menu

Alien: Covenant (2017)

mijn stem
3,04 (962)
962 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Australië / Nieuw-Zeeland
Sciencefiction / Thriller
122 minuten

geregisseerd door Ridley Scott
met Michael Fassbender, Katherine Waterston en Billy Crudup

De bemanning van het kolonieschip Covenant is op weg naar een verre planeet aan de andere kant van de Melkweg. Ze ontdekken daar, wat zij denken, een onbekend paradijs, maar wat eigenlijk een duistere gevaarlijke wereld is. De enige bewoner blijkt de 'synthetische' David (Michael Fassbender) te zijn, een overlevende van de gedoemde Prometheus expeditie.

zoeken in:
avatar van Saving Pvt. Pyle
4,5
Captain.janek schreef:
Rotten Tomatoes 77% !!!

En blijft stabiel op 75/76 of 77.
En van de 22 top critics zijn er 20 positief.
Alien: Covenant (2017) - Rotten Tomatoes - rottentomatoes.com

Ben echt benieuwd naar de reviews van de bioscoopgangers. Morgen Nederland, overmorgen Amerika.

avatar van AC1
3,0
AC1
Prometheus eindigde ook al op 72%. Critici zouden wat strenger mogen zijn voor Scott.

avatar van Saving Pvt. Pyle
4,5
Critici zijn al strenger juist omdat het Ridley Scott is.

avatar van Shinobi
2,0
"What's happening?"

Slechter dan 'Prometheus' kon deze titel niet worden leek me vooraf, al doet Ridley Scott verwoede pogingen om de hele franchise aan diggelen te gooien met deze miskleun.

'Covenant' is min of meer een herhalingsoefening; wederom reageert een bemanning op een noodsignaal, om vervolgens in flink wat penarie terecht te komen op een ogenschijnlijk onbewoonde planeet. De link met de voorganger is al gauw gelegd alvorens men begint aan een pad gevuld met een hoop geneuzel en stompzinnigheid.

Geleid door een wannabe Ripley lijkt de nietszeggende bemanning - wier namen je snel vergeet - enkel te dienen als slachtvee. Ondertussen poogt Michael Fassbender in een dubbelrol als androïde er iets interessant van te breien, met als dieptepunt een scène met een blokfluit. Hoofdschuddend moet je het als kijker maar aanzien, terwijl er over het geheel werkelijk niets boeiends gebeurt.

Het is dan ook voornamelijk wachten totdat het iconische wezen eindelijk het toneel betreed. Maar zelfs dan blijft de echte dreiging uit, wat te wijten is aan overmatig CGI. Als je als regisseur zelfs moet terugvallen op het recyclen van befaamde momenten die nog geen eens in de schaduw mogen staan van het origineel, dan ben je zeker de weg kwijt. De domme wending en het gemakkelijke einde spreken boekdelen.

Al met al een matige bedoening en dan te bedenken dat er hierna nog meer films moeten volgen.

Kleine 2,0 sterren.

avatar van JacoBaco
4,0
80% van de mensen die A:C a piece of shit vinden, hebben Prometheus ook al niet zo hoog zitten. Dus het begint er ondertussen op te lijken dat mensen die wel hebben genoten van Prometheus deze nieuwste Alien film wel kunnen waarderen!

avatar van ValAktaion
2,0
Hoe van een space-horror een drama te maken?

Scott gebruikt de alien-franchise om zijn eigen fantasieën rondom de oorsprong van het leven, buitenaardse beschavingen en creature- vs-creator kwesties een platform te geven. Dit zijn vooral luchtige en niet bijster originele ideeën (androids hier, Cthulhu mythos daar en tussendoor wat Paaseilandbeelden) die na twee films reeds een volkomen onlogisch samenhangsel vormen.

Voor Xenomorphs zelf is er in dit filmpje nauwelijks meer ruimte. En de enige die we zien wordt uiteindelijk geloosd op identieke wijze als z'n voorouder in Alien Resurrection. Op een paar aardige horrormomenten na, is dit een abominabel slecht deel in de reeks - slechter dan Prometheus. Sowieso lijkt een Xenomorph zonder die zwetende kop van Weaver op een Joker zonder Batman.

2*

avatar van Nuijtmans
3,0
Gisteren in double bill Prometheus en Covenant gezien:

Alien: Covenant leunt qua verhaal sterk op zijn voorganger en wordt vooral gedragen door het sterke spel van Fassbender.

Visueel wederom schitterend, met name de landschappen.
De CGI van de aliens is in een aantal gevallen minder overtuigend. Ook de rol van de vrouwelijke protagonist (Waterston) is minder overtuigend dan die van Ripley (Weaver).

