Genre: Animatie / Fantasy
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot Coraline
"Enter a world beyond your wildest dreams... and nightmares"
Coraline (Dakota Fanning) is een jong verveeld meisje. Totdat zij ontdekt dat er in haar huis een muur is die leidt naar een andere wereld. Omdat ze daar onder meer te maken krijgt met een andere moeder en een andere vader staat haar wereld op z'n kop. Ze ontdekt dat de andere wereld iets helemaal anders is...
Coraline Jones (stemrol)
Mel Jones / Other Mother (stemrol)
Cat (stemrol)
April Spink (stemrol)
Mr. Sergei Alexander Bobinsky / Other Bobinsky (stemrol)
Miriam Forcible (stemrol)
Charlie Jones / Other Father (stemrol)
Wyborne "Wybie" Lovat (stemrol)
Sweet Ghost Girl (stemrol)
Tall Ghost Girl (stemrol)

Lord Flashheart
Zeer fijne animatie.
Het komt niet vaak voor dat ik een leuke Amerikaanse animatie tegenkom. Het meeste spul vind ik echt te kinderachtig en alles uit de Pixar of Dreamworks stal begin ik niet eens meer aan. De flauwe humor, luidruchtige stereotype personages, doorzichtige culturele referenties en kleuteravontuurtjes ben ik ontgroeid. De 3D animatie is ronduit lelijk. Japan vormt een goed alternatief, maar buiten Ghibli kom ik weinig sprookjesachtige animatie tegen.
Coraline vervult een groot deel van de eisen die ik aan een goede animatie stel. De setting, de animatiestijl en de aankleding getuigen van een grote creativiteit én originaliteit. Een verademing om eindelijk eens wat anders te zien. Tweede punt wat eruit springt is de donkere sfeer. Uit een aantal reviews had ik al opgemaakt dat het hier niet om een typische kinderfilm draaide. En dat klopt voor honderd procent. Alles is veel duisterder, mysterieuzer en spannender dan een doorsnee kinderfilm. Op bepaalde momenten werd het zelfs sinister en dreigend. Wat dat betreft kan Coraline zich meten met illustere kinderfilms uit de jaren '80, zoals Labyrinth of The Neverending Story.
Derde en laatste belangrijke punt zijn het verhaal en de personages. Hoewel niet briljant, is het verhaal best avontuurlijk en spannend genoeg, zodat het ook voor volwassenen interessant blijft om te volgen. Onderbroekenhumor en pop culture referenties (het kan dus wel degelijk zonder!) blijven achterwege. Het verhaal mist helaas wel de diepgang om te kunnen ontroeren. Daarmee kom ik ook gelijk op de karakters: die zijn vrij vlak. Zelfs van de hoofdpersoon (stem van Dakota Fanning) kom je weinig meer te weten dan dat ze haar ouders niet aardig vind omdat ze te weinig aandacht krijgt. Eigenlijk is de pratende kat verreweg het leukste personage, niet alleen omdat ik een zwak voor katten heb. Dat beest zorgt eigenhandig voor een halve ster extra.
Coraline is een mooi, duister sprookje dat verrassend origineel uit de hoek komt. 4****

BlueJudaskiss
Prachtige animatie waar ik mijn ogen bij heb uitgekeken - na de afgelopen tijd heel erg vaak teleurgesteld te zijn geraakt door Pixar. Fantasierijk, donker, inventief en adembenemd mooi... combinatie van live-action en computeranimatie vond ik ook erg goed werken, het werd heel erg tastbaar. Film had met een paar minuutjes korter gekund, maar een kniesoor die daarop let.

juliegirlxoxo
Niet te geloven dat dit een kinderfilm is, ik vond hem zelfs op bepaalde stukken best eng.
Maar dit vind ik geen minpunt,integendeel zelfs!

RuudC
Ja! Dit zijn wel echt de animaties waar ik vrolijk van wordt: leuk verhaal, mooie (klei)animaties en een luguber ondertoontje. Coraline is een leuk personage in een prachtige omgeving. Mooi tienerdramaatje verwikkeld in een fantasierijke setting met een licht horrortintje. De opbouw is (natuurlijk) klassiek, maar de film biedt volop schitterende decors en prachtige personages. De parallelle wereld werkt bijna stimulerend op dromen en fantasieën in. Ik denk dat veel kinderen zich in Coraline gaan herkennen, maar toch denk ik dat alle leeftijden hiervan kunnen genieten. Dit is misschien wel een van de beste klei-animaties die ik heb gezien.

