Genre: Thriller / Mystery
Geregisseerd door: Erik Van Looy
Met onder meer: Koen De Bouw, Matthias Schoenaerts en Filip Peeters
Gesproken taal: Nederlands
Plot Loft
"Five friends, one loft, one dead body"
Vijf getrouwde mannen delen stiekem een loft, waar ze stijlvol en in alle rust hun minnaressen en liefjes ontvangen. Een prima regeling, tot ze op een winterochtend het lijk aantreffen van een jonge vrouw. Geen van hen weet wie de vrouw is, waar ze vandaan komt en hoe ze terecht is gekomen in de loft waarvan alleen zij de sleutel bezitten. Noodgedwongen proberen de vrienden zelf uit te zoeken wat er gebeurd is en waarom, maar al vlug beginnen ze elkaar te wantrouwen en zal blijken dat ze veel minder van elkaar afweten dan ze dachten.
Chris Van Outryve
Barbara Stevens
Ellen Van Outryve
Vicky Willems
Kr!kke
Ik was daarjuist in Antwerpen aan het wandelen, en wat kom ik tegen... het appartement gebouw van Loft
Het is kleiner dan ik dacht, maar zeer mooi gebouw.
Waar staat dat dan ongeveer?
dennisloquet
Waar staat dat dan ongeveer?
Cockerillkaai, ter hoogte van het Muhka
elbartje
Hele goeie film, persoonlijk vind ik deze beter dan de zaak Alzheimer.
Hele goeie cast, het einde is wel wat cliche, maar toch een 5.
Deze film heeft dus echt geen cliché einde vind ik
zuiderlicht
DVD release zou uitgesteld zijn tot september
niet helemaal juist
te huur vanaf eind augustus
te koop vanaf half september
viciousElle
Ik krijg op geen enkel moment het gevoel dat die vijf echte maten zijn... De film dreef me ook niet op het puntje van mijn stoel, maar desondanks een heel sterke film met een heel sterke cast en een heel sterke plot.
JJ_D
Bij de release van 'Loft' in de Vlaamse zalen zwoer ik te wachten tot de dvd-uitgave om de film te gaan kijken. 'De Zaak Alzheimer' was de zoveelste sterrenparade van het stel provinciale acteurs dat iedereen inmiddels kent, en de hype rond 'Loft' deed niet vermoeden dat dit patroon doorbroken zou worden. Na maanden het geweeklaag van mijn vriendin te hebben aanhoord, trokken we vorige week alsnog naar de zalen...en het resultaat liegt er niet om.
Eerlijk is eerlijk: De Pauw en Van Looy slaan me hier met verstomming. Van de plot hoorde ik reeds dat die vergezocht was en op den duur ging vervelen, maar dat gaat wat mij betreft niet op. Toegegeven, de laatste twist is overbodig, maar wat zich daarvoor voltrekt aan spannende, onverwachte, doch geloofwaardige kronkels in het verhaal, is niet min. Zeker niet voor iemand als De Pauw, die voordien nog geen ervaring had in het genre.
Van Looy heeft een tijdje in Hollywood doorgebracht na 'De Zaak Alzheimer', en heeft de stijl van een beklemmende dure thriller genadeloos onder de knie. Het probleem van vele Vlaamse films, namelijk dat ze zich duidelijk voltrekken in de microkosmos "Vlaanderen", wordt hier probleemloos omzeild. Zowel esthetisch als sfeervol, zo valt de regie nog het best te omschrijven.
Geen thriller zonder verhaal natuurlijk, en daarvoor tekende Bart de Pauw. Begonnen als absurde komiek werd de man beroemd aan de zijde van Tom Lenaerts; hun grappen en grollen uit 'Schalkse Ruiters' staan zonder twijfel in het collectief geheugen van televisiekijkend Vlaanderen gegrift. Onlangs sloeg Lenaerts echter het pad in van de "serieuze cinema", met de meesterlijke miniserie 'De Parelvissers' als gevolg. Misschien was De Pauw afgunstig op het succes van zijn collega, want niet lang daarna begon hij aan 'Loft' te schrijven.
