Genre: Animatie / Fantasy
Met onder meer: Chris Sarandon, Danny Elfman en Catherine O'Hara
Releasedatum: 15 december 1994
Plot The Nightmare before Christmas
"What's this?"
Jack Skellington, pompoenkoning van Halloween Town, is het zat om elk jaar hetzelfde te doen tijdens Halloween. Op een dag wandelt hij Christmas Town binnen, en is hij zo onder de indruk van het Kerstidee dat hij zijn duistere dorpsgenoten uit Halloween Town over weet te halen om Halloween af te schaffen en het Kerstfeest over te nemen van Sandy Claws.
- Trailer (YouTube)
- The Nightmare Before Christmas (MusicMeter)
- Nightmare Revisited (MusicMeter)
Jack Skellington (singing) / Barrel / Clown with the Tear away Face (stemrol)
Jack Skellington (stemrol)
Sally / Shock (stemrol)
Dr. Finkelstein (stemrol)
Mayor (stemrol)
Lock (stemrol)
Santa Claus (stemrol)
Man Under Stairs / Vampire / Corpse Dad (stemrol)
Undersea Gal / Man Under the Stairs (stemrol)
xekjiram
Eindelijk, ik heb hem nu ook...!
Met mijn kinderen (van 7 en 10, ook fan van de Corpse Bride, Charlie/Chocolate Factory, Edward Scissorhands en de oudste ook met Ed Wood) heb ik er enorm van zitten genieten. Wat een ongelooflijk leuke film, vol grapjes (Sandy Claws, de paashaas), zeer aanstekelijke muziek, prachtige poppen (de "motoriek" van Sally... hoe doet-ie dat!)... Jack is een schatje, en bedoelt het goed, het komt alleen een beetje verkeerd over
De extraatjes moeten we nog gaan bekijken. Maar dit is een dvd die van mij de volle 5 verdient en nog regelmatig uit het hoesje zal komen!
NB Bepaalde scenes met pompoenen kwamen me bekend voor. Pas vandaag realiseerde ik me dat dit ongeveer ook te zien was in Sleepy Hollow...!
vinroel
Goede film, alleen is er wel te veel muziek in de film aanwezig. Ik ben erg benieuwd naar Corpse Bride.
Keutul
Het is toch een musical...
Ghola
Natuurlijk leuk om deze film op kerstavond te krijgen en voor het eerst te zien. Toch geen topper: ik had graag wat tempowisselingen gezien (want ik vond de hoge snelheid soms wat vermoeiend) en sommige animaties, vooral computereffecten, vond ik minder mooi of verouderd. Het grootste deel van de designs is echter schitterend, en daar heb ik weldegelijk van genoten.
Superieure animatiefilm, vol originele vondsten en leuke personages. Maar het belangrijkste pluspunt, zeker voor een musical: de muziek en de liedjes zijn schitterend en er is geen vals sentiment. Ik kijk hem ieder jaar op (uiteraard) kerstavond.
Gizzmann
En dat hoofd van Victor lijkt veel op dat van Tim Burton zelf
En Tim Burton heeft Vincent lichtelijk gebasseerd op zichzelf, dus is Burton gewoon Victor
EmDee
Halfje erbij.
Elke keer weer een genot om naar te kijken.
I've had a terrible vision.
That's wonderfull.
xekjiram
Inmiddels hebben we ook de extraatjes van de DVD gezien... Frankenweeny verdient een speciale vermelding!
Gehenna
Lang geleden eens gezien en toen vond ik het een één keer kijken filmpje dat prachtig is gemaakt.
Nu net nog eens zitten kijken en toch raakte ik weer gefacineerd door die wonderbaarlijke creaturen. De één nog lelijker dan de ander maar toch zo dat je ze stiekem wel heel leuk vind. De liedjes zijn super, ze blijven in je hoofd hangen en zijn dus erg catchy. Heel mooi filmpje.4*
FairyTale
Hmm, ik heb sinds kort de dvd, maar heb de korte filmpjes niet kunnen vinden... Ga eens even zoeken binnenkort.
De film zelf is wel geweldigg =) En dan misschien wel met name de liedjes, die kunnen echt eeuwig in je hoofd blijven hangen. Alleen jammer dat die liedjes niet ondertiteld zijn op de dvd, en als je dan zoals ik niet perfect engels verstaat, mis je wel wat van het verhaal... Maargoed, je begrijpt de grootste lijnen toch wel, super dus!
4* dan maar
The One Ring
Die korte filmpjes kun je vinden onder: Tim Burton's eerdere films.
4* dan maar
