Moon (2009)
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 15 oktober 2009
Bekijk via HBO Max
Plot Moon
"The last place you'd ever expect to find yourself."
Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) leeft al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan, heeft amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve door een defecte satelliet. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Twee weken voordat hij naar Aarde mag terugkeren krijgt Sam gezondheidsproblemen waardoor hij een bijna fataal ongeluk krijgt. Als hij hiervan herstelt krijgt hij zeer onverwachts bezoek. Samen met de bezoeker doet Sam een grote ontdekking.
Sam Bell
Overmeyers
Technician
Sam Bell Clone (double)
Thomas83
Eigenlijk wel helemaal wat ik er van verwacht had. Visueel prachtig met goed verzorgd camerawerk, belichting en montage en ook een erg mooie art-direction en design. Ze hebben wel echt met maximale uit het budget gehaald zeg, ongelofelijk. De buitenscènes op de maan vond ik dan weer niet zo goed als in sommige recensies werd gesteld, maar ook deze waren erg prettig om te zien.
Clint Mansell levert weer een fantastische score af, en de film barst van de sfeer en spanning. Aardig ook is hoe het een vrij kleine film is gebleven, met veel focus op die genoemde sfeer en Sam Rockwell, die ik na misschien wel een klein aanloopje overtuigend vind spelen. Gerty vond ik erg grappig en tegelijk ook een beetje deprimerend met die smiley steeds. In tegenstelling tot veel anderen vond ik de keuze om Kevin Spacey zijn stem te laten doen prima werken.
Ook prijzenswaardig is het toch nog best verrassende plot. Voor mij althans. Het wordt ook op een manier verteld waaruit blijkt dat de kijker serieus wordt genomen. Er wordt niks voorgekauwd, en ik vond het gegoochel met chronologie hier wel echt wat bijdragen. De meer dramatische momenten doen goed hun werk zonder flauw aan te voelen. Het verhaal kent misschien wat veel twists, maar ik vond die allemaal goed uitpakken, waaronder de grote dat Sam een kloon blijkt.. Het einde is toch best stijlvol. De film kijkt misschien niet elk moment even lekker weg, maar dat is bepaald geen schande in een film waarin de cast zo enorm klein is en er ook amper van locatie wordt gewisseld. 4.0*.
HASCH
Niet zo spectaculair als verwacht, maar goed genoeg om rustig uit te kijken. Had graag gezien dat het eind iets verder werd doorgetrokken.
Co Jackso
- 21924 berichten
Een uitstekend debuut van Duncan Jones. Prachtige beelden, sterk acteerwerk en een unieke setting vormen de ingrediënten van deze geweldige karakterstudie. Natuurlijk het einde is voorspelbaar, en het verhaal is ook niet al te origineel, maar het karakter Sam Bell is interessant genoeg om de film te dragen en dat is uiteindelijk cruciaal.
Corcicus
Een tikkeltje overroepen, deze Moon.
Er gebeurt namelijk de hele tijd geen zak en slechts één smoelwerk gedurende 100min begint ook te vervelen na een tijdje. Het einde was dan nog eens aan de wazige kant op de koop toe. Niet erg speciaal.
93.9
Vraag me af hoe wilden ze laten lijken dat die nieuwe tot leven gewekte kloon een ongeluk met die ruimtewagen heeft gehad.
Visueel een prachtige film en een erg sterke Rockwell in de hoofdrol. Qua thriller elementen had de film beter kunnen uitpakken, maar als drama erg geslaagd en vooral ook erg interessant. De rol van Spacey vond ik zelf eigenlijk niet storend, lijkt me eerder zeiken om het zeiken van een aantal mensen hier.
(verwijderd)
Qua thriller elementen had de film beter kunnen uitpakken, ...
Hoe?
Gewoon, de film is verder niet spannend of zo. Ik had eigenlijk verwacht dat Gerty niet zo vriendelijk zou blijven.
(verwijderd)
Je geeft geen antwoord op mijn zeer korte vraag.
Dus nogmaals.
Wat had de filmmaker moeten doen om de film spannender te maken, volgens jou?
Gerty, onbetrouwbaar maken, lijkt mij geen optie, want dan verloopt 't helemaal volgens de 'HAL' verwachting en zal iedereen na afloop zeggen dat het zo flauw was.
