Split (2016)
Met onder meer: James McAvoy, Anya Taylor-Joy en Betty Buckley
Releasedatum: 19 januari 2017
Bekijk via SkyShowtime
Plot Split
"Kevin has 23 distinct personalities. The 24th is about to be unleashed."
Hoewel Kevin 23 persoonlijkheden kent die zijn vertrouwde psychiater Dr. Fletcher heeft aangetoond, bezit hij er nog een die op het punt staat zich te ontwikkelen en alle andere over te nemen. Wanneer drie tienermeisjes zijn ontvoerd, komt het aan tot een gevecht om te overleven tussen de verschillende persoonlijkheden die in Kevin schuil gaan, alsmede voor iedereen die zich om hem heen bevinden.
- Trailer (YouTube)
Mr. Benoit
Hannah
Academic Moderator
Bij M. Night Shyamalan:
Zomaar vanuit het niets de trailer van nieuwe Shyamalan:
SPLIT eerste trailer - YouTube
Split (2017) - imdb.com - vanaf 2 februari in de bioscoop
EDIT: release vervroegd naar 19 januari 2017
mcdaktari
Dit lijkt me toch weer een hele goeie film te worden van M. Night Shyamalan.
Ik ben ook wel een liefhebber van zijn werk. En als ik dat zo links en rechts lees zijn er toch ook heel veel die er niet zo dol op zijn, maar vanaf The Sixth Sense, was ik toch wel nieuwsgierig naar zijn andere films. Ik heb ze tot nu toe allemaal gezien op zijn eerste 2 films na, en de meeste bevielen mij heel goed.
Daarom kijk ik ook nu weer uit naar z'n laatste "Split". Maar dat word nog ff geduld hebben.
Donkerwoud
Na het meer dan behoorlijke 'The Visit' moet ik zeggen dat hij weer wat interessanter wordt. James McAvoy is ook lekker op dreef in de trailer.
John Milton
Inderdaad zeg. Je verwacht het niet...
The Visit moet ik trouwens nog even checken, was er nog niet van gekomen. 2 februari gaan American Honey en The Founder trouwens ook in premiere. Die eerste gaat wél voor
Zwolle84
Leuke trailer en vooral erg leuk dat Shyamalan wederom een luchtige film lijkt af te leveren nadat hij zichzelf met The Visit heeft hervonden
TornadoEF5
Het zou wel grappig beginnen worden dat nadat zijn films na The Sixth Sense steeds slechter en slechter werden, hij nu de andere beweging lijkt te maken. Zal de volgende film steeds beter worden dan zijn vorige?
Nick Theunis
Eerste reviews zijn binnen
: Guardian, THR, Screencrush, Collider
maurice32
Wist niet dat meneer Shyamalan alweer met met een nieuwe film bezig was , trailer ziet er goed uit , ben benieuwd .Hopelijk wel beter dan the visit , vond ik niet zo geweldig .
Jeilloc
Toffe trailer. Ben benieuwd naar de cast. Anya Taylor-Joy (<3) vond ik erg goed acteren in The Witch en Morgan. Hayley Lu Richardson ken ik alleen van TV series. En James McAvoy en Betty Buckley ken ik niet echt goed, dus daar kan ik niet echt over oordelen.
mcdaktari
Ergens wel jammer dat het zo'n lange trailer is, want die veraad toch best wel enkele dingen. Dus als je echt verrast wilt worden, laat de trailer dan achterwegen. Ik kon het niet laten om de trailer te kijken
Zwolle84
Bij Pathé laten ze je weinig keus. Heb dit weekend drie zeer uiteenlopende films gezien en bij alle drie vertoonden ze deze trailer.
TZ1984
Ik zal zaterdag 4 februari a.s. met mijn broertje naar deze film; ben - als zeer doorgewinterde horror-/thrillerfanaat - erg benieuwd!! Zin in!! Kanniewachtentot4februari
O god, een nieuwe Shyamalan. Ik heb bij zijn films na Signs (2002, 15 jaar terug dus) alleen nog maar hele vette onvoldoendes aan zijn films gegeven, zonder uitzondering. The Sixth Sense was briljant, Signs vrij goed en al zijn andere werk is afschuwelijk. Deze Split zal ik dus vermoedelijk ook wel later dit jaar een 1* geven ofzo. Al hoop ik dat die man zich eens herpakt en wat goeds aflevert.
Zwolle84
The Village was niets minder dan een meesterwerk IMO. En Lady in the Water een erg fijn sprookje, The Visit een fijne return to form.
