• 9.378.621 stemmen

Geregisseerd door: Erik Van Looy

Met onder meer: Koen De Bouw, Matthias Schoenaerts en Filip Peeters

Gesproken taal: Nederlands

Plot Loft

"Five friends, one loft, one dead body"

Vijf getrouwde mannen delen stiekem een loft, waar ze stijlvol en in alle rust hun minnaressen en liefjes ontvangen. Een prima regeling, tot ze op een winterochtend het lijk aantreffen van een jonge vrouw. Geen van hen weet wie de vrouw is, waar ze vandaan komt en hoe ze terecht is gekomen in de loft waarvan alleen zij de sleutel bezitten. Noodgedwongen proberen de vrienden zelf uit te zoeken wat er gebeurd is en waarom, maar al vlug beginnen ze elkaar te wantrouwen en zal blijken dat ze veel minder van elkaar afweten dan ze dachten.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Chris Van Outryve

Ellen Van Outryve

avatar van grabberke

grabberke

s0062423 schreef:

Dit is wel heel grappig; dus zij wist op voorhand dat ik deze opmerking ging maken? Als het aankomt omtrent heel de heisa rond Loft, ben ik idd 'objectief' en 'nuchter': de film is overroepen. Ga hem zien en ik ben er zeker dat je tot dezelfde constatering als mij zult komen. (Wat is er met Das Experiment?)

Ach nee toch, er is niets overroepen aan "Loft", is een sterke film met een prima cast, spitsvondig scenario en leuke humor erin verweven. Het is altijd alsof sommigen opeens iets slecht moeten vinden als de grote massa het goed vindt; nu voor deze film gaat het niet op vind ik, de film is absoluut een aanrader. Je bent dus objectief voor jezelf waarschijnlijk.

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Tsja, de promotie campagne maakt dat er zo uitzonderlijk veel volk op een (Vlaamse) film afkomt. Maar dat maakt de film op zich niet per se overroepen vind ik.

Persoonlijk was ik ook gaan kijken ook al zou ik de enige in de zaal zijn. Zowat alles waar Bart De Pauw aan meegewerkt heeft vind ik sterk en ik durf me dan ook wel een fan te noemen.

Maar ik heb de indruk dat de meeste mensen die de film gezien hebben tevreden de bios uitkwamen en dan lijkt de film me dus niet overroepen. Ik kan dat natuurlijk niet staven met exacte cijfers maar ik ga hierbij af op de reacties die ik her en der lees en hoor.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

"Volledig in de lijn van Alzheimer", zou ik de film samenvatten.

Deze keer wel naar een scenario van de hand van Bart De Pauw, die bij mij niet veel meer verkeerd kan doen sinds het fenomenale Het Geslacht De Pauw. Niet dat Loft veel te maken heeft met 's mans humoristische kant (de grapjes in de film lijken toch meer afgestemd te zijn op het "grote publiek"), maar ook in een ander genre verwachtte ik kwaliteit.

En dat levert Loft ook af, hoewel ik soms het gevoel had dat de hele zaak wat compromislozer mocht. Ook is het universum dat Van Looy hier toont een beetje leeg en oppervlakkig waardoor het moeilijk is om in de huid te kruipen van de personages.

Visueel is deze prent "stijlvol" (wat te glad allemaal naar mijn smaak, maar Van Looy schenkt er tenminste aandacht aan), en ook de klassieke soundtrack had voor mijn part plaats mogen ruimen voor iets gewaagders, iets persoonlijkers (Van Looy heeft als ik het goed begrepen heb eigenlijk gewoon totaal geen hand gehad in de score).

