Genre: Animatie / Fantasy
Alternatieve titel: Tim Burton's The Nightmare before Christmas
Geregisseerd door: Henry Selick
Met onder meer: Chris Sarandon, Danny Elfman en Catherine O'Hara
IMDb beoordeling: 7,9 (382.082)
Releasedatum: 15 december 1994
- Niet beschikbaar op meJane
- Vanaf woensdag 30 oktober in 6 bioscopen
Plot The Nightmare before Christmas
"What's this?"
Jack Skellington, pompoenkoning van Halloween Town, is het zat om elk jaar hetzelfde te doen tijdens Halloween. Op een dag wandelt hij Christmas Town binnen, en is hij zo onder de indruk van het Kerstidee dat hij zijn duistere dorpsgenoten uit Halloween Town over weet te halen om Halloween af te schaffen en het Kerstfeest over te nemen van Sandy Claws.
- IMDb (7,9 / 382082)
- Trailer (YouTube)
- The Nightmare Before Christmas (MusicMeter)
- Nightmare Revisited (MusicMeter)
- iTunes: € 13,99 / huur € 3,99
- Kijk op Disney+
Jack Skellington (singing) / Barrel / Clown with the Tear away Face (stemrol)
Jack Skellington (stemrol)
Sally / Shock (stemrol)
Dr. Finkelstein (stemrol)
Mayor (stemrol)
Lock (stemrol)
Santa Claus (stemrol)
Man Under Stairs / Vampire / Corpse Dad (stemrol)
Undersea Gal / Man Under the Stairs (stemrol)
Shadowed
Prima Burton.
Duidelijk een kinderfilm, maar wat donkerder en enger neergezet. Sowieso kan je een wat engere productie verwachtten met het thema Halloween, maar Burton doet er nog een klein schepje bovenop. Dat was wel bizar om te zien moet ik zeggen.
De animatie is best geslaagd, al is het verhaal soms wat flauw. Hebben we ook weleens vaker gezien, dus echt verfrissend was het ook weer niet. Het personage Skellington was niet bepaald een eng iemand, maar wel leuk om te zien.
De film kent enkele wat heftigere scenes zoals Skellington die cadeautjes rond de kerststad brengt kan wat enger voor kinderen zijn. Maar in het algemeen is dit een typische Burton film die wel leuk is om een keer gezien te hebben en zijn voldoende wel binnen heeft van mij.
Keutul
Nog eens herzien. Het blijft een fantastische film; heerlijke sfeer en mooi gemaakt. Persoonlijk vind ik het mooi hoe Tim Burton altijd weer een lieve en enge sfeer tegelijk neer zet en de boodschap laat luiden dat ook al lijkt het gras groener bij de buren, je beter jezelf kan blijven, ook al ben je vreemd.
Brabants
- 2050 stemmen
Geweldige musical-animatie waarbij Tim Burton met stop-motion zeer interessante karaktertjes tot uiting brengt. Het verhaal is zeer doordacht ondanks de knipoog naar kerst ook nog eens bijzonder geestig van aard. Geen kerstfilm voor het hele gezin, maar wel eentje die je vroeg of laat niet moet missen.
Chaffie
Ge-wel-dig.
Lang geleden voor het eerst gezien, maar nog steeds een favoriet.
Ik houd van de sfeer, vind de muziek ook heel mooi. Het verhaal is leuk, maar nog veel meer de vormgeving van de personages en hoe alles er uit ziet.
Word er altijd vrolijk van!
nathaniel177
Weet niet wat ik er precies van moet denken. Mooi gemaakt en leuk sfeertje alleen pakte het verhaal mij niet echt, maar dat wil niet zeggen dat het een slechte film is. De film duurt maar 76 minuten maar ik vond het langer aanvoelen. Ook wel duidelijk te zien dat dit van Burton komt. Vond het begin en de opbouw naar het einde een beetje te lang duren. Dat mocht allemaal wat korter zodat het eindgedeelte wat langer was. Het musical gedeelte stoorde mij niet al te veel, ik vond het wel grappig.