Wel grappig hoe het bij Shyamalan altijd weer op z'n back catalogue uitdraait. Die man komt nooit meer van z'n verleden af.
Die man kan makkelijk van zijn verleden af komen, als hij eens weer een nieuwe topfilm maakt. De titels die jij noemt beschouw ik echt als poep van de filmbranche. Echt afschuwelijk slecht.
Klik voor de gein eens zijn regisseurspagina op MM aan en ga met je muis over de titels en scores heen. Al zijn films na Signs scoren ruim onder de 3,00 (en dat is al mager) gemiddeld.
Zwolle84
Blijkbaar niet, want als hij dat doet scoort hij onder de 3,00.
Omdat het bagger is ja. Dat wordt gewoon beoordeeld, Shyamalan of niet.
Cygor
Shyamalan is back, en hoe.
Zeer sterke film die het moet hebben van de geweldige acteerprestatie van James McAvoy.
De spannig was voor mij zeer voelbaar en het verhaal heeft meerde lagen.
Mensen die bekend zijn met het vroegere werk van Shymalan krijgen op het laatst nog een leuke twist.
coumi
Hoewel hij de laatste jaren flinke missers heeft gefabriceerd(u weet wel, dat meisje in het water, dat familie Smith misbaksel en als dieptepunt die afschuwelijke kinderfilm wiens titel ik uit mijn geheugen hebt gewist), blijft Night me als filmmaker dermate intrigeren dat ik hedenmorgen naar Pathé ben getrokken om daar zijn nieuwste te aanschouwen. Eindoordeel hiervan: heel redelijk, echter niet zonder mankementen, wat in feite zijn vloek is, want na The Sixth Sense, Signs en Unbreakable(waar in Split trouwens in de laatste minuut nog een grappige, doch onnodige verwijzing naar is) , ligt de lat erg hoog voor deze man.
Split is vooral de film van McAvoy geworden, die meer dan Night er voor zorgt dat dit spannende ontvoeringsverhaal ook nog enigszins binnen de grenzen van het geloofwaardige blijft. Een moeilijke, bijna onmogelijke rol voor McAvoy(hij lijkt hier op een kruising van Max Cady en een op hol geslagen Wolverine), maar hij komt er goed mee weg. De andere hoofdrolspeelster, mevrouw Taylor-Joy, oogt wat wezenloos en kan m.i. nog wel wat acteerlesjes gebruiken, maar dat mag de pret niet drukken. Night zelf doet zijn ding naar behoren(wel jammer dat de kenmerkende traagheid hier niet altijd effectief werkt) en geeft ons weer hoop voor zijn toekomst. En dat is goed zo.
Donkerwoud
En dan tot slot een oscar? Maar iets zegt mij dat hij vast weer eens een miskleun maakt als hij opnieuw een pretproject aangaat met een goedbetaalde acteur ofzo.
John Milton
Ik ben in ieder geval overgehaald hem weer het voordeel van de twijfel te geven. Soms vinden mensen zich na een gat opnieuw uit. We'll see.
El ralpho
The beast is coming
Zoals ik in mijn recensie bij The Visit in 2015 ook al aangaf ben ik nooit een groot fan geweest van het werk van Shyamalan. Toch was ik door The Visit destijds aangenaam verrast geraakt. Hoewel niet echt eng, en een plot die wel heel ongeloofwaardig en bol van de toevalligheden stond, was deze titel wel effectief als het ging om het shockeren van de kijker. Mijn verwachtingen over Split waren dan ook hooggespannen. Grotendeels kwamen deze verwachtingen ook uit, al was ik op sommige fronten wel lichtelijk teleurgesteld en vind ik The Visit dan ook net wat beter.
De pluspunten zijn hier beslist het acteerwerk van McAvoy die op een hele geloofwaardige manier zijn personage(s) neerzet en de scene's met zijn psychiater die er langzaamaan achterkomt dat er iets verschrikkelijks gaande is. De spanning wordt met name in de eerste helft in een rap tempo opgebouwd en geeft de kijker dan ook pas wat rustmomenten tijdens de sessies met Kevin en Dr. Fletcher en flashbacks naar de jeugd van Casey.
