The Evil Dead (1981)
Genre: Horror
Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror
Geregisseerd door: Sam Raimi
Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor
Releasedatum: 10 februari 1983
Plot The Evil Dead
"The ultimate experience in gruelling terror."
Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.
Ash
Sheryl
Scott
Linda
Shelly
otherfool
Ik loop een half jaartje achter, dit is nieuw voor mij.
Deze Evil Dead is een geinig komisch horrorfilmpje die Campbell een levenslange cultstatus heeft gegeven. 3*.
666south park
een 5,0 voor deze goede grapppige en beetje enge film zeg
ik heb me heel erg vermaakt in deze film kep erg gelachen
en vroeger vond ik hem zeer eng egt leuke film deze mag in de top
davy_p
deze cult klassieker uit 81 is gevuld met heel wat gore scenes. vandaag de dag komt het mss wat lachwekkend over maar dit werd 25 jaar geleden op de befaamde video-nasties lijst gezet. low budget maar in zn genre door de jaren heen uitgegroeid tot een ware klassieker. dit vraagt spijtig genoeg weer om een remake...spijtig
Waku
Het "were gonna gat you"galm nog na lang in je hoofd.
Een paar flinke takken als verkrachter!!!!
Groen bloed en weerzinwekkende mismaakte slachtoffers.
Het zijn maar een paar ingredienten van een uiterst succesvolle horrormet een vleugje humor.
Topper!!
4,5
Halcyon
The Evil Dead is wat je noemt een volbloed horrorfilm. En ja, dat mag je letterlijk opnemen. Als kijker krijg je amper de tijd om de film rustig aan te vatten, want regisseur Sam Raimi beukt er al van in het begin met een hels tempo op los, om je niet meer los te laten tot aan de eindgeneriek.
Bijzonder hierbij is de erg frisse en energieke manier van filmen, die met inventieve camerastandpunten een aparte sfeer aan de film weet mee te geven. The Evil Dead doet met momenten aan Carrie denken, omdat ook daar de artistieke cameravoering een sleutelrol speelt in de spanningsopbouw van de film. Een spanningsopbouw die trouwens perfect ondersteund wordt door de muziek en de angstaanjagende achtergrondgeluiden. Dit alles geeft de film zo’n goeie ouderwetse griezelsfeer mee. Een bos is nog nooit zo angstaanjagend geweest als in The Evil Dead (The Blair Witch Project even buiten beschouwing gelaten)!
Alsof dit nog niet volstaat, word je ook nog eens getrakteerd op een gorefest met effecten die staan als een huis. Het verhaal hierbij, gebaseerd op de verhalen rond het Necronomicon van H. P. Lovecraft, is natuurlijk erg simpel, maar daar draait het uiteindelijk niet om. Alles draait om angst, spanning, sfeer en smeerlapperij; en daar slaagt The Evil Dead met verve in. Met recht een klassieker!
Dennis Evahi
..."we're gonna get you, we're gonna get you..hihihihhihi" ...dat idee met die klok vind ik goed gedaan, behoorlijk eng wel. Dat bos met die grijpgrage takken is ook griezelig. Het is niet mijn favoriete genre film maar ik vind deze wel erg grappig ergens...(en ook wel eng)
***-sterren
orbit
- 12092 berichten
pareltje in het genre! memorabele scènes en Campbell is god
forelli
inderdaad ja, er komt dit jaar een remake uit geregiseerd door Sam Raimi die o.a. spider-man 12 en 3 maakte, ik vind dit best een aardig deeltje maar de 2e is wel een stuk beter, door het huisje dat midden in het grote bos staat geeft al een creepy sfeertje.
georg123
wanneer komt hij precies uit ?
as
Zombie Crew
en ik hoef niet dat ze Sean William Scott(stifler American Pie) als Ash casten!!! Wie weet ik niet maar hem niet
Ubervette film, coole effects voor dei tijd
If chins could kill, boek van Bruce Campbell is leuke aanrader
Mmmartijn
Super Film! De volle 5 punten als het om horror gaat Cool geluid, effects en muziek wat wil je nog meer van horror. Zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt.
Halcyon
Wat een debiele Nederlandse titel, "Ga Niet Alleen!"
Was ik ook net aan het denken toen ik de film tussen de update-lijst zag staan
Die NL titels hier slaan vaak nergens op. Meestal ken ik de films uit die tijd onder de originele titel. Wellicht dat Vlaanderen ze zo uitbracht; die hielden wat langer de nederlandse titels.
forelli
Op imdb staat dat er dit jaar een remake van komt, weet iemand hier al iets vanaf?
georg123
weet iemand wat het voor een film word wie de hoofdpersoon in de film word en waar kan je nog meer informatie vinden??
Skrean
The ultimate horror.
Bruce campbell is the ultimate horror hero.
Ook leuk...
Regiseur sam raimi van de spiderman reeks laat zijn auto in alle films voorbij komen. En laat bruce campbell in elke sam raimi film een klein rolletje spelen.
Geweldige mensen van de filmbusiness.
4.5 sterren
5 sterren voor de erg mooie en spannende horror.
en bruce is super goed.
dr channard
Toffe, leuke, bloederige, spannende, prachtige,mooi camerawerkende, overtreffende, over the toppende, prachtig acterende, vettige, grappige,angstaanjagende horrorfilm met één van de beste scenes ter wereld die ik ooit heb gezien (boom)
Heil Evil Dead 5*
mikoz
Toch even verhoogd naar 2* mijn vorige stem was een beetje extreem en gaat tegendraads met mijn horrorvoorkeur. Toch blijf ik erbij dat er veel minpunten zijn zo zagen de zombi's er toch niet uit.
Wel is het natuurlijk een klassieker die leuke scenes met zich meebrengt.
Maar het blijft een onvoldoende.
mikoz
B-acteurs met 2 kilo schmink dan die bij elke beweging veranderen alsof het klei-poppen zijn dan ?
mikey
Kleipoppen? ze waren toch best snel? en het exorcist meisje is toch ook geen zombie?
mikoz
Och Zombie , een oude toverspreuk.. als de film me niet zo boeit , boeit de exacte afkomst me ook niet zo en dat was bij deze film toch nog lachwekkend ook
mikey
In dat geval zijn de meeste horrorfilms lachwekkend en puberaal. Uh-oh wat erg.. dat realiseer ik me nu pas..

Evil Dead Rise

1992

Evil Dead II
1987

CTHULHU FHTAGN: De tien beste kosmische horrorfilms

Bruce Campbell geeft update over 'The Evil Dead: 'De franchise blijkt nog steeds geld op te leveren'

Vierde deel 'Evil Dead'-franchise in de maak

The Exorcist
Horror, 1973

Once Were Warriors
Drama, 1994
vals beschuldigdaudio tapeaggressionlog cabinchain sawgiant plant lodgevriendenstop motionstop motion (some scenes)zombiecultfilmkwaadaardigoccultismebook of the dead necronomicondemonic possessionaggressive