Genre: Animatie / Avontuur
Geregisseerd door: Shane Acker
Met onder meer: Elijah Wood, John C. Reilly en Jennifer Connelly
Releasedatum: 9 september 2009
Plot 9
"When our world ended their mission began."
Wanneer de lappenpop 9 (Elijah Wood) voor het eerst tot leven komt, ziet hij dat hij zich in een post-apocalyptische wereld bevindt. Al het menselijk leven is verdwenen, maar bij toeval vindt hij een kleine gemeenschap met soortgenoten die zich verstoppen voor de vreselijke machines die op aarde rondzwerven. Deze machines proberen alles en iedereen uit te roeien, omdat zij de volledige controle en macht over de wereld willen hebben. 9 weet - ondanks dat hij het groentje uit de groep is - zijn soortgenoten te overtuigen dat verstoppen geen oplossing is. Ze moeten terugslaan als ze willen overleven. Wat ze snel zullen leren is dat de toekomst van hun beschaving van henzelf afhangt...
9 (stemrol)
5 (stemrol)
7 (stemrol)
1 (stemrol)
6 (stemrol)
2 (stemrol)
8 (stemrol) / Radio Announcer (stemrol)
Scientist (stemrol)
Dictator (stemrol)
News Caster (stemrol)
wwelover
Aparte film, weer eens iets heel anders dan Pixar. Maar wel een leuk voor de verandering een keer. Het verhaal vind ik wel goed bedacht, en is spannend, en dat is zeldzaam voor een animatiefilm. Daarnaast zijn de stemmen gewoon goed, en niet geforceerd grappig, maar dat past ook niet bij de film, want het is geen feelgood animatie. Al is hij zo nu en dan wel geinig. Ze mogen van mij best vaker wat serieuzere en spannendere animaties maken. Heb er van genoten. Alleen duurde hij wel te kort.
MrLee
Prima animatie, donker en grimmig. Heeft een vlot tempo maar weet wel te boeien.
Denveen
Leuk en sfeervol, maar weinig verhaal en noch plot noch personages worden echt uitgediept. Erg voorspelbaar maar wel aardig.
dragonmaster
verrassend goed animatie verhaal uit de stal van Tim Burton. het verhaal gaat eigenlijk nergens naartoe, maar op een of andere manier weet het je wel te pakken. de animatie's zijn verbluffend mooi. ondanks de korte duur (na 70 minuten lopen de end credits al over het scherm) is de film zeker de moeite waard.
pardalis
Een uitgewerkt geheel van de kortfilm. Ik hield het liever bij de kortfilm zonder het gepraat van die wezentjes.
De animatie op zich is heel goed gedaan, maar het verhaal is niet goed uitgediept ondanks dat er wel mogelijkheden waren.
Een 3 omwillen van de mooie animatie die echt top was !
missl
goede film alleen door de korte speelduur blijft het allemaal oppervlakkig. het ziet er mooi uit en is ook spannend.
voskat78
Prima filmpje!! wat inderdaad weer eens wat anders is dan de gebruikelijke pixar-stal. Eigenlijk valt er maar weinig op aan te merken. Dus verdient deze mijns inziens ook een dikke 4 ****
noknoke
Animatie / Avontuur.
Tweede keer voormij, deze vond ik wel aardig, lekker duister, en spannend, spannend op lager niveau dan.
belchinees
Mooi product heeft die onbekende knaap gemaakt!
De verwachtingen waren torenhoog. Van die cover kwam de kwijl de mond uit. Helaas was het toch minder dan gehoopt.
Niet dat ik een slechte film gezien heb. Visueel was het verbluffend goed. Heerlijke animatiestijl met prachtige kleurpalet, achtergronden en settings, en originele, coole creaturen. Dat was ook al te zien op de cover natuurlijk.
Minder vond ik de stemmen. Elijah Wood of niet, de stemmen paste niet bij die poppen. Dat heeft me over de ganse lengte gestoord. Ik weet nu niet echt hoe een pop zou klinken moest het kunnen praten, maar dit vond ik maar niets. Voor mij part mochten ze gewoon allemaal zwijgen.
Inhoudelijk had ik er meer van verwacht. Die 70 minuten waren meer dan voldoende nu, mocht zelfs korter. Qua actie en sfeer zat het wel lekker snor.
