The Evil Dead (1981)
Genre: Horror
Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror
Geregisseerd door: Sam Raimi
Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor
Releasedatum: 10 februari 1983
Plot The Evil Dead
"The ultimate experience in gruelling terror."
Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.
Ash
Sheryl
Scott
Linda
Shelly
black&white
Een van de mooiste horrorfilms ooit gemaakt.
sabsabsab
dit is pure horror met terror. als je meer van sie psychologishe horror films houd zoals rosemary's baby of the ring dan moetje deze niet nemen. hou je soms van die films zoals nighmare on elm street of hellraiser dan is deze film de perfecte keus xD
Meneer Bungel
Weet iemand misschien of de regio 1 ''Anniversary-release'' ook nog als regio 2-uitgave uit zal komen?
MovieEter
Deze zag ik voor 't eerst, gedeeltelijk dan, op een verjaardagspartijtje van een klasgenootje. We waren amper een jaar of 10 en er was een horrorfilm gehuurd die geschikt was voor kids. Toch durfden een paar jongetjes na een tijdje niet verder te kijken, waarop de moeder van dat klasgenootje de film bruut beëindigde. Heel gedoe, want we scheten allemaal bijna in onze broek maar wilde de film tòch afkijken, wat dus niet gebeurde...
Verder: uiteraard een mustsee horror!
The Evil Dead aka Evil Dead was ten tijde van zijn release een van de schokkendste horrors ooit. Al snel kreeg de lowbudget film een cultstatus en werd de weg geopend naar twee vervolgen. Eigenlijk is deel twee een soort van remake van dit eerste deel met veel meer budget. En eigenlijk is dat tweede deel ronduit leuker vanwege de betere balans tussen horror en comedy. Ook deel drie stijgt boven deze film uit. Maar toch, dit eerste deel zette de toon.
De film had een reputatie en zelfs nu, meer dan twintig jaar later, voert de enge sfeer de boventoon. Het is zeer zeker geen meesterwerk en inmiddels voelt de film behoorlijk gedateerd maar.. Nog steeds is de film origineel en bijzonder te noemen. En ondanks de laag stof is én blijft het een klassieker binnen het genre.
Heden ten dage moeten we concluderen dat de film de tand des tijds niet heel goed heeft doorstaan maar evengoed is dit een bovengemiddelde film die eigenlijk nog steeds boeit. Vergeet de hedendaagse technologie en snap dat vroeger bloed in films nu eenmaal ketchup was.
Sam Raimi heeft gelukkig, beter laat dan ooit, uiteindelijk zijn financiële succes gekregen met menige blockbuster.. Campbell raakte echter nooit meer van zijn cultstatus af..
Voor elke rechtgeaarde horror-liefhebber is deze film een aanrader. Gedateerd of niet..
Pastichio Rocker
En dat vind Campbell helemaal niet erg dat hij een b-status heeft gehouden. De films van Raimi zijn, naarmate hij succesvoller werd en grotere budgets kreeg, jammer genoeg alleen maar slechter geworden. Hij schijnt zelfs een beetje dolgedraaid te zijn, zo erg zelfs dat Danny Elfman niks meer met hem te maken wil hebben.
Tonypulp
Ongeveer 5-6 jaar geleden gekeken (Was zo rond de 10jaartjes oud) en vond hem toen wel leuk, met die kettingzaag was voor mij toen erg indrukwekkend en sommige scene's nog best wel eng.
Nu ik er aan terug denk is het meer lachwekkend, en kijk er naar uit hem binnenkort nog een keer te kijken.
Vond er echt een naar sfeertje in zitten, maar dat vind ik altijd van films met slecht geluid en beeld.
Heb het niet zo op oude films...een film afkomstig uit een jaartal onder 2003 is mij niet aan te raden, vreselijk
Die Hard,Willis
Tonypulp