nnfleur
Super leuke film!
Enkel niet aan te raden voor kinderen. Soms best wel eng

nclo
Geweldige animatie en verhaal.
De animaties van Selick zijn vaak om van te smullen. Niet omdat het zo grafisch goed onderlegd is, maar puur om de ruwe kantjes die hij altijd bij zijn fictieve wereld achterlaat. Het past zo goed met het onderwerp die hij vaak aansnijdt en deze keer weet hij mij weer te verrassen. Selick is ook zo'n persoon die bij het kleine groepje animatoren hoort die net op het randje durft te leven. Als je alleen al naar de hedendaagse kinderseries kijkt op Disney Channel en Nickelodeon, merk je pas hoe braaf het allemaal oogt. De jeugd onder de 10 vindt het vast vermakelijk, maar daarboven zijn er weinig films die jongeren van die leeftijd kunnen boeien.
Selick begrijpt dat en maakt een semi-horror kinderverhaal met een geweldige plottwist. Net zoals bij ''Nightmare Before Christmas'' brengt hij nu weer een film die iedereen boven de 10 op het puntje van zijn/haar stoel kan laten beven. De laatste die een productie hebben gemaakt die zo goed is gelukt waren de heren Gil Kenan en good old Steven Spielberg met ''Monster House''. Selick doet hier zeker niet aan onder. Een geweldige verfilming van het boek van Neil Gaiman waar na het zien van deze film vooral geruststelling overheerst, want wat was de kans groot dat Disney dit boek ging verneuken door een mensonterend slechte live-action film van te maken. Nee, Selick begreep niet alleen het boek, hij proefde de gedachte waarmee Gaiman het inkt op het papier bracht. Hij hoorde hem al denken hoe hij het bedoeld had en bracht het perfect naar voren. Daar was veel moed voor nodig en Selick had die moed.
Ik had een 3,5 gegeven, maar na het een goede tweede kijkbeurt wil ik deze film nog wel een puntje er bij geven.

MRDammann
Een prachtig verhaal over een meisje die een hele andere wereld ontdekt achter een geheimzinnige deur. Deze film is een prachtig sprookje met geweldige personages en prachtige animatie. Je kijkt je ogen uit en visueel zit het echt prachtig in elkaar. Gedurende de film heerst er een geheimzinnige, enge film die heel goed werkt bij dit soort animaties.
Ik vond het ook erg mooi dat in deze film nooit duidelijk wordt of het nou fantasie of niet van Caroline is.

SturyNijmegen
Leuk, spannend, eigenlijk alles zit er in.
Animatie is dik in orde, sfeer is donker, eng.
Mooi gedaan

huppelepup
Er mag ook wel even bij vermeld worden dat de 3D ook om te snoepen is. Dit geeft echt een duidelijke meerwaarde aan de belevenis van de film. Geweldig gemaakt!

Vinokourov
Wat een gave animatie- als ook fantasiefilm is dit. De animatie an sich is al sowieso tof om te zien en sommige scenes (vooral die droomachtige) springen er echt uit. Het verhaal is ook goed, heel volwassen ook. Regisseur Henry Selick is ook de maker geweest van Nightmare before Christmas en dat zie je qua stijl en sfeer meteen. Mooi hoor .

arno74
Mooie animatie die tot de verbeelding spreekt. Zowel qua animatiestijl en -kwaliteit als ook qua verhaal en personages zit deze film goed in elkaar. Coraline ontdekt een poppenversie van haar wereld waar alles leuker en beter is dan in haar eigen wereld, al blijkt er wel een addertje onder het gras te zitten. Leuke animatie voor jong en oud. Ruim 3,5*

Daenelia
Neil Gaiman schrijft geweldige verhalen en ze zijn zo lekker verfilmbaar! Het is ook (de langste, staat me bij?) stop-motion animatiefilm. Dus vandaar dat de 3D zo lekker aanvoelt. Want het zijn namelijk poppen. Geen CGI poppetjes. Dat zie je dus blijkbaar er wel aan af.
Nu maar wachten tot er een mooie verfilming komt van Sandman of The Graveyard Book (of nog beter: The Ocean at the End of the Lane!).

n1d0
Zeer leuke film die geen moment verveeld, voor jong en oud. De stijl van animatie en de personages zijn werkelijk super en een verademing tegenover andere animaties uit de gekende studio's. Het verhaal is interessant, en niet overdreven moraliserend. De muziek is een toevoeging en er is niet mee overdreven. Een film die je uitkijkt met een glimlach. Het argument dat de film te eng zou zijn voor kinderen deel ik niet. Er zitten 'enge' stukjes in, maar niks traumatiserend...

