• 9.379.413 stemmen

Met onder meer: Michael Fassbender, Katherine Waterston en Billy Crudup

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 18 mei 2017

Plot Alien: Covenant

"The path to paradise begins in hell."

De bemanning van het kolonieschip Covenant is op weg naar een verre planeet aan de andere kant van de Melkweg. Ze ontdekken daar, wat zij denken, een onbekend paradijs, maar wat eigenlijk een duistere gevaarlijke wereld is. De enige bewoner blijkt de 'synthetische' David (Michael Fassbender) te zijn, een overlevende van de gedoemde Prometheus expeditie.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik vind Alien en diens opvolger Aliens erg fijne sciencefiction flicks. De eerste is het schoolvoorbeeld van hoe een horrorfilm in elkaar hoort te zitten en James Cameron maakte vervolgens met dat concept een geslaagde actiefilm. Over Alien 3 en, in nog veel ergere mate, Alien: Resurrection ben ik echter allesbehalve enthousiast. Dit kwam met name door een aantal keuzes met betrekking tot het plot die gemaakt werden en dat het steeds meer als een (goedkope) herhalingsoefening ging voelen.

Toch ben ik met enigszins goede hoop naar Alien: Covenant gegaan. Ik vind het fijn dat de film verder gaat waar Prometheus ophield. Die vind ik immers, ook na recente herziening, nog steeds erg vermakelijk. We volgen een soortgelijk reisgezelschap als in eerdergenoemde film. Je weet van tevoren al dat 3/4 of meer van hen het einde van de film niet zullen halen, maar het scheelt in ieder geval dat de crewleden op zich niet bloedirritant zijn zoals dat wel het geval was in Resurrection. Ze gaan de planeet verkennen en eenmaal daar aangekomen duurt het uiteraard niet lang eer de pret begint.

Wat volgt is een film die de eerste helft nog sterk echo's van Prometheus laat naklinken met een prominente focus op David en andere 'alienachtigen' (die er overigens qua design behoorlijk overtuigend uitzien). De tweede helft doet weer meer denken aan de klassieke Alien films met de magnifieke comeback van de Xenomorph en het bekende kat-en-muisspelletje. Ik ben eigenlijk over beide gedeeltes overwegend positief. Michael Fassbender draagt de film met memorabele vertolkingen van zowel David als Walter en ook nieuwkomer Katherine Waterson stelde niet teleur. Haar personage doet weliswaar behoorlijk aan Ripley denken, maar dit lijkt onvermijdelijk daar Noomi Rapace in Prometheus hier ook al last van had. De film barst ook van de scènes die je nog wel even bijblijven. Te denken valt aan de zogenaamde 'Bloodburster' of de gruwelijke douche scène.

Toch schiet Alien: Covenant hier en daar uit de bocht. En dan duid ik me name op de continuïteit die af en toe zoek lijkt te zijn. Zo blijf je met een aantal vragen uit Prometheus zitten, zoals waarom de Xenomorph op de muur in de grot stond afgebeeld als deze pas ontstaan is na een experiment van David en ook wat nou precies de toegevoegde waarde was van het Xenomorph-achtige schepsel op het einde van Prometheus. Daarnaast kent Covenant een inmiddels al legendarische 'blokfluit scène' die ook ik als ongemakkelijk ervoer. Daarbij komt nog de plottwist op het einde waarvan ik me oprecht afvraag of Scott er nou zelf van overtuigd was dat niemand die zag aankomen.

Al met al is dit gewoon een vermakelijke thriller. Het verveelt niet of nauwelijks en is beter dan de twee laatste delen uit de reguliere Alien franchise. Ik prijs Scott's creativiteit voor deze prequels, maar hij moet wel oppassen dat de films goed in elkaar blijven overlopen. Qua niveau vind ik Covenant iig redelijk gelijk opgaan met Prometheus. Ik kijk uit naar de sequel, maar hoop tegelijkertijd dat dit de laatste zal zijn. Ik krijg namelijk wel het idee dat er een limiet is aan hoeveel films je met dit 'origins' uitgangspunt kunt maken.

avatar van Doom4

Doom4

Super Alien fan,

Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd naar het deel wat hierop gaat volgen want voor mij was dit nog niet helemaal Alien genoeg maar dat mag want ik heb het gevoel dat de reeks prometheus en covenant zich opbouwt in de vorm van spanning en actie, dus hierna moet het wel echt uitbarsten. Deze film ziet er mooi uit en vooral buiten, ook was ik blij dat het niet alleen in een spaceship afspeelde. Ik vond alleen die fluitscene een beetje erg vermoeiend.

Niet zo goed als alle Alien en AVP films maar toch GOED!!!!!!!