Sjawel hoor.
Er komen genoeg goede films uit, misschien niet allemaal toppers maar er zit aardig wat leuks tussen.
Ik wil alleen nog wat oude horror films zien die je als horror liefhebber gezien móet hebben, die wil ik dan weer wel een kans geven.
Als iemand een paar weet die ik gezien moet hebben stuur dan even een berichtje
Danke.
Meneer Bungel
Of check de lijstjes van horrorliefhebbers alhier en vervolgens de berichten bij die films, jeroentjuhhh.
Manitobas
Misschien begreep ik de humor niet of wat dan ook, maar in ieder geval: ik vond 't niks!
Ik kan me hier wel in vinden. Zijn voor 2003 inderdaad weinig behoorlijke films gemaakt.
XxDangerousxX
Misschien begreep ik de humor niet
Het is een horror movie.
Manitobas
Als horror en komedie was 't een flop. Ik krijg het idee dat er hier mensen zijn die elke 'klassieker' klakkeloos hoog becijferen.
Dan beter An American Werewolf in London, op 't gebied van humor +horror.
XxDangerousxX
Dan beter An American Werewolf in London, op 't gebied van humor +horror.
Sowieso houdt het op als je An American Werewolf in London beter dan deze film vindt.
Ga maar snel terug naar de pagina van White Chicks if you know what I mean
orbit
- 12092 berichten
Deze film is juist een klassieker geworden, ómdat mensen hem hoog becijferen.. niet andersom
Ga maar snel terug naar de pagina van White Chicks if you know what I mean
Ja vreemd hè? Ik had ook niet verwacht dat ik om White Chicks zou kunnen lachen. Echt een verrassing.
niethie
notorious_kim
nog één van mijn favoriete horrors. Terug zo eentje waarmee ik ben opgegroeid. Ik lees hier dat mensen dit als een klassieker bestempelen. Voor mij is het dat wel, maar niet omdat iedereen daar veel punten om geeft, gewoon omdat het voor mij jeugdsentiment is, dit is de eerste horrorfilm die ik ooit zag.
Havoc
Dit is horror zoals het hoort! Na jaren uitgegroeid als een ware klassieker van het genre en terecht!
Schiedammer
Dit was vroeger de horrorfilm voor mij die ik aan iedereen moest laten zien. Vandaag eindelijk de film op dvd bekeken en ik moet zeggen dat ik de film nu aardig vond tegenvallen. Het lijkt nu meer op een goedkope B-film. Tijden veranderen dus. Ik vond nu alles er goedkoop en achterhaald uitzien. Het leuke vond ik wel dat ik mij bijna alles nog voor mij zag hoe het toen was dus het blijft voor mij wel een echte klassieker. Beeldkwaliteit dvd valt ontzettend tegen. Ik had verwacht dat ze dat voor de dvd uitgave aardig zouden oppoetsen maar dat is niet gebeurd. Het geluid is wel in een modern jasje gestopt omdat vroeger de film alleen een monotrack bevatte is er nu ook een 5.1 en dts track op de dvd die jammer genoeg ook niet echt goed klinkt. Maar alles bijelkaar geef ik de film toch 3* en dat komt puur door de nostalgie die je krijgt als je de film bekijkt.
Pastichio Rocker
De film is ook een goedkope b-film. Destijds voor een appel en een ei gemaakt. Maar wel een klassiekert!
Drekskiebel
spannend, gore, goed tempo. Deze film bracht een revolutie teweeg. Sommige B-films zijn juweeltjes (Het gaat uiteindelijk om het effect en indruk die film achterlaat)
Deze hoort bij het rijtje TCM, Poltergeist, The Excorsist thuis
Dus horrorfilmtop 100 allertijden en dan bij de eerste 10
mayhemblik
Klassieker, ik denk dat ik hem ongeveer 80 x heb gezien en hij blijft in mijn ogen geweldig.
Ongelofelijk dat Sam Raimi nog maar 22 was toen deze film uitkwam.
Laatst liet ik hem aan mijn nichtje zien en ik dacht ''dat wordt huilen geblazen''.
Niets is minder waar, zij en haar vriendinnetje lachten zich een kriek.
Wat een trage kut film oom Hassum, ongelofelijk toch?

Evil Dead Rise

1992

Evil Dead II
1987

CTHULHU FHTAGN: De tien beste kosmische horrorfilms

Bruce Campbell geeft update over 'The Evil Dead: 'De franchise blijkt nog steeds geld op te leveren'

Vierde deel 'Evil Dead'-franchise in de maak

The Exorcist
Horror, 1973

Once Were Warriors
Drama, 1994
vals beschuldigdaudio tapeaggressionlog cabinchain sawgiant plant lodgevriendenstop motionstop motion (some scenes)zombiecultfilmkwaadaardigoccultismebook of the dead necronomicondemonic possessionaggressive