• 9.377.249 stemmen

Met onder meer: Romain Duris, Cécile de France en Judith Godrèche

Gesproken taal: Italiaans, Frans, Spaans, Engels, Catalaans, Deens en Duits

Releasedatum: 5 september 2002

Plot L'Auberge Espagnole

"They came from Paris, Rome, London and Berlin to… the Spanish Apartment… where a year can change a lifetime."

Na zijn studie zou de zeventwintigjarige Parijzenaar Xavier met de hulp van een vriend van zijn vader kunnen beginnen werken op het Ministerie van Financiën. Het is echter noodzakelijk dat hij daarvoor de Spaanse taal beheerst. Hij besluit dan ook om zijn laatste jaar Economie met het Erasmusprogramma door te brengen in Barcelona. Met een klein hartje, laat hij zijn vriendinnetje Martine en de huiselijke vertrouwde sfeer achter in Parijs. In Barcelona gaat hij wonen in een appartement vol Erasmusstudenten van verschillende nationaliteiten. Met hen zal Xavier gedurende één jaar moeten samen leven en studeren maar tegelijkertijd ook nieuwe ervaringen opdoen. Wanneer het jaar naar zijn einde loopt, wordt het voor Xavier toch wel erg moeilijk om terug huiswaarts te keren...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Hey, een film met Audrey Tautou (Amelie). En van deze regisseur vond ik Un Air de Famille erg goed. Ben erg benieuwd.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Ik ga 'm morgen of maandag zien in de bioscoop, schijnt heel erg goed te zijn (stond in Humo, een weekblad waar ze normaal zowat alle films tot op de grond afbreken)

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Ik ben al gaan kijken (ook op basis van de recensie in Humo) en het was zeker de moeite waard. Echt veel verhaal hoef je echter niet te verwachten: gewoon een goede, kleurijke feelgood-movie. De vergelijking die Humo maakt met Together vind ik in die zin wel passend. Audrey Tautou heeft trouwens maar een (te) kleine rol in deze film

avatar van Brinta

Brinta

Ik heb hem gisteren gezien. Supermovie. Lekker straight forward. Echt geweldig.

Het verhaal speelt zich af in Barcelona. Daar ik een geweldige fan ben van die stad was dat al een pluspunt. Ook Audrey Tatou is super, maar heeft inderdaad een te kleine rol. Leuke kotsscene

avatar van hugohei

hugohei

Leuke kotsscène ! Dank je Brinta !

Ik kan niet wachten.

avatar van kittyklitty

kittyklitty

Sterke film, afgezien het feit dat mijn frans net zo goed is als mijn spaans is dit echt een film waarbij je op de ondertitels moet vertouwen. Het verhaal is duidelijk en word goed verteld. Film bevat een aantal sterke scenes die absoluut je lachspieren niet onberoerd zullen laten. Trouwens voor alle mannen onder onze lezers die niet weten hoe ze een vrouw moeten bevredigen. in deze film wordt je het antwoord gegeven. Doe er iets mee...

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

schitterende film !!

wat een verademing in vergelijking met al die Amerikaanse k*tfilms ...

**** 4 op 5 ****

avatar van rzasa

rzasa

Aardige film die je met een glimlach bekijkt. Vermakelijk bovendien als je net in Barcelona bent geweest. En altijd weer een feest in de sneak om te zien hoeveel volk er opstaat bij het zien en horen van franse woorden.
Jammer dat de film niet op dat moment afloopt wanneer Xavier het kantoor ontvlucht, maar nog even voortkabbelt. Hij wordt schrijver, nou geweldig. En verder vond ik de bewoners wel heel erg stereotype voor hun land van herkomst. Engelse broertje was wel lekker irritant. 3,5 ster

avatar van troy31

troy31

hele leuke film. heb genoten. 4 sterren.

avatar van neo

neo

erg leuke film met ontzettend veel grappige stukjes. vaak wordt de typische mtv-clip techniek toegepast wat bij deze film erg goed past.rolletje van tatou stelt echt niks voor.de scene op het einde in parijs bij sacre coeur vond ik vooral erg leuk omdat ik van de zomer een tijdje heb rond gelopen. 4 sterren

avatar van Wolverine

Wolverine

waanzinnige film. must voor iedereen

avatar van jacom

jacom

zeker geen knaller van een film, maar het heeft toch z'n aardige momenten

avatar van Frieky

Frieky

Goede en leuke vermakelijke film over erasmus studenten in barcelona. Ik ben momenteel zelf erasmus student in zweden en ik moet zeggen dat ik veel zaken herken in de film.

