Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse (1991)
Documentaire
96 minuten
geregisseerd door Fax Bahr, George Hickenlooper en Eleanor Coppola
met John Milius, Francis Ford Coppola en Sam Bottoms
De documentaire over het meesterwerk Apocalypse Now van Francis Ford Coppola. De documentaire combineert interviews met materiaal geschoten op de Filipijnen door zijn vrouw Eleanor Coppola. Je krijgt ook de problemen te zien die Francis Ford Coppola had met de natuur, regering, acteurs en zelftwijfeling.
Trailer

Goed neergezet en tof om te kijken, vooral als je de film kent en de belanghebbenden (Marlon Brando de epische lul, Dennis Hopper beweest wederom dat hij echt zo geschift is als iedereen denkt en Martin Sheen over de hartaanval die hij kreeg tijdens het schieten).
George Hickenlooper, die in 1992 een Emmy Award won voor de regie van Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse, is overleden. Hij is 47 jaar geworden.
Zowel de productie als het creatieve gedeelte was echt pure chaos, maar uiteindelijk is er een zeer goede film uitgekomen.
Echt een must see voor iedereen die zich interesseert in films maken om maar eens te laten zien hoeveel moeite en geld erin gaat zitten.
Verder is dit ook typisch zo'n docu waarin je als fan, Apocalypse Now alleen maar beter gaat vinden, en als niet-fan de film alleen maar slechter gaat vinden. In mijn geval het eerste dus, want ik kan niet wachten Apocalypse Now weet hertebekijken. In ieder geval was dit een erg sterke docu, die de volle speelduur érg boeiend is.
3,5 sterren

Heli's werden niet in beslag genomen, want ze waren al van de overheid. Ze werden enkel midden tijdens de opnames soms opge-eist om op rebellen te schieten.
Dat weet en bedoel ik ook gewoon.
Is dit in de docu vermeld? Kan ik me niet meer herrinneren.

Ik was er van enkele wel op de hoogte, maar vond vooral de problemen rond de veels te dikke Marlon Brando interessant om te zien. Ook een leuke stukje was de confrontatie die hij en Hopper op een gegeven moment met elkaar aangaan. Hopper, mooie vent was het toch.
Ook de manier waarop Coppola uiteindelijk doorzet en genoodzaakt wordt om aanpassingen te doen, om toch zijn film tot stand te brengen zijn de moeite waard. Ik moet daarnaast echter wel zeggen dat ik stiekem gehoopt had, dat dit me nog meer zou pakken. Maar dat viel lichtjes tegen. Wel is het zo dat het voor mij hoognodig tijd wordt om Apocalypse Now weer eens te zien, en wat dat betreft heeft deze docu toch wel het laatste zetje gegeven om dat binnenkort weer eens te doen.
De documentaire was in ieder geval boeiend genoeg voor een ruime voldoende.
De roerige en bloedhete Filipijnen geven het toch een aparte vibe. Wat dat betreft jammer dat er af en toe geschakeld wordt naar een talking head tijdens een achteraf interviewtje. Breekt toch een beetje de klamme, machteloze ambiance. Meest in het oog springende moment is er voor de flippende Sheen, de worsteling met het einde is markant en de irritatie bij Coppola tijdens een gesprekje met Crazy Dennis Hopper is goed voor een ferme grijns. Zijn afsluitende opmerking is een voltreffer.
sommige zeggen dat de documentaire beter is als de film zelf,zo ver wil ik niet gaan.
het is wel voor zo ver ik kan zien de meest geniale documentaire over een film ooit.
Ongelofelijk hoeveel tegenslag coppela heeft gehad, en ook het enorme lef om zoveel te investeren.
Ik vond het tijger gedeelte veel zeggend,(die verzorgers met al die lit teken en hem dan een week niet voeden.
ook de scene die op vele veel indruk heeft gemaakt,met martin sheen en de spiegel vuist.
word nog intrigerende na het zien van deze documentaire.
lijkt me overbodig erbij te zeggen , maar toch doe ik het,wil je weten hoe een extreem goeie film word gemaakt,en al helemaal als je apocalyps now hoog hebt zitten KIJKEN.

Was ook benieuwd of het mijn mening over de film zou veranderen, ten goede of ten slechte. Het is een film die je naar mijn mening niet na één kijkbeurt al volledig kunt beoordelen.
Ik snap nu in ieder geval beter waarom ik niet helemaal wist wat ik moest met het laatste half uur; dat wisten ze zelf blijkbaar ook niet. Wat een getob zeg. Ik had verwacht dat naarmate ik meer over de film zou weten dat laatste stuk wel op zijn plek zou vallen, maar het valt eerder de andere kant op. Ik heb het idee dat er maar gewoon wat poëtisch met hagel is geschoten en gezien is wat het zou worden.
Ook apart om te zien dat Dennis Hopper, die ik in de film echt geweldig vond, blijkbaar amper acteerde maar gewoon echt van het padje was.
Dat stukje van Martin Sheen in de hotelkamer is ook redelijk bizar.
Best interessante documentaire, die laat zien dat kunst en realiteit soms in elkaar overlopen en elkaar nodig hebben, maar net als bij de echte film gaat het tegen het einde wat vervelend slepen. Jammer dat je ook niets ziet van de post-productiefase en het uiteindelijke succes, maar dat is waarschijnlijk thematisch niet echt in lijn met het 'gek worden in de jungle'.
Onwijs veel zin in.