• 9.380.793 stemmen

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Angelina Jolie, John Malkovich en Jeffrey Donovan

Releasedatum: 4 december 2008

Plot Changeling

"To find her son, she did what no one else dared."

Los Angeles, 1928. Op een dag verdwijnt Walter, het zoontje van Christine Collins. Ze schakelt de politie in die haar pas laat serieus neemt. Dan wordt Walter gevonden, maar Christine meldt onmiddellijk bij de LAPD dat deze knaap niet haar zoon is. De corrupte politie van L.A ligt op dat moment onder vuur in de media en kan de vondst van de verdwenen jongen goed gebruiken. Christine wordt dan ook niet serieus genomen. Ondertussen ligt de zoektocht naar de echte Walter Collins stil en tikt de klok door.

Christine Collins

Dr. Jonathan Steele

Ben Harris

avatar van Ghola

Ghola

Mooie, ouderwetse cinema, met enkele tekortkomingen. De film is in de eerste plaats te lang, en begint op een half uur voor het einde wat te slepen. Daarnaast kennen karakters en verhaal geen enkele grijswaarde: het gaat over goed en kwaad, een tussenweg is er niet. Aan de andere kant komt de film op sommige momenten daardoor alleen maar harder aan, en wordt je op het hart gedrukt dat het toch echt gebeurde. Misschien is dit een verhaal dat je niet moet willen nuanceren...?

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Mooie film. Niet alleen kennen de karakters geen grijswaarde, de vertrekken kennen deze ook niet. De belichting is uiterst belabberd, de binnen ruimtes zijn chronisch onderbelicht, en de mensen soms overbelicht, dit heeft tot gevolg dat je alleen wat hoofden ziet bewegen door een totaal donkere ruimte. De ruimtes zijn grote zwarte gaten wat mij behoorlijk irriteerde.

avatar van Ben de Hoog

Ben de Hoog

Prachtige regie. Angelina Jolie nog hoger in mijn vaandel. Maar kent iemand hier Tamara de Lempicka? Het kan haast niet anders dan dat deze schilderes van de jaren dertig een inspiratiebron is geweest. Zoals Angelina Jolie vaak in beeld is gebracht, net een schilderij van de Lempicka.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Nooit geweten dat Angelina Jolie zo goed kan acteren. Ze speelt de rol van moeder met overtuiging en veel diepgang. Hoogtepunt vind ik de ontmoeting tussen Jolie en de seriemoordenaar. Huiveringwekkend is het stuk waarin ze zonder vorm van proces wordt opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. Lijkt communistisch Rusland wel. Zeer goed verhaal (nog waar gebeurd ook) en prima geregisseerd door Eastwood.

avatar van Nostak

Nostak

Prachtige prent! Het open einde sprak me ook wel aan.

avatar van Tag84

Tag84

Hele goede film, Angelina Jolie zet haar rol erg overtuigend neer. Het verhaal boeide mij van begin tot eind.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Zeer boeiende film. Mooie sets, met al die auto's, kleiding, gebouwen en trams. Heel erg goed gedaan. Kom mij prima verplaatsen in die tijd. Alleen miste ik iets over Sarah Louise Northcott. Zij was uiteindelijk schuldig bevonden aan de moord van Walter Collins,als ik het goed heb.

avatar van Charlie Cheese

Charlie Cheese

• 1936 stemmen

Bijzonder goede film, hij komt welliswaar langzaam op gang en er lijkt ook geen einde aan te komen.., maar puur door het verhaal en alle acteertalenten van Mevrouw heeft deze film een dikke 4* verdient.

avatar van Ziggy007

Ziggy007

Het begin ligt er te dik bovenop, de afhankelijke moeder en het zoontje dat daar gek van wordt. Oh wat erg mochten die twee elkaar ooit kwijt gaan raken. Die ]scheiding tussen moeder en zoon hoeft toch niet zo benadrukt te worden? De scheiding van een kind en moeder zal toch weinig inlevingsproblemen opleveren bij de kijker, laat dat dan ook bij ons alsjeblieft.

