Genre: Drama / Misdaad
Met onder meer: Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu en Johanna Wokalek
Gesproken taal: Duits, Zweeds, Engels, Frans en Arabisch
Releasedatum: 20 november 2008
Plot Der Baader Meinhof Komplex
Berlijn 1967. Door Amerikaanse anti-oorlog bewegingen geïnspireerde studenten gaan de straat op om te protesteren tijdens het bezoek van de Iraanse Sjah. Het protest wordt echter neergeslagen door de agenten van de Sjah en heeft ingrijpende gevolgen. Vanuit haar huiskamer volgt Ulrike Meinhof (Martina Gedeck) de ontwikkelingen en besluit dat er iets moet gebeuren. Ze komt in contact met de extremistische Andreas Baader (Moritz Bleibtreu) en beide vormen vanaf dat moment de 'Rote Armee Fraktion'.
Andreas Baader
Horst Mahler
Petra Schelm
Horst Herold
depri83
Dat vind ik een behoorlijk kromme vergelijking tussen een terrorist en de leider van een revolutie.
'The truth is in the eye of the beholder'. Er zijn miljoenen mensen die Che een terrorist noemen en nog meer die Osama adoreren.
Skindowz
Ik heb een R.A.F. T-shirt...doe hem mooi aan in de bios..kijken hoe mensen aanstoot gaan geven..whahaha
Haha... Aanstoot geven??? Je hebt waarschijnlijk een T-shirt van de Royal Air Force?
Madecineman (moderator films)
Het was een tijdje geleden zelfs in om met een T-shirt van Mao rond te lopen
Een bericht verwijderd. De discussie ging daar echt te ver van de film afdrijven en te veel richting een politieke discussie. Hou het bij de film.
JeanMaurice
Enigszins manipulatieve film! Immers deze film laat breeduit hoofdzakelijk het brute geweld van de RAF zien terwijl de aanslagen die de RAF heeft gepleegd niet in de schaduw kunnen staan van de aanslagen en moorden gepleegd door de CIA! Om maar een voorbeeld te noemen van de vele gelegaliseerde westerse staats terroristische geheime diensten!
De film geeft een te oppervlakkig beeld van de beweegredenen van de RAF.Daar laat ik het maar bij! De film is wel mooi geregisseerd en ook goed geacteerd.
b00ts
Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig JeanMaurice. De oorlog in bijvoorbeeld Vietnam en de kwestie Israël Palestina kwamen wel degelijk aan bod. Ik denk niet dat de behoefte heeft bestaan die misstanden ook uitgebreid in beeld te brengen. Ben het wel met je eens dat de film iets te oppervlakkig is. De zeventiger jaren erg goed in beeld gebracht met oog voor detail. ik zag zelfs ergens een pakje samson shag op tafel liggen Ook het authentieke materiaal werd goed in de film verweven. Ik kan me uit mijn jeugd nog wel herinneren dat die vakbondsleider werd omgebracht. Ik heb dat nooit begrepen. Wat mij betreft 4 sterren.
Reconquista
Ik vond het een zeer boeiende en actuele film, die in een razend tempo voorbij vloog. Veel geweld, helaas weinig verdieping in de extreemlinkse politieke ideologie. Maar misschien was er wel helemaal geen sprake van een politieke strijd, speelde die zich alleen af in de hoofden van Meinhof en Baader. Misschien waren de stadsguerillas grote naiëve dwazen die illusies najoegen, afgezonderd van de maatschappij, eindigend in de isolatiecel, met een onwrikbaar geloof in een eigen doctrine die op een psychose begon te lijken. Ik kan mij nog de RAF verklaringen uit de jaren tachtig herinneren die afgedrukt stonden in actiebladen als Bluf! en De Zwarte; totaal onleesbare teksten van zelfingenomen idealisten.
Het lijkt mij erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om dit allemaal in een film te proppen. Het liefst binnen 90 minuten. Het onderwerp is er te explosief en heftig voor. Na het lezen over de achtergrond van de film en regiseur Uli Edel, geef ik een 4,5.
die hard
Wel goed gemaakt, maar over de moorden op de douane's in Kerkrade in 1976 wordt geen woord gerept.
mixmaster
zeer realistische film die op perfecte wijze laat zien hoe de RAF te werk ging.
fantastisch hoe de jaren 70 in beeld komen , afgewisseld met echte beelden.
acteerwerk is uitstekend waardoor het geheel zeer echt en realistisch overkomt.
