Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse (1991)
Genre: Documentaire
Geregisseerd door: Fax Bahr, George Hickenlooper en Eleanor Coppola
Met onder meer: John Milius, Francis Ford Coppola en Sam Bottoms
Releasedatum: 26 juni 1992
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse
"The magic and madness of making Apocalypse Now"
De documentaire over het meesterwerk Apocalypse Now van Francis Ford Coppola. De documentaire combineert interviews met materiaal geschoten op de Filipijnen door zijn vrouw Eleanor Coppola. Je krijgt ook de problemen te zien die Francis Ford Coppola had met de natuur, regering, acteurs en zelftwijfeling.

danuz
Ik beweer ook niet dat dat geen wezenlijke en zwaar dragende kwestie is geweest. Zelf ervoer ik meer bewondering uit scenes met de natives, uit die scene met Sheen, de vergelijkingen met het boek van Conrad e.d.. Maar het financiele plaatje had daar natuurlijk ook allemaal invloed op

MNV2
Interessante docu over het maken van Apocalypse Now. Veel van de zaken die in de film verteld werden wist ik al doordat ik er over gelezen had, maar het is wel interessant om het allemaal in beeld te zien. Ook al vanwege het feit dat Coppola met alle mogelijke problemen te maken kreeg waar een filmmaker mee te maken kon krijgen. Boeiend voor zowel fans als niet-fans van Apocalypse Now..

Lucsz
Apocalypse Now maken was voor Francis Ford Coppola geen pretje. Amerika verwachtte een meesterwerk en moest daar jarenlang op wachten. Francis wilde echter de film maken over hoe Vietnam was, zonder romantisering en zelfs zonder per se een oorlogsfilm te maken. Tijdens het maken van deze film stuitte hij meerdere malen op authoriteiten, instanties en vooral: hemzelf.
Goed neergezet en tof om te kijken, vooral als je de film kent en de belanghebbenden (Marlon Brando de epische lul, Dennis Hopper beweest wederom dat hij echt zo geschift is als iedereen denkt en Martin Sheen over de hartaanval die hij kreeg tijdens het schieten).

Meer dan gewoon een making-of en daardoor des te interessanter. En krijg meteen weer zin om de film te herzien...

Thorak
Regisseur Hickenlooper overleden
George Hickenlooper, die in 1992 een Emmy Award won voor de regie van Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse, is overleden. Hij is 47 jaar geworden.

Nakkie13
Zeer interessante docu over de problemen waar een regisseur/producer tegenop kan lopen tijdens het filmen van zijn meesterwerk.
Zowel de productie als het creatieve gedeelte was echt pure chaos, maar uiteindelijk is er een zeer goede film uitgekomen.
Echt een must see voor iedereen die zich interesseert in films maken om maar eens te laten zien hoeveel moeite en geld erin gaat zitten.

simonvinkie
Zeer, zeer facinerende documantaire over de grote waanzin/de beste film ooit.....Uhh, ik bedoel Apocalypse Now natuurlijk. Deze docu laat erg sterk de waanzin van deze film zien. Alles wat zo'n beetje mis kon gaan ging mis. De oorkaan, de hartaanval, junkie Hopper, de lul Brando en het budget wat veel te hoog werd. Nooit geweten dat Orsen Welles ook lang beziggeweest was met een film over het hetzelfde boek. Ik vind het stiekem toch wel jammer dat die er uiteindelijk nooit gekomen is, al was het dan natuurlijk wel de vraag of Apocalypse Now ooit gemaakt zou worden.
Verder is dit ook typisch zo'n docu waarin je als fan, Apocalypse Now alleen maar beter gaat vinden, en als niet-fan de film alleen maar slechter gaat vinden. In mijn geval het eerste dus, want ik kan niet wachten Apocalypse Now weet hertebekijken. In ieder geval was dit een erg sterke docu, die de volle speelduur érg boeiend is.
3,5 sterren

Uiterst interessante documentaire over de extreem moeilijke productie van de film Apocalypse Now, gemaakt door de vrouw van Francis Ford Coppola. Van orkanen die de set verwoesten, tot gezondheidsklachten van acteurs tot helikopters die uit de film worden weg geroepen om elders te gaan vechten tot serieuze geldproblemen en dan natuurlijk nog de buitegewoon lastige Marlon Brando. Ondanks deze vele problemen is het Francis Ford Coppola, zoals iedereen achteraf weet, toch gelukt om een meestwerk neer te zetten (iets waar hij zelf meerdere keren aan twijfelt in deze documentaire).

