Genre: Animatie / Fantasy
Met onder meer: Chris Sarandon, Danny Elfman en Catherine O'Hara
Releasedatum: 15 december 1994
Plot The Nightmare before Christmas
"What's this?"
Jack Skellington, pompoenkoning van Halloween Town, is het zat om elk jaar hetzelfde te doen tijdens Halloween. Op een dag wandelt hij Christmas Town binnen, en is hij zo onder de indruk van het Kerstidee dat hij zijn duistere dorpsgenoten uit Halloween Town over weet te halen om Halloween af te schaffen en het Kerstfeest over te nemen van Sandy Claws.
- Trailer (YouTube)
- The Nightmare Before Christmas (MusicMeter)
- Nightmare Revisited (MusicMeter)
Jack Skellington (singing) / Barrel / Clown with the Tear away Face (stemrol)
Jack Skellington (stemrol)
Sally / Shock (stemrol)
Dr. Finkelstein (stemrol)
Mayor (stemrol)
Lock (stemrol)
Santa Claus (stemrol)
Man Under Stairs / Vampire / Corpse Dad (stemrol)
Undersea Gal / Man Under the Stairs (stemrol)
IcU
Geweldige film. Een kunstwerk. Deze stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje. Ziet er goed uit. Erg mooie poppen. Alleen wordt er iets te veel in gezongen vind ik. 2 of 3 liedjes minder had wel gemogen. Maar het is wel een super film.
De dvd extra's zijn ook erg leuk. Ik had Tim Burton nooit echt gezien. Ik moest er erg om lachen. Hij ziet er en beetje verstrooid uit. Maar hij is wel briljant.
4½* voor de film.
SelmaDuim
Deze is al lang op DVD en ligt voor maar weinig geld in de uitverkoopbakken.
donnie darko
ik heb hem vandaag gekocht, mede omdat ik corpse bride zo geweldig vond, ik heb hem heel vroeger al eens gezien maar weet er eigenlijk weinig tot niks meer van. Dus ga hem vandaag kijken en zien ofdat hij goed of slecht uitdraait, maar ik heb wel een voorgevoel dat ik hem goed ga vinden.
Heb hem trouwens voor 5 euro in de FRS gevonden.
Gizzmann
Ik hoop dat je hem goed vind. Voor 5 euro is het iig zeker geen miskoop, want je hebt ook nog 2 extra kleine filmpjes: Vincent en Frankenweenie. Met name die eerste is geweldig. En deze film is natuurlijk... MAGNEFIQUE!
donnie darko
ik heb hem dan maar gekeken en na het werkelijk geniale corpse bride, is dit zeker geen tegenvaller. Ik vond hem geweldig! Hij boeide van begin tot eind(ook niet moeilijk als hij maar 76 minuten duurt) en de liedjes waren nog geslaagder als in corpse bride. Met name het liedje van de boogeyman was geweldig.
Maar ook de dialogen waren op sommige momenten geniaal. Dit vond ik nog wel de coolste grap want ik zag hem totaal niet aankomen:
"And they call him Sandy Clawse".
Voor de rest vond ik de stemmen ook allemaal goed gecast en het verhaal was een stukje beter als corpse bride.
Mijn voorkeur gaat toch nog steeds naar het ietwat romantischere corpse bride, maar dit is zeker een aanrader en de tweede beste tekenfilm die ik ooit heb gezien. Tim Burton, I worship you.
*kuch* *hoest* *rochel*
ik vind dit een tekenfilm, ja.
Wel een musical tekenfilm en het is niet echt getekend maar ik vind dit animatie.
Beetje overdreven reactie, wel.
Mug
(poppen)animatie ja...geen tekenfilm (omdat - je geeft het zelf al aan - de figuren etc. niet getekend zijn).
donnie darko
over de kortfilmpjes, vincent vind ik verdacht veel lijken op een simpsonaflevering over Edgar Allen Poe's The raven, maar dat zal wel de bedoeling zijn(van the simpsons dan). Maar ik vond het wel heel charmant, en in Frankenweenie zit ik nog maar aan de achtste minuut, moest toen door.
