Genre: Komedie / Drama
Met onder meer: Romain Duris, Cécile de France en Judith Godrèche
Gesproken taal: Italiaans, Frans, Spaans, Engels, Catalaans, Deens en Duits
Releasedatum: 5 september 2002
Plot L'Auberge Espagnole
"They came from Paris, Rome, London and Berlin to… the Spanish Apartment… where a year can change a lifetime."
Na zijn studie zou de zeventwintigjarige Parijzenaar Xavier met de hulp van een vriend van zijn vader kunnen beginnen werken op het Ministerie van Financiën. Het is echter noodzakelijk dat hij daarvoor de Spaanse taal beheerst. Hij besluit dan ook om zijn laatste jaar Economie met het Erasmusprogramma door te brengen in Barcelona. Met een klein hartje, laat hij zijn vriendinnetje Martine en de huiselijke vertrouwde sfeer achter in Parijs. In Barcelona gaat hij wonen in een appartement vol Erasmusstudenten van verschillende nationaliteiten. Met hen zal Xavier gedurende één jaar moeten samen leven en studeren maar tegelijkertijd ook nieuwe ervaringen opdoen. Wanneer het jaar naar zijn einde loopt, wordt het voor Xavier toch wel erg moeilijk om terug huiswaarts te keren...
Xavier
Lars
Xavier's Mother
Juan
Brinta
Voor de mensen die het nog niet wisten. Vanaf 15 Juni 2005 in de zalen: Poupées Russes, Les (2005)
Het vervolg op deze film.
Friac
Een film die het vooral moet hebben van de ijzersterke sfeer.
Studenten in het heerlijke Barcelona: tijdens deze warme zomermaanden één van de betere films
Verder ook leuke grappen, knappe regie en een goede afwisseling binnen het verhaal.
Het vervolg ("Les Poupées Russes") is ook erg sterk, en verplichte kost voor de mensen die L'Auberge Espagnole wisten te appreciëren. Een aanrader!
Yoke
Ik heb hem gisteren gezien en idd een mooie sfeervolle grappige film. Les Poupées Russes ga ik zo snel mogelijk bekijken!
Ozarklynch
Bizar dat ik deze film zo lang heb gemeden. En dan nog wel door m'n eigen kortzichtigheid. Vraag me niet hoe het komt, maar de titel en een bepaald screenshot gaven me het gevoel te moeten gaan kijken naar een geitenwollen sokken gebeuren, compleet met zoetsappige kampvuur hits en huis-tuin-en-keuken filosofie.
Gelukkig bleek dit alles nogal mee te vallen. Die kampvuur hit zat er wel degelijk in verwerkt, maar bleek gelukkig niet meer dan één enkele scène en werd op de koop toe gepast ontsierd door gekots, en ritmisch gekletter afkomstig uit de overvolle blaas van een weer uitmuntend acterende Duris.
L'Auberge is een rasechte feel good film welke op een ongedwongen, humoristische manier de gekende beslommeringen toont die gepaard gaan met een lange afstandsrelatie, het wel en wee toont van een smeltkroes aan nationaliteiten, en dat alles geprojecteerd op het bruisende Barcelona als decor. 4*
carobo
Met school gezien ter inleiding van een project. Best leuke film, grappig en ongedwongen. Vooral al die verschillende talen door elkaar gaf een grappig effect aan het geheel.
Bovendien was het verhaal zo goed dat je niet op je horloge ging zitten kijken met het idee van goh, wanneer is het eindelijk afgelopen. 4*
Laat ik het voor de verandering dan maar een keer eens zijn met OzarkLynch.
Lekker no-worries, gezellig, fijn en lief filmpje. De mix van verschillende talen werkt altijd erg goed, ook hier weer. Leuke mengelmoes.
Hier en daar wat stereotype personages inderdaad, maar het luchtig sfeertje dat door de hele film blaast maakt dat meer dan goed. Kreeg zelf zin om een reisje Barcelona te ondernemen.
Dit soort leuke tussendoortjes kan ik altijd pruimen. Niks overdonderends, maar het filmpje palmt wel in, en laat je achter als na een verkwikkende douche. Beetje jammer van dat Radiohead gebleir ertussen soms, maar verder geen kritiek. 4*
djelle
Komaan OH, zo'n zoetsappige feelgood shit met veel standaard en clichématige uitwerkingen! Inderdaad leuk als tussendoortje maar 4 hele sterren?? Dat uitgerekend jij dat dan nog 4 sterren geeft, shame on you!
Wat is er mis met feel-good ?
De personages waren cliché, de vormgeving allerminst vond ik. Dit soort filmpjes liggen mij gewoon wel.
djelle
Er is niks mis met feelgood, alleen dacht ik niet dat dat jou ding was (vang soms al eens ongenoegen op van je over "Le Huitieme Jour" of "Iedereen Beroemd" bv)...
Wat bedoel je precies met de vormgeving? Ik herrinner me niks uitzonderlijks.
