• 9.381.114 stemmen

The Evil Dead (1981)

Horror | 85 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror

Geregisseerd door: Sam Raimi

Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor

Releasedatum: 10 februari 1983

Plot The Evil Dead

"The ultimate experience in gruelling terror."

Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

wat vond je dan precies slechts aan het camera werk?

kun je een voorbeeld noemen?

*insert random scene*.

Alles zag er uit alsof een paar scholieren met een camera het bos in waren gedoken. Op zich niet erg als je de cultwaarde er van leuk vindt, maar dat heb ik zelf niet zo.

En dan die montage...mijn hemel wat erg.

Tuurlijk is het ultra-lowbudget, en het zal best creatief zijn naar productiemaatstaven wat ze gedaan hebben met zo weinig geld, maar ik heb daar als kijker niet echt heel veel aan natuurlijk.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

ik vond juist dat er heel erg gave camera trucs in zaten.

bijv die scene dat de camera vanuit het plafond Ash volgt.

Je ziet Ash dan van boven lopen en elke keer passeert de camera de balken van het plafond en elke keer dat de camera dat doet, hoor je een geluidje.

een zeer spookachtige scene.

zo waren er veel voorbeelden wat mij betreft van wellicht wat experimenteel maar juist geweldig camera werk.

Het camera werk alleen al zorgt voor die enge totaal waanzinnige freaky demonische sfeer.

enfin, smaken verschillen

avatar van Halcyon

Halcyon

Ook de scènes waarbij de camera door het bos wiebelt - de illusie wekkend dat het bos tot leven komt - getuigen wat mij betreft van fris en vernieuwend camerawerk.

avatar van niethie

niethie

Heeft iemand al eens de short within the woods gezien dit is een soort voorproefje van raimi voor deze film ??

avatar van Anjin

Anjin

beste horrorfilm die ik ooit gezien heb

avatar van sju

sju

kos schreef:

Ik kan de humor er ook niet echt van in zien zoals anderen dat kunnen dus dan wordt het een lastig verhaal.

Dit deel van de reeks is naar het schijnt ook de enige zonder de humor die de triologie zijn cult-status bezorgde.

Maar ik vind het ook juist fantastisch camerawerk, het verraadt al het low-budget gehalte van de film. Prima debuut lijkt me, dat een hoop (horror)films beïnvloedde...

Het eerste deel van de film is wel duidelijk de sterkste, daar wordt een knappe spanning gecreëerd (door met name het camerawerk). In het tweede deel voelen de special effects nogal gedateerd aan en is het vooral "gore" troef...

Ik ben geen liefhebber van het genre, maar wel degelijk een terechte klassieke status. 3,5*

avatar van Scarecrow

Scarecrow

Leuke film. Wordt nooit egt angstaanjagend eng, maar zitten wel flink was schrikmomenten in, de nodige (en soms sterk overdreven) gore en enkele mooi gemaakte "zombies".

Het verhaal is niet zoveel bijzonders (stel tieners in een huisje dat doden oproept... natuurlijk met de nodige bloederige gevolgen) maar daar gaat het ook niet echt om. Het is meer de fantastische uitwerking van de film. Donkere settings, een krakmikkig huisje, enge bossen, vieze boze zombies, bloederige acties (een bosverkrachtingscene) etc.

Alhoewel de film lowbudget was, en dit ook wel deels te zien is, komt dit de film alleen maar ten goede. Deze nu vrij oude film moet het hebben van ouderwetse gore, zoals spaghetti darmen en geschminckte gezichten. Dit ziet er allemaal fantastisch en niet eens zo nep en goedkoop als ik nu omschrijf uit. De zombies zijn eng en gevaarlijk in de film, maar vooral demonisch: eng gelacht, vreselijke grijnzen op hun gezicht, uitspuitend bloed... (vergelijk eerder met het meisje uit The Excorcist dan met Romero's zombies) zo zie je het tegenwoordig nog maar weinig.

