• 9.379.404 stemmen

Met onder meer: Johnny Depp, Christian Bale en Marion Cotillard

Releasedatum: 30 juli 2009

Plot Public Enemies

"America's Most Wanted."

De jaren 30 worden in de Verenigde Staten gekenmerkt door misdaden en gangsters die het land onveilig maken. John Dillinger (Johhny Depp) is een bekende bankrover en moordenaar die steeds uit de handen van de politie glipt. Tijdens haar zoektocht naar Dillinger en zijn collega's Baby Face Nelson en Pretty Boy Floyd krijgt de politie de hulp van een nieuwe instantie, de eerste federale politiemacht: de FBI. Melvin Purvis (Christian Bale) leidt het groepje agenten dat probeert om de gevaarlijke gangsters te arresteren.

John Dillinger

Phil D'Andrea

Alvin Karpis

avatar van Izella

Izella

Ik had hier meer van verwacht, laatste 20 minuten maakt een hoop goed vandaar ook 3 sterren. Christian Bale valt totaal weg naast een wederom krachtig acterende Depp. Als ik deze ga vergelijken met soortgelijke gangsterfilms zou er zelfs nog een ster vanaf kunnen. Zonde, gemiste kans.

avatar van Decec

Decec

Goede misdaad film

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik vond dit wel een mooie film. Wel moet ik er bij zeggen dat ik normaal niet zo'n fan ben van gangsterfilms. Het verhaal zelf vond ik wat oppervlakkig blijven maar dat maakten de sfeer en mooie beelden meer dan goed. Sommige shots vond ik ook heel mooi. Voorbeeld: Toen die ene gangster (naam kwijt) werd neergeschoten toen ze van het hotel wegvluchten en je zag die laatste ademstoot. Dat vond ik toch wel indrukwekkend gedaan.

Johnny Depp was zoals gewoonlijk heel erg goed maar het is niet een van zijn beste rollen geweest. Qua verhaal vond ik het allemaal wat minder maar qua sfeer vond ik het helemaal goed.

avatar van ossman1987

ossman1987

behoorlijke tegenvaller

standaard gangsterverhaaltje en werkelijk waar geen enkele verrassende wending, de jaren 30 sfeer was nog wel aardig om te zien maar ik werd niet warm of koud van de personages bale als 'lawmen' vond ik in 3:10 to yuma al vrij zwak en dat deed die hier nog eens dunnetjes over en bij dillinger miste er een bepaalde hardheid of dreiging tegen zijn vrienden. verder was er in tegenstelling tot de goede gangsterfilms geen enkele vorm van humor te bespeuren.

verder vond ik het ook heel vreemd om te zien hoe amateuristisch de politie te werk ging bij the untouchables waren ze een paar klassen sterker terwijl het zich in dezelfde tijd afspeelt.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Ik zal er eens over nadenken. Voor nu drie sterren.

avatar van Joeri_000

Joeri_000

Film weet niet te overtuigen en duurt veel te lang.

Johnny Depp is gewoon T-bag.

Behoorlijke anti-climax.

Sfeer en acteerprestaties houden het voor mij nog op 2,5

avatar van Mr. Puiver

Mr. Puiver

Depp zet weer eens een bijzondere rol neer.

Wat hij meestal doet als hij laten we zeggen iemand speeld die ook echt bestaan heefd. Zoals in Blow, Fear and Loathing, enz en zo ook in deze laat hij mijn in elk geval geloven dat John Dillinger zijn laatste dagen best wel eens zo beleefd kan hebben.

Deze krijgt van mij dan ook 4 sterren.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Joeri_000 schreef:

Johnny Depp is gewoon T-bag.

Uh...? Dat moet wel de meest bizarre vergelijking zijn die ik ooit heb gehoord, als er twee karakters als dag en nacht verschillen zijn het T-Bag en John Dillinger.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Is me heel erg zwaar tegengevallen. De actie ziet er heel goed uit, maar dat is ook het enige waar deze film punten voor krijgt.

Was op een gegeven moment bang dat ik hem nog slechter zou gaan vinden dan Miami Vice, maar dat is vrijwel onmogelijk.

Maar toch, heel jammer..

avatar van Joeri_000

Joeri_000

Donkerwoud schreef:

klopt maar ik vond hem er net zo uitzien met snor vandaar

avatar van TimZor

TimZor

Pas nog eens herkeken en hij blijft sterk ik geef een 4

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Een prima, bijna uitstekende film, maar ik vond Depp hier niet zo op z'n plaats. Ik had zelfs liever tegenspeler Bale in die rol gezien, maar Nick Stahl had nog meer op Dillinger kunnen lijken. Niet dat dat het grootste punt hoeft te zijn, maar Depp zie ik gewoon niet voor me als hardened criminal. Ik zie hem veel, veel liever in rollen als Ed Wood of Scissorhands.