Ik was eerst bang dat het aan mij lag maar naar wat recensies hier te hebben gelezen ,is dat blijkbaar toch niet zo .

Ik heb het gisteren avond allemaal bekeken.

Wat ik gezien heb dat was een regelrecht drama (maar daar waren we het allemaal al over eens ),echt zonde van de tijd ,Prometheus heb ik daarin tegen al meer dan 5 maal gezien en dat boeit me telkens weer.

Om maar van het origineel en II te zwijgen .

Ik ga hier niet uitgebreid schrijven wat er mis mee was, ellen lange nonsens verklaren, wat we eigenlijk allemaal al weten .

@Doom4 :Volgen mij heb jij een andere film gezien dan ik gister avond .Die Flutscene heb ik toch ook gezien .

@tommykonijn : We hebben het allemaal gezien ,kerel

nou Discipline4boys,

We zijn het er beslist niet allemaal over eens dat het een regelrecht drama is!

De film krijgt over al (RT / ImdB - hier toch goede voldoendes) en de film heeft net zo veel -of meer gezien de scores- fans als haters.

Ik heb Prometheus al we 10 keer gezien en AC is de eerste van meerdere sequels die er komen.

Qua vormgeving staat deze productie weer als een huis.

avatar van Doom4

Doom4

Discipline4boys dan denk ik dat ik ook een andere prometheus heb gezien want die was slechter dan deze en ik weet niet hoor maar lees niet alleen negatieve reacties. Denk dat een film zoals life meer iets voor jou is.

Captain.janek helemaal gelijk

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Discipline4boys schreef:

@tommykonijn : We hebben het allemaal gezien ,kerel

Wat hebben we allemaal gezien? Refereer je naar de laatste zin van mijn recensie?

avatar van The_Shadowless_Man

The_Shadowless_Man

Beter dan prometheus. Meer heb ik niet te zeggen.

avatar van flugel83

flugel83

Poeh dit was helemaal niet best. Mijn verwachtingen waren al gematigd, maar wat Scott ons hier allemaal voorschotelt is bij het belachelijke af. Prometheus kon ik vooral waarderen om de sfeer en de zeer fraaie CGI. Vooral dat laatste is in Covenant enorm wisselvallig. Van spanning is niet of amper sprake, voornamelijk omdat je geen ene moer om de crew geeft. De 'grote' plotwending aan het einde is één grote belediging voor de intelligentie van de kijker. Hopelijk geeft Scott de regie uit handen voor het onvermijdelijke tweede 'vervolg' want deze creatieve armoede brengt de hele Alien franchise in diskrediet.

avatar van IH88

IH88

“Serve in Heaven or reign in Hell?”

Als Ridley Scott Alien films van dit niveau blijft afleveren, dan mag hij van mij nog wel een tijdje doorgaan. Het niveau van Alien of Aliens wordt nergens gehaald, maar vooral qua sfeer, opbouw van spanning en de weer schitterend cinematografie is Scott in topvorm. Het verhaal zit wat eenvoudiger in elkaar dan ik in eerste instantie dacht en Covenant is een mooi vervolg op Prometheus.

Grootse minpunt van Covenant zijn de inwisselbare acteurs, met alleen Fassbender die echt indruk maakt. Daarnaast zitten er een aantal gruwelijke scènes in de film, maar de bijna ondraaglijke spanning van de originele films wordt nergens gehaald. Covenant is dan ook geen topfilm, maar Scott laat zien nog over voldoende inspiratie te beschikken.

JacoBaco

Kijk, en dat vind ik nou mooi gezegd IH88. Kort en bondig.

flugel83 schreef:

Dat het een nietszeggende bende karakters zijn dat kan je al zien in the trailer. Ik vind het een beetje raar van Ridley Scott omdat hij ooit (lang geleden) haast niks nodig had om een karakter indruk te laten maken.

JacoBaco

Alien: Covenant is ook geen karakterstudie. Maar eigenlijk ook weer wel wat David betreft. Alien (1979) heeft een opbouw van 60 min! Tegenwoordig moet je echt van goede huize komen om zoiets te flikken.

Alien 1 heeft een kleine crew, dus genoeg tijd en ruimte om hier iets mee te doen. In Aliens in de crew 4x zo groot, dus blijven vooral Ripley, Hicks en Burke in de picture. A:C heeft ook best een grote crew. Waarvan er ook minstens 3 centraal blijven. En dat is wat mij betreft genoeg. En ja, ik heb zeker bij de tweede keer voldoende karakterontwikkeling gezien. Ik zeg niet dat de karakters briljant uitgewerkt zijn. Ik zeg alleen het is goed genoeg. En dat is toch wel een groot verschil met geen ene moer om de crew geven.