clubsport
Aardig verhaaltje maar de animaties vind ik persoonlijk niet mooi , voor de rest wel leuk bedacht maar ik vind het niet echt byzonder
Flavio
Ik dacht dat ik deze film al eens eerder had gezien maar dat blijkt Corpse Bride te zijn, in dezelfde stilo. Maar goed, deze dan eindelijk gezien, en ik moet zeggen dat het me niet echt meeviel. De animatie is erg knap gemaakt maar het verhaaltje is nogal flauw en de liedjes ronduit matig. Omdat vrijwel alle tekst gezongen wordt is dat vrij cruciaal. Wat overblijft na de aanvankelijk bewondering zijn wat aardige maar ook iets te brave beeldgrapjes.
LiaKna
Ik heb de film nu voor de eerste keer gezien en vond heb echt leuk. Ik kende de liedjes al en vond dat het goed in elkaar zat. De animatie zag er anders uit dan dat je gewend bent van een Disney
Bekijk hier mijn volledig review
Noodless
Herziening na 15 jaar !
Laat u mee vervoeren in een wonderlijk fantasieverhaal waarin Jack Skellington , de pompoenenkoning van halloweenstad, het plan opvat om de Kerstman te vervangen. Knap gemaakt !
Wat mij bij de herziening opviel was de aanwezigheid van heel wat liedjes. Een prachtig voorbeeld van tijdloze animatie naar een kerstverhaal van Tim Burton. 7/10
Volgens mijn Moviemeter-log heb ik deze film vandaag exact 12 jaar geleden voor het eerst gezien op 26 december en vandaag een herziening gegeven. Mijn woorden van toen blijven gelden. ik vind dit werkelijk schitterend gemaakt, echt een bizar knappe klus. Beeld, geluid, muziek is van grote klasse. Inhoudelijk doet de film me niet heel veel. Dat het na een uur en een kwartier voorbij is vind ik hier dus wel een pluspunt. Een voldoende, maar ook niet meer dan dat.
3* (was 3,5*)
filmfan0511
The Nightmare Before Christmas ziet er visueel fantastisch uit, en heeft een heerlijk sfeertje over zich heen hangen. Al de heerlijke vondsten van Halloween Town, het korte uitstapje naar het kerstmisdorpje, etc; op visueel vlak wordt er gewoon heel rijk, gedetailleerd en creatief uitgepakt. Ik kwam er ook pas na het kijken achter dat de film niet geregisseerd is door Burton zelf, maar je merkt wel in alles zijn visie en invloed. De vergelijking met Burtons latere animatie/stop-motion-film Corpse Bride is niet ver weg, maar Nightmare before Christmas pakt qua gedetailleerde animatiebeelden toch nog net een stuk beter uit. Op inhoudelijk vlak is het allemaal niet zo heel sterk, en niet al de gezongen liedjes zijn even goed, maar over het algemeen heeft deze film een leuk charme, geweldige beelden en een hele hoop sfeer. 3.5*.
Fisico (moderator films)
Film die wat in dezelfde lijn ligt als Corpse Bride en Frankenweenie. Vond deze vermelde films nog dat tikkeltje (inhoudelijk) beter dat deze productie. Aan fantasie en sfeer zal het zeker niet gelegen hebben. Alweer een sterk staaltje van visuele macabere pracht van mystieke wezens in één of ander hellegat.
Fijne insteek ook wanneer de Pumpkin King zijn leven een andere wending wil geven en de plaats wil innemen van de kerstman. Animatiefilm met wat songs ook die zeker allemaal aanslaan, maar het beste was toch het Halloweenlied in het begin van de film.
Niet altijd 100% mee in het verhaal gezogen, maar de sfeer maakte erg veel goed. Fijne wegkijker alvast waarbij je de hand van Tim Burton zeer duidelijk naar voren ziet komen.
Geno
# what's this, there's color everywhere, what's this, there's white things in the air #
Als nota bene liefhebber van animatie films had ik deze nog nooit gezien. Misschien nooit willen zien. Het begon te grimmig... en oh ja, dat zingen...
Maar onlangs begon ik er aan, en.. ben geheel omver geblazen. Wow. Hoe kon ik deze film zo lang negeren.