Misschien dat een nieuwe kijkbeurt wat dat betreft (ooit) meer oplevert, maar voor nu een krappe 3,5*.

avatar van 10-StepKill

10-StepKill

Eens met Meneer Bungel: Depp was hier niet op zijn plaats. Overigens vond ik de gehele cast een beetje misplaatst. Marion Cotillard vond ik enkel in het laatste half uur goed spelen en Billy Crudup speelt een zeer irritante rol als J.E. Hoover. I.t.t. wat velen vinden, vond ik alleen Bale een goede vertolking neerzetten van Purvis.

Maar het belangrijkste wat deze film mist zijn dialogen! Ik heb echt het gevoel dat Mann een thirties Heat wilde maken, maar werkelijk op elk vlak tekort is geschoten met de dialogen als hoogtepunt. Nul grappige one-liners, totaal geen spanning en al helemaal geen chemistry tussen John en Billie.

Ik heb me werkelijk verveeld op momenten, maar de actiescenes hebben de film nog enigszins gered. Al had ik graag gezien dat deze ondergeschikt waren aan de rest van de film.

avatar van Krusty

Krusty

Visueel werkelijk fantastisch. Mann is gewoon erg goed in het spelen met licht en het neerzetten van sfeer.
Het verhaal tussen Dillinger en zijn vriendin vindt ik erg ongeloofwaardig. En natuurlijk bijna aan het einde als hij rustig dat politiebureau inloopt en gewoon van alles over de opsporing kan bekijken(!). De vuurgevechten zijn trouwens erg gaaf

avatar van Krusty

Krusty

Fran schreef:

Zeker! Mooiste shot van de film!

avatar van ghostman

ghostman

De hele autoachtervolging is sowieso groots ( en artistiek ! ) gefilmd . Doet me een beetje denken aan Scarface (1932) , maar dan de geëvolueerde versie daarvan .

avatar van Simoensk

Simoensk

Prachtige film, ik vond depp hier juist wel op zijn plaats. Aangename en leuke sfeervolle actiescenes! Boeiend van begin tot einde en film is gewoon af.

avatar van ghostman

ghostman

Ik heb de film voor de zoveelste keer gezien en ben nog steeds van mening dat Public Enemies de beste film ooit is , met afstand . Wat is dit geniaal , zeg . Zowel audiovisueel als mentaal ( qua tijdgeest ) z'n tijd ver , ver vooruit . Veel beter dan Citizen Kane (1941) , Bronenosets Potyomkin (1925) , La règle du jeu (1939) , Vertigo (1958) en The Searchers (1956) TEZAMEN , om maar eens aan te geven hoe goed ik deze film vind .

Dit is het toppunt van de skills van MaNN , en ik denk niet dat MaNN deze film nog ooit zal overtreffen . Maar ik droom van wel , natuurlijk . Wat zal het zijn als MaNN een beter film maakt . Een film betere dan Public Enemies , dat zal echt teveel voor me zijn ...

avatar van NKS

NKS

Had er meer van verwacht!

avatar van flipflop

flipflop

Zeer aardige gangsterfilm. Johnny Depp speelt weer als een beest maar ook Christian Bale doet het goed. Boendien is de actie leuk in beeld gebracht en het sfeertje is erg overtuigend De film is net wat te lang, en het einde voelde een tikkeltje geromantiseerd en afgezaagd aan. Echter is het zo wel in het echt gebeurd.

Dikke 3.5 *

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

Regisseur Michael Mann maakt niet veel films (hij is vooral bekend door de klassieker "Heat"), maar als hij een film maakt is het ook gelijk eentje om naar uit te kijken. "Public Enemies" was ook een film waar veel mensen naar uit keken. Het resultaat mag er ook zeker wezen, want ook deze keer heeft regisseur Mann een topfilm gemaakt.

John Dillinger (Johnny Depp) is een bankovervaller. De politie kan hem maar niet stoppen en als ze hem een keer pakken, ontsnapt hij weer. FBI agent Melvin Purvis (Christian Bale) wordt op de zaak gezet en doet er alles aan om Dillinger, zijn team en de andere beruchte criminelen te pakken.

Het verhaal van John Dillinger is waargebeurd, dus daar zat al een valkuil voor regisseur Mann. Wat gaat hij wel vertellen en wat niet? Gelukkig begint Mann niet vanaf het begin, maar neemt hij de laatste jaren van de beroemde bankrover. Het resultaat is daarom werkelijk verbluffend.

