C'era una Volta il West (1968)
Genre: Western
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)
Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans
Releasedatum: 3 november 2016
Plot C'era una Volta il West
"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."
Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.
Jill
Sheriff
Brett McBain
Brix
- 19685 berichten
De film is zelfs opnieuw in roulatie gebracht in de Nederlandse bioscopen, een aantal jaren na de eerste vertoning, in een langere versie.
Baldur
Dan nog, ik wist niet dat dit soort films in filmhuizen draaiden
Zeer zeker, ook oudere films worden nog weleens gedraaid. Ik heb dit jaar bijvoorbeeld die andere westernklassieker (1966) gezien op het grote doek - erg tof!
chevy93
The Good, The Bad & The Ugly?
De andere, iets betere, helft van Sergio Leone?
Nomak
C'era una Volta il West is duidelijk de beste film van Leone!
Ieder z'n eigen smaak
Beiden topfilms, maar als iemand mij 5 minuten naar niks kan laten kijken (eindscène) dan vind ik dat toch wel geweldig.
En de muziek in TB, TG &TU is gewoon legendarisch
AddictedToMovies
De muziek bij de afslachting van de familie en Cheyenne die voor het eerst Harmonica ontmoet, perfect gewoon!
chevy93
Het moment dat hij achter die trein staat en je die mondharmonica hoort is inderdaad ook legendarisch
Sjossa
Dat The Good,the Bad and the Ugly iets meer humor heeft zal er misschien ook wel mee te maken hebben dat je deze film verkiest boven Once Upon a Time in the West. Ik kan moeilijk zeggen welke ik nou beter vind, al heb ik de eerstgenoemde al vele malen vaker gezien dan Once Upon a Time in the West.
RuStY NaiL
een film van eenzame klasse!niet voor niets de nr.6 in de top 250
chevy93
Als meer mensen zoals jij een 4 zullen geven, zal hij niet lang op de nr. 6 staan
Miron
lol, een film van eenzame klasse beoordelen met 'n 4...
C'era una Volta il West is pure spannings opbouw;
Deze film speelt als klassieke muziek! Het plot heeft misschien wat tijd nodig om op gang te komen maar als kijker krijg je het gevoel dat er meer aan de hand is.
Langzame scenes, boze blikken, rustgevende momenten, stoere praatjes en dan ineens besef je je naar wat voor geniale film je aan het kijken bent.
Tijdens herzieningen begrijp je de karakters en hun beweegredenen, het langzame tempo werkt bijna rustgevend waardoor je even helemaal weg kan dromen naar het wilde westen.
Zonder twijfel een van de beste films ooit gemaakt.
Vinokourov
De vervolmaking van het spaghetti-genre / de western
. Sergio Leone zou zich na Once Upon a Time in the West nog een keer wagen aan een western, maar dat had hij niet hoeven te doen denk ik. Beter kan haast namelijk niet. Wat een geweldige unieke film is dit
Probeer niet teveel op het verhaal te laten, maar laat je overdonderen door schitterende dromerige, meesleperige beelden, waarbij je opgeschrikt wordt door explosieve gebeurtenissen. Tot slot nog een eervolle vermelding voor de waanzinnig mooie soundtrack van Morricone.
Laoslander
De sountrack is zelfs gebruikt onlangs in de nieuwe tour van Muse!
JasonBourne
Na herziening (eerst op computer zonder ondertiteling, hoewel je die nauwelijks nodig hebt) toch sommige beweegredenen iets beter begrepen. Trouwens is de film op een grote TV met surround geluid natuurlijk een stuk mooier om naar te kijken. De kogels vliegen van links naar rechts en terug.
Waardering daarom toch verhoogd naar een 5. Meesterlijke western.
Shesterfield
Mooie film met prachtige muziek. Zelf vind ik hem een beetje overschat. Maar voor zijn tijd was hij natuurlijk top!
3,5 *
louisvf
Het publiek wou iets anders, dus maakte hij once upon a time in America, zeker geen slechte, maar nu ook niet de beste film.
De film werd niet zo goed onthaald bij het grote publiek dus moest hij het weer over een andere boeg gooien.
Met Once upon a time in the west, alvast een top western/film tot gevolg.
Naar mijn mening 1 van de beste films ooit gemaakt!
