Genre: Animatie / Fantasy
Met onder meer: Chris Sarandon, Danny Elfman en Catherine O'Hara
Releasedatum: 15 december 1994
Plot The Nightmare before Christmas
"What's this?"
Jack Skellington, pompoenkoning van Halloween Town, is het zat om elk jaar hetzelfde te doen tijdens Halloween. Op een dag wandelt hij Christmas Town binnen, en is hij zo onder de indruk van het Kerstidee dat hij zijn duistere dorpsgenoten uit Halloween Town over weet te halen om Halloween af te schaffen en het Kerstfeest over te nemen van Sandy Claws.
- Trailer (YouTube)
- The Nightmare Before Christmas (MusicMeter)
- Nightmare Revisited (MusicMeter)
Jack Skellington (singing) / Barrel / Clown with the Tear away Face (stemrol)
Jack Skellington (stemrol)
Sally / Shock (stemrol)
Dr. Finkelstein (stemrol)
Mayor (stemrol)
Lock (stemrol)
Santa Claus (stemrol)
Man Under Stairs / Vampire / Corpse Dad (stemrol)
Undersea Gal / Man Under the Stairs (stemrol)
Freud
Dus toch maar gekeken vanavond
en nog steeds even goed, of beter gezegd: beter, want ik stap over op 4.5 sterren. Dit is niet alleen een meesterwerk van de stop-motion techniek, het is vooral HET meesterwerk van Danny Elfman, die schrijft voor deze film zijn beste muziek, schrijft ALLE teksten (en wat voor teksten, schitterende teksten, fantastische teksten), spreekt twee personages in en zingt dan ook nog alle liedjes van Jack! Wat deze film dan toch van de vijf sterren weghoudt is dat hij niet echt in mijn rijtje 5 sterren-films past om te beginnen, maar ook dat het verhaal soms nogal stroef loopt (maar niet getreurd, het komt elke keer terug op gang, en de laatste twintig minuten zijn prachtig) In elk geval met stip de fantasievolste kinderanimatiefilm die ik ken!
Freud
Het is écht een meesterwerk, ik kan maar niet stoppen hem te bekijken en ik zing heel de avond de liedjes
Ik geef toch maar 5 sterren, tot het verstand terug in mij neerdaalt.
zombie
Die twee kortfilms van Tim Burton die als bonus op de dvd staan zijn schitterend!
"Vincent" krijgt van mij 5 sterren, en "Frankenweenie" krijgt er 4
Ik heb net de special edition gekocht en "Vincent" is inderdaad geweldig!!! En dat allemaal voor 9,99 euro _o_
Mister_Pink
Na 11 jaar wachten heb ik de film dan eindelijk gezien! Ik vond de reclame die je op Telekids altijd zo leuk. Waar Jack in christmas town kwam.
De film ziet er 10 keer mooier uit als Chicken Run. De humor is wel iets minder.
rr
De beste film ooit! Echt Tim Burton; anders dan anders.
Deze film is kunst! Ieder beeld in deze film zou zo ingelijst kunnen worden. De figuren (stop-motion),de decors, mooie gotische stijlen.
Naast hoe mooi het in beeld is gebracht, is de muziek erg goed! Normaal gesproken ben ik geen musical-liefhebber maar bij deze film hoort het.
Gizzmann
Pracht film. Animatie op z'n best. Kwam er laatst achter door een artikel dat ik ergens las, dat sommige scenes de karakters gewoon bestuurd worden als robotjes zeg maar en dus niet stop-motion. Jammer, maar wel bedenkelijk omdat dit echt een pokkewerk zou zijn om elk stukje in stop-motion te moeten doen. Fantastisch verhaal door Tim Burton en ook sommige karakters zijn door Tim Burton ontworpen. En de soundtrack van mijn favo componist, Danny Elfman, maakt dit een van de enige disneyfilms waar de liedjes WEL leuk zijn!
sonyjh
Dit is geen 3D film...
Ik heb respect voor deze film, voor zo'n film te maken heb je heeeeel veeeel geduld nodig.