wendyvortex
Kiddy-horror!! Jawel, waar dit genre normaliter niet gepast wordt geacht voor de kleinere kijkers blijkt het wel te kunnen....al zitten we dan ook nog best in de traditie van de oude sprookjes.
Enige nadeel met die 3D-animaties, bij Wall-E stoort het me niet, maar bij mensenfiguurtjes moet ik dan altijd een beetje aan Playmobil denken, dan heb ik persoonlijk liever de ouderwetse animatie.
Paar scenes zijn wel erg verrassend: het spinnenweb en de van Gogh-hemel, mooi.
Ik had er persoonlijk nog even een cliché-horrorfilm-einde aan gebreid, je weet wel dat cliché dat precies ooit één keer werkt en na de derde keer alleen maar voorspelbaar is, zou hier de kijkertjes nog wel een flink slapeloze nacht kunnen bezorgen....gna gna gna...

baspls
"You think they're trying to poison me?"
Coraline wilde ik al lange tijd zien, kan me nog goed herinneren dat ik en mijn broertje de trailers van deze film altijd een beetje eng vonden. Toen ik hem pas wou kijken kon ik hem niet vinden omdat ik zocht onder 'Caroline'. Gisteravond dan samen met mijn kleine zusje gekeken.
Heb voor de verandering eens niet de Nederlandse dub gekeken en ik moet zeggen dat de stemmen allemaal erg aardig waren gedaan. Op een of andere manier verwachte ik dat het een Britse film zou zijn, maar dat was dus niet zo.
Coraline is gebaseerd op het gelijknamige boek van Neil Gaiman, dat ik nog niet heb gelezen. Het verhaal was bijzonder aardig en lekker mysterieus.
Coraline lijkt af en toe een soort kinder-horror, vooral door die nogal creepy ogen en de heks, maar de film word nergens echt eng en mijn zusje vond het niet bijzonder spannend. Ik kan het persoonlijk erg waarderen dat een animatiefilm met horror-invloeden word gemaakt, en in Amerika nog wel, maar veel liever zie ik natuurlijk geen kinderfilm maar een échte horror-film als animatie. Toch is het horror-element eigenlijk een vereiste bij de goede animatieklassieker, denk aan films als Sneeuwwitje of Pinokkio, die waren eigenlijk behoorlijk eng en dat was ook een van de redenen waarom die films zo leuk waren. Kinderen zijn eigenlijk een soort soft-horror-liefhebbers.
De animatie is prachtig. Stop-motion is een schitterende techniek, die ik zelf ook beoefen. De technieken die hier zijn gebruikt zijn vergelijkbaar met die van The Nightmare before Christmas al is de vormgeving veel formalistischer en de stijl helemaal vrij van Tim Burton-invloeden. Dit keer speelt Selick wel een beetje vals, veel effecten en achtergronden zijn namelijk CGI. De poppen zagen er erg mooi uit en de sets waren ook heel sterk. Erg anders als Aardman's films, die ik toch net een tikkeltje beter vind, Chicken Run (bijvoorbeeld) is namelijk helemaal zonder CGI (zonder vals te spelen dus) gemaakt.
Ben erg blij om hem nu dan eindelijk een keer te hebben gezien, uitstekende kinderfilm.

Ste*
Leuk, mooi gemaakt en af en toe lekker creepy. Af en toe is het echt horror voor kinderen. Toch heeft het iets wat mij een beetje doet aarzelen om een echt hoge score te geven. Met name het verhaal vond ik wat vergezocht en op het einde wat lang gaan duren. Ook kan ik niet zoveel met sommige personages, zoals die twee dames. Dat is nooit zo mijn ding.
Wel echt creatief en met een heel eigen sfeertje. Voordeel van de twijfel dan maar.

Ik keek naar het gemiddelde voor deze film en dacht: "Serieus?!" Dit had ik nog steeds gedurende het 1e half uur, daar het zeker niet oninteressant was, maar toen werd het interessant en sinister...