The One Ring
Goede documentaire over de problematische opnames van Apocalypse Now, maar hij wist me ook weer niet zo aan te grijpen als ik had verwacht. Dat ligt er waarschijnlijk aan dat ik over de meeste rampen al gelezen had (en toen ik dat voor de eerste keer deed was ik wel echt verbaasd). Dan zijn het vooral de stukken waarin veel te zien is die het beste werken, met als uitschieter de scène waarin Martin Sheen vecht met zijn innerlijke demonen. Intens moment. Ook de stukken met Brando en Hopper (waarvan we nu duidelijk kunnen zeggen dat hij zichzelf speelde in de film) waren fascinerend. De rest is gewoon boeiend om te zien, maar ik had gedacht de spanning wat beter te voelen. Daarnaast is het stiekem gewoon jammer (maar ook begrijpelijk) dat er geen beelden zijn van bijvoorbeeld de Filipijnse overheid die de helikopters in beslag nemen en we het daar moeten doen met een discussie tussen Coppola en iemand anders over die situatie. Maar goed, daar kunnen de documentairemakers eigenlijk ook weinig aan doen als dat materiaal niet bestaat.

Heli's werden niet in beslag genomen, want ze waren al van de overheid. Ze werden enkel midden tijdens de opnames soms opge-eist om op rebellen te schieten. Dat ze dus zowel oefen als echte ammonutie aan bord hadden is verbijsterend. Je zou in alle hectiek maar eens het verkeerde kistje laden.

The One Ring
Dat weet en bedoel ik ook gewoon.
Is dit in de docu vermeld? Kan ik me niet meer herrinneren.

jipt
Apocalypse Now the making off, schande dat ik deze nog niet had gezien. De productie van de film was een pure hel, net als de film zelf. Binnenkort maar weer eens AN aanzetten.

Ooit gezien op videoband, daarna niet meer verkrijgbaar, nu herzien als onderdeel van de 3 disc blu-ray box van Apocalypse Now. Blijft een erg sterke documentaire, inclusief geweldig archiefmateriaal en interessante, oprechte interviews. Voor fans van de film biedt dit een schat aan aanvullende informatie. Je kunt je tijdens het kijken eigenlijk niet meer voorstellen dat een dergelijk filmproject ooit nog van de grond gaat komen. Dit soort megalomane superproducties zijn helaas (?!) voorgoed gedelegeerd naar het verlden.

congo
Interessante documentaire die bijna net zo surrealistisch is als Apocalypse Now zelf maar voor de rest ook probeert te doen alsof de filmmakers zelf op het slagveld zaten in Vietnam.

Een interessante documentaire over de diverse problemen waar Coppola mee te maken kreeg, bij het maken van Apocalypse Now.
Ik was er van enkele wel op de hoogte, maar vond vooral de problemen rond de veels te dikke Marlon Brando interessant om te zien. Ook een leuke stukje was de confrontatie die hij en Hopper op een gegeven moment met elkaar aangaan. Hopper, mooie vent was het toch.
Ook de manier waarop Coppola uiteindelijk doorzet en genoodzaakt wordt om aanpassingen te doen, om toch zijn film tot stand te brengen zijn de moeite waard. Ik moet daarnaast echter wel zeggen dat ik stiekem gehoopt had, dat dit me nog meer zou pakken. Maar dat viel lichtjes tegen. Wel is het zo dat het voor mij hoognodig tijd wordt om Apocalypse Now weer eens te zien, en wat dat betreft heeft deze docu toch wel het laatste zetje gegeven om dat binnenkort weer eens te doen.
De documentaire was in ieder geval boeiend genoeg voor een ruime voldoende.

Leo1954
- 2073 berichten
The making of film zus of zo sla ik meestal over, maar dit is wel andere koek zeg. Het verhaal waarop Apocalypse Now gebaseerd is, Keitel die na een week vervangen werd, feiten die ik niet wist. En dat is slechts het begin, prachtige documentaire, een hoop creativiteit, doorzettingsvermogen en lef van Francis Coppola gefilmd door zijn vrouw. Wel veel gezeur over zijn financiële risico, typisch Amerikaans. Leuk om de acteurs als jonge jongetjes jaren later weer te zien. Uitstekend!

Insignificance
Little by little we went insane. Docu die hetzelfde stramien volgt als de film waarover het gaat. Voer voor fans dus, al is er voor de iets minder enthousiaste cinefiel ook wel wat te halen. Het moeizame proces van het maken van de film heeft in ieder geval genoeg bijzondere en bizarre kenmerken om het de ruim negentig minuten aan de praat te houden. Helemaal als je gezegend bent met weinig voorkennis. Ik kende de meeste droge feitjes wel, maar met zo'n locatie erbij is het lekker badderen.
De roerige en bloedhete Filipijnen geven het toch een aparte vibe. Wat dat betreft jammer dat er af en toe geschakeld wordt naar een talking head tijdens een achteraf interviewtje. Breekt toch een beetje de klamme, machteloze ambiance. Meest in het oog springende moment is er voor de flippende Sheen, de worsteling met het einde is markant en de irritatie bij Coppola tijdens een gesprekje met Crazy Dennis Hopper is goed voor een ferme grijns. Zijn afsluitende opmerking is een voltreffer.