3,5 ster

grappig trouwens ook dat "amelie" meespeelt in de film

avatar van yosemite44

yosemite44

erg off topic// zag net de trailer (in de vs komt ie nu pas uit) en zag een flits voorbijkomen van la paloma als ik het goed heb. iemand daar al eens geweest? voor mij DE discotheek in Europa...

avatar van jurntje

jurntje

Ja, hele leuke film!

Audrey tautou is altijd een plezier om

naar te kijken vind 'k

na 't bekijken van die film krijg je vakantiekriebels.

zo'n films worden er niet veel meer gemaakt...helaas

ik kijk al uit naar de DVD

avatar van yosemite44

yosemite44

het kan niet anders dan dat de schrijver van dit script zelf erasmus student in barcelona is geweest. ik heb daar zelf een aantal maanden in een internationale studentenflat gewoond, en dan is deze film een feest van herkenning, van de locaties tot de kleinste gebeurtenissen. daarnaast herken ik mezelf ook in de veranderingen die zijn buitenland tijd hebben gebracht in zijn kijk op zijn thuisfront & toekomst. de scene met zijn vriendin, op montmartre en op zijn werk geven dat goed weer. ook vind ik dat er goed in beeld is gebracht hoe een groep met zo verschillende (nationale) identiteiten toch een echte groep kan vormen. het is alleen jammer dat er karikaturen gebruikt zijn, al snap ik best dat dat juist gedaan is om dit proces te laten zien... en voor de komische elementen.

anyway, heb nog nooit zo zitten twijfelen wat betreft mijn waardering. zit ergens tussen de 2.5* en 5*. ja echt 3.5* dan maar.

avatar van Sjan

Sjan

Erg leuke film. Leuk gemonteerd, geacteerd en met de nodige humor. Ook leuke muziek (en dan bedoel ik niet die spaanse muziek, maar Radiohead en Daft Punk). 3.5*

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Heerlijke feel-good film, die mij achterliet met een zeer positief en voldaan gevoel.

De montage in sommige scenes is grappig (zoals helemaal in het begin in het gebouw van de EU, en de scene als ze uit de discotheek La Paloma komen).

De hele film straalde een soort vakantie-sfeertje uit, weet niet hoe ik het moet omschrijven. De soundtrack was goed gekozen met Radiohead, Daft Punk, Spaanse Flamengo-muziek en andere Spaanse en Franse muziek, en een nummer van de Malinese folkzanger Ali Farka Touré met Ry Cooder.

Een nadeel: je zit toch stiekum een beetje te wachten op een personage zoals Amélie, dat Audrey Tautou speelt, en dat blijkt dan niet helemaal uit te komen. Nu weet ik in ieder geval dat zij ook iemand kan spelen die kwaad is of bitcherig

Een welverdiende 4*

avatar van Yak

Yak

Weinig aan. Een soort van Love & Other Catastrophes maar dan stukken slechter. 2*

[edit] Herstel: 1,5*. Ik heb me kapot zitten ergeren wanneer 'No surprises' van Radiohead, bij elk moment dat het even sentimenteel moest worden, er gelijk bij werd gesleept. [/edit]

avatar van starbright boy

Yak schreef:

Die film sla ik dus over, dat nummer is van mij.

Ja, een ontmoedigender aspect was vrijwel onmogelijk Yak

avatar van John Doe

John Doe

In de film zegt Xavier dat hij 25 jaar is en dat is geloof ik geen flashback, maar tegen het einde aan, dus vanwaar die eerste plotzin...4 sterren voor een film die een ontroerend realistisch en soms komisch verhaal brengt.

avatar van Marisa

Marisa

leuke aangename film!!!! ook leuke acteurs

avatar van John Doe

John Doe

ehh, die 5 enters staan zeker niet voor 5 sterren...stemmen dat kan je (nog) niet.

avatar van Brinta

Brinta

Net nog een keertje gezien, heb hem nu gehaald op DVD.