Fonzzz002
Het is inmiddels lang geleden dat ik Coraline zag en ik kon me er niet veel van herinneren. Als iemand die Paranorman en Kubo ijzersterke films vind werd het hoog tijd Coraline te herbekijken, en hoewel ik niet zoveel plezier beleefde aan de film als ik hoopte vond ik het een hele onderhoudende animatiefilm. De eerste helft van Coraline vind ik meesterlijk: de creativiteit & originaliteit spat van het scherm af. Coraline creëert een levendige wereld vol leuke personages, die met één van de beste stop motion animaties tot leven is gewekt die ik ooit heb gezien. Maar naast de visuele kant van de film weet het verhaal op slimme wijzen mysteries op te bouwen die me lieten afvragen wat er werkelijk aan de hand is. Ik wist al hoe de film ging eindigen, maar weten wat er gaat komen zorgde ervoor dat ik op andere wijze ging kijken naar de opbouw, en mij vielen details op die me de eerste keel volledig ontgaan waren. Om een voorbeeld te noemen: in de eerste nacht dat Coraline een bezoek brengt aan de andere wereld komt ze in aanraking met haar “andere vader”. Hij speelt een vrolijk & aanstekelijk muzieknummer voor haar. Op het eerste gezicht klinkt dit als een onschuldig lied die je in de vrolijke sfeer van de andere wereld lokt, maar zodra je goed op de tekst van het lied gaat letten kom je erachter dat, als je weet waar het verhaal naar gaat opbouwen, het eigenlijk een hele duistere tekst is die op subtiele wijze aankondigt wat er werkelijk gaande is. Het is dit soort oog voor detail wat Coraline beter maakte bij het herbekijken. Naast het genoemde voorbeeld zijn er meerdere momenten waarop de film symboliek gebruikt, die je over het hoofd kan zien als je er niet op let, om meer over het verhaal te weten te komen. Zoals dat je aan het einde het hoofd van de vijand kan zien in de tuin & haar handen kunt zien in de wolken, wat aangeeft dat ze nog levende is en zich nog altijd bij het huis verborgen houd al kan ze geen weg naar Coraline’s wereld vinden.
Het is de 2e helft van de film waarin ik mijn interesse merkte te verliezen, en dit is waarbij ik me herinnerde waarom de film mij niet was bijgebleven. Vele goeie films hebben plotholes of onduidelijke aspecten in het verhaal, maar in goeie films komen ze niet te vaak voor en ze bouwen op naar goeie scenes. In Coraline werden er teveel onduidelijkheden binnen een korte tijdsduur achter elkaar gegooid waardoor het moeilijk werd verwikkeld te blijven in het verhaal, evenals dat de scenes waar het naar opbouwde niet geheel nodig voelde. Je had de film, bewijs van spreken, na 1 uur kunnen afronden en je had een logisch rond verhaal gehad. De film weet echter op allerlei manieren het verhaal uit te rekken, waardoor voor mij het laatste halfuur een uitgerekte & ietwat saaie zit is. Als ik zeg Coraline een leuke film te vinden dan heb ik het over het eerste uur, maar in het 2e uur zijn er weinig aspecten die ik echt van hoog niveau vond, buiten het visuele aspect.
Een leuke film die de moeite waard is om gezien te hebben als je van stop motion houd. Ik kan niet zeggen me aan te sluiten bij critici die zeggen dat het een meesterwerk is en het behoort tot één van de grootste animatiefilms van de laatste 10 jaar, maar het is een onderhoudende film met genoeg sterke eigenschappen.
3/3,5*

Woland
Ik ging vrij blind Coraline binnen, en waar ik stiekem toch een beetje vreesde voor een Pixar-achtig niemendalletje bleek het gelukkig veel beter dan dat. Coraline is gemaakt door Henry Selick, die ook verantwoordelijk is voor The Nightmare Before Christmas, en een ietwat vergelijkbare sfeer is er wel. Coraline is met haar overwerkte ouders verhuisd naar een of ander gat, en ze verveelt zich de pleuris. En dan ontdekt ze een doorgang naar een soort van parallelle wereld waarin alles ideaal lijkt - met de nadruk op lijkt, want uiteraard is het te goed om waar te zijn en zitten er flinke adders onder het gras. Het is een leuk, origineel verhaal waar ik verder mijn mond over hou gezien mogelijke spoilers, met een hoop actie, mysterie en een behoorlijk eng, sinister sfeertje. Leuke animatie ook, zeker in de 'andere' wereld zijn de effecten erg tof gedaan. Coraline heeft mij overtuigd.

arno74
Coraline vind ik overigens wel hun beste film.

nadrin
Wat een originaliteit. Wat een opluchting dat dergelijke creaties nog hun weg vinden naar het grote publiek. De fantasie wordt met de minuut beter. De film groeit echt tijdens het bekijken. En ik was kompleet in de wereld van Coraline.