Alhoewel in dat opzicht een fantastische film, met ook een leuke soundtrack, toch geen 4 of 5*, helaas: daarvoor is het verhaal (en einde) toch jammer genoeg iets te standaard en het acteerwerk te slecht. De film heeft afgezien van het geweldige gore en monsters. soms leuke humor, weing te bieden. Maar laat dit de pret niet drukken. 3,5*

avatar van kaztor

kaztor

Deze krijgt van mij de volle poet! Zeer sterke film.
Acteerwerk is weliswaar beroerd, maar daar gaat het niet om.
Waar het hier om gaat is dat de onnozelheid juist is zoals het bedoelt was. Verder komen er doodenge scenes en dingen in voor (die vage tekening, het bankje bij de veranda, de klok die opeens met de klepel opzij stilstaat op 10 voor 6, de verkrachtingsscene in het bos... En dan dat boek en dat mes! Brrr...) Ook de gore is niet van de lucht: Het wordt allemaal zeer expliciet in beeld gebracht. Absoluut een van DE horror-klassiekers!

avatar van Wesley15

Wesley15

Geweldige film staat idd in me top 10 !!

klute89

Goede en zenuwslopende horror, alle gore scenes volgen elkaar in snel tempo op als de film op stoom is, dat is eigenlijk al naar 10 minuten a een kwartiertje Evil dead is een goede film maar eigenlijk niet zo grappig als zijn opvolger evil dead 2, want die is af en toe echt bizar grappig

avatar van AVM

AVM

Het bewijs dat je ook met het budget van een schoenendood, een heel goede en spannende film kan maken. Het acteren is niet briljant, soms over the top, vooral in 1 van de scenes als een actrice het uitschreeuwt dat de Band recorder waarmee de boze machten worden opgeroepen , moeten worden uitgezet. EEEEEEEEHHHH Make it Stop. Om maar een voorbeeld te noemen. Maar de spanning de voor die tijd heftige effecten ,maken het tot een sublieme Horror klassieker.

avatar van lesamurai

lesamurai

The Evil Dead,

Een meesterlijke film en is echter zo nep gemaakt zodat ie echt overkomt wat natuurlijk weer onder het cultgenrevalt of horrorcrap. Leuk om in je collectie te hebben maar is zeker geen topper.

ik geef deze film 3 sterren

klute89

Een leuke scene is de scene als het boek in het vuur is en de 'zombies' muteren, op dat moment lijkt het net allemaal klei animatie, als het dat al niet is?

avatar van Erwinner

Erwinner

Waarschijnlijk wel ja

klute89

Dat het fake is valt in iedergeval direct op. Maar dat drukt kwaliteit van de film niet

avatar van lesamurai

lesamurai

klute89 schreef:

De cult/horror/trash en grindhouse look komt hierdoor juist nog meer naar voren en maakt het alleen origineler, experimenteler en maakt het een ware een tijdloze klassieker.

dat is waar.

avatar van candymancandyman

candymancandyman

cult cult en nog eens cult. ook al zijn de fx niet meer van deze tijd en vliegt de uitgekauwde bloemkool rond je oren.dit is natuurlijk wel de klassieker onder de gore-zombie movies van de jaren 80.voor een paar dollar gemaakt met een miljoenenopbrengst. toen ik hem voor het eerst zag in '81 was deze film toch wel lekker over the top en vernieuwend. dit was nog nooit vertoond. iedereen sprak erover.beter dan deel 2 en 3.vele schrikmomenten, gore, zieke misvormde stemmen en geluiden.lekker duivels, creepy sfeertje en een geweldig spelende campbell.een heerlijke loser-held figuur.een trendsetter deze film. ben benieuwd naar de remake. 4.5 ster.

mikey

Is de VHS cover eigelijk niet leuker? Man-kettingzaag en 2 klauwen. Ik bedoel hij is daar beter om bekend en geeft ook beter de 'hel' van deze film.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

mikey schreef:

Dit is de originele poster van de film.

avatar van Reinbo

Pastichio Rocker schreef:

Dit is de originele poster van de film.

Volgens mij niet. Ik heb deze nooit zien hangen in de vitrines van de bios.

Dit is de originele die in 1981 bij de bios hing.

klute89

Volgens mij niet. Ik heb deze nooit zien hangen in de vitrines van de bios.

Dit is de originele die in 1981 bij de bios hing.

Die poster ziet er eigenlijk wel beter uit.

mikey

Yup, dat is de juiste poster

avatar van niethie

niethie

Vond de andere mooier...

niethie schreef:

Vond de andere mooier...

Nee joh, deze geeft echt goed de sfeer van The Evil Dead weer, uiteraard die ander ook maar deze ietsjes meer.

mikey

De ander kan ik niet zo goed plaatsen. Ik zag hem voor het eerst enkele jaren terug. Ik begrijp het beeld (van de vrouw met die arm) ook niet helemaal.

De kwaliteit van deze is alleen nogal slecht.

mikey schreef:

Dat met die arm is uit een scene in de film zelf waarbij een van de vrouwen uit het graf opstaat

mikey

Eeeeh?? Ja maar dat was een vrouw die die arme man aanviel. In die poster valt een mannenarm een vrouw aan. Lekker nivootje weer.