Ditzelfde vind ik later in de psychiatrische inrichting. Het uitgangspunt is laten zien dat vrouwen die lastig zijn aangaande de LAPD als zijnde gek worden bestempeld en daar wegrotten zonder dat iemand zich afvraagt wat ze nou werkelijk mankeren. OK, dit wordt weergegeven middels enerzijds het gemak waarmee ze de inrichting ingegooid wordt en anderzijds de doktor die Jolie voor de keuze stelt om haar mening bij te stellen en de LAPD gelijk te geven middels een verklaring te tekenen, waarna ze vrij is om te vertrekken. Waarom dan wel constant de sfeer oproepen van een gekkenhuis met effecten en weicko vrouwen in beeld, de enige normale in de inrichting lijkt die prostitué (althans voor ons kijkers). Waar kies je voor Clint?

Iets wat in mijn ogen veel en veel meer naar voren had mogen komen waren de emoties van Jolie. Pas naarmate de film vordert komen die pas los. Ze laat zich als een mak lammetje opschepen met een kind dat 9 cm kleiner is en besneden, laat zich als een dom uilskuiken door de politie beschuldigen van leugenaar (in de scene met Michael Westen) en vervolgens de inrichting ingooien en toont pas vastberadenheid en strijdlust in de inrichting door het formulier niet te ondertekenen en daar vast te blijven zitten, kortom de waarheid boven vrijheid prefereren. Alsjeblieft zeg, dat is echt scheve beeldvorming niet? Zo wek je wel de gevoelens op van kijkers die zich net zo laten inpalmen als het personage van Jolie. Hallo, wordt is wakker; je kind is verdwenen, je krijgt een ander daarvoor terug en je vraagt de politie of ze alsjeblieft verder willen zoeken? Alsof je nog iets om je eigen leven geeft als ouder wanneer je weet dat je bedonderd wordt, je ramt heel dat politiestation overhoop tot ze of naar je luisteren of je gedrogeerd bent.

De klemtoon ligt verkeerd. Hij geeft de kijker in mijn ogen niet de ruimte zelf een waardeoordeel te vormen, die wordt voor ons gevormd, weliswaar op een subtiele wijze. Een simpel voorbeeld hiervan is de opbrandende sigaret van de agent die de grote onthulling te horen krijgt bij de overvraging van de verdachte. Oh come on! Het blijft dan ook een Amerikaan, bij Gran Turino de medaille bijvoorbeeld. Dit is dus een punt in de film waar het ‘ spannend’ (per slot van rekening is het een waargebeurd verhaal) gaat worden en een leuke wending krijgt; de afronding van de zaak van de corrupte LAPD en de berechting van de dader. Ik wachtte op een mooi eind wat afgerond werd met een zwart scherm met enkele zinnen van witte letters die vertellen wat er uiteindelijk is gebeurd met de dader, de LAPD en Jolie. Daarna kan ik lekker slapen en nadenken over hoe en wat zich daar allemaal had afgespeeld. Helaas, wat volgde waren ellenlange scènes waardoor er uiteindelijk NIETS meer overblijft ter interpretatie en werkelijk alles voorgekauwd werd. We weten zelfs dat Jolie de Oscarnominaties goed kan voorspellen (en dat ze dus een date binnensleept). For god sake Clint… De rechtszaak (en het klappen ook :’)), de executie (totaal niet boeiend), het verder gaan met je leven (Oscarnominaties raden :’)), een nieuw aanknopingspunt (vooruit…), oh toch een open einde. Blegh. En uiteindelijk vraag ik me dan af; Jolie kan verder leven met de hoop dat haar zoon nog ergens is, maar je kunt die Sandford toch vragen hoe die achtervolging is afgelopen?

Ohja, Jolie in haar beste rol tot nu toe. Het is echt (nog) geen topactrice hoor. Kunnen we dat ook even nuanceren gezien haar lachwekkende films tot nu toe. Daarbij, zo heel bijzonder vond ik haar helemaal niet acteren hoor. Ja het is inderdaad wat anders als Tombraider, mag ook wel is toch? Malkovich, die volgens mij een vrij hoger ondergrens heeft maar hier echt geen topprestatie neerzette, die doet op het oog in ieder geval ook totaal geen moeite, ik heb het idee dat Jolie constant met samengeknepen billen een beteuterd gezicht probeert op te zetten.

