
Hannah and Her Sisters (1986)
Verenigde Staten
Drama / Komedie
103 minuten
geregisseerd door Woody Allen
met Barbara Hershey, Mia Farrow en Michael Caine
Tijdens een Thanksgiving feestje maken we kennis met een problematische familie. Actrice Hannah en Elliot zijn gelukkig getrouwd. Het is Hannah's tweede huwelijk, na de mislukking met Mickey, een hypochonder en acteur zonder succes. Holly is haar neurotische zuster, die als actrice de kost niet kan verdienen. Lee is haar emotionele jongere zus, die een verhouding heeft met de misantropische oude kunstenaar Frederick. Dan krijgen Elliot en Lee een verhouding en Hannah voelt dat er iets mis is met haar huwelijk. Lee verlaat Frederick, en Holly ontmoet Mickey, de ex van Hannah.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=8YPsjtK60ds
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
3,5*
Allen zelf speelt weer eens zijn bekende drukke neurotische personage met scherpe dialogen. Zijn rol is in deze film wat kleiner dan in sommige andere en dat is wel goed, want hier is hij som wel heel druk, al heeft hij wederom regelmatig leuke humor en grappige opmerkingen:
Gail: Two months ago, you thought you had a malignant melanoma.
Mickey: Naturally, I, I- Do you know I- The sudden appearance of a black spot on my back!
Gail: It was on your shirt!
Mickey: I- How was I to know? Everyone was pointing back here

Verder is het verhaal gewoon best goed geschreven en is de film altijd goed in balans. Het is gewoon vermakelijk en het wordt allemaal nergens te overdreven. Bovendien is het bij Allen altijd zo fijn dat de personages die hij laat zien vaak wel herkenbaar zijn in het echte leven. Dat geeft zijn films vaak nog iets extra’s. Zo ook deze, een bovengemiddelde film, die erg leuk was.
3,5*
meesterwerkje!

Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen, zogezegd.
Voor de rest vond ik het ook maar zo-zo. Weet niet of hij daadwerkelijk wat minder was, of dat ik eindelijk de beproefde formule een beetje zat begin te raken. Moet zeggen dat ik ook zeker geen fan ben van Mia Farrow, dus die films zijn sowieso altijd al wat minder voor me.
Mja. Nog wel aardig kijkbaar, niet slecht, en zeker weer het naturelle Woody Allen-sfeertje, maar weinig echt speciaals, de leuke humor en uitspraken lieten ook wat te wensen over. Verbaast me zeer dat mensen hier dit in een adem noemen met het frisse Annie Hall en het prachtige Manhattan. Maar het is niet de eerste keer dat mijn waardering voor een Allen afwijkt van de rest hier.
3*
Woody Allen, het blijft toch een interessant figuur. Sinds 1982 heeft hij onophoudelijk een film per jaar gerealiseerd (soms zelfs twee) en met Hannah and Her Sisters ben ik aan mijn 10e film van de neurotische regisseur gekomen. Hetgeen ik tot nu toe heb gezien is niet altijd van eenzelfde hoog niveau, maar ik laat de kans niet liggen om een nog niet geziene film van hem een kans te geven. Hannah and her Sisters draaide afgelopen vrijdag op het grote scherm in Antwerpen en ik zat mee in de volle zaal.
Wat me eerlijk gezegd verbaasde, want dit lijkt me een niet zo populaire Allen film te zijn afgaande op het aantal stemmen en de weinige berichten. Hoewel ik dus nog maar een fractie van zijn oeuvre heb gezien, ben ik er wel vrij zeker van dat dit tot één van mijn favoriete films van de regisseur zal gaan horen. Hannah and Her Sisters is Woody Allen ten voeten uit met een flinke dosis humor, heerlijke karakters en een geslaagde flow. Allen verdeelt de film op in een aantal hoofdstukjes (iets wat niet echt noodzakelijk was, maar bon) en slaagt er bovendien in het geheel zorgvuldig te balanceren tussen de verschillende liefdesperikelen. Elk personage is op een bepaalde manier interessant en je hoopt nergens dat pakweg het segment van Holly snel plaats moet maken voor dat van Lee doordat alles erg lekker in elkaar vloeit.