AC1

Dan is het niet slim van Scott om de crew zodanig groot te maken dat er geen tijd of plaats is om ze genoeg aandacht te geven. In films zoals Star Wars (1977) of Alien (1979) moet je eigenlijk meteen vallen voor de karakters, net omdat het geen karakterstudies zijn. De chemie moet er meteen zijn. En dat is wat ik bedoelde met mijn vorige post. Vroeger had Scott maar enkele frames nodig en het was meteen raak. Nu zegt haast iedereen: "Wat is dit voor een slappe, nietszeggende cast/crew?" Ooit vond ik dat Ridley een goede neus had om precies de juiste acteurs uit te kiezen. Scott bracht ze in beeld en hopla ... het stond als een huis. James Cameron kon dat ook met zijn Aliens. Vooraleer de karakters de ontbijttafel verlaten ben je al gewonnen voor hen.

AC1

Zo groot is de crew nou ook weer niet Alex. Een stuk minder groot dan in Aliens. Je kunt meteen voor ze vallen en dat is natuurlijk nooit verkeerd. En knap als een regisseur dat kan. Maar ik hou ook wel van groei-karakters. De ontwikkelingen die ze doormaken gedurende de film. En dat is ook knap van een regisseur. Ik vind dat Scott zijn karakters goed de aandacht geeft. Dat hier mensen of waar dan ook zeggen dat dit een slappe, nietszeggende cast/crew is. Ja, daar kan ik weinig aan doen. Dus dan zeg ik nogmaals. Ik zeg niet dat de karakters briljant uitgewerkt zijn. Ik zeg alleen het is goed genoeg. En dat is toch wel een groot verschil met een slappe, nietszeggende cast/crew.

Het is dan ook eigenlijk jammer dat deze scène niet in de film zit. Maar dit lijkt bijna alsof het zonder camera's is opgenomen. Dat kan natuurlijk niet, maar zo komt het (op mij) over.

Alien: Covenant Movie Clip - Prologue: Last Supper (2017) | Movieclips Trailers - YouTube

AC1

Grote of kleine crew, je kan het of niet, Jaco. Neem bijvoorbeeld de crew van Boyle's Sunshine (2007) ... Had ik helemaal niks mee, ik geloofde niet in die karakters, al deed Danny z'n best om het geheel een Alien vibe mee te geven.

Hetzelfde voor Alien3 (laten we zeggen dat de inmates ook een crew zijn). De acteurs spelen een rol, het komt nooit tot leven, het wordt nooit 'echt'.

AC1

Weet ik.. Grote of kleine crew, je kan het of niet. Daar heb je gelijk in. Maar je begon er zelf over door te zeggen: Dan is het niet slim van Scott om de crew zodanig groot te maken dat er geen tijd of plaats is om ze genoeg aandacht te geven.

Maar ik denk ook dat het in films soms net zo werkt als in het echte leven. Ik kom ook weleens mensen tegen dat ik meteen denk, met jou heb ik niets. Maar ik kom ook weleens mensen tegen waarbij ik direct een klik heb. En andersom natuurlijk ook. De 1 vindt mij oké en de ander niet.

Ja, ik heb recent beter gezien dan A:C met betrekking tot de crew. Maar toch is het ook goed in A:C.

En dan nog iets. Ik zeg nu niet dat jij zo bent, maar sommige mensen zien het heel zwart-wit. Je merkt het vaak al in hun stemgedrag. Het is of geweldig of bedroevend slecht. Er is geen middenweg. Wat A:C betreft. Zit ik in de middenweg. (m.b.t. de crew)

JacoBaco schreef:

Dat is iets anders. Ik hoef karakters niet sympathiek te vinden maar ik moet ze geloven (wat ik al eerder vermeldde) of ze moeten gewoonweg fascineren. Dat hangt af van veel verschillende elementen. De casting, het acteren, de kwaliteit van de dialogen, de regie, ... Alles moet goed zitten. De juiste casting is waarschijnlijk het allerbelangrijkste (daar kom je al een heel eind mee) en Sigourney Weaver als Ripley is daar een goed voorbeeld van. Gebaseerd op de trailer (en Prometheus) denk ik niet dat de crew van AC veel indruk op me zal maken. Laat ik het zo stellen, ze zullen niet verschijnen in de top 10 van legendarische crews.

Ik vermoed dat dit gesprek weer veel ergernis zal opwekken bij de andere forumleden, Jaco.

