• 9.374.004 stemmen

Met onder meer: Ewa Błaszczyk, Piotr Machalica en Jerzy Trela

Gesproken taal: Pools

Releasedatum: 2 maart 1990

Plot Dekalog, Dziewiec

"Thou shalt not covet thy neighbour's wife."

Nadat impotentie bij Roman is vastgesteld, dringt hij bij zijn vrouw Hanka aan een liefhebber te nemen. Met tegenzin voldoet ze hier aan. Roman wordt, in tegenstelling tot zijn eerdere woorden, ziekelijk jaloers. Hij bespioneert haar en komt erachter dat ze een affaire heeft. Hij belooft zichzelf om te brengen, niet wetende dat Hanka deze affaire aan het afbreken is...

Roman Nycz, mąż Hanny

Lekarz Mikołaj, kolega Romana

Rowerzysta

Ola, pacjentka Romana

Ania, córka Majki

Janusz, pracownik biura KLM-u

avatar van Freud

Freud

Nog een écht goede aflevering, met alles erin wat de dekaloog zo bijzonder maakt. Ik hou alleen wat minder van verhalen over overspel, vandaar 'maar' 4 sterren.

(trouwens wat ik bij dekalog 8 zei over de mooiste dekaloog-muziek van Preisner, dat klopt niet, die omschrijving hoort uiteraard bij de prachtige compositie van de zogenaamde Van den Budenmayer (het alter ego van Preisner als hij muziek schrijft in 19e-eeuwse stijl) uit deze film)

Zoveelste Dekalog, zoveelste keer hetzelfde verhaaltje.

Paar boeiende elementen, kort genoeg, maar die verhaaltjes vind ik toch redelijk beschamend. Zelfs vergeleken met standaard Hollywood werk redelijk belachelijk. Telefoons die juist op het laatste moment afgaan, mensen die elkaar net mislopen ... dat soort dramatische onzin.

En de rest van de film is ook zo sec dat het nergens als geloofwaardig overkomt. Wel aardige muziek, hebben die Kieslowskis meestal wel, maar ook niks om echt van achterover te vallen vind ik.

Hier maar een 2.5je voor. Niet slecht, maar het geweldige blijft mij totaal ontgaan.

avatar van The One Ring

The One Ring

Prima Dekalog, die kwalitatief ergens in het midden van de serie valt. Dit is echt een deel dat er baat bij heeft dat de hoofdpersonen enorm geloofwaardig acteren en daardoor personages creëren die ondanks hun nogal zwakke punten sympathiek blijven. Zij maken het morele dillemma rond het gebod ook weer interessant: Wie mag hier eigenlijk niet de geliefde van iemand anders begeren? Doordat ik meevoelde met de hoofdpersonen en doordat Kieslowski het allemaal geloofwaardig bracht kon ik er goed langskijken dat dit stiekem de meest cliché van alle Dekalogen is. Een film maken over jaloezie bevat al snel geliefden die zich in de kast verstoppen en telefoongesprekken afluisteren. Het is echter de uitwerking die telt. Het loopt overigens ook opvallend goed af. Stiekem had een slechter einde hier beter gepast. Kieslowski is een warmere verhalenverteller dan hij waarschijnlijk ooit toe zou geven.

avatar van Spetie

De negende Dekalog en wat mij betreft de beste in de reeks. Ik heb een aantal keer een ruime voldoende kunnen geven, maar dit deel krijgt van mij dan toch vier sterren.

Ik vond de beide hoofdpersonen erg sterk acteren en beide kwamen sympathiek op mij over. Het knappe van deze film is, dat ik vooral op het einde enorm meeleefde met eigenlijk allebei. ik vond het dan ook erg mooi dat de man zijn bewuste val met de fiets overleefde, want een beter einde kon ik voor mezelf niet wensen.

Kieslowski weet me met deze film echt te raken en dat is best knap na acht delen, waarin het telkens net niet helemaal lukte. Nu alleen nog het laatste deel. Hopen dat die dit deel kan benaderen, dat zou al heel mooi zijn.