Het is een waargebeurd verhaal en ik geef het je te doen om daar een spannend verhaal van te maken. Daarom heb ik begrip voor een aantal zaken, maar juist omdat het een waargebeurd verhaal is kun je een heleboel weglaten en op een aantal aspecten dieper ingaan, maar hier wordt alles oppervlakkig en degelijk gehouden en het hele alfabet keurig afgewerkt. Dit zorgt er ten eerste voor dat het te lang duurt (ik denk minstens 20-30 minuten) en ten tweede dat je ontzettend veel ziet aankomen; en juist dat is iets wat je moet zien te voorkomen bij een waargebeurd verhaal door leuke uitstapjes te maken. Ik neem echt niet genoegen met mooie plaatjes of beelden, dan ga ik wel naar een museum.

3*, omdat het een film is die pretendeert de bom te zijn, maar daarin verzinkt in goede bedoelingen en waardeoordelen en vergeet keuzes te maken die een regisseur en de film juist kunnen onderscheiden van de middelmaat.

avatar van Najade

Najade

Rustig, onbevredigend, niet slecht filmpje.

Heb me onwijs geergerd aan dat hoedje van haar, dat lijkt vastgeplakt aan haar hoofd! Niet relevant I know

avatar van Brotherband

Brotherband

Zeer mooie film! Goed gespeeld door Angelina. Ze zag er inderdaad uit als een kreng, maar t werd snel duidelijk dat dat niet het geval is. En het open einde vond ik nog geeneens zo erg.. Goed werk Eastwood!!

avatar van Gabbere

Gabbere

Het scheelt alweer dat je niet verklapt hoe het eind is

avatar van akira124

akira124

Een juweel van een film met een ijzersterke Angelina Jolie.

De manier van laten zien hoe het in de eind jaren twintig was in LA is op een formidabele wijze neergezet door Clint Eastwood.

avatar van Scarlett2

Scarlett2

Wat een ijzersterk verhaal. En wat een goede actrice is Angelina Jolie. Ik ben geen fan van haar, maar dit vind ik absoluut haar beste film. Geproduceerd door Clint Eastwood, dat zegt al genoeg over de kwaliteit. Een aanrader, ondanks het zware en sombere thema. Prachtige setting. Ik was eigenlijk heel blij dat er geen Hollywood happy ending in zat. Dat had de hele film teniet gedaan.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Hele sterke film, maar duurde in mijn mening te lang.. Ik had verwacht op het moment dat de LAPD realiseerde dat ze fout zaten, de film wel redelijk afgelopen zou zijn. Ik had verwacht iets in de trend van: die en die werden berecht, en ze leefden nog lang en gelukkig (nou dat weer net niet dan.). Maar toen kwamen al die rechtzaken, en die deden toch wel wat afbreuk aan de film vond ik.

Wel grandioos geacteerd, ik ben echt een Malkovich fan . Jolie ook fantastisch.

avatar van pegasuspiet

pegasuspiet

Mooie film, goede regie van Clint Eastwood

De film bleef boeien ook al was deze 140 minuten

avatar van kissyfur

kissyfur

Ik kan me goed vinden in de mening van Ziggy007. Alleen vond ik de executie wel goed. Is namelijk een verwijzing naar Victor Hugo's korte verhaal over iemand die wordt opgehangen en zich vasthoudt aan de gedachte dat hij eerst nog de hoek van de straat om moet, en dan aan de gedachte dat hij eerst nog het schavot op moet etcetera. Dat is dan ook de reden waarom ons boefje het zo onrechtvaardig vindt dat hij niet alle treden gehad heeft. Vond het wel mooi verwerkt.

avatar van Mister Spock

Mister Spock

Fenomenale film.

avatar van mathias265

mathias265

zeer triestige film.

en dan erbij denken dat dit alles echt gebeurd is !!

het zou helemaal anders zijn moest dat niet zo zijn...

en ik vind dat angelina dat echt zeer goed gedaan heeft !!

deze moet in de top 3 komen !!

stemmen op die 5 mensen.

ps: er heeft iemand 0,5 gestemd, dat kan toch niet !!

kan je die stem niet verwijderen??

avatar van Lyonesse

Lyonesse

Dit is echt een zeer goede film. Clint Eastwood did it again.