Maar kijk dat nog wel af en laat dan nog iets weten.
@mug: zaag eens niet zo!
Gizzmann
Ja, dat filmpje is ook gebasseerd op The Raven, maar dit filmpje was eerder en is geen parodie. Ik vind hem niet zo heel veel vergelijkenissen hebben, maarja. Waar Frankenweenie op gebassseerd is is mij een raadsel
donnie darko
ik heb hem vandaag al herbekeken en het is mij veel minder goed meegevallen als gisteren. Naar het einde toe vond ik de liedjes wat stommer worden, en ik werd het allemaal wat moe.
Ik doe er een hele ster af, maar het blijft dan toch 4*
Menghini
Dat kortfilmpje "vincent", was dat niet waar de "corpse bride" uit ontstaan is?
Nee. Maar het hoofd van Vincent lijkt wel veel op dat van Victor
koeno
Prachtige film! Je wordt lekker meegenome in het vlotte verhaal. De animaties zijn top, net als al de fantasie wezens die voorkomen in het halloweenstadje. Jammer alleen dat deze film maar 1.5 uur duurt... in het begin wordt er snel door het verhaal heen gejaagd, maar met een paar aanstekelijke liedjes is het alsnog een lekker begin. Kortom leuke film met een unieke sfeer en verhaal. 4*
J.Bell
Nee. Maar het hoofd van Vincent lijkt wel veel op dat van Victor
En dat hoofd van Victor lijkt veel op dat van Tim Burton zelf
feanaro surion
Leuk maar niet zo leuk als Corpse Bride, je merkt echt dat hij 12 jaar ouder is want de animaties zijn stukken minder mooi. Ik vond hem ook niet zo grappig als Corpse Bride al waren de liedjes híer wel heel leuk.
The One Ring
De animaties zijn inderdaad niet zo vloeiend meer en hij is lang zo grappig niet als Corpse Bride. Ook zijn er misschien iets te veel liedjes. Maar toch is het nog een zeer aardig geheel. Leuk verhaal en leuk uitgewerkt. En de stemmen zijn weer subliem.
Remmmie
Prachtig deze Film, Keer op keer kan ik deze film kijken zonder dat hij me verveeld......
We zijn laatst naar Disney land Parijs geweest met halloween nacht en in het hele park hoordje je steeds de liedjes uit deze film, echt geweldig.
toen we thuis kwamen toch maar weer de dvd aangezet.....
Ik geef deze film ***** 5 ***** sterren........
PatrickL
kan deze film nergens vinden..
Hier heb je hem voor €7,-
Scratt
Heb hem na zoveel jaren nog een keer teruggezien en het viel bijzonder tegen. Hier wordt gewoon weg té veel gezongen in deze film wat me nogal irriteert. De poppetjes zijn wel mooi en de sfeer is geslaagd maar ik vind het geen topper..
Stem verlaagd naar 3
AHWA
Een visueel prachtige film, de stop-motion animatie ziet er prachtig uit en de sets zijn heel mooi gemaakt. Helaas wordt er in vergelijking met Corpse Bride te veel gezongen en op een gegeven moment is het een beetje te veel.
Ook zit hier minder humor in dan in Corpse Bride, dus die vond ik beter. 3,5*
RoBoTBeNDeR
Deze film was wel eerst en ik vind TNBF een betere film dan Corpse Bride. Tim Burton heeft wat afgekeken naar TNBF want hij had toen veel kritiek gekregen over de vele liedjes enzo, vandaar dat zingen in Corpse Bride niet zo veel voorkomt. Hum en wat die humor betrefd heb je wel gelijk, maar er zit wel meer sfeer in TNBF dan in CP... Tjah ik heb ze allebei 5 sterren gekregen, ze zijn allebei meesterlijk.

Griezelen met kerst: vijf vermakelijke horrorfilms tijdens de kerst

Sen to Chihiro no Kamikakushi

The Snowman
Animatie / Avontuur, 1982

Hauru no Ugoku Shiro
Animatie / Fantasy, 2004
vakantiebrandkerstmanmagiehalloweenskeletonmusicalchristmas treebossenstop motionpumpkinjack o lantern saving christmaskerstmis