• 9.379.030 stemmen

C'era una Volta il West (1968)

Western | 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Genre: Western

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans

Releasedatum: 3 november 2016

Plot C'era una Volta il West

"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."

Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.

Kevin13

Denk wel dat deze film zonder muziek nog altijd even goed zal zijn. Maakt het rauwer.

Nomak schreef:

Wat een zinloze discussie.

Allereerst wil ik opmerken dat het geen discussie is. Bovendien, moet alles nou serieus?

avatar van Minotaures

Minotaures

Kevin13 schreef:

Dat zou wel een goede reden voor mij zijn om het een halve tot een hele punt te verlagen. Soundtrack vond ik te pruimen en dat mag (moet zelfs) van mij blijven.

Kevin13

Ik zie het eerlijk gezegd liever verdwijnen. Toch op de manier hoe het nu gebruikt wordt. Iedere scene door en door een verschillend deuntje. Als er iemand sterft een sentimenteel deuntje om zo de kijker emotioneel te maken. Een regisseur die zonder soundtrack de kijker kan ontroeren als er bijvoorbeeld iemand sterft is in mijn ogen al een goede regisseur. Als je er eerst een deuntje bij nodig hebt...

avatar van vincent5000

vincent5000

ik vond het niet echt een superfilm, maar hij is ook zeker niet slecht. 4*

Erwinner

Eerste uur is best sterk, dan jammer dat je vervolgens alleen maar naar zetten van herhalingen aan het kijken bent, en dat dan 2 uur lang. Dus met veel polsbewegingen dit af moeten kijken, helaas.

Voor mij de minste van de bouqet reeks.

planet_of_death

Herhalingen? Heb ik iets gemist? Wat bedoel je ermee?

avatar van jipt

jipt

Kevin13 schreef:

Ik vind de muziek juist heel erg goed, kan met Once upon a Time in the West niet voorstellen zonder muziek. Het camerawerk loopt nu juist prachtig parallel aan de muziek. De muziek werd ook afgespeeld op de set tijdens het filmen. Het is hetzelfde als Psycho zonder muziek, neemt heel veel sfeer weg, zou zonde zijn als je de muziek bij Once upon a Time in the West weg haalt.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Erwinner schreef:

Dus met veel polsbewegingen dit af moeten kijken, helaas.

O nu snap ik het. Dat masturberen lijdt natuurlijk erg af tijdens een dergelijke film. Maar je hebt gelijk. Cardinale is wel een erg mooie vrouw.

avatar van van duijn

van duijn

Geloof me, nu is ze zo knap niet meer

Erwinner

Precies. 2 sterren op de borstjes.

avatar van rep_robert

Ben zelf niet zo bekend met het western genre, heb de films eigenlijk altijd links naast me laten liggen.

Dit is wel een leuk beginnetje, nou ja...leuk? Ik schrok eigenlijk vanaf de eerste minuut al hoe goed de film is. Er wordt een fantastische sfeer neergezet, veel spanning en de begeleidende muziek is werkelijkwaar fantastisch. Hier maakt de muziek toch een groot deel van de film uit en zou ik de film niet zonder de muziek willen zien. Ook het rauwe acteren beviel me wel van de cast, had eigenlijk helemaal niet het idee dat ik naar een film uit 1968 zat te kijken. Verder genoot ik van de vele prachtige landschappen, zooms, close ups en de details in de scenes.

Waar ik me eigenlijk wel lichtelijk aan stoorde was de gezichten van iedereen. Het leek wel alsof ze allemaal geelzucht hebben of zo. Vooral als je het contrast van het gezicht naar de nek ziet. Ziet er echt heel vreemd uit, weet niet of het de bedoeling is? Ik kon het zelf wat minder waarderen.

Het doet echter weinig af aan een fantastische eerste kijkbeurt. Nou maar misschien op naar de volgende(the Good, the Bad and the Ugly?)

louisvf

Wel een vreemde volgorde waarin je ze bekijkt!

Als je zegt op naar de volgende dan zou er tussen die haakjes a fistful of dollars moeten staan en niet het laatste deel van de trilogie!