Het scenario is ijzersterk. Zonder al te veel uit te leggen, volgen goede scènes elkaar op. Van goed geschoten shoot-outs, tot de relatie tussen Dillinger en zijn geliefde, het scenario zorgt ervoor dat de kijker diepgang ziet in de personages en de chemie die ze met elkaar hebben. Rustige momenten worden afgewisseld met spannende momenten, zoals de bankovervallen of de shoot-outs. Die zijn ook zeker goed in beeld gebracht. Regisseur Mann koos voor een andere stijl met filmen. Alles werd met een digitale camera opgenomen. Hier en daar zijn de beelden wat schokkerig, maar daardoor komt alles goed tot leven. De digitale camera is dus een dikke pluspunt. Andere pluspunten zijn de decors en niet te vergeten de geweldige muziek die je hoort.

Naast al het geweld is de cast ook om te smullen. Johnny Depp speelt zoals altijd geweldig. Hoe verder de film vordert, des te meer hij in zijn rol groeit. Hij geniet er ook van de bankrover te spelen. Het is weer een act van de bovenste plank. Christian Bale speelt ook zeker een goede rol. In de scènes die hij deelt met Depp laat hij zich niet zomaar wegspelen. De rest van de cast bevat ook bekende namen als Cottilard, Cudrup, Ribisi en Tatum.

"Public Enemies" laat zien dat geschiedenis absoluut niet saai hoeft te zijn. Zeker niet met regisseur Mann aan het roer en Johnny Depp als leading-man. Daardoor zal zelfs de echte Dillinger trots zijn op deze film.

avatar van noke

noke

Goed acteerwerk, goed verhaal! Het einde had ik niet verwacht. En Johnny Depp laat maar weer eens in de zoveelste film zien dat hij alle rollen aankan.

avatar van The Truth

The Truth

Ongewaardeerde meesterwerk.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Ongewaardeerd is hij zeker niet, hij is al 2086 keer beoordeeld!

avatar van intezar

intezar

Pitakaas schreef:

Ongewaardeerd is hij zeker niet, hij is al 2086 keer beoordeeld!

Door de verkeerde mensen.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Na herziening toch een half ster omlaag.

Michael Mann doet de jaren dertig prachtig herleven en blijft trouw aan zijn stijl met realistische geluid, shots en camerawerk, maar voor de rest gebeurt er weinig interessants.

De bankovervallen en ontsnappingen deden mij niet zoveel en ik kon maar weinig sympathie opbrengen voor Dillinger zijn maten en vriendin.

De shoot-out bij Little Bohemia is wel mooi gedaan en van de acteurs maken vooral Christian Bale (als de beste FBI-agent in historie) en Billy Crudup (als de beruchte FBI-baas Edgar Hoover) indruk.

avatar van The Truth

The Truth

intezar schreef:

Door de verkeerde mensen.

Briljante opmerking !

avatar van MMXMMX

MMXMMX

Ik vond het niet zo een goede film het was ook niet slecht maar zat wel telkens op de klok te kijken .

Ik kon niet echt in de film komen en mee leven .

Leuk voor een zondag middag

avatar van remorz

remorz

Ik hou van de jaren '20 en '30. Het clandestiene van de drooglegging, de sluimerende onderwereldsfeer en goed geklede gangsters in pastelkleurige sleeën van wagens die er lustig op los knallen met tommyguns. Sigaren, dames met rode lippenstift, een plaat van Billie Holiday eronder en je hebt me.

Waar Public Enemies de mist ingaat is me dan ook niet helemaal duidelijk.

Misschien is het omdat twee acteurs, waar ik doorgaans graag naar kijk, geen sprankelmoment op het scherm kunnen krijgen? Depp weet geen personage met kloppend hart bijeen te mompelen en Bale krijgt te weinig screentime, lijkt het.

Of is het het rommelige verhaal, dat nogal richtingloos voortstuwt zonder echte keuzes wat focus betreft? De opkomst van de FBI, een wanne-be romance, een overval, gevangenschap en ontsnapping; het passeert allemaal de revue zonder dat ook maar iets beklijft; dan wordt tweeëneenhalf uur een lange zit. Ook als biopic of tijdschets is het gewoon allemaal niet boeiend genoeg.

Misschien zijn het ook de HD-beelden, die flitsende actie duidelijk verwarren met een onnavolgbare wirwar van lelijke beelden en arbitraire perspectieven en kadreringen. Het heeft een averechts effect op de actiescènes, die nogal leeg en zinloos aandoen. De intensiteit van een vuurgevecht als in Heat wordt nooit bereikt. Dat terwijl dit tijdperk van zichzelf al visueel prikkelt: waarom zo omslachtig en vergezocht in beeld gebracht?

Mann weet zijn verhaal èn personages nauwelijks van warmte of inhoud te voorzien, waardoor er weinig rest om de de kijkduur te rechtvaardigen. In bijna alles is dit voor mij de negatieve tegenhanger van een film als Heat. 2*

avatar van angelotus

angelotus