• 9.374.084 stemmen

The Nightmare before Christmas (1993)

Animatie / Fantasy | 76 minuten

Genre: Animatie / Fantasy

Alternatieve titel: Tim Burton's The Nightmare before Christmas

Geregisseerd door: Henry Selick

Met onder meer: Chris Sarandon, Danny Elfman en Catherine O'Hara

Releasedatum: 15 december 1994

Plot The Nightmare before Christmas

"What's this?"

Jack Skellington, pompoenkoning van Halloween Town, is het zat om elk jaar hetzelfde te doen tijdens Halloween. Op een dag wandelt hij Christmas Town binnen, en is hij zo onder de indruk van het Kerstidee dat hij zijn duistere dorpsgenoten uit Halloween Town over weet te halen om Halloween af te schaffen en het Kerstfeest over te nemen van Sandy Claws.

Jack Skellington (singing) / Barrel / Clown with the Tear away Face (stemrol)

Jack Skellington (stemrol)

Sally / Shock (stemrol)

Dr. Finkelstein (stemrol)

Mayor (stemrol)

Lock (stemrol)

Oogie Boogie (stemrol)

Santa Claus (stemrol)

Man Under Stairs / Vampire / Corpse Dad (stemrol)

Undersea Gal / Man Under the Stairs (stemrol)

avatar van speedy23

speedy23

The Nichtmare Before Christmas is een ongewoon, stout, maar bovenal fascinerend sprookje. Henry Selicks beeld voor beeld animatie en zijn groteske poppen brengen een geniale visuele wereld tot leven waarin de koning van Halloween jaloers is op de kerstman. De surrealistische humor is misschien niet aan iedereen besteed maar The Nightmare Before Christmas (naar een verhaal van Tim Burton) staat in elk geval garant voor een unieke en originele kerstsensatie...

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Uitstekend sfeervolle film voor de kerst. De film ademt één en al sfeer uit en ziet er gewoonweg geweldig uit. Heerlijk duister en tegelijkertijd een vrolijk sfeertje. De muziek en de liedjes zijn ook prima. Het verhaal stelt weliswaar niet al teveel voor en echt hilarisch is de film nu ook niet, maar desondanks eentje om vaker te zien. En dan zeker rond de kerstdagen.

3,5 sterren.

Erg mooie film, grafisch vooral.

Geweldig detail, in elkaal gezet met enorm veel liefde en zeer onderhoudend, al werden al die liedjes ook iets teveel voor mij na een tijdje.

Gelukkig duurt de film niet lang, valt er genoeg te lachen en genieten, alleen had er wat meer in gezeten. Vincent blijft nog steeds de beste Burton (want dit is toch gewoon op en top Burton), deze is een erg verdienstelijke film. 3.5*

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Erg leuke film!

Hele goeie sfeer, leuke personages en ook leuke liedjes door de film heen.

Verhaal was ook leuk in elkaar gezet, vond het toch ook veel van Corpse Bride hebben maar die vond ik net iets leuker.

Maar deze krijgt van mij zeker nog 4*

avatar van Prudh

Prudh

Onorgineel kerstverhaal, fantastische uitwerking. Leuk om naar te kijken en aanstekelijk om naar te luisteren. Het verhaal daarentegen is wat karig. Kerstmis wordt verpest, kerstmis wordt gered. Opgedrongen liefdesverhaaltje erbij: kerstfilm in de pocket. Ik had van Burton een iets grouwer verloop verwacht. Maar verder prima film: 3*

avatar van otherfool

otherfool

Geweldige kerstfilm, schitterende liedjes, prachtig gemaakt. Deze zouden ze nu ieder jaar in de donkere dagen moeten uitzenden.

4*.

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

Een echte animatieklassieker, ook als musical met al die onvergetelijke liedjes een film die je keer op keer kan kijken zonder je ook maar een moment te vervelen. Ik vind ook dat de simpelheid van het verhaal niet als negatief mag worden beschouwd, het is tenslotte een soort duister sprookje en zo werkt het perfect. niet elke film hoeft een diep verhaal te hebben, als de film verder genoeg te bieden heeft. Sfeer, vormgeving, muziek, songs, personages: allemaal onvergetelijk!

avatar van serpico

serpico

Tim Burton had mij nog nooit veel fatsoenlijks laten zien, en ook Corpse Bride viel héél zwaar tegen. Was The Nightmare Before Christmas gedoemd om te mislukken voor mij? Nee!

The Nightmare Before Christmas is een erg aangename, lekker korte film. Er valt altijd wel iets te genieten, en de Burton-sfeer wérkt, godzijdank. De animaties zijn prachtig en Jack is warempel een leuk personage. Het min of meer ondeugende sfeertje en de stinkende sok als slechterik maken het helemaal top. Al de liedjes stoorden me maar lichtjes, ook omdat ze vaak toch niet zo lang duurden. "What's This?" is wel een erg leuke. En Jack die in Kerstman-kostuum voor de maan langsglijdt is een klassiek frame. Leuk was ook dat de humor ook wel eens wilde werken.