Zeriel
Dit is juist een van de sterke punten van de film. Je verwacht een soort HAL, maar Gerty blijkt een vrij sympathieke robot, of iig behulpzaam. Wat dan weer cruciaal is voor de ontwikkelingen in de film.
Ik vond de film erg spannend, maar niet op een bombastische manier. J moet je alleeen verplaatsen in de situatie van de protagonist.
AC1
Visueel een prachtige film 3,5*
Een mooi decor maar de cinematografie zelf was wel heel matjes, hoor. Het was niet bepaald inventief, speciaal, vertellend, stimulerend of sensorisch maar eerder gewoon en saai zoals het leven op de maanbasis.
Je geeft geen antwoord op mijn zeer korte vraag.
Dus nogmaals.
Wat had de filmmaker moeten doen om de film spannender te maken, volgens jou?
Gerty, onbetrouwbaar maken, lijkt mij geen optie, want dat verloopt 't helemaal volgens de 'HAL' verwachting en zal iedereen na afloop zeggen dat het zo flauw was.
Dan verschillen we van mening, want ik had juist een soort van HAL situatie verwacht, maar dan wat toegankelijker dan 2001.
Toch mis je net even dat beetje spanning in de situatie. Wat is er precies zo spannend voor jou aan de film? Ik zat nou niet op het puntje van mijn stoel omdat ze een race tegen de klok hadden met die reddingsploeg. De mysterie werd er ook al snel uit gehaald met dat kloon gebeuren, dus daar lag de spanning ook niet meer in.
Wat mij betreft vind ik het als drama een meer geslaagde film, de emoties die verteld werden in de film. Ik schrok eigenlijk ook na afloop toen ik hier op MM kwam en thriller als eerste genre aanduiding zag staan, daar ben ik het echt totaal mee oneens.
En gelukkig maar
Maar ik bedoel dan ook meer de art direction, die ik wel prachtig vindt. Mooie interieuren. Dat het camerawerk niet innovatief is vind ik dan ook geen ramp, dat loopt verder wel op 1 lijn met de film zoals je zelf zeg.
(verwijderd)
Dan verschillen we van mening,
Gelukkig wel.
Ik vind het een meesterlijke zet van Duncan Jones dat ie inderdaad die suggestie wekt en uiteindelijk mij heerlijk pootje licht, waardoor ik plat op mijn domme verwachtingsvolle bek ga. Heerlijk.
(verwijderd)
Wat wel het gevolg heeft dat de film een beetje soft wordt
Nee, het gevolg is dat jij hem niet in het vooraf gedacht hokje (thriller?) kan plaatsen. Ik vind het woord "soft" ook helemaal niet van toepassing. Ik zou eerder zeggen dat Moon een diep filosofische film is in een SciFi jasje.
Laat ik voorop stellen dat ik eigenlijk ook niet van een thriller uit ging(zag het na afloop pas hier op MM staan), maar de opbouw in de film leek er wel naar toe te streven(Gerty leek samen te spannen met de mensen op aarde, gezien die live-verbinding). Dat het echter anders uitpakt is iets wat je in de film niet ziet aankomen en toch een lichte teleurstelling is. Ligt verder niet aan het in hokjes plaatsen van films.
Zeriel
Het spannende eraan is dat ik me voorstel in dezelfde situatie te zitten als de protagonist; alleen op op de Maan; in de veronderstelling dat ik na 3 jaar naar huis ga; tot er een kloon van mij opduikt die hetzelfde denkt..... en langzaam de bizarre werkelijkheid tot je doordringt. Je werd geacht dood te zijn, maar omdat je nog leeft wordt er een "onderhoudsploeg" naar de Maan gestuurd om je te vermoorden....., waartegen je waarschijnlijk vrij kansloos zult zijn. Een vrij spannende situatie, wat mij betreft. Philip Dick had het kunnen verzinnen.