Op het moment dat de gehele boel nog meer begint te escaleren wordt de film toch wel een beetje slordig op het moment dat Casey in de computerkamer opgesloten wordt waar ze gelijk toegang heeft tot alle videodagboeken van Kevin en ook al gauw sleutels vind om de deur te openen. Natuurlijk kan Kevin deze zaken over het hoofd gezien hebben, maar ik vond dit toch een beetje een gemakkelijke uitweg om het verhaal verder vooruit te duwen. Ook vond ik de scene's aan het einde waar Kevin opeens als een bezetene over het plafond kan kruipen en niet uitgeschakeld kan worden door wapenvuur, ook net iets te veel van het goede. Er kan hier dan wel een goede verklaring voor gegeven worden, voor mij ging het toch alsnog wel een stapje te ver.
Deze nadelen klinken misschien minimaal, maar het haalde voor mij het plezier toch wat naar beneden. Met name het naar voren treden van het beest kwam voor mij toch net iets te onnatuurlijk over. Ik had dan ook liever wat meer tijd doorgebracht met de overige 23 identiteiten van Kevin en vooral ook graag wat meer achtergrond gekregen over het ontstaan van zijn stoornis.
In zijn totaal is Split zeker het bezoekje aan je plaatselijke bioscoop waard want met name de eerste helft van de film is grandioos. En hoewel er in de finale dus wel wat steekjes vallen is het absoluut niet zo dat deze niet meer als een voldoende kan worden beschouwd. Behalve die cameo aan het einde tja..deze voelde toch wel heel misplaatst aan en bleek geen enkele toegevoegde waarde te hebben.
.......
Deze twee zaken staan dus met elkaar in connectie. Weet niet of je dat hieruit hebt kunnen opmaken? Omdat het dus in hetzelfde universum als Unbreakable plaats vindt. Een wereld waarin "bovennatuurlijke" zaken wel mogelijk zijn Beide momenten hebben dus zeker wel een toegevoegde waarde, alleen of je het leuk vindt is een ander verhaal. Shyamalan heeft dus een opzetje hebben gemaakt naar een nieuwe Unbreakable/Split film.
Shyamalan heeft de weg omhoog weer gevonden met the Visit en Split. Ben zelf ook wel een fan van de beste man op een paar SF uitstapjes na die inderdaad niet al te best zijn
SmackItUp
Mee eens. Twijfelde regelmatig over zijn kunnen, maar dit klinkt best interessant.
Geef hem gewoon geen gigantische budgetten voor SF films met weinig potentie.
Op dit vlak heeft hij zich gewoon al bewezen en laat hij met zijn laatste 2 films ook zien dat hij een kundig (horror/thriller) regisseur en schrijver is.
mrklm
Het begon al met het twijfelachtige, misleidende einde van The Sixth Sense: een tot dan toe ijzersterke film kreeg daardoor toch een wat teleurstellend einde. En het ging verder bergafwaarts, met The Village als absolute dieptepunt. Shyamalan heeft tevergeefs getracht uit dat diepe dal te klimmen en The Visit had in ieder geval een aantal goede momenten.
Het basisverhaal deed mij vrezen dat dit weer een film met een hoog BS-gehalte zou zijn: 23 personages in één en een verhaal over 'het beest', dat klinkt net zo stompzinnig als The Village. Maar lo and behold, Shyamalan heeft een scenario afgeleverd waarin de wetenschappelijke achtergrond van deze premisse duidelijk wordt, zonder dat het ooit belerend voelt. Dat is knap, want de materie is nogal complex en vereist veel woorden, maar door Kevins psychiater Karen Fletcher [Betty Buckley] een cruciale, actieve rol te geven in het verhaal, zijn de gesprekken tussen Kevin en en Dr Fletcher altijd suspensevol. Bovendien laat Shyamalan maar een paar van de 23 persoonlijkheden naar voren komen, waardoor het nooit een geforceerde acteursstunt wordt. En James McAvoy weet op uiterst subtiele wijze de overgang van de ene naar de andere persoonlijkheid te realiseren, waardoor de film nooit in het belachelijke valt, zelfs niet in de dramatische finale. Een originele, intelligente, maar bovenal goed geschreven horrorfilm... en die zijn de laatste tijd erg dun gezaaid.
n00r
Vond dit geen horror film wel een goede thriller. Werd nergens echt spannend maar wat een orgineel verhaal! Leuke film om te zien hoor maar je moet niet verwachten dat je een vieze spannende film gaat zien.

Lion

Trade
Misdaad / Drama, 2007

10 Rillington Place
Biografie / Misdaad, 1971
kindermishandelingontvoeringvervolgpsychopathische moordenaarbloedvergietenstalkingtienermeisjebloedgeweldsuperkrachtgeestesziektemultiple personalitytraumatic childhood dissociative identity disordereastrail 177 universeeastrail 177eastrail 177 trilogyunbreakable collection