De making of liet dat zeker zien.
3 jaar zijn ze bezig geweest...
Als tim burton er niet bij betrokken was, dan had de film niet zoveel voorgesteld, nu is het een topper.
JP
Ik word gek! Krijg "What's This" en "This is Halloween" niet uit mn hoofd!
The Eye
Visueel echt enorm mooi, deed me echter wel zeer sterk denken aan de tekeningen van Edward Gorey (zal asap effe een website zoeken voor de gelijkenis). Alleen ZOOOO jammer dat er de hele tijd flutliedjes ondersteund met een flutorkest ingezongen werden, onderdrukte mijn pret wel erg en die Danny Elfman heeft niet echt een mooie stem om naar te luisteren
Door dit gezang ging er ook veel verhaal verloren, want dat was wat mager mijns inziens. Echter de animaties waren superbriljant en dat kan maar niet vaak genoeg gezegd worden!
ps grappig dat Jack op een gegeven moment Eureka riep, want dat was de film die ik erna ging kijken
soekenahh
Gister gekeken, Ik moet zeggen hij is nog leuker dan ik dacht.
vroeger heel vaak die trailer gezien.
Grappige liedjes, je moet em wel in het engels kijken anders kloppen de rijmpjes voor geen meter. Zeer grappige film, schitterende animaties, leuke liedjes, leuke sfeer kortom geweldige kerstfilm 4*
Flipman
Geweldig! Mijn broer moest 'm destijds op DVD hebben toen ie net uit was (begrijpelijk!). Kostte 25 euro. Als ie 'm nu had gekocht, dan had ie maar 9,99 uit hoeven geven!
Wat een film... hoe bedenk je het? Hoe voer je het uit? Zo, dus!
freddy vs jason
ik vond hem heel slap maar mijn zoon vond hem echt kei gaaf (hij is 6) maar hij is echt voor kerst
( 4.0)
Tim Burton
kheb de film nog niet gezien, maar de liedjes zijn in ieder geval al veel belovend
RoBoTBeNDeR
In our town, we call home, everyone hail to the pumpkin song !!!
Erg mooie film, grafisch vooral.
Geweldig detail, in elkaal gezet met enorm veel liefde en zeer onderhoudend, al werden al die liedjes ook iets teveel voor mij na een tijdje.
Gelukkig duurt de film niet lang, valt er genoeg te lachen en genieten, alleen had er wat meer in gezeten. Vincent blijft nog steeds de beste Burton (want dit is toch gewoon op en top Burton), deze is een erg verdienstelijke film. 3.5*
Chr.s
Heerlijk filmpje dit
Alles ziet er werkelijk prachtig uit, veel oog voor detail, leuke orginele personages en prachtige omgevingen. 4*
Jorick
Erg mooi gemaakte animatiefilm, maar toch zit er naar mijn mening iets teveel muziek in verwerkt. Toch een vermakelijke en originele film.
tiffany
Gizzmann
Goede smaak
Angrod_Pallanén
Ik heb de film ooit gezien, maar herinner me te weinig van om te stemmen. *lol*= Danny Elfman heeft toch ook de score van Edward Scissorhands gedaan met Burton?
GuirY Rose
whaaaah...
I LOVE deze film,,, voor het eerst gezien toen ik 3 was, sindsdien staat hij op de band!
(oja, voor €80[!] kun je een Jack Skelleton-pop kopen
de rest spaar ik wel
Gwendoline
WOW WOW WOW! Prachtig deze film. Hij is lief, mooi, aandoenlijk. Erg grappig om te zien dat bij 'The Barkers' hun huis stuffed is met dingen van deze film. Voor liefhebbers:In Rotterdam heb je een winkel 'The Collectors Company' waar je een hoop spulletjes kan kopen van NBC.

Griezelen met kerst: vijf vermakelijke horrorfilms tijdens de kerst

Sen to Chihiro no Kamikakushi

The Snowman
Animatie / Avontuur, 1982

Hauru no Ugoku Shiro
Animatie / Fantasy, 2004
vakantiebrandkerstmanmagiehalloweenskeletonmusicalchristmas treebossenstop motionpumpkinjack o lantern saving christmaskerstmis