Leuk dat Burton ook mij eens weet te vermaken. De film is vrij uniek, en dat is goed. Maar ik zou nu wel weer graag een 'normale' film kijken.

Een kleine maar fijne 3,5*

avatar van The Oceanic Six

Zonet deze klassieker voor de 1e keer gekeken en het was een aangename zit. Gelukkig duurde de film niet al te lang, omdat zon soort film beter kort en krachtig kan zijn.

Ik zag echt een hele sfeervolle film met prachtige beelden, veel details en mooie stemmen en muziek. Zeker het lied This is Halloween was erg mooi. De film moet het vooral hebben van de sfeer en details want het verhaal zelf vond ik op zich niet al te groots. Wel geinig, maar niet heel bijzonder. Maar dankzij de vermakelijke wat lugubere humor en de vele leuke personages is dit een hele aangename wegkijker.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Het lijkt alsof ik zo'n beetje de enige ben, maar ik vond de film niet erg veel aan. Het was inderdaad leuk geanimeerd voor die tijd, maar ik ben geen liedjesfan en ik heb me dan ook een groot deel van de film verveeld. Ik lees boen dat de film beter wordt na herziening, dat hoop ik dan maar (als ik deze no eens weer zie).

Ik twijfel sterk tussen 2 en 2.5, maar laat ik het dan maar houden op 2.5.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Mijn God, wat een verschrikkelijke misbaksel is dit, zeg. Tuurlijk, het ziet er allemaal prachtig uit hoor, maar voordat je zoveel tijd en geld in zo'n film gaat steken is het misschien handig om te zorgen voor een verhaal dat iets minder weg heeft van een lunchpakketje vol afgelikte boterhammen. Het verhaal is er echt één zoals jongens en meisjes op de basisschool die neerpennen voor een schrijfopdracht. De clichés vliegen je om de oren en de plotwendingen zijn ofwel belachelijk, ofwel ontzettend voorspelbaar. Dit alles is nog tot daar aan toe, maar het grootste probleem is toch wel de complete afwezigheid van humor, in een film die verder continu de indruk wekt een komedie te willen zijn. Tel daarbij op een van alle creativiteit gespeende score met liedjes die de titel 'liedje' eigenlijk niet eens waard zijn en je binnen 5 seconden al aan het gapen brengen, en je hebt een flutfilm van formaat te pakken. 1,5* voor de fraaie animatie en de korte speelduur (godzijdank).

avatar van wwelover

wwelover

Leuke film, eindelijk gezien ookal is het geen kerst nu. Het is een heel leuk bedachte film. Het is natuurlijk ook grappig als je er over nadenkt. En de korte speelduur werkt ook wel in het voordeel, aangezien ze op deze manier nooit een veel langere film van hadden kunnen maken. De animatie was ook niet zo bijzonder, maar de muziek vond ik wel erg leuk. En de stemmen waren ook leuk, geen grote namen maar gewoon leuke stemmen.

avatar van Spetie

What's this, what's this?

Leuke animatiefilm, die ook buiten kerst om prima te kijken is. Ik had de film heel lang geleden al eens gezien, maar kon mij er weinig meer van herinneren. Het verhaal is erg simpel, voorspelbaar en stelt eigenlijk maar weinig voor. Erg jammer, want de animatie op zich is best goed. Ook de sfeer is lekker duister en soms gewoon erg mooi weergegeven in combinatie met een aantal leuke liedjes, waarbij what's this toch wel het leukst is. De hand van Burton is duidelijk zichtbaar want de sfeer mag er zeker zijn. Toch had ik het op het eind wel een beetje gehad met de liedjes en was ik blij dat de film niet zo heel lang duurt.

avatar van elmo4ever

elmo4ever

echt heeeel stoer!!! ik kan niet meer zonder ze!!! ilove'it

leuk verhaal mooi verwerkt echt super!!!

avatar van Montorsi

Montorsi

Ik schat rond 2000 al eens gezien, maar blijft erg leuk. Liedjes die itt Corpse Bride bijvoorbeeld wel in je hoofd blijven zitten, en ook met die bij vlagen subtiele grapjes. Verder een hoop leuke personages (Oogie Boogieman ) en een grappige duistere variant op Kerstmis. Duurt ook kort genoeg om niet in herhaling te vallen.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Zo hoort een kerstfilm te zijn: origineel, leuke liedjes en visueel een feestje!

