eerlijke beoordeling.
tbouwh
Split moet het wat mij betreft echt hebben van het acteerwerk; McAvoy is fenomenaal en Taylor-Joy verraste ook (snel 'the Witch' eens opzetten dus). Scenario is weer typisch Shyamalan (wat een weirdo is het eigenlijk ook), maar dat eigenzinnige kan ik ergens ook wel weer enorm waarderen. In dit geval met name aan het einde. Het beest was mij iets té, maar die dierentuin (en daaraan gelieerde flirt met het thema van (omgekeerde) evolutie) en cameo van Willis vond ik dan weer erg fijn gevonden. Over de breedte is Split helaas niet consistent genoeg; niet iedere scène is even sterk en de rol van dr. Fletcher (Betty Buckley) had misschien beter helemaal geschrapt kunnen worden.
Of dit echt de comeback van Shyamalan (Shyamalanessance
) is, ik waag het te betwijfelen. Maar hij bevindt zich in ieder geval op de juiste weg.
Guines
Heeft lang geduurd, maar die is ´ie dan, Shyamalan weer met een sterke film. Hiervoor heeft hij wel terug naar zijn roots moeten gaan, maar dat kon bijna ook niet anders. Film heeft dan ook zeker een link met zijn eerdere werk ( zonder teveel te verklappen, ahum ) Geen verassend plot, maar wel weer Reversed psychology waardoor de spanningsboog eindigt in een sterke climax. Dat is eigenlijk hoe Shyamalan altijd succesvol is geweest.Verder speelt James McAvoy inderdaad sterk, als hij al niet serieus genomen werd, zullen mensen dat zeker nu wel doen. Ik heb toch weer hoop gekregen voor deze regisseur , dus ik moet The visit maar eens gaan bekijken.
GinoAmsterdam
Vermakelijk, dat zeker. En goed geacteerd door James McAvoy.
Toch zitten er voor mij wat plot holes in waardoor ik de film niet meer dan vermakelijk vind.
1: De meiden hebben het er samen over om hem aan te vallen. Casey zegt dat ze dat beter niet kunnen doen, want hij is waarschijnlijk veel te sterk. Niet veel later komen zij erachter dat hij meerdere persoonlijkheden heeft en dat zelfs zijn kracht dan anders is. Terwijl Claire probeert te ontsnappen via het plafond, moeten Casey en Marcia de deur dichthouden voor Hedwig. Hedwig gedraagt zich niet alleen maar als een kind, maar heeft ook de kracht van een kind. Hij krijgt geeneens de deur open. Op dit moment hadden de dames zich makkelijk kunnen beseffen dat zij hem aankonden. Afmaken of bewusteloos slaan, ogen uitprikken, vervolgens de sleutels pakken en lekker naar huis gaan. Later probeert Marcia nog wel Barry neer te slaan met een stoel. Had zij toen ook niet ff kunnen wachten tot hij weer een keer Hedwig werd.
2: Ik begrijp dat Dr. Karen haar patiënten graag wil beschermen, en dat zij dus niet gelijk de politie zou bellen. Maar zij had al door dat er iets ernstigs aan de hand was. Zeker nadat zij voor de derde keer heel veel mails kreeg van een van de persoonlijkheden. Zij gaat naar zijn woning toe (een soort loods onder de dierentuin) op dit moment had zij voor zijn eigen bescherming best al een agent mee kunnen nemen. Dan gaat zij naar binnen en komt zij erachter dat The Beast dus waarschijnlijk echt is. En dat dat geen goed nieuws is. Zij weet dat het nu echt foute boel is, maar gaat toch nog even op zoek in het gebouw. Dit terwijl zij gewoon naar buiten had kunnen gaan, en later terug had kunnen komen met een agent.
3: Dr. Karen komt bij en schrijft snel een briefje met daarop dat je zijn echte naam moet zeggen om 'The Beast' te verdwingen. Zij is nog niet 100% bij bewustzijn, maar is dus wel in staat een briefje te schrijven, een mes te pakken, en 'The Beast' proberen neer te steken. Dit kan zij allemaal wel, maar zij kan niet even zijn naam uitspreken. Dit vond ik zeer zwak.