Deze film is echt subliem. Als je net als ik Barna fan bent, dan is het echt geweldig allemaal. Zeker dat stukje op het eind in Parijs, waar je al die metro namen hoort omroepen. Super film

avatar van renske

renske

Wat een overbodige film en wat een saaie hoofdrolspeler. Niet te geloven dat dit is gemaakt door dezelfde regisseur als dat juweeltje Chacun Cherche son Chat. Ik snap werkelijk niet waarom deze film zo'n hoog gemiddelde heeft.
Tuurlijk zijn sommige dingen wel herkenbaar. Ik ben ook uitwisselingstudent geweest. Maar in hoeverre is die jongen nu veranderd, behalve in de tijd die voorbij gegaan is? Tautou is ook saai en de vrouw met wie Xavier vreemd gaat is zelfs nog 1000x saaier. De enigen die ik aantrekkelijk vond om naar te kijken waren de Italiaanse (mooie jongen) en Belgische (spannend meisje) huisgenoten.

avatar van neo

neo

Oh dus het gaat er tegenwoordig om hoe aantrekkelijk iemand is

avatar van 93.9

93.9

Een hele aardige film, maar soms net iets TE....

Een scene waarin de hoofdpersoon liefdesverdriet heeft was absoluut niet dramatisch.

Eerder lachwekkend en als je dan Radiohead eronder hoort roept dat ergenis uit.

Er zaten meerdere vreselijke clichees in, maar verder dik in orde!

3 en halve ster

avatar van djelle

djelle

De film laat je zeker en vast niet onberoerd en laat je een weemoedig gevoel achter die je vol heimwee doet terugdenken aan je studentenjaren. Hoe mooi die tijd was en hoe je alles ontdekte en hoe die mooie tijden eigenlijk veel te vlug zijn voorbijgevlogen, hoe je bepaalde zaken misschien beter anders had aangepakt en wat je niet zou doen om ze nog eens opnieuw te mogen meemaken... Zelfs al ben je nooit echt een wisselstudent geweest (zoals ikzelf), je kan je erg inleven en toch aanknopingspunten vinden met je eigen "ontdekkingstocht" in je laatste jaren als schoolganger. Dit zalige gevoel, nasmaak en sfeertje dat deze film meegeeft is alleszinds al een enorme aanrader om hem eens te bekijken.

Wat wel te wensen overlaat is het camerawerk, welk weinig inspiratie en originaliteit bevat en op momenten weinig stijl beduidt. Niet echt creatief en iets te simplistisch. Niet dat deze film het echt nodig had, maar toch op momenten wat vloekte met de goeie vondsten die in de scenes toegepast werden.

Er waren dus wel enkele briljante scenes, met goed doordachte symboliek (en goed voorgestelde realiteit, met al zijn opmerkelijke details) die veel gevoel en filosofie teweebrachten. Positief. Maar overigens waren die scenes wel schaars, en de rest van de scenes kwamen meestal wat voorspelbaar of cliché over. Er zaten niet echt nieuwigheden in, die het eigenlijk eenvoudige verhaaltje niet bevorderden.

Daarnaast vond ik sommige acteerprestaties niet altijd overtuigend. Romain Duris was nog het ergst in zijn hoofdrol als Xavier. Het hele verhaal begon ook op den duur zichzelf te herhalen en wegens gebrek aan interessante nieuwigheden een beetje te langdradig te worden, op het randje van saai.

Als speelfilm kon hij dus veel filosofie en gevoelens losweken, wat een zeer aangename eigenschap is voor de prent. Enkele briljante scenes met slimme details maakten de waardering nog groter. Maar hij schoot op zoveel punten tekort, dat de film in zijn geheel niet écht geslaagd of boeiend genoeg te noemen is. Dit kon veel meer geweest zijn, beetje teleurstellend. (2,5)

avatar van E V

E V

Leuke, komische internationale film over leven met verschillende mensen uit verschillende landen in 1 huis. Grappig al die verschillende talen.