C'era una Volta il West (1968)
Genre: Western
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)
Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans
Releasedatum: 3 november 2016
Plot C'era una Volta il West
"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."
Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.
Jill
Frank's Gunman
Sheriff
Brett McBain
canciser
De kwaliteit uiteraard. Was trouwens vergeten om te zeggen hoe fenomenaal de soundtrack van de film is. Prachtig
Beffrey28
Schitterende, sfeervolle western. Ben sowieso een zeer groot fan van leone (zie top10), en vind deze film net iets beter dan TGTBTU.
Leone is de Meester!
AGE-411
Leone is de Meester!
En ook een fan van Scoresse blijkbaar!
Enkel Inception ontsiert je top10 wel wat
Leone en Scorcese
En daaronder begint Nolan zich te nestelen. Met als favoriete acteur op dit moment Di Caprio.
Nolan+Di Caprio+Inception= Top 10
Leone en Scorcese
Twee grote dieven uit de filmwereld.
Van wie heeft Leone zijn stijl dan gejat? En de jonge Scorsese (Taxi Driver t/m After Hours) was toch ook origineel. Is helaas wel erg kleurloos aan het worden met zijn latere werk (Na Casino).
AGE-411

Nomak
Van wie heeft Leone zijn stijl dan gejat?
Het gaat niet over stijl. Een filmliefhebber als jou is toch wel op de hoogte van het schaamteloos kopiëren van Yojimbo. Ik noem het gewoon een diefstal, en dat is het ook.
Beffrey28
Dus het gaat alleen maar om Fistfull of Dollars, en niet om de stijl van Leone? Aangezien je OUATI W op 1 in je top 10 hebt staan?
En wat heeft Scorcese 'gestolen' dan?
Nomak
Wat ik op nummer één heb staan doet er niet toe. Ik snap niet wat dat ermee te maken heeft.
En Scorsese? Sinds zijn slappe aftreksel van Infernal Affairs moet ik er niet veel meer van hebben. Parasiteren op het succes van een Aziatische film, hoe origineel. Hij kan zich beter bezighouden met originele ideeën in plaats van zijn tijd te steken in goedkope remakes.
Dat heet gewoon een remake. Zwakke film overigens, net als origineel en de last man standing, wat ook een remake is.
Nomak
Moet je voor een remake niets voor de rechten betalen?
Verschil is dat het pas officieel een remake werd toen Kurosawa naar de rechter stapte.
Moet je voor een remake niets voor de rechten betalen?
Waarschijnlijk wel, maar Italianen proberen het natuurlijk altijd eerst zonder te doen. Vandaar de grote exploitation scene aldaar. Ben je daar ook rauwig om? Is ook meer zaak van de producent dan van de regisseur.
dutchtuga
Alles wat hij hiervoor heeft gemaakt schuif jij doodleuk even opzij?
Nomak
Alles wat hij hiervoor heeft gemaakt schuif jij doodleuk even opzij?
Ben je daar ook rauwig om?
Hier werd Kurosawa benadeeld. Respectloos van Leone!
dutchtuga
Neen hoor, er zitten een aantal prima films tussen. Maar ik vind het gewoon jammer dat zo een man zich met remakes gaat bezighouden. Hij kan beter dan dat, waarom dan toch een remake? Waarschijnlijk uit gemakzucht. Hij wist ook dat hij met zo een verhaal makkelijk kon scoren.
Het is ook erg jammer (hoewel The Departed wel anders is geworden dan zijn origineel), maar om dan niks meer van een regisseur te willen weten slaat nergens op. Pak lekker de blu-ray van Taxi Driver en geniet nogmaals van het genie dat deze regisseur is.
Hoezo werd Kurosawa benadeeld? Is toch juist extra aandacht en bewondering voor het origineel. En als het enkel om een geld kwestie gaat denk ik, ach, regel dat lekker bij de rechtbank.
Nomak
De film is gewoon een kopie van Yojimbo, terwijl Leone het recht niet had om de film te remaken. Als Kurosawa niet naar de rechtbank was gestapt had hij geen geld gezien.