Dan zijn er natuurlijk nog de acteurs, die het wat mij betreft degelijk doen, maar toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat het allemaal wat te veel in de lijn ligt van de doorsnee Vlaamse productie (op het grote en het kleine scherm). Ook begrijp ik best dat sommigen liever wat meer dialect hadden gehoord: het had in ieder geval voor dat extra tikkeltje naturel gezorgd. Maar verder vind ik dat ze zich allen goed staande houden en was het leuk om de wondermooie Laura Verlinden (echt wel een betoverende vrouw) na Ben X en De Laatste Zomer weer eens te mogen aanschouwen. Ook Veerle Baetens doet m'n hart sneller slaan en haar scènes tillen Loft naar een hoger niveau, vind ik. De vijf protagonisten voldoen aan de verwachtingen maar zijn zoals hier al vaak aangehaald wel wat getypecast.

Met deze kaskraker levert Sympathieke Erik geen overweldigend magnifieke cinema af, maar wel weer een hyperentertainende film die ik minstens even goed vind als de grote voorbeelden A Simple Plan en The Usual Suspects.

avatar van joe black

joe black

Bij de kennismaking van de trailer van “Loft” dachten we allen in koor: “oh neen, toch niet wéér een film met Decleir en co.” Ongelijk hadden we zeker niet. Erik Van Looy koos opnieuw voor Koen de Bouw, Filip Peeters en Jan Decleir. De Cast werd aangevuld met Mathias Schoenaerts en ‘Sammy Tanghe’ (zie: Het Eiland), Ann Miller, Gene Bervoets en een pak meer Vlaamse tv-bekenden. Veel verassingen en revelaties kon men dus niet verwachten. Van Looy koos resoluut voor veiligheid en wierp elk risico overboord. Wat de casting betreft natuurlijk.

De film kon ons wél verrassen met het scenario. Scriptschrijver Bart De Pauw (Schalkse Ruiters, Het Geslacht De Pauw) toont ons in deze thriller een verborgen talent. Dat hij grappig was en prettig gestoord wisten we al langer. Maar dat in deze man een scriptschrijver schuilt van het allerhoogste niveau was voor ons een nieuw gegeven. Bart De Pauw bewijst hier dan hij serieus genomen mag worden. Het verhaal lijmt je van de eerste tot de laatste minuut vast aan je bioscoopzetel. Dit dankzij de spanning, de verassingen en de apotheose in het laatste half uur van de film. Deze is van zulk niveau dat je het in de zelfde doos als Kubric- en Mann films mag sorteren. Met, het mag gezegd worden, erg simpele montagetrucjes wordt een plot van intriges en verraad doorheen geschudt tot een thriller van formaat. Zonder deze montagehandigheid was de film heel wat minder indrukwekkend geweest en het verhaal van begin tot einde ronduit saai. Voor de aandachtige kijker is de montage flinterdun en na het eerste halfuur al voorspelbaar. Dit ook met het camerawerk. Om het af en toe wat langdradige (niet per sé negatief natuurlijk) begin te camoufleren worden flitsende camerabewegingen gebruikt en snelle shots na elkaar door je strot geramd. Het houdt de spanning erin natuurlijk, alleen kunnen we dat niet danken aan het verhaal.

Maar laten we u toch medelen waarover het verhaal gaat. Vijf vrienden kopen een dure loft om er vrouwen te ontvangen voor oneerbare zaakjes. Het leven van ontucht loopt op z’n einde wanneer de mannen er een lijk vinden van een jonge vrouw. Wie van de 5 heeft hier mee te maken? Beetje bij beetje krijgt de kijker iets meer te weten en word je nieuwsgieriger tot het fabuleuze einde.

Een film over verraad, seks en moord is niets nieuws. Wél is dit voor een vlaamse film op een zéér hoog niveau gebracht zodat je heel de film lang in spanning blijft. Vakmanschap noemt met dat dan. Toch mankeert de film iets of wat originaliteit en rollen de acteurs constant weer in hun eigen, o zo bekende rolletje. We beoordelen de film 4 sterren op 5 en besluiten met een aanmoediging: “blijven schrijven Bart!”

avatar van dennisloquet

dennisloquet

joe black schreef:

Is dat niet altijd zo? Als je eender welke film in plan sequence draait zal hij volgens mij saai worden.

joe black schreef:

Een flinterdunne en voorspelbare montage, dat moet je mij toch eens uitleggen.

avatar van grabberke

grabberke

Ik zou eerder zeggen een vette, flitsende en verrassende montage.

avatar van Hannes791

Hannes791

Vandaag afgereisd naar Turnhout.