Daarnaast zag ik de twist ook al van mijlenver aankomen. Vanaf de tweede flashback dacht ik al. Ow hij gaat haar uiteindelijk net niet vermoorden omdat ze allebei zijn misbruikt als kind. En inderdaad, precies dat gebeurde. Het voelde een beetje als Batman vs. Superman's "Martha!".
Al met al zeker geen echte slechte film, maar ik vind de IMDb rating van 7,5 die de film nu krijgt, een beetje overdreven. Interessant onderwerp, goed geacteerd, helaas niet veel meer dan dat. Ik vond ook dat de film net iets te vaak naar de lach greep. Het had beter kunnen zijn. Zeker met dit interessante onderwerp.
mjk87 (moderator films)
Tegenvaller, na alle positieve geluiden en redelijk hoog gemiddelde. Deze film, eerder thriller dan horror of drama (al wil het alle wel zijn), is nogal vlakjes. Nergens spannend, weinig originele ideeën en nogal wat clichés die storen. Dan ook drie jonge meisjes die er wel goed uitzien maar nergens overtuigen met hun spel. Maar vooral het script valt tegen, dat te veel wil vertellen. Dat hele gedoe met het verleden van Casey vond ik nogal overbodig. Beter had men dit helemaal weggelaten en zich puur gericht op de centrale stoornis van Kevin. Nu wil de film ook een zwaar drama zijn, maar wordt dit helemaal nergens en is daardoor nogal suf en soms ook gewoon saai. Ook het einde (althans, persoonlijkheid nummer 24) ging met er te ver over en hiermee verloor de film geloofwaardigheid en mijn aandacht.
Nee, er is slechts één reden om deze film te zien en dat is de fantastische McAvoy die altijd volstrekt geloofwaardig blijft (zelfs als nummer 24 nog wel), mede door zijn rol volledig serieus te nemen, zoals dat moet hierin. Daarnaast weet hij met stem en mimiek snel duidelijk te maken wie hij nu precies weer speelt. Alleen had hij een veel beter script verdiend. 2,0*.
p.s. Jammer dat Kanye West niet langs kwam.
n00r
Nog maar een keertje gekeken. Ik moet er helaas toch een half puntje aftrekken en dan weet ik niet of het komt doordat ik hem voor de 2e keer gezien heb of omdat hij zoals ik in mijn vorige bericht nergens spannend werd. Ik heb hem 2 keer gezien omdat de 1e keer een paar irritante jongeren alleen maar aan het praten waren en ik me niet goed kon concentreren. Het acteerwerk is echt heel goed vooral van James McAvoy maar het verhaal is erg mager. Het einde vond ik maar niks want als je de film Unbreakable niet kent snap je al niks van het einde. Ook vond ik die terugblikken echt te langdradig. Ik vond het geen slechte film maar het kon zoveel beter.
job98
Ik vond het een zeer goede film. Het is totaal niet wat je zou verwachten en het acteerwerk van James McAvoy was natuurlijk super.
Wat ik aan de ene kant goed vond en de andere kant jammer was de twee vriendinnetjes (onder wie Haley Lu Richardson OMG) het niet overleefden en gewoon simpelweg werden opgegeten. Het einde was ook weerzinwekkend. De plottwist was ook heel goed uitgekozen en het antwoord op de vraag waarom die man zo veel persoonlijkheden heeft, wordt steeds duidelijker.
Door het acteerwerk, de spanning en de dames
een dikke voldoende: 3,5 sterren.
jokemeistah
Heb het gevoel dat niet iedereen het einde begrijpt (wat opzich logisch is)
kijk Unbreakable
mjk87 (moderator films)
Sterker, ik dacht dat het een verwijzing/knipoog was naar The Sixth Sense, maar ook die begreep ik niet helemaal.
n00r
Ik vind het juist niet goed dat ze dat gedaan hebben. Er zijn genoeg mensen die deze film gaan kijken zonder dat ze Unbreakable gezien hebben (zoals ik). Als je dan niet weet dat het uiteindelijk met Unbreakable te maken heeft dan zit je al die tijd met de vraag in je hoofd 'Wtf is dit voor een einde' althans zo zat ik in de bioscoop na de film afgelopen was.