3.5* is min of meer verdiend, maar ik hoop dat, moest er een 9² of 81 uitkomen, deze wel wat meer verhaal te bieden heeft.
Absoluut mooi designed en geanimeerd. Er valt een hoop te zien, maar wat er allemaal precies gebeurd is niet echt heel boeiend. Had het idee alles al eens eerder gezien te hebben en het schreeuwt wel heel nadrukkelijk 'Terminator'.
Maar toch een fijn, gelukkig kort tussendoortje.
boldhead
wist niet wat ik moest verwachten van deze animatie
nu ik 'm gezien heb, geef ik een 4 voor de animatie, want die was echt verbluffend goed, maar het verhaal tsja...
mwoeb
Wat zijn die machines zo ongelooflijk heerlijk vormgegeven. De rest was eigenlijk overbodig, met zo' bad guys. Genot om naar te kijken.
Macer
Goede film. Ziet er fantastisch uit en is weer eens wat anders dan de standaard animatiefilm.. Heb me vermaakt.
Oishii
Toch is het jammer dat er geen geld was om deze versie, maar ook de korte versie, in stop-motion te maken.
Het is allemaal zo "schoon-vies", vooral het jute van de hoofdfiguur.
Ik zie toch liever echte jute i.p.v. een digitaal plastic afgietsel van jute in een digitaal plastic afgietsel van een post-apocalyptische wereld.
Maar ja, centenkwestie...
De robotmonsters zijn wel erg goed. Duidelijk makkelijker te animeren...
De korte voorversie staat op Youtube, wel in een gehaktballenkwaliteit, maar toch leuk om te zien.
mishad
Het oog wil zeker wat, maar iets meer verhaal en wat vlottere dialogen waren zeker welkom geweest. Wat nu blijft hangen zijn de prachtige beelden, maar het zeer matige verhaaltje is toch erg storend. De gemiddelde Japanner doet dit veel beter!
Raffael77
Mee eens. Film is heel mooi gemaakt alleen mist het diepgang en maakt het minder leuk om hem af te kijken.
Ik heb hem afgekeken maar ik denk dat velen hem afzetten.
Tegenvaller.
Als in 'ik had er meer van verwacht.'
E.e.a. is fraai geanimeerd en aardig sfeervol. Het verhaal echter, is zwak. Wat ook niet echt meehelpt is dat we lang in het ongewisse blijven, en de characters weinig diepgang hebben. Maakt de betrokkenheid minder sterk.
Redelijk.
Naomi Watts
Flinke tegenvaller inderdaad.
Prachtige animatie en design maar met deze 'volwassen' look wordt helemaal niet ondersteunt door de inhoud. Wel een prachtige geanimeerde post apocalyptische setting De inhoud is een kinderachtig en nietszeggend plotje, de characters zijn enorm vlak en ook een akelige keuze uit voiceactors. Hopelijk wordt er hier wat meer meegedaan en wordt er wat meer gericht op het adult publiek.
DiKKe_OsCaR
- 2034 stemmen
De sfeer in deze film is precies wat ik verwachtte van Tim Burton. Maar ook het vage was weer aanwezig. Iets wat ik een stuk minder kan waarderen. Bij Corpse Bride was dat ook mijn ervaring, al vind ik het erg moeilijk om uit te leggen wat ik nu precies niet waardeer.
Bij deze film is het wat gemakkelijker, voor mij ontbreekt enorm de uitdieping en het verhaal. Ik snap eigenlijk nog altijd niet wat nu de achterliggende gedachte is, wat die poppetjes precies inhielden, en waarom het eigenlijk jute zakjes waren...
De film is erg kort, daar was ik blij mee omdat de film me niet wist te boeien. Maar wellicht had de film met 30 minuten meer heel wat duidelijker geweest.
Ik zie net op IMDB dat Tim Burton bezig is aan zijn versie van Alice in Wonderland. Ondanks 2 tegenvallers, ben ik toch wel weer erg benieuwd naar die film. Ook hierbij kan ik niet goed uitleggen waarom dat zo is.
Naomi Watts
Tim Burton heeft voor derest niet zoveel met 9 te maken hoor.
Near_Dark
Inderdaad effe rechtzetten, want er zijn blijkbaar héél wat mensen die denken dat dit een Tim Burton film is
Ze plakken met plezier zijn naam op de affiche omdat het zo'n bekende regisseur is, maar voor "9" was Tim één van de vele producers, de regisseur is - zoals bovenaan te lezen staat - Shane Acker, dit is diens debuutfilm die hij trouwens helemaal zelf bedacht heeft.