De meest interessante wending in de verhaallijn is m.i. de rol van David als android met Godcomplex: het lijkt erop dat de mens met het ontwikkelen van deze robot zijn eigen ondergang in gang heeft gezet - daar zijn geen Engineers meer voor nodig ....


Al met al toch een fijne prent en zeker een aanrader voor liefhebbers van de Alien reeks. 8/10

avatar van GrobbekuikenXL
2,5
Prometheus : covenant

Deze titel dekt meer de lading als Alien: covenant. Best wel een vage bedoening allemaal. Verwacht geen Alien film want dat is het eigenlijk niet. Na een hoop geneuzel is het tweede uur wel amusant maar echt spannend wil het ook niet worden. Stel je maar in op het kijken naarPrometeus 2 dan valt t wel mee. Prometheus was toch interessanter.

avatar van barcam
2,5
Met gemengde gevoelens bekeken.
Terwijl de eerste aliens rechttoe rechtaan fun waren probeert men hier een diepere inhoud aan het geheel te geven.
Dit zorgt voor soms tenenkrommende genante momenten met vooral Michael Fassbender in de hoofdrol.
Grafisch ziet het er allemaal fantastisch uit maar mis het gammele ruimteschip en Sigourney Weaver.
De franchise kan verder uitgemolken worden zolang het geld opbrengt maar soms zou men beter in schoonheid eindigen.

avatar van Graaf Machine
4,0
Prima aflevering uit de Alien-serie. Alle vertrouwde ingrediënten zijn aanwezig. Verder een goede naargeestige sfeer, prachtige beelden, wat lekkere actie en prima aansluitend op Prometheus. Niks mis met deze film.

avatar van Onderhond
1,0
Shinobi schreef:
met als dieptepunt een scène met een blokfluit

Da's er echt eentje voor de geschiedenisboeken ja

JacoBaco schreef:
80% van de mensen die A:C a piece of shit vinden, hebben Prometheus ook al niet zo hoog zitten. Dus het begint er ondertussen op te lijken dat mensen die wel hebben genoten van Prometheus deze nieuwste Alien film wel kunnen waarderen!

Da's een logische misser die ze je in de eerste les logica afleren

avatar van JacoBaco
4,0
Tijd om naar de bioscoop te gaan! Tot morgen!

artoffiilm
AC1 schreef:
Prometheus eindigde ook al op 72%. Critici zouden wat strenger mogen zijn voor Scott.


niet vergeten dat er ook veel critici zijn die betaald worden door de studios om positieve reviews te schrijven

avatar van AC1
3,0
AC1
artoffiilm schreef:
(quote)


niet vergeten dat er ook veel critici zijn die betaald worden door de studios om positieve reviews te schrijven


Zeker bij peperdure producties!

avatar van Graaf Machine
4,0
artoffiilm schreef:
(quote)


niet vergeten dat er ook veel critici zijn die betaald worden door de studios om positieve reviews te schrijven


Gezien het grote aantal negatieve berichten dat jij hier schrijft - ongeveer 75 procent van *al* je berichten op moviemeter zijn negatieve berichten bij deze film - zul jij wel een criticus zijn die betaald wordt om negatief te schrijven over deze film.

Vanwaar je Alien: Covenant obsessie, artof?

avatar van Nielojram
3,5
Even relativeren! Lief en ik gaan zondag! Na maanden aftellen gaan we eindelijk naar deze film!
Wellicht veel te veel op verheugd, maar ik neem alle foutjes voor lief, gewoon omdat ik hem wil zien!!

avatar van Graaf Machine
4,0
Gewoon proberen lekker te genieten, Nielojram, en als het tegenvalt gewoon lekker balen. Zo gaat het altijd bij films kijken. Ik vond deze leuk, anderen niet. Dat is normaal.

avatar van john mcclane 2
3,0
Even ter voorbereiding ,,,
De eerlijke trailer van het weergaloze deel twee,,,,
Honest Trailers - Aliens - YouTube

avatar van Graaf Machine
4,0
john mcclane 2 schreef:
Even ter voorbereiding ,,,
De eerlijke trailer van het weergaloze deel twee,,,,
Honest Trailers - Aliens - YouTube

Geweldig kerel. Heeft echt niks met deze film te maken.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,5
Graaf Machine schreef:
(quote)

Geweldig kerel. Heeft echt niks met deze film te maken.