Walter S.
IK heb unbreakable ook niet gezien, misschien kan iemand even met spoilertags er omheen uitleggen wat we dan missen qua einde?
Stephan
Die film leende zich voor een sequel. Dit einde bereidt dat voor.
Alittleromance
Dat er zo'n ziekelijke films wordt gemaakt en die dan er zo hoog op stemmen.
Niickydefelii
Echt een gruwelijke film, hoe die james mcavoy acteert is echt fantastisch.
Echt genoten van deze film,
Maar vooral van james mcavoy, wat acteerd hij goed in die film zeg
Dikke 5,0??
jippie2010
Wat een heerlijke film!
James McAvoy zet echt een fantastische rol neer, met een goede bijrol van Buckley.
Enige minpunt was de verkeerde focus op de drie meiden, waardoor het sommige scenes leken op een tienerslasher.
Maar psychologisch goed uitgewerkt met een vleugje filosofie en drama. Helemaal prima! *4.0
jippie2010
Nou... Het is een kwestie van interpretatie natuurlijk... maar in unbreakable heeft iemand een ziekte waardoor zijn botten breken als glas. Hij is er van overtuigd dat alles een tegenhanger heeft (goed vs kwaad, crimineel vs held, etc) dus moet er ook een tegenhanger zijn voor hem. Door aanslagen te plegen vindt hij uiteindelijk iemand die een tegenhanger is van hem: onbreekbaar.
Deze haast filosofische invalshoek vinden we ook terug in 'Split'. Het lichaam van Kevin transformeert in datgene waar hij zelf in geloofd. Daarom heeft zijn ene persoonlijkheid diabetes en de ander niet. Met als toppunt dat hij zo geloofd in de beest dat zijn lichaam bovennatuurlijke dingen kan.
Of deze verwijzing betekend dat we ook een sequel mogen verwachten is aan te nemen, maar dat zullen we zien...
Zwolle84
Dat er zo'n ziekelijke films wordt gemaakt en die dan er zo hoog op stemmen.
Als je dit al "ziekelijk" vindt ben ik bang dat er nog een grote boze wereld op je ligt te wachten. Dit is toch allemaal behoorlijk onschuldig?
Edit: En toen zag ik dat je 22.832 films hebt gezien.
Bijzonder.
nclo
Toen ik deze avond naar de bioscoop ging, had ik voor het eerst sinds lange tijd weer zin in een specifieke film. De trailer was interessant en het concept van een man met verschillende persoonlijkheden die meisjes kidnapt voelt een beetje over de top aan, maar had potentie in zich om op een makkelijke manier het horrorgenre een nieuwe knik te geven. Het eerste kwartier voelde goed aan. Geen langdradige intro, maar je wordt gelijk in de kern van de film geslingerd. Ik hou van duidelijkheid, in welke kunstvorm dan ook. Helaas wist de film dit uitstekende niveau niet vast te houden en naarmate de film vorderde begon het steeds meer als een standaard horror-blockbuster te voelen. Met een moordenaar en een slachtoffer die wij in de Hollywoodgeschiedenis te vaak zijn tegengekomen om het nog interessant te vinden. Zo jammer, want de identiteitencrisis waar Kevin aan zou moeten lijden en zijn angst voor de samenleving zou dat cliché juist moeten verbreken. Het was geen onaangename zitting, maar ik had wel iets meer verwacht dan nog een verkapte slasherfilm.