Goede film, al viel hij mij toch wat tegen. Klinkt tegenstrijdig maar kwam door alle positieve berichten die ik overal.

De plotwending redde wat dat aangaat toch wel de film voor mij. Daarvoor was de verhaallijn te eenvoudig te volgen. De switch halverwege hielp op, maar die kwam eigenlijk te gezapig.

Hoe dan ook mag Vlaanderen doorgaan met het maken van dit soort films!

avatar van Coop

Coop

Goede film, even entertainent als een goede hollywood film.

avatar van film88888

film88888

Dit is een echt pareltje, wat zeg ik? Het is gewoon een dik meesterwerk !

Koen De Bouw, Mathias Schoenaerts en Filip Peeters waren echt verbluffend goed, en was van elke acteur/actrice helemaal onder de indruk.

Maar ik ging de film meer zien voor zijn prachtige plot, en ik heb toch wel op het puntje van men stoel gezeten (ook al wist ik met goed op te letten wie het had gedaan) Elke scene was aangrijpend spannend, en gezellig op een speciaal vlak.

Ook het camerawerk, en de prachtige montage in Van Looy's Loft was weer dik in orde !

Een hele hele dikke 4,0 (net geen 4,5)

Henry Spencer

Heeft er al iemand die geen Belg is hem gezien. Wil wel eens weten of er ook niet-belgen zijn die het ge-wel-dig vonden...

Henry Spencer

Begrijp me niet verkeerd. Er zijn geweldige belgische films, maar ik Van Looy en De Pauw niet echt het beste van de Belgische tv en cinema

avatar van Zebster

Zebster

Zonder meer een absolute aanrader!! Op alle vlakken is de film geslaagd! Toch even terugkomen op wat hier soms wordt gesuggereerd namelijk dat de acteurs "getypecast" zijn of weer 'in hun oh zo bekende rolletje' stappen. Typecasting houdt in dat het type van het personnage overeenstemt met de persoonlijkheid van de acteur, ik neem aan dat niemand die deze bedenkingen neerschrijft in dit forum ook maar één van de acteurs persoonlijk kent en dus is elke bedenking van die aard totaal misplaatst. Eigenlijk is dat zelfs een prachtig compliment , als een acteur het publiek doet geloven dat het typecasting is, is hij erin geslaagd zichzelf de rol zo eigen te maken dat het lijkt of de rol hem op het lijf geschreven is. Dat is wat grote acteurs doen. Nu is het wel zo dat bepaalde acteurs waaronder De Bouw en Peeters al gelijkaardige types hebben neergezet, maar toch doen ze het hier opnieuw met verve en wat is daar mis mee? Wat de jonge garde betreft, alleen maar lof; Bruno van den Broecke is ijzersterk als de introverte Luc en ook Koen De Graeve is briljant! Maar één iemand steekt er met kop en schouders bovenuit en dat is Matthias Schoenaerts. Hij heeft al in meerdere films totaal uiteenlopende rollen gespeeld en telkens met verve, niet alle films waren even goed maar telkens was Schoenaerts ijzersterk. hij wordt zonder twijfel de volgende Jan Decleir; die intensiteit, die naturel, die bravado, hij heeft het!

Verder is de film een lust voor het oog en is het scenario een leuke mindfucker met veel twists and turns, misschien teveel maar what the hell? Het is briljant uitgevoerd, chapeau allemaal!

avatar van FilipSTG

FilipSTG

Goed geacteerd, zeker van Schoenaerts. Jammer van de ver gezochte ontknoping, al vond ik de allerlaatste scene met Koen De Bouw & Veerle Baetens mooi.

avatar van dave

dave

Uitstekend script, Koen De Bouw die me voor het eerst écht verrast, knappe regie en een stuk of drie plotwendingen.