Iedereen Beroemd vind ik nu geen prototype feelgood eigenlijk. Net zo min als Le Huitième Jour. Meer van die politiek correcte sociale dramas. Maar verder heb ik genoeg feelgood tussen m'n 4.5* staan. About Love, Amemasu, Taste of Tea, Amélie ... smaakt altijd erg lekker vind ik.
En Auberge Espagnol's visuele imago is toch erg duidelijk de Mondriaanse split-screens. Daarnaast gebeurt er op montage vlak ook genoeg. Freezeframes, beelden terugspoelen, af en toe enkele filters. Visueel vond ik het een erg fris filmpje.
maxcomthrilla
Wat een prachtige film is dit zeg! Heel erg herkenbaar en een droom voor iedere student om met zo `n gezellige, veelzijdige huisgenoten door te brengen. Ik sluit mij helemaal aan bij de opmerking van Onderhond, waarbij hij refereert aan een verkwikkende douchè.
Ik krijg nu ook al spontaan zin in de zomer van 2007, dan ga ik samen met wat klasgenoten en onze vrienden en vriendinnen backpacken in Frankrijk en Spanje! Niet in hotels of kamers, maar in tentjes.
Een echte feelgood movie is dit dus, waarbij het camerawerk er goed uit ziet. Leuk al die internationale studenten die allemaal hun eigen gewoontes en tegenstellingen hebben, die Engelse natuurlijk weer met haar thee! De chaotische en charmante Italiaan, de kotsende en in het buitenland veel bier drinkende Engelsman. Echt 2 uur lang lachen geblazen, ondersteund met uitstekende muziek en prachtige vrouwen.
Xavier speelt ook een erg goede rol! Naast Tillsammans en Y Yu Mama También een heerlijke luchtige film dus met de nodige thema `s, wie kent er nog meer soortgelijke films? Bij voorkeur uit Spanje, Frankrijk, Mexico of Italië?
Intuïtief is er maar 1 cijfer voor deze prachtige parel, een *5 en natuurlijk een plaatsje in mijn TOP 10.
gerre
Feel good movie? Het hoofdpersonage loopt weg op zijn 1ste werkdag. Feel good noemen ze dat.
maxcomthrilla
Je dromen naleven is toch beter, dan weg zitten te kwellen achter een bureautje.
remorz
Aardig.
Luchtige schets van een jaar als uitwisselingsstudent in Barcelona, meer is deze film niet echt voor mij. Af en toe erg geslaagd bij bepaalde grapjes of situaties maar niet veel meer.
Nogal incoherente verhaallijn, enkele onsamenhangende scenes aan elkaar geplakt, gevuld met wel erg stereotype personages af en toe. Eigenlijk prima, zolang alles maar werkt, pakt. En dat deed het dus niet. Niet echt.
Ook het camerawerk en alle splitscreens voegden wel wat toe, maar niet altijd interessant. Wazig beeld als mensen dronken zijn bijvoorbeeld, beetje
-gevoel.
Overall toch wel goed te pruimen, maar voor mij niet de juiste toon om ergens bovenuit te steken. De vele taaltjes en cultuurverschillen zijn soms erg leuk. Bovendien een pluspunt voor Romain Duris. Die man is voor mij, vooral na De Battre Mon Qoeur, echt een fijne acteur om te volgen.
grabberke
Erg aardige film die het van zijn sfeer moet hebben. Soundtrack is ook zeer de moeite waard.
4 sterren.
meurisse
Op zich vond ik de film niet veel speciaals, wel leuk om zo even te volgen. Het begin vond ik wel goed en ook de moraal van het verhaal gaf de film (dromen naleven) nog net iets extra. 3*
Bernie
Ik vond het een goede , geen uitzonderlijke, film. Ik vond hem een zeker tristesse hebben, vooral toen het hoofdpersonage daar ronddoolde op Mont Martre. Hij had toen zo het gevoel van "my life sucks" en dat vond ik wel iets hebben.
Ja, die typische kenmerken kwamen bij de verschillende nationaliteiten goed naar voor. Vooral William was een typevoorbeeld
Bij dat shot van dronken mensen, had ik zo een raar gevoel.
Het moraal van het verhaal (dromen naleven) heeft me wel aan het denken gezet. Helaas moet je ook rekening houden met andere facetten uit de realiteit.
Geen slechte film, maar geen absolute topper. Wel de moeite waard om te bekijken en hij doet je terug snakken naar je studententijd.
Begint nogal gekunsteld en chaotisch, maar al snel weet de film de juiste toon te vinden. Grappig, melancholisch en vol rake observaties. Knap hoe de film lijkt voort te kabbelen zonder ergens over te gaan; uiteindelijk heb je als kijker na afloop toch het gevoel iets bijzonders meegemaakt te hebben.
Friac
Een verfrissende film met een ideale mengeling tussen feel-good en levensbeschouwelijke melancholie.