john mcclane 2
Een fantastische film over een geniale (in mijn oog een van de meest geniale film ooit)film.
sommige zeggen dat de documentaire beter is als de film zelf,zo ver wil ik niet gaan.
het is wel voor zo ver ik kan zien de meest geniale documentaire over een film ooit.
Ongelofelijk hoeveel tegenslag coppela heeft gehad, en ook het enorme lef om zoveel te investeren.
Ik vond het tijger gedeelte veel zeggend,(die verzorgers met al die lit teken en hem dan een week niet voeden.
ook de scene die op vele veel indruk heeft gemaakt,met martin sheen en de spiegel vuist.
word nog intrigerende na het zien van deze documentaire.
lijkt me overbodig erbij te zeggen , maar toch doe ik het,wil je weten hoe een extreem goeie film word gemaakt,en al helemaal als je apocalyps now hoog hebt zitten KIJKEN.

fun in acapulco
Deze docu is beter dan de film is. De scene met de stier is indrukwekkend. Brando is hilarisch. En Coppola werkte samen met Marcos. Het boek is niet door te komen.

jumpstylemovie
Heel bijzonder om te zien hoe Coppola eigenlijk compleet doordraaide in de jungles van Vietnam. Tegenwoordig zou alles met CGI in mekaar gezet worden maar dit was nog het echte werk. De echte kunst. Maar die man kraamde teksten uit waar je bang van zou worden. Hij werd echt knettergek. De hele crew overigens. En misschien spreek ik nu te snel maar na het zien van deze documentaire heb ik het idee dat Marlon Brando een verschrikkelijk arrogante eikel is. Een goede acteur, maar ook een kneus.

tbouwh
Ja, heel treffende opmerking in de docu dat Brando de moeilijke factor was, maar tegelijk ook degene die (veel) betaald moest en zou krijgen..

Ste*
Was benieuwd naar het verhaal achter Apocalypse Now, nadat de trivia-sectie van IMDB nogal wat ontluisterende feiten liet zien. Hartaanvallen, zelfmoordaankondigen, acteurs die niet meewerkten en extreme omstandigheden. Voer voor een interessante documentaire.
Was ook benieuwd of het mijn mening over de film zou veranderen, ten goede of ten slechte. Het is een film die je naar mijn mening niet na één kijkbeurt al volledig kunt beoordelen.
Ik snap nu in ieder geval beter waarom ik niet helemaal wist wat ik moest met het laatste half uur; dat wisten ze zelf blijkbaar ook niet. Wat een getob zeg. Ik had verwacht dat naarmate ik meer over de film zou weten dat laatste stuk wel op zijn plek zou vallen, maar het valt eerder de andere kant op. Ik heb het idee dat er maar gewoon wat poëtisch met hagel is geschoten en gezien is wat het zou worden.
Ook apart om te zien dat Dennis Hopper, die ik in de film echt geweldig vond, blijkbaar amper acteerde maar gewoon echt van het padje was.
Dat stukje van Martin Sheen in de hotelkamer is ook redelijk bizar.
Best interessante documentaire, die laat zien dat kunst en realiteit soms in elkaar overlopen en elkaar nodig hebben, maar net als bij de echte film gaat het tegen het einde wat vervelend slepen. Jammer dat je ook niets ziet van de post-productiefase en het uiteindelijke succes, maar dat is waarschijnlijk thematisch niet echt in lijn met het 'gek worden in de jungle'.

Basto
Net deze meesterlijke docu gezien ter voorbereiding op Apocalypse Now die ik zo op het grote scherm van Kino ga zien.
Onwijs veel zin in.

Woland
Het is alweer een tijd geleden dat ik Apocalypse Now heb gezien, en na het bekijken van deze documentaire krijg ik er ook spontaan weer zin in. Dit is een behoorlijk interessant inkijkje in het maken van AN, een bijzonder ambitieus project waar Coppola zijn ziel, zaligheid en complete fortuin in gooide en waar een hoop interessante anekdotes over te vertellen zijn. Het langdurige opnemen in de Filippijnse jungle en de bijzondere karakters in de cast (en natuurlijk Coppola zelf als obsessieve regisseur) zorgen voor genoeg verhalen waarbij je je wenkbrauwen gaat fronsen. Op een positieve manier.

Oscar Isaac wil dat Pedro Pascal een rol krijgt in volgende 'Spider-Verse'-film: "Als een chagrijnige, oude Spider-Person"

Tom Holland weet zeker dat 'Spider-Man: Across the Spider-Verse' alle verwachtingen waarmaakt: "Kan niet wachten om hem te zien"

Originele Indiana Jones-film 'Raiders of the Lost Ark' vanavond te zien op televisie

Elliot Page onthult incident met A-list acteur in 2014: "Hij zei: 'Ik ga je n**ken om je te laten realiseren dat je niet gay bent"

Stop Making Sense

For All Mankind
Documentaire, 1989

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara
Documentaire / Biografie, 2003
film bedrijffilippijnenachter de schermenkrankzinnigheidegoachter-de-schermendocumentairelife imitates art vrouwelijke regisseurtyphoon
Realtimes | Publishing Network
Social media