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Leuk sprookje. Zeer goede film. Alles is er sfeervol en ziet er erg mooi uit. Ook de liedjes zoals "This is Halloween' en "What's this" is erg leuk. 4,0.

avatar van dave

dave

Deze sfeervolle 'Claymation' film slaagt er af en toe in je van je stoel af te blazen, maar laat je ook veel te vaak terug onderuit zakken. Voor een film die 68 minuten duurt heb ik te vaak op mijn horloge gekeken. Van dat jeugdige sentiment blijft thans weinig over.

Het is jammer dat er zoveel van het verhaal moest uitgedrukt worden via liedjes. Sommige, waaronder het 'Oogie Boogie lied', vielen nog mee, maar over het algemeen worden de zangstemmen wel erg snel bovengehaald. Ondanks de vlotte melodieën wordt op die manier de vaart uit de film gehaald.

De stop-motion viel mee. Af en toe wat schokkerig, maar dat kan moeilijk een verwijt genoemd worden. Leuk om zien dat er veel aandacht geschonken is aan details, zoals o.a. het opwaaien van de slip van Jack. Maar waar het uiteindelijk om draait is de vormgeving. 'The Nightmare before Christmas' slaagt erin een enorm aantrekkelijke omgeving op het scherm te toveren. Gekke architectuur, kostelijke personages en smakelijke schaduwspelen. Het is duidelijk dat de makers geen gebrek aan fantasie hebben.

3,00 (3,25)

avatar van james_cameron

Verplichte kost iedere kerst, net als The Muppet Christmas Carol. Sublieme animatiefilm met een heel leuk verhaal en schitterende liedjes. Ik hou absoluut niet van musicals, maar hier passen de liedjes van Danny Elfman perfect binnen de context van de film. Kleurgebruik, production design, personages, humor, alles is precies goed. Een echte klassieker, wat mij betreft.

avatar van DVD-T

DVD-T

Prachtig sprookje uit het brein van Tim Burton.

The Nightmare before Christmas is een heerlijke film over de feestdagen. De film zou je echter elke dag wel kunnen kijken, want het is gewoon een heerlijk sprookje wat bol staat van de leuke karakters. Qua design is het gewoon erg mooi allemaal. Het is erg goed te zien dat dit bedacht is door Burton, alles ziet er erg bevreemend uit en deed me af en toe denken aan de onderwereld in Beetle Juice. Ook de stop motion is erg goed gedaan. De muziek van Elfman is magistraal, en de liedjes zijn erg leuk. Draagt veel bij aan de geweldige sfeer die de film kent Het musical aspect werd me echter wel wat te veel, maar is een kleine smet op een fantastische warme film.

avatar van rep_robert

Vooral een grafisch spectaculair modern sprookje, de mogelijkhede van stopmotion lijken volledig benut te zijn door Selick en consorten. Dit levert prachtige animatie en diverse figuren op die de film sieren.

Het concept achter de film is ook erg geinig, al heeft het verhaal verder niet heel veel om het lijf. Het is vooral de vrolijkheid van de film en de soms aanstekelijke liedjes die dit een leuke film maken om de tijd mee door te komen. Moet me nog wel aan de vele extra's wagen die bij Jack's Bust zaten, maar voorlopig houd ik het hier op.

avatar van Zinema

Magische musical.

De creaturen zijn prachtig, maar de wonderlijke wereld die geschept wordt is eveneens van een oogverblindende schoonheid. De liedjes zijn redelijk tot prachtig, al beginnen ze gaandeweg een beetje saai te worden. Ook het verhaal is, ondanks de bakken vol sfeer en grapjes, niet overal even sterk. Toch is deze magische musical een bijzondere belevenis.

Goed.

avatar van Ste*

Ste*

• 2071 berichten

Net voor het eerst gekeken. Erg creatief, originieel, goed gemaakt en met leuke liedjes. Toch kon het me verhaaltechnisch en wat de personages betrof niet altijd boeien. Het was verfrissend om een keer gezien te hebben, maar ik denk dat ik hem, in tegenstelling tot 'normale' Disneys niet per se vaker hoef te kijken.

Een kleine 4* toch wel.

avatar van ibendb

ibendb

Prachtige film.

De sfeer in deze Animatie-musical is werkelijk fantastisch. De personages zijn boeiend, de animatie is subliem en de liedjes steken ook niet tegen. De manier hoe Jack zoekt naar een verklaring voor Kertmis is leuk gedaan, maar ook de naam Sandy Claws is tof. Oogie Boogie had van mij een grotere rol mogen hebben. Maar ja, je kan niet alles willen hé.
Dit is voor mij een machtig filmpje die op nr. 1 staat in mijn top 10. 5*

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Zonet gezien. Het is prachtig gemaakt en heeft verschillende soorten characters die uniek en apart zijn, maar de film raakte mij niet. Ik verveelde mij tijdens de film. Misschien komt het omdat ik niet zo'n liefhebber ben van musical liedjes (er zitten echt heel veel liedjes in). Of misschien omdat ik Burton maar niks vindt. De Burton-sfeer zit hier goed in. Ook vind ik het allemaal iets te donker, te 'koud' voor een kerstfilm. Een kerstfilm hoort warmte uit te stralen.