De film is geen grote hoogvlieger, al oogt hij erg fris (zoals hier boven reeds aangehaald werd), komen de acteurs goed uit de verf en is het verhaal heerlijk om te volgen. Echter is het zo dat de film voor mij bulkt van de sfeer, en je zin doet krijgen om meteen naar het buitenland te trekken: dat alleen al maakt de film zeer de moeite voor mij, en komt hij qua sfeerbeleving bijna op dezelfde hoogte als 'Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain' te staan.
4*, en dan dus vooral owv de heerlijke sfeer die de film oproept.
P.S.: Jammer dat opvolger 'Les Poupées Russes' nog steeds niet op dvd (nederlandstalig dan toch) is uitgebracht: een perfect tweeluik voor een melige avond.
usr14112
Wat een heerlijke film. De hele tijd met een lach op mijn mond er naar zitten kijken. Geen hoogdravend of moeilijk verhaal. Gewoon een hele leuke film. Voor ik het wist was hij afgelopen en ik vond het jammer dat het nog niet even door ging.
berrege
Heb hem niet helemaal kunnen zien, ongeveer 40 minuten voor het einde viel mijn TV uit...
Maar denk dat ik wel genoeg gezien heb om een beoordeling te kunnen geven, 3 sterren.
donnie darko
Wederom superfilm met Romain Duris in een geweldige rol en een superleuk verhaal. Franse films liggen mij echt en Duris wordt stilaan mijn lievelingsacteur. Lijkt altijd veel spontaner te acteren dan de rest.
4*. En nu op zoek naar les Poupees Russes
*Nientjah*
Leuke feelgood film met wat mij betreft niet echt geweldige humor. er zaten wat leuke scènes in maar ik vond de film te luchtig.
3 sterren.
Edelachtbare
Aardige sfeerimpressie van het Erasmus-leven. Vooral veel grappige stereotype beelden. Kwamen weer wat herinneringen boven aan mijn eigen studietijd aan de Spaanse costa.. zoals de vreselijke huisjesmelkers en de onaangepaste Engelsen. Maar geen topfilm, daarvoor te weinig diepgang (of te oppervlakkig uitgewerkte diepgang). 3*
Sportingerke
Dit is een film die ik zelf nooit zou bekeken hebben indien ik de beoordelingen hier niet had gezien. Hulde dus aan de andere MM-gebruikers
Ik heb ten zeerste van deze film genoten hoewel het verhaal niet echt veel om het lijf heeft. Zelf ben ik ook student en dus zou ik eventueel ook kunnen Erasmussen, maar na het zien van deze film ben ik niet meer zo happig
Ik ben zelf nogal op mijn privacy gesteld en om dan met 6 medestudenten in een appartement te kruipen is niet voor mij weggelegd. Toch waren bepaalde situaties ook voor mij als student erg herkenbaar en daardoor kon de film me wel boeien.
Er zijn echter te weinig leuke situaties om van deze film echt een topper te maken, al vond ik de manier van filmen bij wijlen zeer goed. Franse films - je herkent ze bijna direct door hun sfeer, muziek en filmstijl - blijven me toch aantrekken.
Shinobi
Gisteren opgenomen en vanochtend gekeken. Was wel een redelijke film over een student die te maken krijgt met het Erasmus leven, waar ik voor het eerst over had gehoord overigens.
Verder was het op zich wel een luchtige film, het werd nergens te zwaar of zo, maar de echte diepgang miste ik toch wel. Trouwens die tips die die ene lesbienne aan Xavier heeft gegeven zal ik zeker onthouden.
Vandaar 2, 5 sterren.
Baggerman
Ik ben zelf nogal op mijn privacy gesteld en om dan met 6 medestudenten in een appartement te kruipen is niet voor mij weggelegd.Geweldige film! Zeer herkenbaar voor mensen die met een Erasmus-beurs een jaartje in het buitenland hebben vertoefd.
Pracht shot die waarin Xavier en zijn vriendin (na haar bliksembezoek) afscheid van elkaar nemen!
Heel herkenbaar vond ik ook het totale gat waarin Xavier valt na terugkeer bij zijn moeder en haar karbonade thuis!
Overigens kan ik het iedereen aanraden om een stage of een jaartje in het buitenland te proberen! Voor mijzelf was dat het beste besluit dat ik ooit in mijn leven heb genomen; het heeft mijn (kijk op) het leven compleet veranderd!!!! Ik ben vooral veel positiever naar andere culturen gaan kijken en kritischer naar Nederland en haar inwoners.
Laat je niet afschrikken door deze film (het moeten delen van kamers en zoeken naar woonruimte!), soms wordt dit wel goed geregeld (in ieder geval in mijn ervaring was DAT nou juist wel goed geregeld!!!).
Ga er echter ook niet vanuit dat je school of universiteit alles in de puntjes regelt, dit valt vaak vies tegen!
roozblooz
ik vind het goed gevonden, zo een paar mensen in 1 huis met verschillende talen, alleen vond ik het een beetje saai voor gebracht
ik had meer verwacht dan dat er in het boekje stond. daarom van mij een 2.5

Casse-tête Chinois