Ik zag een explosieve hoeveelheid van leuke vondsten, prachtige beelden, gevatte humor, rake karakters, en wat al niet voorbij komen. En het raasde maar voort. En ook... wat actueel!
Met die grimmige destructieve woke beweging van tegenwoordig, die in de kersttijd ook willen afbreken,... # do they (presents) bite... do they snap... or explode in the sack?.. #, # there's no foot inside.. but there's candy! #
Kortom, briljant!
Thomas83
Fraai duister en sfeervol sprookje uit een tijd dat Tim Burton nog voor kwaliteit stond (en werd geholpen door Selick, met wie hij een erg goede match is). Alles is werkelijk prachtig en met veel oog voor detail geanimeerd en ontworpen. Met daarbij ook nog erg fraai camerawerk is de film een visueel overdonderende ervaring. Zo creatief ook allemaal, met sterke muziek en een uitstekende stemcast.
Het verhaal is wel wat magertjes, en ik had eigenlijk wel een handjevol personages (zoals Oogie Boogie, die we maar weinig te zien krijgen volgens mij) wat meer aandacht willen zien krijgen, maar dat wordt meer dan goedgemaakt met de sfeer, en het is ook wel aangenaam dat een film vol liedjes niet al te lang duurt. Hoewel de film niet echt veel humor bevat is het wel echt grappig zodra Jack de cadeautjes uit gaat delen. 3.5*.
acsaczy
Een masterpiece. Ik had eerst 4* maar deze film heb ik nog origineel op videoband.. sinds 29 jaar.. en ik zie hem elke keer graag en de muziek zit in mjjn hoofd.. 5* heerlijke film, nogmaals, een masterpiece
LLoyd Gallagher
Geweldige film!
The Nightmare Before Christmas heeft een fantasierijke wereld met leuke karakters en een prachtige wereld waar je niet genoeg van kan krijgen. Een zeer goede mix van hand drawn animation en stop motion. Ik vind het toch jammer dat stopmotion een stervende kunst vorm is. Mij ligt het wel en ik vind het zonde dat er weinig gebruik van gemaakt wordt. De animatie is zo smooth wat voor een paar geweldige scènes creërt. Bijvoorbeeld de scène waar Jack de kerstman en Sally gaat bevrijden. Wat de film ook goed doet is dat het schattige designs heeft. Klinkt eigenlijk best raar want de film heeft veel designs wat voor Halloween is. Uiteraard is de film ook bedoeld voor een jonger publiek maar de volwassenen kunnen hier ook van genieten. Waarschijnlijk kunnen wij meer genieten van hoe het allemaal gemaakt is dan echt de grappen zelf. Toch heeft het soms wat humoristische momenten waar ik zelf ook een beetje om moest lachen. De scène waar Jack de cadeaus gaat bezorgen vond ik bijvoorbeeld wel grappig. De film is ook eigenlijk meer een musical. Ik had dit eigenlijk niet door maar ik was wel verrast. De opening scène met het Halloween liedje is een bekende en wanneer Jack in de kerstmis wereld terecht komt.
Verder heb ik eigenlijk niks verder te melden. Ik heb sowieso veel details in de film gemist. Wil hem graag nog een keer opnieuw zien.
Dentheman
Review Moviemeter horror challenge 2023: Gister met het gezin gekeken. Wij hebben een aantal films die ieder jaar minimaal 1x gekeken worden, soort traditie, zoals a christmas carol met Patrick Stewart, de harry potter reeks en dus deze nightmare before christmas. Ik moest nooit echt iets hebben van dat hele musical gedoe, maar deze film is met de jaren toch een favorietje geworden, vanwege het duistere sfeertje en de kenmerkende stijl van Tim Burton. Om deze reden dan ook dat ik gister mijn vraag stelde of deze afgevinkt mag worden voor de challenge (ik zal mij hierna proberen weg te houden van twijfelachtige inbreng, zojuist haunted mansion muppets gekeken met mijn zoontje, maar die laat ik maar achterwege).
Griezelen met kerst: vijf vermakelijke horrorfilms tijdens de kerst
Sen to Chihiro no Kamikakushi
Animatie / Fantasy, 2001