Of is het omdat je gewoon de meeste bekende wil bekijken?

avatar van rep_robert

Omdat ik me er niet echt in heb verdiept hehe, wist ook niet dat de films wat te maken hadden met elkaar. Maar thanx voor het advies

louisvf

Ja nee deze niet maar the good the bad and the ugly is wel het laatste deel van een trilogie, deze komt daarna...! Geen probleem !

chevy93

In de Dollar-trilogie zijn de delen makkelijk in willekeurige volgorde te kijken. Denk eerlijk gezegd ook dat 80% dat doet.

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Ik heb Leone's spaghetti westerns ook in omgekeerde volgorde gezien. Eerst begonnen met Once Upon a Time in the West om vervolgens The Good, the Bad & the Ugly te zien.

planet_of_death

Once Upon a Time hoordt dan ook niet bij de Dollar-trilogie.

louisvf

Ja veel mensen hebben het zo gedaan! Maar als je de mogelijkheid hebt doe je het toch gewoon zoals het zou moeten zijn !

Maar het maakt inderdaad niet uit! Alleen is het wel zo dat je misschien de eerste dollars niet super goed gaat vinden omdat je eerst de latere en voor vele ook betere films hebt gezien! Ik heb ze in de juiste volgorde gezien en vond ze allemaal super!

MNV2 schreef:

Ja we hebben het hier wel over a fistful of dollars, for a few dollars more en the good, the bad...! Hopelijk heb je die eerste 2 ook gezien!

chevy93 schreef:

Ja van de jongere jeugd misschien! Denk toch dat vele ouderen ze op volgorde hebben gezien dus laat ons zeggen 50% ! Maar oke het maakt niet zoveel uit!

Kevin13 schreef:

Bwa, de muziek is toch een zeer belangrijk gegeven in spaghettiwesterns/westerns...! Denk ook dat ik dan net een puntje of een halfje zou verlagen...

Erwinner schreef:

Precies. 2 sterren op de borstjes.

Waarom leg je je eerste comment niet verder uit zoals ook "planet_of_death"al vroeg? Vond je de film saai? Want je zegt dat hij de minste is van de reeks (films van leone neem ik aan) en het is eigenlijk wel de traagste van zijn films dus is het daarom?

Kevin13

Kun je al die berichten niet in één post zetten? Is veel te irritant om te lezen..

Dat betekent dat je de film dan toch weer niet zo goed zou vinden.

avatar van jacobz

jacobz

[quote]Erwinner schreef:

Het 1e deel , en dan vooral de opening is heerlijk traag, daar had het wat mij betreft mogen blijven. Ik begrijp verder ook weinig wat de meerwaarde van de lange speelduur is, anders had ik het makkelijker kunnen uitzitten.[/quote

Je moet deze film ook niet kijken als je net Die Hard hebt gezien

Kevin13 schreef:

Dat betekent dat je de film dan toch weer niet zo goed zou vinden.

Ja sorry je hebt gelijk ivm in één post, zal dit dan ook niet meer doen ! En dat dat betekent dat ik de film niet zo goed zou vinden staat daar los van...!

@Jacobz: hehe!

@ Erwinner: De openingsscene is trouwens één van de sterkste zaken van de film en in de filmgeschiedenis (en ook de langste ooit, maar dat maakt niet zoveel uit...wel een leuk weetje)...

Erwinner schreef:

Opmerkelijk gezien je nr. 1 in je top 10. De meerwaarde is dat je langer kan genieten van de scènes.

louisvf schreef:

Ik ben toch echt van mening dat heel veel mensen The Good, The Bad & The Ugly als eerste kijken, vanwege de populariteit (en klassering) van de film.

louisvf

Ja, zoals ik zeg, de jongere jeugd! Vele anderen hadden hem al lang gezien! Maakt nu ook niet echt uit dus we zullen hier over stoppen . En ivm u eerste quote is dat op mij bedoeld? Want erwinner heeft hem helemaal niet in zijn top 10 en als het op mij bedoeld is: ik heb dat stukje niet geschreven !