Wat mij het meest tegenviel was toch wel het nogal definitieve einde. Niet definitief dat het einde niet open was, maar meer dat er dan toch een moment kwam waarop Kevin begon te moorden. Totaal niet nodig. De kracht in zijn karakter zat juist het onvoorspelbare. Je voelde de hele film een soort harde, onrustige spanning rond zijn persoon hangen, maar hij deed niets tegenover die meisjes. Hij kwam soms zelfs nog beschermend over en even dacht ik dat hij ze gevangen hield om ze te beschermen tegen de boze buitenwereld, zoals hij zichzelf probeerde te beschermen. Dat concept vond ik al veel interessanter. Daarnaast probeert de film teveel te vertellen. Die psychiater en het achtergrondverhaal van Casey hadden wat mij betreft achterwege kunnen laten. Eigenlijk alle randzaken die buiten de schuilkelder van Kevin vielen kwamen nogal storend over. De meeste intense spanning ondervond ik juist in de claustrofobische momenten tussen de meisjes en Kevin. Alleen in een ondergrondse bunker met een geestesziek persoon waar niemand je kan horen. Een soort kat-en-muis spel waar de kijker bijna gelooft dat hij of zij eraan deelneemt. Misschien niet super origineel maar het werkt wel. Nu voelt er teveel prikkels vanuit de buitenwereld. De uitleg over de verschillende persoonlijkheden van Kevin was soms nuttig, maar vaak storend omdat je het gevoel hebt dat de regisseur te incapabel is om dit in een goed verhaal naar buiten te laten brengen en het je daarom moet uitleggen. De flashbacks verstoren soms het verhaal en kwamen nogal ongepast over.
Daarnaast ben ik nogal verward over de rol die de film op zich wil nemen. Is dit een horrorfilm? Daarvoor ervoer ik toch te weinig spanning. Is het een psychologische thriller? Dan begrijp ik het keiharde einde niet en door de brute moorden valt elke vorm van psychologie juist weg.
Een pluspunt is toch wel McAvoys uitstekende acteerwerk. Soms verbleekten de overige karakters zo bij zijn performance dat dit leek op een presentatie van zijn kunsten. Vergelijkbaar met een gitarist die aan het einde van een voorstelling nog een 10 minuten lange solo eruit gooit. Dat je alleen al met een simpele blik een heel publiek kan moveren is toch wel klasse.
Ondanks dat is allemaal net niet omdat er te moeilijk werd gedacht. Less is more en Night Shyamalan had iets meer less dan more mogen gebruiken.
Rimmshot
Dikker aanrader als je een fan bent van Sixth sense/ Unbreakable/The village. Zeker kijken.
Donucius
Prima film als je de trailer niet hebt gezien, want die laat teveel van de beste scenes zien.
Acteerwerk is prima, verhaal een beetje standaard en niet echt verrassend.
De film doet teveel zijn best om een psyho-thriller zijn, wat voor het overgrote deel van de film niet lukt. Van horror is geen sprake.
Richting het einde een aardige en welkome twist. Maar over het algemeen was de film een beetje 'te braaf'. Er zat veel potentie in het verhaal en het psychologische deel, maar de uitwerking en uitbeelding konden dit echter niet overtuigend waar maken.
Jammer, want er had veel meer in gezeten.
Nienke1981
Mijn vriend en ik vonden deze film geweldig. Oke, er zijn een paar puntjes die anders gekund hadden, maar James McAvoy speelt de verschillende persoonlijkheden erg goed en de spanning zat er goed in. Er zit ook humor in de film, vooral in de eerste helft.
Op het eind werd het wat minder realistisch, wat ik jammer vond.
chrisace
gister naar deze film geweest moet zeggen was een erg goed geacteerde film door James McAvoy
wat kan die goed spelen zeg !! maar verder mmmmjaa was wel leuke film alleen altijd weer die gillende keuken meiden in de onderbroek ow ow ow op een geven moment had ik het wel gezien
toch wel aardig vermaakt !!1 gr chrisace geef drie sterren

Trade
Misdaad / Drama, 2007

10 Rillington Place
Biografie / Misdaad, 1971
kindermishandelingontvoeringvervolgpsychopathische moordenaarbloedvergietenstalkingtienermeisjebloedgeweldsuperkrachtgeestesziektemultiple personalitytraumatic childhood dissociative identity disordereastrail 177 universeeastrail 177eastrail 177 trilogyunbreakable collection