Ik heb me prima vermaakt.

avatar van Phil1972

Phil1972

Weinig op aan te merken, behalve dan prachtige acteerprestaties en spanning ten top.

Deze film krijgt van mij het welverdiende maximum !!

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Geen enkele Belgische productie, zelfs het wisselvallige ‘Ben X’ niet, genoot wellicht meer aandacht en promotie dan ‘Loft’. En dus kon ook ik niet ontsnappen aan Vlaanderens nieuwste prestigeproject. Enige verwachtingen waren er vooraf enigszins, maar die waren louter bestemd voor de visuele vormgeving van de prent. Die verwachtingen werden uiteindelijk ruimschoots ingelost, al wist de tandem Van Looy-De Pauw onst tot een bepaald moment ook te overtuigen van een intrigerende en efficiënte verweven semi-tragedie omtrent vriendschap, overspel en bedrog.

In een prestigeproject als ‘Loft’ kan een prestigieuze ensemblecast haast niet uitblijven, en dus is het gros van Vlaanderens bekendste en gepolijste ook aanwezig. Toch zijn het de minder bekende verschijningen, met een robuuste en charismatische Mathias Schoenaerts voorop, die ‘Loft’ alsnog een degelijke acteerbasis opleveren.

De visuele en structuurmatige knipoog van Van Looy naar Hollywood is overduidelijk, maar met dergelijke flair en oog voor decors overgenomen en toegepast, dat we geen reden tot klagen hebben. Zo komt visueel grootmeester Michael Mann (Miami Vice) meermaals om de hoek kijken, getuige het veelvuldig gebruik van subtiele kleuraccenten en architecturale motieven. Verfijnde composities moet je van Van Looy echter niet verwachten, omdat hij bij tijd en wijlen nog te veel steunt op een betekenisloze zweverige camera en andere overbodige stijldada’s.

Inzake structurele inspiraties komt Van Looy, en De Pauw in het bijzonder, er in elk geval minder positief van af. De centrale intrige houdt gedurende lange tijd stand, maar vervalt naar het einde toe in een opeenstapeling van plotwendingen die geheel niets ter zaken doen en het verhaal alleen maar onnodig uitrekken.

avatar van Liiesbet

Liiesbet

Toen ik voor het eerst las over 'Loft' wist ik eigenlijk niet wat te denken. Als je een film regisseert die voor de première al ge-eerd word, moet je zorgen dat die film écht goed is. Missie geslaagd trouwens.

Doordat ik niet zo'n grote fan ben van Bart De Pauw wist ik niet waaraan ik me moest verwachten. Toch heeft deze man mij aardig verrast. Idem voor Erik van Looy. Hij heeft al prachtige films gemaakt, maar deze is een pareltje.

Het scenario is ronduit prachtig. Het is geen voorspelbare film, en dat doet mij plezier. Bij deze film moet je echt nadenken, en da's iets wat ik kan appreciëren.

Ik heb de cinema verlaten met een grote glimlach.

4,5

avatar van Celluloid Dreams

Celluloid Dreams

Was wel aardig, alhoewel ik bepaald geen liefhebber ben van dat klinische uiterlijk wat veel Belgische films lijken te hebben. Vooral omdat het op het eerste gezicht allemaal zo nutteloos lijkt. Ook al die twists waren vaak vrij vermoeiend, evenals de vreemde subplots waar ze niet veel mee doen. Ik vond bep. acteurs wel sterk, maar verder weet ik nu eigenlijk niet waarom ik hem 'wel aardig' vond, want ik kan maar weinig echt positiefs bedenken...Het kon me ook geen moment interesseren hoe de vork nu in de steel zat. Ik dacht "ik kijk wel gewoon door, ik zie wel hoe het op het eind inelkaar steekt". Triest, eigenlijk. Mjah, toch vond ik er wel iets leuk aan, wat precies kan ik lastig zeggen.