Sol-
Ik kreeg bijna sympathie voor de acties. Ik vond het een erg boeiende film. Verander een paar aspecten en het zou zo in deze tijd passen.
YouTube - Ulrike Meinhof zur RAF-Gründung
als gevangene, jij van je persoon
alleen gek wordt
Strijdbare overgave die weerloos bleek
zoals ook de werkelijke macht
niet uit de geweren komt?
Eenduidige kracht zo werd je klassenstrijd
als gevangene, jij van je persoon
alleen gek wordt
Strijdbare overgave die weerloos bleek
zoals ook de werkelijke macht
niet uit de geweren komt?
Eenduidige kracht zo werd je klassenstrijd
ontvouwd, je beroofde leven nochtans
geen offerande en geen spijt
omdat de wereld niet eenvoudig is
Jean Maurice 22 maart 2009
Bespeur ik hier enige verering van een moordenaar?
wibro
Tja of een revolutionair?! Het is maar hoe je het bekijkt. Wanneer is geweld gerechtvaardigd? Het geweld waarmee "ons" systeem haar gelijk haalt is evenmin fraai en laat zien dat het door de vele oorlogen die het heeft gevoerd en nog steeds voert meer dan gewelddadig is als het beetje geweld dat de RAF heeft gepleegd.
In een kapitalistisch systeem is nooit iemand verantwoordelijk.....dat blijkt wel gezien het rapport van de verenigde banken! De politieke macht komt uit de geweren.....dat is toch waar? Wie is hier een moordenaar....?
Ik ben het dus radikaal met jou oneens. De BRD waartegen de RAF zich met hun aanslagen richtte in de jaren 70 was geen dictatuur maar een democratie. En als je met het beleid van de regerende partij het niet eens bent dan stem je bij de volgende verkiezingen gewoon op een andere partij. Zo werkt dat in een democratie. Dus niet met terreuraanslagen zoals de RAF dat deed, die niets meer en niets minder streefde naar een linkse dictatuur naar het voorbeeld van soortgelijke dictaturen (zie oa DDR) in die tijd, die nu gelukkig allemaal verleden tijd zijn.
Nu moet ik stoppen, want ik overtreed nu het reglement van Moviemeter dat oa luidt;
We gaan fatsoenlijk met elkaar om: persoonlijke aanvallen, scheldpartijen, discriminerende opmerkingen en het doelbewust uitlokken van conflicten (‘trollen’) zijn uit den boze. Ook discussies over politiek en/of religie worden in principe niet toegestaan, omdat deze vaak snel uit de hand lopen.
Een democratie is vaak ook maar zelfverklaard.
En het is een eeuwenoud gegeven dat het verschil tussen een terrorist en een vrijheidsstrijder slechts daarin verschilt of je wint of niet.
(even buiten beschouwing latend hoe dat in dit geval in elkaar zit).
@ wibro
En jij gelooft dat wij in een democratie leven? De dictatuur van het grootkapitaal zal je bedoelen! Bovendien denk ik dat je het idealisme van de RAF wel erg simplificeert door te stellen dat zij alleen maar uit waren op een linkse dictatuur. www.extremismus.com___RAF: Das Konzept Stadtguerilla
Verder denk ik dat deze film uitnodigt tot een politieke discussie. Wat is daar mis mee? Zolang we elkaars mening respecteren en geen geweren gaan gebruiken...hahaha.
Stingray77
Film net bekeken.
Opbouw vond ik goed. In het begin echter vrij rappe gebeurtenis opvolging echte later een tantje langzamer maar niet minder impressive.
Hoog gehalte van geweld waar ik over het algemeen wel redelijk voor in ben; filmen wat er gebeurt en niet van dat slappe gedoe.
verhaal kwam goed op me over. 4,5 *
Quentin
@ wibro
, zeker in retroperspectief.
depri83
, zeker in retroperspectief. Jean Maurice (JM) staat gewoon voor Jan Marijnissen. Sinds ie gestopt is met zn politieke carrierre heeft ie meer tijd voor zn hobbies.
Earth
Nu maar weer over de film. Ik vond het een goede film, maar ook weer niet heel goed.