(verwijderd)
De spanning is volgens mij nog een paar graadjes dieper, en daarmee bedoel ik dat de Sam, die wij vanaf het begin van de film meemaken al een kloon geweest moet zijn, waardoor de vraag zich aan dient "wat het verschil is tussen de originele Sam en zijn vele klonen" en of we klonen zomaar als afval kunnen 'afdanken'?". Dat we te maken hebben met een kloon hebben we niet eens door, omdat de kloon wat betreft emoties, herinneringen, fantasieën, etc niet te onderscheiden is van de 'gewone mens'. Het bewijs, dat we te maken hebben met een kloon wordt geleverd door het contact met moeder aarde waar de dochter veel ouder is dan volgens Sam zou kunnen ...
Mij dunkt, een meesterlijke film!
Zeriel
Mij dunkt, een meesterlijke film!
Dat bedoel ik met ....en langzaam de bizarre werkelijkheid tot je doordringt....
(verwijderd)
Sorry hoor, maar uit jouw tekst kon ik niet opmaken dat je bedoelde wat ik beschreef.
Maar in de film kwam het niet spannend over, vooral ook omdat ze nauwelijks raar opkijken van die klonen en dat ze al snel "dikke vrienden" zijn. Blijf het niet spannend vinden, sorry
Bij spanning denk ik vooral aan opkomende/dreigende momenten, die kent de film simpelweg niet.
(verwijderd)
Dus als jij na jaren eenzaam en alleen rondspoken (werken) op de maan (of waar dan ook) op een gegeven moment jezelf tegenkomt, denk je meteen: "hé, krijg nou wat, een kloon."
Nee, Duncan Jones heeft ook dit op een zeer geloofwaardige manier uit de doeken gedaan. En laat zowel 'Sam' als de kijker in het begin in het ongewisse over de werkelijke gedaante van zijn evenbeeld. Bovendien begrijp ik jouw kritiek niet op het feit dat ze min of meer vreedzaam met elkaar omgaan. Zouden ze elkaar dood moeten slaan dan? Ze zitten immers in hetzelfde (ruimte)schuitje en zijn letterlijk uit hetzelfde hout gesneden en delen dezelfde herinneringen, emoties, passies, etc. Blijkbaar heeft Sam geen aggresieve persoonlijkheid en dus zijn klonen ook niet. De ander om zeep brengen staat bijna gelijk aan zelfdestructie. Ze zijn aan elkaar overgeleverd, ze zijn (door DNA) met elkaar verbonden en vertonen dus meer binding dan een gewone tweeling, en de krachten bundelen zal hun overlevingskansen vergroten. Het is mooi dat het allemaal zonder woorden getoond wordt, maar je moet er wel oog voor hebben, of willen hebben.
Elke verandering, zodat het volgens jouw verwachting zou verlopen, zou de film alleen maar slechter maken. Dat geloofwaardigheid ten koste gaat aan spanning neem ik voor lief, want ik krijg er een fantastisch verhaal met een filosofische diepgang voor terug.
Er zijn al zoveel films, die door de spanning te overdrijven volkomen ongeloofwaardig worden, waardoor ze wat mij betreft al helemaal niet spannend meer zijn.
Gelukkig is dit een zeldzame uitzondering.
AC1
Dat hoeft voor mij ook niet en daarom heb ik dat woord nooit gebruikt. Ik weet ook niet of het zo'n goed idee was om 'saai bestaan' met 'saai camerawerk' te combineren. Ik zat echt te kijken naar wat voor een verteller Duncan Jones is en ik vond hem er niet echt sterk uitkomen. Het camerawerk was voor mij te sober en de muziek te sentimenteel. Het was alsof het gegeven maar voor zichzelf moest spreken (de muziek even buiten beschouwing gelaten). Daar hou ik niet zo van. De ster van de film is Sam Rockwell gevolgd door het mooie jaren '70 decor. Ik had stiekem gehoopt dat de ster Duncan Jones zou zijn want dan had ik weer een nieuwe regisseur om naar uit te kijken. Op het verhaaltje heb ik niet eens zo hard gelet. Ik moet wel zeggen dat ik mij gestoord heb aan de slechte, onscherpe transfer van de Blu-ray. Zelfs 16mm ziet er beter uit! Nou goed, iedereen schijnt het weer prachtig te vinden dus wie ben ik om daartegen in te gaan. Misschien dat een tweede kijkbeurt mijn mening doet veranderen maar zo voelt het voorlopig niet aan. De film is in één keer volledig te bevatten.
....
De film is in één keer volledig te bevatten.