Henry Spencer

Tja, goed geprobeerd, maar nét niet 'goed' genoeg voor Hollywood, denk ik, Erik...

Wel goed acteerwerk van Schoenaerts. Ook Peeters en De Bouw, maar die heb ik ook al geïnspireerder aan het werk gezien.

'k Vind het een beetje te veel whodunnit en te weinig psychologische thriller, te weinig 'bezielde' personages.

Camerawerk wel oké, stijlvol, maar ook niet om te zeggen origineel.

Het is voor mij niet de beste Belgische film die ik de afgelopen jaren gezien heb.

avatar van engelse

engelse

Ging kijken met grootse verwachtingen na alle poeha van de voorbije weken. Meestal keer je dan ontgoocheld naar huis...

Niet deze keer!

Ja: de scenaristen nemen je bij de hand, tonen de weg en zetten je op vele foute sporen. Maar hierdoor blijft alles heel overzichtelijk en kan iedereen mooi volgen... geen zware plots... alles glashelder.

Naar mijn zin te veel close shots en flou-beelden (maar dat hoort bij de helderheid hierboven).

Tuurlijk veel "gepikt" uit oude films, maar het eindresultaat is een mooie spannende film die prachtig afgerond wordt.

Een aanrader!

avatar van Pantoffel

Pantoffel

Ik kijk niet graag naar Vlaamse films in de bioscoop.

Maar deze ben ik toch gaan kijken.

Ik vond hem goed.

Op het einde waren er wel net iets te veel plotwendingen.

Maar toch goed

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Henry Spencer schreef:

Daar moet ik Harry Spencer inderdaad gelijk in geven. Het psychologische van de personages had ook voor mij op één of andere manier net iets meer uitgewerkt mogen worden. Nu waren de meeste personages voor mij te weinig genuanceerd en teveel typetjes in plaats van gebalanceerde karakters (zeker bij de player-architect Vincent, de introverte Luc en de drugsverslaafde agressieveling Filip).

Toch vond ik het een sterke film en de humor die aan bod kwam - vooral dan de boertige Marnix - kon ik zeker smaken.

Toch vind ik hem niet "top" genoeg om hem echt de hemel in te prijzen.

4 sterren.

avatar van Big Yin

Big Yin

Zeker tegen het einde toe waren de plotwendingen er wat over. Bart De Pauw wil zich iets te hard bewijzen ten koste van de geloofwaardigheid van het verhaal vind ik. Acteerprestaties, camerawerk en sfeerschepping zijn echter van zeer hoog niveau, rekening houdend met het als vanouds beperkte budget.

avatar van stefan dias

stefan dias

Een leuke film, goed gemaakt, heel goed gespeeld, goed scenario, mooi gestyled (mag toch wel eens, niet?). Helaas is de som van de delen minder dan het zou kunnen zijn.

Hoe het komt? Geen idee. Zelfs Koen de Bauw is heel hard te pruimen. Enkel de lompe Koen De Graeve wa er totaal over en helemaal niet geloofwaardig, zeker in de scènes met zijn vrouw. Bruno Vandenbroecke was dan weer griezelig goed, als gefrustreerde, ietwat enge en tegelijkertijd toch liefdevolle jongeman. Filip Peeters was indrukwekkend.

En Matthias Schoenaerts is gewoon hors categorie. Dit is niet meer acteren, die gast IS gewoon zijn personage. Speelt iedereen van het scherm en moet DRINGEND naar Hollywood. Enfin: een icoon.