Juist wel. Kritische blik op de oudere delen spreekt in het voordeel van een nieuwe zoals deze.

avatar van Donucius
3,0
Cijfer gebaseerd op mijn eerste indruk van de film. Dit is nog zonder enige bijkomende achtergrondkennis van het verhaal. Ridley Scott kennende zal er meer filosofie achter het verhaal zitten dan je in eerste instantie zou zien of denken. Zoals ook duidelijk is bij de proloog.

Een van de weinige regisseurs die met weinig visueel angstwekkend materiaal mijn hartslag kan doen stijgen. Blijft een grootmeester hierin, ook hier het geval bij de zeldzamere actiemomenten. (Op zulke momenten voel je pas het gemis van Ripley!) Een tikkeltje déjà vu en wat minder verrassend, maar nog altijd te koesteren. Op de overige momenten nu echter zwak helaas. Dit is grotendeels aan het verhaal te wijten. Het verhaal is filosofisch en fantasierijk in negatieve zin. Dat het verhaal tussen Prometheus en Alien zit, heeft de film enkel maar beperkt in de mogelijkheden en mijns inziens geen goed gedaan. De tijdlijn is vanwege de chronologie hierdoor op slot en afwijken of uitwijken is niet meer mogelijk. Het verhaal is hier ook het minst interessant ter uitbeelding. Het angstwekkende onbekende is hier al bekend (bij de kijker).

Wat mij betreft kan je bij een (re)watch van de Alien Quadrilogie of zelfs een AVP meer plezier beleven. Als Alien fanaat is de film toch teleurstellend, maar passend in de chronologie van de reeks. Nergens wordt het niveau of de kwaliteit van de voorgaande delen geëvenaard. Het is erg jammer om de Alien franchise op deze manier bergafwaarts te zien gaan. Als Alien je niet bekend in de oren klinkt, dan kan je bij deze SF-thriller nog aardig vermaakt worden. Bereid je dan wel voor op een kruipend dialoog, waar je jezelf na het kijken nog een paar keer achter de oren zult krabben.

avatar van grid8400
2,5
Waar ik Prometheus echt super vond, en ik al maanden uitkeek naar deze viel hij ontzettend tegen. De cast is echt verschrikkelijk en boeit totaal niet. Nee, deze ben ik morgen weer vergeten terwijl ik met Prometheus nog weken bezig was in mijn hoofd. 2,5* voor de visuals die schitterend zijn. In IMAX gekeken.

avatar van JacoBaco
4,0
Ik ben gelukkig met het feit dat RS zich sinds Prometheus weer ontfermt over de Alien franchise. Want na tegenvallende films zoals AvP en het zeer matige Alien: Resurrection klimmen Prometheus en A:C weer boven het gemiddelde uit! Sowieso is dit al beter dan een film zoals Life (2017). Maar dat ter zijde. In Prometheus deed de Xenomorph er niet toe en oriënteerde de film zich op de Engineers. Maar deze lijken slechts te fungeren als afleiding en hetzelfde kan gezegd worden over Elizabeth Shaw. Want voor mij is de daadwerkelijke protagonist David. En eigenlijk wordt dit dus in Prometheus al duidelijk.

A:C heeft een sterke eerste heft. De proloog zet meteen de toon en vervolgens maken we kennis met de crew van het kolonieschip Covenant. Aanvankelijk vond ik dat dit gedeelte iets te lang gerekt werd, maar achteraf vind ik het geslaagde introductie van de crew. Wederom een fijne cast. Eenmaal op de planeet waar het noodsignaal vandaan komt, is het wonderschoon, maar tegelijkertijd is het ook unheimisch. En het duurt daarom ook niet al te lang voor het gruwelijk misgaat. Tot nu toe ben ik zeer positief over de film.

Helaas weet de film het niveau van het eerste uur niet helemaal vast te houden en 1 van de oorzaken is de wisselvallige CGI. Op momenten foto realistisch, maar even later gewoon matig. Tevens wat rare wijzigingen met betrekking tot de Xenomorph (Facehugger) en deze heb ik toch wel als foutjes ervaren en dat is gewoon spijtig! En dan de nu al beruchte blokfluit scène. !! Tja, aan de ene kant sluit dit perfect aan op de krankzinnig geworden David, maar ze hadden wellicht ook iets anders kunnen verzinnen! De ware betekenis van deze scène moet mij ontgaan zijn, want zo random als het nu overkomt, zo kan het nooit bedoeld zijn. Ik vind het (tot nu toe) dus niet echt treffend!