Een openingsscene (de langste ooit) en personages om kippenvel bij te krijgen. Adembenemend in beeld gebracht en afgewerkt met een enorm mooie soudtrack en prachtige decors! De film straalt gewoon klasse uit! Trouwens ook leuk om Fonda eens een boosaardige rol te zien spelen en op zijn leeftijd. Leone vond Fonda (die eerst het script las en de film afwees) er eerst te oud uitzien waarna hij zijn zwart pak aantrok en het vervolgens bij wijze van spreken niet meer mocht uitdoen!
Zeker en vast de beste Sergio Leone met Ennio morricone op zijn hoogtepunt (alhoewel ik hem in a fistfull of dollars bijna evengoed vond!). De film had eerst veel meer succes in Europa en in Japan en is nog steeds 1 van de 10 meest succesvolle films die ooit in Frankrijk zijn uitgebracht.
Alleen maar meer respect dus!
Spijtig dat er nu zo'n films niet meer worden gemaakt en dat we het moeten doen met peperdure (oke deze film was wel even duur als zijn 5 vorige films samen maar valt uiteindelijk nog altijd goed mee), simplistische filmprojecten!
wavanbuuren
Met Once upon a time in the west, alvast een top western/film tot gevolg.
Dit klopt niet wat je zegt. Once upon a time in the West is bijna 20 jaar ouder dan America en dus zeker geen gevolg van......
louisvf
Sergio Leone wou Once upon a time in America maken in 1966, alleen de buitenwereld was het hiermee niet zo eens.
Met Once upon a time in the West als gevolg!
louisvf
Met Once upon a time in the West als gevolg!
Komaan zeg, dit staat zelfs neergeschreven in het boekje dat je bij de 2 disc special collector's edition van once upon a time in the west!
louisvf
Zal het anders even neerschrijven wat er staat voor moest je niet over de dvd beschikken.
'Ondanks het fenomenale succes van zijn 'Dollars' trilogie, begon Sergio Leone tegen 1967 even genoeg te krijgen van de western. Hij wilde het Westen achter zich laten voor de volgende grote Amerikaanse tansitieperiode, de bende-oorlogen van de jaren 1920. Maar in 1967 war er niemand die "Once upon a time in America' wilde: alles wat ze van Leone wilden waren meer westerns...
Ma ik heb het wel fameus mis geformuleerd in mijn eerste quote, sorry zie het nu pas, oke mijn excuses, bedoelde dus weldegelijk dit!
wavanbuuren
Geen probleem. Bedankt voor de verduidelijking
louisvf
Denk ook dat het script al was geschreven maar ben niet zeker!
Geen probleem... Sorry voor mijn foutief gelul in het begin!
rensie32
Paar dagen geleden weer herzien. Na ''The Good, The Bad and The Ugly'' werd ik ook weer door deze film positief verrast. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik westerns altijd wel leuk vind om te kijken.
Het verhaal begint natuurlijk met de intro. Een 15-minuten durende intro die naar mijn mening de beste is in de filmgeschiedenis.
De daaropvolgende scenes zijn allen memorabel en prachtig begeleid door Morricones filmmuziek. Na de eerdere films van Leone met eveneens prachtige filmscores wist de muziek me weer te betoveren. Het landschap en de bezwete gezichten doen het ook nog is goed bij mij. De traagheid van de film is alleen maar positief: het hoort gewoon bij dit soort films.
En dan het eindduel: net als bij ''The Good, The Bad and The Ugly'' vergezeld met de mooiste muziek die men maar kan bedenken. De close-ups en de flashback: prachtig.
Dan wil ik ook nog wat zeggen over het acteerspel van de hoofdrolspelers. Bronson die de gehele film uitdrukkingsloos is en Fonda die de ultieme bad-guy speelt.
Ik geef de film 5 sterren en een plaats in mijn top-10.
Bobo13
Ik heb de film niet gezien, maar ga hem zeker aanschaffen. Mijn vader wil niks anders dan westerns kijken, en ik heb een vaag vermoeden dat deze film de grondslag hiervan is!
Karl van H.
Waarschijnlijk dat 'ie van zichzelf vindt dat 'ie een betere smaak heeft dan de gemiddelde zeventienjarige.

Once upon a Time in America
1984

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Apocalypse Now
Oorlog, 1979

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
verlies van geliefdeshowdownbountypremie jagerkleine stadsadnesschantageharmonicaanti heroauctionsterven en doodpeasantkrankzinnigheidwesterswedding partyspaghetti westernarizona territoryintercontintental railroad outlaw gangwater pumpmysterious characterboom townrailroad companyhope for a new liferailroad construction preserved film