Gelukkig heeft Duncan Jones meer verstand van filmmaken dan ene AC1 en het is ook te prijzen dat ie beter nadenkt hoe hij een verhaal uit de doeken moet doen. Nog effe en dan had ie flitsende beelden gebruikt om saaiheid te verbeelden. Moet niet gekker worden.
Wel knap hoor dat je alle lagen die in Moon schuil gaan in één keer 'vat'.
dave
Variërend van geniaal tot banaal, om al rijmend op te treden. Want soms is dit futuristisch avontuur op alle vlakken geweldig te noemen. Zowel cinematografisch als qua acteerwerk e.d. werd ik meermaals van de stoel geblazen. Rockwell zet op zijn eentje een prachtprestatie neer. Vooral zijn latere cynische ondertoon kon ik zeer waarderen, alsook het schlemielige contrast en curieuze interactie tussen beide klonen. Gerty de robot blijft doorgaans op de achtergrond sudderen en blijkt gelukkig geen kwade plannetjes uit te stippelen, zoals zoveel machines hem dat hebben voorgedaan. Wat betreft de stem op zich ben ik van mening dat ze beter iemand anders hadden ingehuurd. De kop van Spacey is namelijk bijzonder moeilijk weg te denken tijdens gerobotiseerde declaraties.
Het verhaal op zich is redelijk boeiend, doch kent hier en daar wat flauwe inzakkingen. De speelduur is nagenoeg perfect en voorkomt evenwel eventuele verveling. De muziek is uiterst convenabel en vervoert je zonder veel moeite naar de kille, levenloze maan.
Een meer dan behoorlijke poging, met aanzienlijke kans op stemverhoging, om al rijmend af te treden.
3,50 (3,75)
TimZor
Moon weer herkeken en de 4,5 blijft staan. Morgen naar Source Code toe ben benieuwd wat Jones (de zoon van ...) daarvan gemaakt heeft
vcrrr
Zeer fraaie film. Het verhaal is niet echt. .. vrolijk, maar wel goed gevonden. Verder ook niets mis met de acteerprestaties. Visueel is alles ook in orde. Nie gek!
Dreiecke
Geniaal uitgewerkt verhaaltje. Vooral dat het eerst lijkt of Sam psychotisch raakt en dan blijkt dat er sprake is van klonen. Het zette mij even op het verkeerde been.
In het begin vroeg ik mij wel af hoe zo'n streetkid astronaut zou kunnen worden, maar later bleek dat hij niet echt astronaut was.
Het verschil tussen de verse Sam en de doorgedraaide Sam wordt trouwens erg goed vertolkt door Rockwell.
De combinatie van een tikje pijnlijke en cynische humor, het doordringen van de keiharde realiteit bij Sam en de kleine, benauwde setting maakte dat ik een verontrust onderbuikgevoel kreeg en hield. Goed gedaan. Het plot ontwikkelde zich gelijkmatig, op een manier dat het voor mij zeer boeiend bleef.
Ook dat ik blijf nadenken over de ethiek en moraal van het gegeven in deze film vind ik sterk.
En de muziek/score..... perfect!
Ik twijfel tussen 4.0 en 4.5.
Duncan Jones is een vrij nieuwe en jonge regisseur die voor mij geweldige films maakt, met elke keer een wrang vraagstuk erin met daarbij een boeiend verhaal wat goed in elkaar steekt, met voldoende emotie en humor. Hopelijk maakt hij er nog vele.
somdv
Ik vind het toch wel een 4,5. Als je van het genre houdt is het een heel erg knappe film. Zeker als het gedragen wordt door één acteur. Briljant verhaal. Een meer onderhoudende dan spannende film die blijft boeien.
Gewelig om zo ook na te denken over klonen en de waarde van mensenlevens. In het begin vermoedt je heel erg dat Gertie niet zo aardig blijft en een eigen leven leidt. Maar dat is gelukkig niet het geval. Geen opeens levende computers, gewoon een goede AI.

Mute
2018

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

Oldeuboi
Drama / Misdaad, 2003

Twelve Monkeys
Sciencefiction / Thriller, 1995
maankunstmatige intelligentiecloneisolatietoekomstdystopieruimtecloningmoon base two-hander