@ dutchtuga
De Blu-ray heb ik niet, maar wel een erg mooie dvd-versie. Binnenkort nog maar eens herzien.
Lijkt me toch echt meer een zaak van de producent.
Nomak
Dat weet ik niet, maar Leone heeft die film ook geschreven. Hij wist natuurlijk goed genoeg waar hij mee bezig was.
Dit schreef Kurosawa aan Leone:
Volledig en interessant artikel, lees vooral de twee laatste alinea's.
fappie
- 2005 stemmen
Hahah.. dat verhaal komt inderdaad wel erg overeen met A Fistfull.. Heeft hij voor de rest nog veel gejat dan?
TinkerTex
Deze klassieker van Sergio Leone kan samen met zijn collega The Good, the Bad and the Ugly tot de beste westerns gerekend worden. Ben er zelf nog niet helemaal over uit welke ik beter vind. Prachtig verteld, geschoten, gespeeld en geschreven. Hulde!
AC1
Net weer gezien. Toen ik jong(er) was maakte de film meer indruk op me. Toen was het nog nieuw en kende ik het mysterie nog niet. Ik voel dat ik nu niet meer zo geboeid zit te kijken. Na de eerste3 geweldige scènes begint mijn interesse te tanen. Ik vraag me af of de film wel bestand is tegen 'multiple viewing'. Zelf kan ik er niet veel meer uithalen. Toch een '4' voor old times' sake.
skitz0frenix
Je toch al bijna alleen vanwege de harmonica 5 sterren geven? Wat een heerlijke sfeer hangt er in de film. Geweldige lange scenes met close-ups. De muziek komt als geen andere film zo goed tot zijn recht.
Driello
UItermate boeiende discussie eerder over al dan niet jat werk van de regisseur, maar over de film:
Deze fim wordtvaak als 'western' beschreven (ook door mijzelf) maar heeft daar eigenlijk maar ten dle iets van weg.Veel meer impact levert het gevoel van 'het einde van een tijdperk' - het comboy tijdperk - op. Tuurlijk, er zitten mannen op paarden in (slecht geschoren - De mannen, niet de paarden), pistolen, duels enz. Maar wat deze film een topfilm maakt in mijn optiek, is het gevoel dat je naar de laatste registratie van een tijdperk zit te kijken. Het oprukken van het nieuwe, de ontwikkeling. En dat dan tegen een achtergrond, een omgeving dieontzettend sfeervol is gecreeerd en een enorme lading sfeer oplevert. daarnaast is het acteren fatsoenlijk, is de hoofdschurk enerzijds sympathiek en anderszijds een echte schurken zijn de beide 'goeien' ook maar wat ruwe types. Het levert een film op die het kijken meer dan de moeite waard is en je voor ruim 2,5 uur meeneemt naar een wereld die niet langer meer bestaat.
skitz0frenix
western m -s film, soms roman of verhaal, spelend in het westen vd Verenigde Staten; wildwestfilm, wildwestroman
Het gaat om de locatie en het feit dat het verhaal zich afspeelt in het westen van de VS maakt deze film een western.
Driello
Ja,bedankt voor die open deur. Het gaat me er natuurlijk omdat het juist een film is die het einde van 'het wilde westen' beschrijft. Ook voldoet het niet aan veel van de stereotypen van een western. Met definities kom je al gauw op een western, ja. Maarer zitten ook wel wat grapjes in (komedie?) en er is een verhaallijn met drama erin (een drama). Kortom: alleen met een definitie ben je er nog niet.

Once upon a Time in America
1984

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Apocalypse Now
Oorlog, 1979

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
verlies van geliefdeshowdownbountypremie jagerkleine stadsadnesschantageharmonicaanti heroauctionsterven en doodpeasantkrankzinnigheidwesterswedding party spaghetti westernarizona territoryintercontintental railroad outlaw gangwater pumpmysterious characterboom townrailroad companyhope for a new liferailroad construction preserved film