Vreemd genoeg eigenlijk nog maar weinig films gezien waar Allen zelf in komt opdraven. Ik zat met de impressie dat de regisseur nagenoeg altijd een rolletje voor zichzelf hield, maar blijkbaar was ik daar verkeerd in, al valt het wel op dat er vaak personages zijn die die typische Allen trekjes hebben. Soit, deze keer doet Allen zelf wel mee en kan hij zich laten gaan als een hypochonder die besluit om ergens in te gaan geloven. Het maakt hem niet uit wat en dat resulteert in een aantal erg leuke scènes. Toch mag ook de rest van de cast niet onderschat worden. Michael Caine is degelijk zoals altijd, Mia Farrow, Barbara Hershey en Dianne Wiest vertolken de titelrol met verve en Max von Sydow kan zich ook nog eens uitleven als de cynische Frederic. Geslaagde bijrollen ook nog met onder andere Carrie Fisher.
Jaja, Allen op zijn best als je het mij vraagt en het bewijs dat ik me eigenlijk eens wat met zijn ouder werk moet gaan bezig houden. Bij vlagen vlijmscherpe dialogen, heerlijke personages en geloofwaardige relatieproblemen en dat allen in een sausje van jaren '80 New York. Tof. Erg tof.
4*
met Hannah and Her Sisters ben ik aan mijn 10e film van de neurotische regisseur gekomen.
Je hebt Annie Hall en Manhattan nog niet gezien, zie ik? Zeker doen!
Hannah and Her Sisters (1986)
Bullets over Broadway (1994)
Mighty Aphrodite (1995)
Melinda and Melinda (2004)
Match Point (2005)
Cassandra's Dream (2007)
Vicky Cristina Barcelona (2008)
Whatever Works (2009)
Midnight in Paris (2011)
To Rome with Love (2012)
Vooral het recentere werk dus. Woody Allen is zo'n regisseur waar ik wel alles van gezien wil hebben dus Annie Hall en Manhattan passeren ongetwijfeld nog.
Wat me eerlijk gezegd verbaasde, want dit lijkt me een niet zo populaire Allen film te zijn afgaande op het aantal stemmen en de weinige berichten.
Volgens mij is dit één van zijn meest succesvolle films in de bioscopen. En geholpen door erg goede reviews, waaronder die van Ebert destijds. Daarnaast waren er maar liefst zeven oscarnominaties die Michael Caine, Dianne Wiest en Woody Allen zelf konden verzilveren. In 2013 kozen de lezers van The Guardian 'Hannah and her Sisters' op plek vier binnen het oeuvre van Allen.
Ik vind het één zijn meest geslaagde ode's aan Ingmar Bergman en eigenlijk een soort ideale mix van films die hij eerder maakte. Met uitzondering van 'Manhattan' uiteraard. 4*
Las hierboven dat er mensen zo'n goed gevoel hadden na het zien van deze film. Wel, daar kan ik mij volledig invinden. Ben opgetogen nog eens zo'n aangename gebalanceerde film van Allen te zien. Toch weer in zijn New York.
Deze vijf personages treden afwisselend op als verteller. De voice-overs zijn ad rem, beperkt in lengte, en geven vijf verschillende invalshoeken op ten dele dezelfde gebeurtenissen.
De hypochondrie van Mickey (Woody Allen), gebracht met een typische mengeling van ernst en humor, leidt tot een zoektocht naar zingeving. Deze vindt hij niet in een vorm van lichamelijke of spirituele onsterfelijkheid, maar in aangename aardse zaken als een komedie met de Marx Brothers.
De meest sombere figuur is Frederick (Max von Sydow), de kunstenaar in de ivoren toren, vervreemd van de maatschappij. De scène waarin Lee (Barbara Hershey) hem dumpt, is aangrijpend. De aanwezigheid van Von Sydow en de structuur met drie familiediners verraden invloed van Ingmar Bergman.