Deze man kan een verhaal prachtig in beeld brengen. Natuurlijk zit

er ook genoeg cliché materiaal in. Maar het is knap om een waargebeurd verhaal zo in beeld te brengen vind ik. Ik ben geen fan Angelina maar hier deed ze het echt overtuigend. Eén van de betere

films die ik de laatste maanden heb gezien!

avatar van picesof69

picesof69

Ik vond het vooral een mooie film, de klassieke vertelwijze vond ik juist aangenaam, evenals de mooie klassieke plaatjes dus.

Dat het op waarheid is gebaseerd gaf voor mij toch wel een extra dimensie en maakte de film indrukwekkender.

Ik was helaas echter niet zo gecharmeerd van het (ingetogen) acteerwerk van Angelina Jolie en enkele andere acteurs.

De film laat me een beetje achter met het gevoel dat de film indrukwekkender / beter was geweest als er andere (betere) acteurs en actrices in (de hoofdrollen) gespeeld hadden:

Angelina Jolie (Ms Collins), Jeffrey Donovan (capt. jones) , Jason Butler Harner (G.S. Northcott ) konden mij niet overtuigen.

(J.Malkovich acteerde overigens in mijn ogen (natuurlijk?) prima, maar hij had geen hoofdrol en ook geen bijzondere/ bepalende)

Al met al een prima film, de moete van het bekijken waard,

maar ook eentje die me dus achterliet met het gevoel dat het beter/ mooier/ indrukwekkender/ boeiender had gekunt...

avatar van bateman

bateman

Aardige film, mooie stijl en mooie beelden. Irriteerde mij wel aan de stem van jolie pfff. Niet op alle punten even realistisch en de film had van mij op diverse punten ingekort kunnen worden.

avatar van sHone

sHone

juweeltje. hoe irritant haar nep glimlach in wanted was hoe mooi ze hier Cristine COllins neer zet. overtuigend en onderbuikgevoelig. Ja mooie film. Weet eigenlijk weinig over te zeggen. Ben er 'n beetje stil van. Misschien moet ik 'm toch nog wat langer op me in laten werken. (WOW o.O)

xxxunderworldxxx

Clichevolle film van Eastwood die door goedkope trucs probeert om het publiek voor zich te winnen. Als we het baseren op de lovende uitingen van de leden, is het hem ook nog gelukt. Maar nergens heeft deze film mij geraakt.

Na Flags of Our fathers weer een zeer irritante langdradige Eastwood movie.

hollywood king

een film om een keer naar te kijken, verder niks speciaals aan.

en hoe vaak zegt jolie i want my son back ??

en hoe vaak huilt ze ??

en hoe vaak schreeuwt ze? ??

in een film ??

avatar van amaz0ne

amaz0ne

Ja soms is ze erg irritant.

Ze is hier ook niet zo knap opgetut.

Ik vind dat ze een grote mond heeft.(letterlijk)

De film is heel realisttsch.

Niet slecht maar ook niet speciaal.

3,5 sterren

avatar van willemfilm

willemfilm

Goede film, goed tempo en een zekere spanning. Slecht gecast

Angelina Jolie. Niet overtuigend gespeeld. Waren betere actrices te bedenken voor een dergelijk rol. Deed wat af aan de film. Anno1928 een vrouw met botoxlippen geloof ik niet erg in. Haar spel was niet indrukwekkend. Het verhaal en de overige vertolkingen waren indrukwekkend.

avatar van akira124

akira124

hollywood king schreef:

een film om een keer naar te kijken, verder niks speciaals aan.

en hoe vaak zegt jolie i want my son back ?? Wat zou jij zeggen dan?en hoe vaak huilt ze ?? zou je blijven lachen?

en hoe vaak schreeuwt ze? ??

in een film ??

avatar van dumble

dumble

Mooie film, niet verwacht dat angelina joli zo goed kon acteren. 4,5**

avatar van Minotaures

Minotaures

Binnenkort maar weer eens bekijken.