Voorbeelden van crews waar ik iets mee had zijn:

- Alien

- Aliens

- 2001: A Space Odyssey

- Dark Star

- Guardians Of The Galaxy

- Firefly/Serenity

- Star Wars (The Millennium Falcon crew)

- Apollo 18

AC1

Ik heb een antipathie tegen een aantal acteurs. Deze kunnen het gewoon nooit goed doen. Een Acteur zoals Robert De Niro bijvoorbeeld. In principe voldoet hij aan alles wat jij zegt. Dus ik geloof hem en hij fascineert mij ook wel. Zijn karakter in Cape Fear bijvoorbeeld. En dat hangt inderdaad ook af van veel verschillende elementen. De casting, het acteren, de kwaliteit van de dialogen, de regie, enz.

En toch heb ik niets met die man. En ik vind het altijd een nadeel als hij in een film zit die ik in principe wil zien. En zo zijn er nog wel meer. Maar deze ga ik niet allemaal opnoemen.

Ja, laten we er maar mee stoppen Alex.. Krijgen we weer commentaar en berichtjes als gaaaaap... slaapverwekkend...

avatar van artoffiilm

AC1 schreef:

ridley scott zit in hetzelfde schuitje als george lucas

ze kunnen niet meer waarmaken wat ze vroeger wel konden en tevens maakt men hiermee hun eigen creatie kapot wat de reden daarvan ook mag zijn

avatar van Yann Samsa

Yann Samsa

Wat AC1 zegt, al weet ik dat het moeilijk is.

Ik snap het sentiment, artoffiilm, maar zoiets ligt voornamelijk in jouw handen. Het lijkt me voor de hand liggend dat Y als minder wordt gezien door de kwaliteit van X, maar niet dat X minder geapprecieerd wordt omdat Y bagger is.

Ik ga niet ontkennen dat ik ook mijn momentjes had waarbij ik het bestaan van toegevoegd werk vervloekte door de 'impact' op het geheel (alles van Dexter na seizoen vier is voor mij nog het ergste voorbeeld), maar een film in een franchise is nog wat anders, en die 'impact' is vooral psychologisch. Het komt er uiteindelijk op neer of je, bij een herkijkbeurt, kiest de ouwe klassiekers als werken op zich te zien, of zo gefrustreerd zit te denken aan de komende ondergang dat je er niet meer van genieten kan.

Alien: Resurrection haat ik uit de grond van mijn hart, ik ken weinig films die mij meer irriteren; moest ik iedere film in de franchise daarop afrekenen, schiet er niets meer van over. Dus wanneer ik de eerste kijk, kijk ik het als losse film, en is het genieten.

Deze nog niet gezien trouwens. Ik sta, na de trailer, de commentaren, en de vorige delen, ook niet meteen te springen eigenlijk.

JacoBaco

Interessant nieuws. Het project staat dus on hold. Dat betekent dus geen definitief uitsluitsel (wel of geen vervolg).

Van harte gefeliciteerd trouwens met je 70ste bericht hier.

avatar van Esteban

Esteban

Het volgende deel zal er gewoon komen. Om meerdere redenen. Maar met die discussie wil ik het topic niet bevuilen. Wel zoek ik alvast naar de "Well, there it is." Malcolm gif.

JacoBaco

Ja dat vervolg komt er ook. In mei dit jaar kwam het bericht dat de opnames voor Alien: Awakening binnen 14 maanden zal starten. Nou, dat wordt kennelijk een aantal maandjes uitgesteld. Jammer, maar beter laat dan nooit.

Om alvast in de stemming te komen: http://i.imgur.com/VSanMxh.jpg

Captain.janek

De Japanse premiere is nog in september en ook de dvd franchise zal nog een bijdrage leveren, dus no worries.....

Captain.janek

en ik weet dat dit een van Ridley's persoonlijke projecten is, dus die zal zich niet zo snel opzij laten zetten....

JacoBaco

Ja en Pacific Rim had een productie budget van 190 miljoen. Plus de marketingkosten. Dus die film heeft totaal ook wel zo'n 250 miljoen gekost waarschijnlijk en was absoluut geen hit in de USA. Uiteindelijk heeft de film toch nog wereldwijd $411,002,906 opgebracht. Pacific Rim: Uprising (2018)

En A:C gaat inderdaad ook nog flink cashen van de Japanners en de blu-ray + dvd release .

avatar van artoffiilm

JacoBaco schreef:

als je alien gaat vergelijken met zon snertfilm als pacific rim kan je toch concluderen dat het einde in zicht is van de uitgemolken alien franchise

artoffiilm

Ik vergelijk slechts de opbrengsten met elkaar. En om dus aan te geven dat er zelfs op een (jouw mening) snertfilm als Pacific Rim een vervolg komt.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Waarom zoveel haat?

Dit is gewoon een geweldig leuke film (en houd je er niet van, dan is dit een geweldig niet-leuke film).

In het geval dat je hem niet leuk vindt, nou, dan kijk je een andere film. Simpel zat,