Dat het overspel van Elliot (Michael Caine) onopgemerkt blijft, is een breuk met de traditie dat een slechte daad bestraft moet worden. De afloop lijkt net iets te gunstig, met de drie zussen gelukkig getrouwd. De zwangerschap van Holly (Dianne Wiest) doet echter vragen rijzen, want Mickey kon toch geen kinderen krijgen? Hij lijkt me trouwens genetisch voorbestemd om zich altijd ongelukkig te voelen.
De rondleiding met de architect is een goede aanleiding om wat New Yorkse gebouwen te laten zien. Sommige scènes zijn in het appartement van Mia Farrow opgenomen, terwijl zij in de kamer ernaast met het huishouden bezig was. Haar vier kinderen hebben een figurantenrolletje. Ook in het het echte leven is ze de dochter van Maureen O'Sullivan. Net als Holly's boek ontleent het script elementen aan de werkelijkheid, met uiteenlopende reacties tot gevolg.
De film heeft drie verhaallijnen, die hier en daar bij elkaar komen. Hannah, de oudste van drie zusjes die veel problemen met werk en relaties ondervinden, fungeert min of meer als verbindend element. De film begint en eindigt op thanksgiving en beslaat dan ook een periode van precies een jaar.
In de film vindt veel geouwehoer over ziek en zeer plaats, en daar ben ik eigenlijk niet zo van. Ik vond er dan ook niet veel aan. Na meesterwerken als Annie Hall (1977) en Manhattan (1979) vind ik dit toch een behoorlijk mindere film van Woody Allen. Misschien in de toekomst nog maar eens kijken, wie weet ben ik er dan meer voor in de stemming. 3*
Dat laatste heb ik een hele tijd met hem gehad, de humor was soms in mijn ogen ver te zoeken en dat stemmetje van hem....nee. Totdat ik url=https://www.moviemeter.nl/film/2362]Manhattan zag en eindelijk inzag dat het oordeel misplaatst was. Na die tijd heb ik meer van hem bekeken en begreep dat hij beter in zijn vak was dan ik tot toen toe had begrepen.
Ook in deze film, Allen speelt een hypochonder en je zou zeggen dat het werkelijkheid is voor hem, zo goed als hij ook deze personage neerzet. Het grappige in de persoon is, dat het nooit goed is.
"Geen kanker, oké. Maar....ik ga op den duur toch dood, oh jee, wat nu. Maar snel religieus worden maar wat? Krishna is dat wat voor mij? Nee, dan maar Rooms-Katholiek? Oh jee.....!
En zo gaat deze persoon door het leven met zorgen en zorgen en zorgen en is constant bezig met de toekomst i.p.v. het heden waarin hij moet leven.
Ook de anderen spelen een prima rol in de film en wij hebben ons prima vermaakt.
Een 8.
Nu zie ik wel in dat deze film toch wel heel treffend en tragikomisch de gedachten en gedragingen van mensen laat zien in relaties en andere situaties. Herkenbaar op een bijna troostende manier.
De verhaallijn van Woody zelf staat misschien wat (te) los van de rest maar is vermakelijk genoeg, exemplarisch Woody Allen met weer een aantal zeer scherpe grappige uitspraken.
ruime 3,5*
De cast is indrukwekkend, met veel bekende namen. Michael Caine, Dianne Wiest, Carrie Fisher, Max von Sydow. Het enige dat een beetje uit de toon viel, was -uitgerekend- Woody's rol, die een beetje los leek te staan van de rest van het verhaal. Zijn scènes behoorden wel tot de grappigste van de film (met een paar geniale quotes), maar dat wil niet zeggen dat de dramatischere scènes niet goed waren. Woody's schrijfwerk tilt het geheel naar een hoger plan.
Wel vond ik het allemaal wat stoffig en gedateerd aandoen; niet alleen de aankleding van sets en kleding, ook die eeuwige jazzy deuntjes waar Woody zijn films mee doorspekt. Ik had af en toe het idee naar een jaren-'70-film te kijken.
Kortom, zeker één van de betere uit zijn oeuvre, maar geen meesterwerk.
4,5 blijft 4,5.