Al bij al een hele goede film (een pak beter dan "alzheimer" als je 't mij vraagt). Alleen slaagt de spanning er niet in mij naar de keel te grijpen. Jammer…

avatar van s0062423

s0062423

Eindelijk ook eens wat minder lovende rencensies;

"Filmvakblad legt zwaktes in 'Loft' bloot

Het Amerikaanse filmvakblad Variety verbaast zich over het succes van 'Loft' in ons land, looft de "strakke, atmosferische thriller" maar legt ook de vinger op enkele minpunten.

Valse bodems

"De film heeft te veel valse bodems om als groots bestempeld te worden", oordeelt de recensent van Variety. "De plot is goed, maar niet altijd knap geschreven. De voormalige acteur en scenarioschrijver Bart De Pauw schets met de hulp van regisseur Erik Van Looy een groot aantal personages zonder in clichés te vervallen. Zelfs de vijf vrouwen en andere familieleden voelen echt aan en het samenspel is sterk".

Spanning stort in

"Maar de onthulling van de plot achter de plot, in de laatste twintig minuten, is een brug te ver. De finale ontplooiing dwingt de film in een kramp die de perfect opgebouwde spanning doet instorten". De recensent voorspelt 'Loft' geen grote toekomst buiten ons land, maar ziet wel heil in een remake. (lb)"

bron

avatar van Joeri_000

Joeri_000

Komt deze nog in de bios?

avatar van Quentin

Quentin

Al 750.000 bezoekers in Belgie, en de film draait nog steeds.

Overizcht best bezochte Vlaamse films:

1. 1.082.000 Koko Flanel (Stijn Coninx, 1990)

2. 933.000 Hector (Stijn Coninx, 1987)

3. 848.000 Daens (Stijn Coninx, 1993)

4. 750.000 Loft (Erik Van Looy, 2008)

5. 750.000 De zaak Alzheimer (Erik Van Looy, 2003)

6. 700.000 Oesje (Ludo Cox, 1997)

7. 644.000 Max (Freddy Coppens, 1994)

8. 642.000 Mira (Fons Rademakers, 1971)

9. 540.000 De Witte (Robbe de Hert, 1980)

10. 500.000 Paniekzaaiers (Robbe de Hert, 1986)

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Spannendste en misschien wel beste Vlaamse thriller ooit? Ik vond het allesinds een treffer. Plot steekt geweldig goed in elkaar en blijft tot op het einde spannend. Ook erg stijlvol en luxueus naar voren gebracht, zien we niet vaak in Vlaamse cinema.

Op het einde vallen er misschien net iets te veel lijken uit de kast, maar toch wordt er niks verraden. De acteerprestaties waren behoorlijk, de cast was goed.

Heb genoten van dit Vlaams pareltje.

Quentin schreef:

Al 750.000 bezoekers in Belgie, en de film draait nog steeds.

Overizcht best bezochte Vlaamse films:

1. 1.082.000 Koko Flanel (Stijn Coninx, 1990)

2. 933.000 Hector (Stijn Coninx, 1987)

3. 848.000 Daens (Stijn Coninx, 1993)

4. 750.000 Loft (Erik Van Looy, 2008)

5. 750.000 De zaak Alzheimer (Erik Van Looy, 2003)

6. 700.000 Oesje (Ludo Cox, 1997)

7. 644.000 Max (Freddy Coppens, 1994)

8. 642.000 Mira (Fons Rademakers, 1971)

9. 540.000 De Witte (Robbe de Hert, 1980)

10. 500.000 Paniekzaaiers (Robbe de Hert, 1986)

Tja, dit vindt IK nu niet bepaald een overzicht van de topmomenten in de Vlaamse cinema. Mijn top tien-lijstje zou er anders uitrzien, bedoel ik. Maar ja...

Niet dat het per se slechte films zijn (op enkele na...), maar meesterwerken zijn het niet echt. Dan komen Daens en Alzheimer misschien nog het dichtst in de buurt van de titel van meesterwerken (en de blote t***** van Willeke natuurlijk )

avatar van Ricky Roma

Ricky Roma

Weet iemand wanneer dit op DVD komt?