Doe mij maar een andere kerstfilm.

avatar van Film Pegasus

Eindelijk de film nog eens herzien en ik was toch benieuwd of deze film het na 18 jaar nog kon halen qua niveau. Op vlak van animatie is er toch al veel veranderd en veel Burtonfilms merk ik, vielen toch wat tegen na een herkijkbeurt. Visueel is de man zeer goed, maar veel films bleken leuker toen ik jonger was en zijn op het randje van kinderfilms helaas. De films die hij zelf niet regisseerde (9, Batman Forever, Nightmare before Christmas) zijn nog beter. De man is vooral een creatieveling en sterk producer en minder een regisseur.

Terug naar deze film. Visueel is dit gewoon enorm prachtig. Weinig animatiefilms die later zijn gekomen zijn zo sterk gemaakt. Hier is nog tijd en energie in gestoken. En met momenten merk ik ook een verdoken 3D-effect. Weinig films krijgen een meerwaarde met de 3D-hype, maar hier zou dat mooi tot z'n recht komen denk ik. Leuke figuren, typisch kerstverhaal maar verder gewoon zeer mooi en boeiend om te kijken. Met voorsprong de beste kerstfilm ooit (al zijn de meest andere kerstfilms ook niet echt mijn ding met dat Amerikaans gedoe en een kerstman die alsmaar ho ho ho zit te roepen...)

Na 18 jaar is toch maar gebleken dat de film echt wel tijdloos is veel animatiefilms achter zich mag laten. Begrijpelijk dat de film rond deze dagen veel wordt gedraaid. Niet alleen om het voor de hand liggende kerstthema, maar vooral omdat je hiermee nog eens een sterke kerstfilm kan geven in plaats van ofwel de klassieke rommel of een ouwe nietkerstklassieker als Sound of Music of Wizard of Oz.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

The nightmare before christmas is een oogverblindend mooi werk geworden, die een kruising is van halloweenfilm en kerstfilm gecombineerd. De film bevat vele rare, maffe personages die deze film te eng zullen maken voor kleine kinderen. Een sprookje voor de net wat ouderen onder ons.

Het zingen is helaas niet mijn ding en daardoor haal ik net een mindere score, maar deze kerstfilm haalt alsnog een goede voldoende.

avatar van Decec

Decec

Toch een leuke animatiefilm...

Perfect leuk gemaakt...

Prettige kerstsfeer...

Prima achtergrond kerstmuziek/musical (Dolby Digital)...

Mooi HD kwaliteit...

Geen breedbeeld, maar 4:3...

2x gezien, in 't begin dacht ik slechte film, het is niet zo...

Het is wel moeite waard...

avatar van K. V.

K. V.

'k was al heel wat vergeten over deze film, dus eens her bekeken. Wat me direct opviel hoeveel er wordt gezongen in de film. Je kunt haast spreken van een musical. Het tofste liedje is absoluut "What's This".

De animaties en de sfeer in de film is erg sterk en het verhaal is leuk gevonden. De film duurt niet zo lang en mocht van mij gerust nog wat langer duren.

Een aanrader voor wie hem nog niet heeft gezien (voor de anderen natuurlijk ook) en niet alleen voor tijdens de Kerstperiode.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

The Nightmare before Christmas is een van die kerstfilms die ik nog wilde zien. Opzicht vind ik films waar Tim Burton aan heeft meegewerkt (regie of productie) altijd wel leuk. Ook deze vond ik uiterst vermakelijk. Maar daar bleef het bij. De liedjes zijn absoluut niet verkeerd maar, met uitzondering van twee van hen, blijven ze niet hangen. Ook duurden ze me soms een beetje te lang gezien het speelduur van de film. Hierdoor wordt het een musical. Wat de kerstsfeer betreft, die die films meestal zo leuk maakt; op het moment dat Jack in die 'kerstwereld' is, is die sfeer heel duidelijk merkbaar en het liedje wat erbij zit is ook gepast. Het jammere is dat er maar enkele scenes zich hier afspelen en de rest allemaal in een donker, grauw gebied. Wat dat betreft had ik verder niet zo het idee dat ik naar een kerstfilm zat te kijken. Qua animatie ziet het er wel goed uit, aan de vormgeving is duidelijk aandacht besteed en de personages zijn met uitzondering van enkelen (o.a. die drie kleintjes) ook wel leuk. Opzicht is het een vermakelijke film, maar ik had hem toch op meerdere vlakken beter verwacht.