Waarom vermeld ik dit? Omdat de gelijkenis tussen beide op meerdere punten frappant is. Om een voorbeeld te geven, en meteen de hand te leggen op de meest cruciale overeenkomst: de afwikkeling. Plots blijkt namelijk dat iemand alles heeft gefilmd, en aan dat gegeven is de hele finale opgehangen. Een blaam op de verdienste van Bart de Pauw?
Dat neemt echter niet weg dat 'Loft' een heel geslaagde film is. De inmiddels bekende cast overstijgt zichzelf (dat Filip Peters werkelijk kan acteren, heeft iemand dat ooit kunnen vermoeden?) moeiteloos. Met een prachtige crescendo werkt Van Looy toe naar een onheilspellende finale, waarin de puzzelstukjes uiteraard stuk voor stuk blijken te passen. En ondanks het vervelende herhalen van bepaalde handelingen of woorden, om ook de minder begaafde kijker de kans te geven alles te begrijpen, maakt Van Looy bijzonder weinig schoonheidsfoutjes.
In de overdreven slot-minuten wringt De Pauw de meesterlijke thriller gedeeltelijk de nek om, maar de pret is dan al niet meer te drukken. Ronduit indrukwekkend.
TrOjAn
Deze film was gewoon GEWELDIG wat mij betreft! België heeft de laatste jaren slechte films gemaakt moet ik toegeven als Belg maar deze film is echt topkwaliteit. De film zit echt erg goed ineen en het einde zit mooi in elkaar.
een 5*
Plot doet sterk aan Shallow Grave denken....
LiveALife
Ik stond versteld... Erik Van Looy heeft dit geweldig gedaan!
Een goede 5!
egelhunter
Vond het een erg goede film! Het idee van het verhaal is ook goed bedacht, want wie als man zijnde zou dat nu niet willen?
Goed geacteerd, goed verhaal, spannende opbouw... 4,5*
B.A.
Ik heb me absoluut niet verveeld, maar vond juist de styling allemaal wat overdreven. Het einde had er voor mij niet bijgehoeven. Achteraf zou ik zo zeggen dat ik DZA beter vond, maar het is een hele tijd geleden dat ik dei gezien heb. Maar die had wat meer couleur locale, wat voor mij de film wat verdiepte: Loft was gefilmd in het soort fictief internationaal yuppie-milieu dat je alleen in films aantreft, met een goed te volgen accentloos Vlaams. Daarom jammer dat de film hier niet wat meer succes heeft gehad, dat had ie na al zijn nationaal succes ook nog wel verdiend,
Judiith^
Ik heb deze film gister gekeken. Ik had er niet erg veel van verwacht omdat het toch een Belgische film is. Nou ik had me dus vergist, wat een geweldige film was dit! Sterk verhaal en goede acteer prestaties. Ik had echt niet verwacht dat dit zo'n goeie film zou zijn.
nummervlinder
Verrassend resultaat toch wel, vond hem zelf vrij goed ja, maar wist niet dat vele mensen deze mening zouden delen
Djarune
Een geweldig goede film. Echt een gemis voor Nederland dat deze niet hier in de bioscoop heeft gedraaid, terwijl de film in Belgie alle records verbrak.
Wesley29m
3 keer niks kon de helft niet eens verstaan :/ 0,5
Volgende keer misschien de Nederlandse Ondertiteling aanzetten, want die zit er gewoon bij.... Wellicht verhoog je dan je stem!
Vind een 0,5 alleen om de taal wel erg laag.
Als het niet alleen daarom gaat, misschien kun je dan je lage score onderbouwen.
Nogmaals, probeer het eens met Nederlandse Ondertiteling, die is gewoon via het menu instelbaar.
Zelfs in 2 smaken, 1 gewoon en 1 voor doven & slechthorenden
Ik moet 'm nog kijken, dus stem nog niet. Oordeel volgt nog.