Positief:
- mooi tijdsbeeld neergezet, voor zover ik dat kan beoordelen
- over het algemeen goed geacteerd
- ik vond de beweegredenen wel behoorlijk naar voren komen
(voor zover je dat in een film met deze tijdsduur kunt doen)
Minder:
- film gaat snel, ik vraag me af of je zonder redelijke voorkennis het ook zo goed kunt volgen
JeanMaurice
Tja ......Het blijkt maar weer eens hoezeer het klootjesvolk wordt gemanipuleerd!
Desalniettemin is deze film een aanfluiting als het gaat om de werkelijke motivaties van de RAF. Misschien dat het jonge "grut' dat niet begrijpen kan omdat het te zeer verwend is en droog gelegd op het juiste moment. Maar hey dat jonge grut zal de werkelijkheid van het kapitalisme niet kunnen ontkomen en ik wens ze daarbij veel succes.
Deze film is een fractie en niet meer of minder waarvoor de RAF stond. Het is te gemakkelijk om het af te doen als idealistisch.
Earth
Verder gaat alles goed met je? Ik ben geen jong grut en ik heb ongeveer 25 documentaires over de RAF gezien en ik vond het voor een film een behoorlijk goede afspiegeling van de motieven.
JeanMaurice
Ieder zijn mening. Niets mis mee. toch! Probeer ook een beetje uit te lokken...geef ik toe.
Earth
Uitlokken prima, de termen waarmee je het doet vind ik niet zo prettig en dan formuleer ik nog netjes.
@Earth
Ik vind de film qua sfeer wel mooi gemaakt. Ook wordt er erg goed geacteerd. Het is zeker de moeite van het bekijken waard. Vandaar ook 3 sterren ondanks dat er teveel nadruk wordt gelegd op de gewelddadigheden en te weinig op de ideologie.
@Earth
Misschien wel, maar je moet niet vergeten dat de RAF nu niet bepaald wordt herdacht vanwege de ideologie die ze hadden. Hun terreur heeft in de jaren 70 (en 80 tot 93) een grote invloed gehad op de maatschappij in Duitsland. Het geweld dat ze hebben gebruikt is ook erg "heftig" voor een terreurbeweging in een westers land.
Wellicht moet je de film maar zien als mogelijke introductie voor mensen die zich er verder in willen verdiepen. De huidige generatie jongeren in Duitsland zal niet heel veel van de RAF afweten denk ik. In Nederland is dat denk helemaal erg beperkt.
JeanMaurice
@Earth. Dat ben ik met je eens.
Toch blijft het jammer...dat als je een film maakt over de RAF......hun werkelijke motieven en idealisme nauwelijks aandacht krijgen. Het is waar dat je zonder voorkennis van de RAF geen diepgang kan vinden in hun beweegredenen en de film als geheel nauwelijks volgen kan. In deze film wordt de Baader/Meinhof Gruppe vooral afgeschilderd als een stelletje losgeslagen idealisten die overigens pas in de tweede generatie zo gewelddadig werden. Men vergeet te gemakkelijk dat Ulrike Meinhof nooit iemand heeft vermoord.
Kortom deze film moet gezien worden als een poging om de RAF- leden als dwazen neer te zetten in plaats van ze als "revolutionaire" activisten te benaderen. Wat mij stoort in deze film is de rol van Andreas Baader als zou hij een soort "flierefluiter" zijn. Die graag wat om zich heen schiet. Dit is te gemakkelijk en kan niet kloppen aangaande zijn invloed op de Palestijnen en de kaping van een Lufthansa vliegtuig. Ook de moord op de RAF- kopstukken (Andreas Baader, Gudrun Ensslin) in de Stammheim-gevangenis blijft in deze film uiterst subjectief en politiek correct volgens de lezing van de Duitse overheid!
Dat lijkt me sterk. Dat zou wel schandalig zijn.
Earth
Dat lijkt me sterk. Dat zou wel schandalig zijn.
Ik ken het huidige onderwijs in Duitsland niet, maar ik weet dat in de jaren 80 de nadruk van het geschiedenisonderwijs eerder lag bij WOII (en wat er voor was gebeurd) dan bij RAF etc.

Der Untergang
Historisch / Oorlog, 2004