Tot slot werd ons beloofd dat de oorsprong van de Xenomorph in A:C onthuld zou worden. Uhhh, ja en nee! Verder vlogen de 2 uurtjes voorbij en hoewel een aantal zaken echt beter hadden gemoeten of zelfs helemaal achterwege hadden moeten blijven, heb ik toch een behoorlijk goede Alien film gekeken en ik ben uiteraard (gezien het einde) zeer benieuwd wat er nog gaat volgen!

Een kleine 4 sterren!

avatar van JacoBaco
4,0
(quote)


Toch 4 sterren voor wat toch maar een middelmatige film blijkt te zijn met so-so karakters, oneven CGI kwaliteit en waar originaliteit ver te zoeken is. Fanboys will be fanboys! Is er al iemand die de film 5 sterren heeft gegeven? De ultieme JacoBaco?

Dat kan je ook zelf bekijken hoor. Tot nu toe hebben 4 mensen 5 sterren gegeven.

Correct: de film is niet innovatief, de CGI laat af en toe echt te wensen over en hier en daar wat foutjes. Daarom dus ook geen 5 sterren. Voor mij persoonlijk betekent dat dus niet meteen dat deze nadelen prevaleren. Dat kun je zelf toch ook wel bedenken?

Met het eerste uur is helemaal niets mis. Daarna komen er wat dingetjes ja. Maar de tweede helft is niet slecht of middelmatig. Het is iets minder goed in vergelijking met de eerste helft.

Wanneer iemand vooraf zegt de film valt of staat op basis van innovativiteit en CGI. Ja, moet hij weten, maar voor mij werkt het niet zo. En met de karakters in de film heb ik totaal geen problemen, maar dat staat ook in mijn recensie.

Fanboy? Hij weer! Sorry, maar ik voldoe niet aan het profiel. Urban Dictionary: fanboy - urbandictionary.com

avatar van Rmie
3,5
Aardige s.f. uit de alien/prometeus reeks.
De film is weinig vernieuwend en dit is zeker geen topper uit deze reeks. Veel verwijzingen naar andere alien/prometeus films. Goed geacteeerd en een mooie omgevingen, dat wel. Maar toch bij veel in de film dacht ik: -heb ik dit niet eerder gezien-.

avatar van tbouwh
3,5
JacoBaco over die fluit: David (de op(of zelf?)standige 'mens' die de passieve, gehoorzame 'mens' (Walter) laat kennismaken met het proces van creatie/creativiteit. . Dat is wat ik eruit haalde tenminste

avatar van Captain.janek
4,5
Het is fijn dat mensen zelf het aantal sterren kunnen bepalen die men wil toekennen aan een film.

Du moment dat daarbij een toelichting wordt gegeven maakt dat het keuze aantal inzichtelijk voor de lezers.

Het geeft echter geen pas om dan als lezer het keuze aantal te bekritiseren, dat is een volstrekt eigen keuze.

avatar van Rmie
3,5
JacoBaco schreef:
.....knip... blokfluit scène. !! Tja, aan de ene kant sluit dit perfect aan op de krankzinnig geworden David, maar ze hadden wellicht ook iets anders kunnen verzinnen! De ware betekenis van deze scène moet mij ontgaan zijn, want zo random als het nu overkomt, zo kan het nooit bedoeld zijn. Ik vind het (tot nu toe) dus niet echt treffend!
knip

De blokfluitscene, staat voor het creëren.Goddelijk aspect. Zelf vond ik dit best een aardige scene. Maar ja ik speel zelf ook blokfluit. Ik vroeg mezelf af waarvan is dit gemaakt. Van een bot?

avatar van JacoBaco
4,0
tbouwh Ik las toevallig net een interessant en uitgebreid artikel over de fluit!
Inside Walter & David's Homoerotic Flute Scene In 'Alien: Covenant' | moviepilot.com waarin inderdaad wat jij en nu ook Rmie al aangeven: het thema creatie in A:C centraal staat. En zelfs dacht ik aan narcisme en David is zo dominant dat hij haast continu laat blijken dat hij zich niet laat
onderwerpen.

In Prometheus zat tevens een fluit.

avatar van tbouwh
3,5
JacoBaco ik ga zelf ook met een stukje aan de slag, er zat ontzettend veel in een aantal sleutelscènes, waaronder dus deze, maar ook de proloog (Pre-Prometheus) en het einde. Wat mij betreft maakt dat deze film ook mede erg genietbaar, alhoewel de minpunten zonder meer doorschijnen (groter is niet altijd beter).

Gast
geplaatst: vandaag om 04:31 uur

geplaatst: vandaag om 04:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.