Aan alle goede reacties te zien, zal 'ie mij ongetwijfeld bevallen!
scorepio
Met de hype die is ontstaan is rond deze film , had ik erg grote verwachtingen.
Deze werden deels wel ingelost , maar toch vond ik het plot wat "onnatuurlijk" aanvoelen.
De opbouw van het mysterie en de akteerprestaties zijn echter van superieur niveau.
Een must see.
_RIP_Ivanhoe
Weinig films kunnen mij boeien, maar deze wel !! Ik was echt verrast door deze film met de zeer leuke plotwendingen.
Ik zou zeggen .................kijk de film en oordeel zelf.
SiD3Sp|N
Wat een geweldige film was dit. Waar de Belgen al bekend stonden goede films te kunnen maken overtreffen ze zichzelf met Loft nog eens.
Deze film kent vele plotwendingen maar niet overdreven veel. Blijft je aandacht er volledig bijhouden.
De donkere sfeer en de terugblikken stoorden me in het begin een beetje maar dat werd minder naarmate de film vorderde.
Het was met 2 uur een behoorlijk lange zit en het einde had misschien wat beter gekund.
btw ik ben een Brabander die de film redelijk kan verstaan, ik kies er echter toch altijd voor om dit soort films met ondertiteling te kijken. Dit was totaal niet storend.
dikke 4*
J. Clouseau
3 keer niks kon de helft niet eens verstaan :/ 0,5
Een tijdje geleden voorspelde ik dat het wel heel hoge gemiddelde van Loft zou inzakken als de Twin Towers op 9/11 vanaf dat we de film zouden loslaten op onze teergeliefde noorderburen, de Hollanders. Uit ervaring bij andere Vlaamse films weet ik dat een heel pak (gelukkig niet allemaal!) van die sympathiekelingen een Vlaamse film vanzelfsprekend 0,5 geeft omdat ze er geen bal van verstaan. En zie, mijn voorspelling komt uit!
Besef nu eindelijk eens dat wij een ander volk zijn en een andere taal spreken (Vlaams is geen Nederlands!) en zet alstublieft de Nederlandse ondertiteling aan. Als je dan nog geen zak aan de film vindt, tot daar toe, maar hem alleen beoordelen op de verstaanbaarheid, dat is toch wel heel kleinzerig.
En zie, mijn voorspelling komt uit!
Kom op gast, de film heeft een gemiddelde van 4.05. Da's echt belachelijk hoog voor zoiets. Zoals iedereen kan zien is het gemiddelde zelfs nog heel lichtjes aan het stijgen.
chebby
Vind een 0,5 alleen om de taal wel erg laag.
Zelfs in 2 smaken, 1 gewoon en 1 voor doven & slechthorenden
Ik moet 'm nog kijken, dus stem nog niet. Oordeel volgt nog.
Aan alle goede reacties te zien, zal 'ie mij ongetwijfeld bevallen!
Behalve dat het slecht te verstaan was, vond ik het geen interesante verhaallijn en vind ik een film die laat zien hoe sexistisch mannen zijn en hoe het zelfs de liefste kan veranderen niet echt interessant dingen die de vrouw allang weet om nou een hele film te maken over hun liefjes waarna d'r 1 dood op bed ligt.. Nee dankje.
chebby
Het was niet alleen de taal en had de film gedownload maar kon er geen Nederlandse of Engelse ondertiteling bij vinden, maar dat had niet uitgemaakt omdat ik het verhaal sowieso niet sterk genoeg vond.
chebby
Vind ik ook! Deze film hoort niet meer dan een 2,5 te hebben!
Drikturpin
Zeer goed verhaal sterke spannende film.
Alles is gewoon goed aan deze film,de muziek het verhaal en acteerwerk .
Vlaams is wel eens moeilijk te verstaan maar daarom zat er ook nederlandse ondertitels bij ,heb ze zelf niet nodig gehad.
4.5 sterren is deze film zeker waard.

Hodejegerne
Thriller / Misdaad, 2011