Het is maar dat je het weet hè
BS
Opvallend .. aparte film
Wat ik eigenlijk mis in de film is wat meer inleiding. Niet persee over geschiedenis, maar over karakters.
Het verhaal begint vrij plotseling en ik had niet veel tijd om me te "binden" aan de karakters. Dat neemt net even dat beetje extra wat de film nodig heeft bij mij weg.
Begrijp me niet verkeerd, het is niet dat het helemaal niet komt, het duurde bij mij gewoon wat langer dan ik had verwacht.
Naast het wel leuke verhaal is de wereld waarin het afspeeld, de poppen en machines werkerlijk erg mooi uitgewerkt !
Een hele tijd terug vond ik dat het verhaal niet mag leiden onder kwaliteit van de animatie. Oftewel, hoe mooi of hoe lelijk de animatie ook is, het gaat toch om het verhaal en de belevenis.
Ik denk dat we met animatie-technieken wel dermate ver zijn dat ik dat achterwege kan laten. Iedere film-maker kan nu zelf de ( afhankerlijk van budget/tijd enz ) zelf kiezen welke stijl en hoeveel detail er gebruikt gaan worden.
Daarom vind ik dat ik de mooie animatie ook zeker mee mag nemen in mijn oordeel.
Het verhaal is niet zo groot, de karakters moeten even wennen maar het ziet er erg mooi uit EN met een PG13 waardering kun je ook wat !
Dat is ook wel te zien. Naast wat "minder prettige beelden" ( dit hoef je niet al te ruig te nemen hoor, maar het is zeker geen film voor de heele kleintjes ) zitten er ook mooie actie in en zeker een paar indrukwekkende ontploffingen !
Al met al zet me dit toch zwaar aan het twijfelen of ik nu een 3,5 of een 4 moet oordelen. In dat geval ga ik altijd terug naar 1 vraag:
Kan en wil ik de film ( snel ) nog eens zien? En het antwoord is JA!
Het heeft genoeg indruk op de gemaakt en daarom 4*
FrankyShizzle
Mooie animatie, origineel verhaal.. toch best spannend en leuk om te kijken...
3.5
IcU
Ondanks de originele insteek heeft deze film qua verhaal bijzonder weinig te bieden. Een eerder wat afgeraffeld plot met enorme gaten en opvallend oninteressante personages met onverklaarbare motieven. Een sterke stemmen cast heeft deze film ook niet. Het enige wat rest is het grootste pluspunt; mooie animatie en een prachtig design. Helaas is het verhaal zo opvallend matig dat dit een stuk kijkplezier afneemt. Ook is het einde te zoet voor en wat volwassene insteek op animatiefilm gebied. De actie was wel lekker snel en visueel zat het dus allemaal goed in elkaar. Een krappe 3.
NotJustAnOpinion
Ik blijf met dubbele gevoelens zitten na het zien van deze film.
Van de ene kant was het geweldig de animatie en de sfeer die deze film uitstraald vond ik fenominaal.
Maar het verhaal was erg dun en ook de uitwerking daarvan was warrig en erg haastig.
Juist vanwegen die dunne verhaallijn werd de film op het einde toe zelfs wat langdradig ondanks de korte speelduur.
Jammer met wat meer aandacht had dit een hele grote in zijn genre kunnen worden!
Leland Palmer
De tijd was zo om. Vermakelijk fimpje, visueel érg mooi en bij vlagen aardig spannend. Verhaaltechnisch stelt het echter niet zoveel voor. Weinig diepgang en een simpel en magere uitwerking van een allesbehalve bijzonder plot. Met dit originele gegeven had meer gedaan moeten worden. Toch erg vermakelijk, mooi gemaakt en genoeg leuke scénes die voor een voldoende zorgen.
john1968
Wie van animatie houdt komt hier aan zijn trekken, het verhaal is maar sober, al met al toch een stem van 3.5, maar dit komt grotendeels op het conto van de animatie.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Allegro Non Troppo
Animatie / Fantasy, 1976

The Adventures of Tintin
Animatie / Avontuur, 2011
man vs machinehopepost-apocalyptischdystopievriendschapoorlogsteampunkcowardend of worldrag doll