Black Math
Erg gaaf, deze film. Met name visueel is het echt op en top genieten. De personages zien er misschien een beetje hoekig uit, maar de fantasiewereld die gecreëerd wordt is enorm rijk aan detail en is een lust voor het oog. Hier is heel veel creativiteit in gestopt!! De soundtrack doet daar niet veel voor onder; zelden zulke betoverende filmmuziek gehoord; het draagt ontzettend bij aan de surrealistische sfeer van de film. Enige minpuntjes zijn de gezongen liedjes (de andere vader, de twee dametjes), die zijn toch wel een stuk minder.
Het verhaal betreft een duister sprookje; je proeft meteen dat er iets niet goed zit met die andere moeder. Het mag misschien een beetje voorspelbaar zijn, maar uiteindelijk kijkt het erg goed weg.
Ik kan bijna niet anders dan lof uitspreken over deze film. Ontzettend creatief, en een geweldige sfeer. Een paar kleine minpuntjes, maar dat bederft de pret maar nauwelijks. 4,5*.

KKOPPI
Gave film, 6+ snap ik alleen niet. Dit zou toch minstens 12+ moeten zijn, met name de zeer angstaanjagende en absurde elementen in deze film zijn volgens mij toch echt niet bedoeld voor kleine kinderen.

alexspyforever
- 20654 berichten
Denk dat het nu de 3de keer was dat ik deze heb gezien en ondertussen was ik al veel vergeten. Uiteindelijk zijn er nu heel wat zaken die tijdens de vorige kijkbeurten zijn ontgaan. Ik moet zeggen dat het hele verhaal en wereld van Coraline toch heel ingenieus in elkaar zit. In bijna alles zat een soort symboliek en kon je wel een verband leggen waarvan je dacht ach ja zo en verdorie toch slim bedacht eigenlijk. Neen, dit is toch geen animatiefilm voor kleine kinderen, vanaf 12 jaar zou ik zeggen. Ben eigenlijk beetje verrast baspls van slects 3* dacht dat dit toch meer je ding was maar daar zal die CGI wel voor iets tussen hebben gezeten.

Nick Doumen
Leuk gemaakte animatie film in de stijl van Burton.Goed verhaal entoffe personages zoals de kat.Heb niet heel veel met animatie maar dit is voor mij toch bij de betere.Kan in het rijtje Pixar,Ghibli en Dreamworks

Shadowed
Prima.
Weer een stop motion animatiefilmpje. Altijd wel lollig, die filmpjes van klei die zich om een Halloween of ander spookthema afspelen. Coraline weet daar ook best origineel mee te zijn, al is het voor kinderen een vrij bedenkelijke film.
Voor kinderen kan een film zoals dit wel te eng zijn, aangezien er best pittige scenes in voorbijkomen. Het meisje Coraline is een vrij vervelend karakter en had wat minder arrogant neergezet mogen worden. De film is in het algemeen dus niet erg geschikt voor kinderen.
Het verhaal is wat saai verteld, maar is absoluut genoeg fantasie gebruikt voor de productie. Wel leuk om een keertje te kijken, maar ik was er niet bepaald warm of koud van. Redelijk origineel spookfilmpje zou ik zo zeggen, die hier en daar wat te voorspelbaar is.

Martine.
Er is nu een film van the sandman, pas geleden nog op tv geweest. Hopelijk bedoel je die want ik kan je vertellen dat het hetzelfde sfeertje als coraline heeft vond ik zelf.

Eerste trailer 'Asteroid City' met sterrencast nu te zien, Dennis Schouten wil niet verder in mediawereld | MovieMeter Recap

Geboortedag Robbie Coltrane (1950): Zijn tien best beoordeelde films buiten de Harry Potter-reeks

Beelden arrestatie 'Jackass'-ster Bam Margera gaan internet over: 'Het is verdrietig'

Disney+ deelt eerste trailer van WOII-serie 'A Small Light' over Nederlandse verzetsstrijder

Mary and Max

Room at the Top
Drama / Romantiek, 1959

El
Drama, 1953
gebaseerd op boekdroomeyevriendschapstop motionstuffed animalparallel worldbutton new homesecret door post-credits sceneduringcreditsstingerhorror for children talking cat3dparallel universeneil gaiman
Realtimes | Publishing Network
Social media