Vreemd, ik zou zweren dat de liedjes op mijn dvd wel ondertiteld zijn. Of zijn er meerdere uitgaves.
FairyTale
Heb de filmpjes idd kunnen vinden...
En heb de film in zen geheel ook nog 's Engels ondertiteld gekeken (vraag niet waarom) en toen waren de liedjes inderdaad wel ondertiteld.. D'r was IETS niet ondertiteld, ofzo.. Nouja...
Laatmaar.
Witch-king
Ik heb hem laatst gezien, hij heeft bij mij nog niks in kracht ingeboed. Ik wist niet of ik hem een 4 of een 4,5 gegeven had. Als het een 4 was geweest had ik hem verhoogd naar 4,5 (waar die al op stond).
Guyke
Musicals zijn absoluut niet mijn ding. De voortgang van het verhaal wordt volledig verstoord telkens er weer eens een liedje moet worden gekweeld. Nochtans spijtig voor deze film. Het idee achter de film is origineel. De art-direction is grandioos: mooi uitgewerkt en consequent
Maar moest er nu echt absoluut in gezongen worden?
Na de vele lovende commentaren had ik alleszins meer verwacht. De humor in de film is mij helemaal ontgaan. Het flauwe liefdesdrama dat in de film is verwerkt is er eentje van dertien in een dozijn.
Volgens mij een compleet overgewaardeerde film.
jerry 1984
Deze film balanceert op het randje van musical en film, en dat bevalt me erg goed
Even een compliment voor de muziek, want die draagt in dit geval echt een bijdrage aan de sfeer van de film. Er zijn veel films die worden overheersd door de muziek, of de muziek wordt ondergeschikt aan het verhaal. Maar bij dit meesterwerkje wordt de film meegenomen op de maat van de muziek. Het bijzondere is dat de film zonder muziek al erg goed is, maar dat de soundtrack op zichzelf staand ook geweldig is. De combinatie van beide dingen werkt voortreffelijk.
Ik geef hem 4,5* (een 5 bewaar je voor je alltime-favorite, maar dit is een goede 2e)
Kaffeefiltjer
Ik vind dit een zeer goede film,
en een schande dat Tim Burton niet vermeld staat bij de regisseur !
Heb me ook geamuseerd met Frankenzweenie en Vincent,
en de documentaire vond ik ook leuk.
De woordspelling Sandy Claws vond ik enorm goed, en het laatste half uur is zeker de moeite waard !
speedy23
en een schande dat Tim Burton niet vermeld staat bij de regisseur
Dat komt omdat Tim Burton de storyschrijver was en niet de regisseur, simpel.
dave
goed in beeld gebrachte film
ik had ook niets anders verwacht van burton
qua kwaliteit van de stop-motion von ik corpse bride toch beter
true lie
Ik vind deze film echt leuk toen ik klein was, misschien nu niet meer, maar ik heb er wel van genoten in mijn jeugd.
Kaffeefiltjer
Weldra in 3D dus...
Ik denk dat deze film net veel charme heeft omdat hij met poppen gemaakt is maar bon, we zullen zien.
Chocolat
Zeer goede film. De liedjes zijn fantastisch. Ook is de hele film prachtig in elkaar gezet. Erg knap gedaan. 4,5*
FillumGek
Ik vond hem iets tegenvallen. Ik vond de liedjes lang niet altijd even leuk en ik had komische personages verwacht, maar die waren er niet echt vond ik. Ok, ze hadden allemaal wel wat leuks, maar ik hoefde nergens om te lachen. Behalve toen de krijsende kids kwamen ( hysterische kids in animatiefilms doen het altijd goed bij mij
Wel heeft de film een erg goede sfeer.
kArIzMa_TuRk
vond hem een vermakelijke mooi gemaakte originele animatiefilm...***
Rianneke_Dan
Erg leuke film!
Hele goeie sfeer, leuke personages en ook leuke liedjes door de film heen.
Verhaal was ook leuk in elkaar gezet, vond het toch ook veel van Corpse Bride hebben maar die vond ik net iets leuker.
Maar deze krijgt van mij zeker nog 4*
Linn
Dat zal best, maar deze was toch ietje heel veel eerder

Griezelen met kerst: vijf vermakelijke horrorfilms tijdens de kerst

Sen to Chihiro no Kamikakushi

The Snowman
Animatie / Avontuur, 1982

Hauru no Ugoku Shiro
Animatie / Fantasy, 2004
vakantiebrandkerstmanmagiehalloweenskeletonmusicalchristmas treebossenstop motionpumpkinjack o lantern saving christmaskerstmis